Review: Epson EcoTank ET 8500 fotoprinter
vrijdag 18 juni 2021, 22:44 door Nando Harmsen | 8.215x gelezen | 5 reactiesEpson vroeg me om de EcoTank ET 8500 fotoprinter te reviewen. Deze printer heeft een uniek inktsysteem dat het printen milieuvriendelijker maakt. In deze review lees je over mijn bevindingen van deze printer.
Hij kost 599 euro. Dat is een flink bedrag voor een printer, zeker omdat er ook veel goedkopere printers verkrijgbaar zijn. Je krijgt voor dat bedrag wel een hele veelzijdige printer.
Je kunt met de Ecotank ET-8500 draadloos printen, via WiFi of via een app op je smartphone of tablet. Je kunt scannen en direct van een SD kaart je foto's printen. Een veelzijdig touchscreen zorgt voor een eenvoudige bediening.
Geen inkt cartridges maar flesjes
Wat opvalt is de manier hoe deze printer zijn inkt krijgt. Je hebt niet langer de (dure) inktcardridges nodig. De reservoirs worden direct met inkt gevuld, uit plastic flesjes. Juist door dit systeem heeft deze printer de naam EcoTank meegekregen. Het is immers heel wat milieuvriendelijker om op deze manier je inkt bij te vullen.
De EcoTank ET-8500 heeft maar liefst zes verschillende inktkleuren. Of beter gezegd, drie verschillende kleuren (cyaan, geel, magenta), twee zwart en een grijs. Die grijze inkt stelt de printer in staat om beter grijswaarden te kunnen afdrukken.
De vulopening van de inktflesjes hebben elk een andere vorm, zodat ze alleen op het juiste reservoir passen. Knijpen mag niet, je moet de reservoirs rustig laten vollopen. Helaas kiest Epson er wel voor om plastic inktflesjes te maken, verzegeld in plastic. Stel je voor dat het glas zou zijn, hervulbaar of herbruikbaar...
Nu we het toch over milieuvriendelijkheid hebben, de printer verbruikt 17 Watt aan stroom bij het printen. In de slaapmodes is het verbruik 0,8 Watt en na uitschakelen is er een verbruik van 0,3 Watt (opgave fabrikant). Wil je de printer altijd stand-by hebben voor het geval je wilt printen, moet je rekening houden met 0,16 kWh per week.
Het uiterlijk
De printer heeft een strak uiterlijk zonder uitstekende papierlades. Het touchscreen is kantelbaar zodat het goed af te lezen is als je ervoor staat. De bovenkant kun je opklappen zodat je toegang krijgt tot de scanplaat.
De hele bovenkant kan gekanteld worden voor het onderhoud van de printer en het bijvullen van de inkt. Deze relatief zware bovenkant is geveerd zodat het netjes open blijft staan. Je hebt wat druk nodig om de bovenkant weer te sluiten.
De afmetingen van de printer zijn 403 x 369 x 162 mm (breedte x diepte x hoogte) en hij weegt 8,4 kg (zonder papier). Je moet wat ruimte aan de achterzijde houden voor wanneer je de achterste papier invoer wilt gebruiken.
De toegang tot de andere papierlades gebeurd via de klep aan de voorzijde. De onderste lade is bestemd voor A4 formaat papier, de bovenste lade voor fotopapier. Boven de papierlades is de gemotoriseerde tray waar de print is zal vallen na het printen.
Het printen vanaf de computer
Ik heb de Epson EcoPrint ET-8500 vanuit een Windows laptop gebruikt. De printer is redelijk eenvoudig op het WiFi netwerk te krijgen. Je hoeft alleen de aanwijzingen op het LCD scherm van de printer te volgen. De computer vind de printer dan vanzelf waarbij drivers geïnstalleerd worden.
Ik heb voornamelijk via Photoshop geprint. Daarbij is geen speciale software voor nodig. De instellingen voor de printer zijn die van de Windows printerdriver zelf. Ik heb op de website van Epson geen speciale printsoftware kunnen vinden.
Het printen vanuit Photoshop geeft de mogelijkheid om het papier en de kwaliteit in te stellen. Eventueel kun je ook de gewenste papierlade selecteren. Je hebt de mogelijkheid in Photoshop het kleurenbeheer van je print te laten regelen, of je laat het over aan de printer. Die kiest het ICC profiel automatisch, zonder dat je dit kunt aanpassen.
De prints die je krijgt zien er goed uit. Het printen is redelijk stil. Toch kun je nog een stillere modes selecteren in het schermmenu van de printer. De snelheid gaat daar wel door achteruit. Teksten op A4 dubbelzijdig uitprinten kost wel wat tijd, met name het papier van zijde wisselen gaat niet bijster snel.
Het viel me op dat ik vanuit Photoshop met de printer instellingen geen randloze print op briefkaart formaat (A6) kon printen. Elke 10x15 cm print was dus voorzien van een witte rand. Dat is jammer, zeker omdat dit via het direct printen vanaf SD kaart wel mogelijk is. Daarover later meer.
Een van de opties is het printen in panorama formaat. Dit kan tot maar liefst 2 meter lengte. Helaas had ik dit panorama papier niet ter beschikking om het uit te proberen.
De printer kan ook de daarvoor geschikte CD/DVD's beprinten. Deze optie zal echter niet zo vaak gebruikt worden aangezien dit medium steeds zeldzamer lijkt te worden.
Printen vanaf SD kaart
De printer is met een SD kaartlezer en een USB station uitgerust. Op deze manier is het mogelijk om rechtstreeks vanaf je geheugenkaart of USB stick te printen. Je moet dan wel in JPEG fotograferen.
Het touchscreen van de printer maakt het uitprinten van SD kaart kinderlijk simpel. Het laat een nette galerij van beelden zien waaruit je kan kiezen. De printer geeft ook enkele rudimentaire mogelijkheden om de foto nog wat aan te passen alvorens deze uit te printen.
Het viel direct op dat het uitprinten vanaf een SD kaart een randloze print op 10x15 cm formaat mogelijk maakte. Ik kreeg dit met geen mogelijkheid voor elkaar vanuit Photoshop, waarbij er herhaaldelijk waarschuwingen getoond werden dat randloos printen niet compatible was.
Mogelijk is er een instelling verborgen die ik niet heb kunnen vinden. Speciale printsoftware voor de printer zou misschien meer flexibiliteit geven bij het instellen van de printer.
Helaas kon ik die niet traceren op de website van Epson. Misschien dat deze mogelijkheden op het LCD touchscreen ingesteld moet worden. Indien dat zo is, zou dat niet logisch zijn.
Scannen met de Epson EcoTank ET-8500
Via de website kun je wel de speciale scansoftware downloaden. Zonder deze software is het niet mogelijk om te scannen. Het installeren is eenvoudig, de printer vinden is wat moeilijker. Heb je het gevonden, dan is het scannen een fluitje van een cent.
De scan ziet er goed uit en je hebt enkele mogelijkheden tot het aanpassen van je scan. Je hebt de mogelijkheden om een foto te verbeteren, kleuren aanpassen, helderheden.
Conclusie
Dit is de eerste keer dat ik een printer ter review aangeboden heb gekregen. Ik heb daarom de printer beoordeeld vanuit het oogpunt van een (hobby) fotograaf die graag een goede kwaliteit afdruk wil hebben, een documentje dubbelzijdig wil afdrukken, en zo nu en dan iets wil inscannen. Gebruiksgemak staat daarbij voorop.
Het idee van tanks met inkt die je in de reservoir giet vind ik fantastisch. Het is eenvoudig, doeltreffend, en zoals de Epson al zegt, milieuvriendelijk vergeleken met de traditionele inkt cartridges. Ik juich dit toe en het zou alleen al een reden zijn om voor deze printer te kiezen.
Aan gebruiksgemak ontbreekt het met deze printer niet. Het aansluiten is bijna plug-and-play. Daar waar het wat moeilijker wordt helpt de printer via aanwijzingen op het LCD screen. Printen is zo heel eenvoudig.
Uitgebreide instelmogelijkheden van de printer zijn weliswaar vanaf het LCD touchscreen mogelijk, maar ik mis een dedicated printsoftware pakket waarin ik veel meer instelmogelijkheden voor kwaliteit en formaten heb. Het voelt wat beperkt aan.
Een goed ICC printprofiel zou daarin zeker helpen, hoewel er natuurlijk wel een aantal ingebouwd zijn. Je kunt kiezen tussen het kleurbeheer van Photoshop, of het aan de printer overlaten (zoals gezegd, ik heb alleen vanuit Photoshop geprint) waarbij je er vanuit moet gaan dat de printer het juiste ICC profiel zal kiezen.
De Epson EcoTank ET-8500 is een printer die mij een dubbel gevoel geeft. De mogelijkheden zijn groot, en instellingen op de printer bieden veel flexibiliteit.
Je kunt grote prints, tot maar liefst 2 meter lang, maken. Tegelijkertijd zijn de instelmogelijkheden vanaf de computer beperkt door het ontbreken van speciale printsoftware.
Met andere woorden, de printer is heel prijzig voor de amateur en misschien wat te beperkt voor de professionelere fotograaf. Daarmee valt het een beetje tussen wal en schip in.
Toch denk ik dat - indien je 599 euro ter beschikking hebt voor een printer - de Epson EcoTank ET-8500 zeker een heel geschikte printer is. Vanuit dat oogpunt kan ik deze zeker aanraden.
Wat mij bevalt
- Inkt systeem en het hervullen is veel beter dan de ouderwetse inkt cartridges
- Eenvoudig systeem voorkomt inkt in het verkeerde reservoir
- Inkt niveaus eenvoudig aan de voorkant van de printer te controleren via vensters
- Mooi kantelbaar LCD touchscreen
- Vriendelijk bediening op de printer met veel hulpfuncties
- Veel mogelijkheden wat papier betreft
- WiFi en andere draadloze printmogelijkheden via Apps
- Eenvoudig rechtstreeks vanaf SD kaart te printen, of een USB stick
- Hervulbare inkt is relatief goedkoop (18,49 euro volgens Epson website)
Wat mij minder bevalt
- Instelmogelijkheden vanaf de computer redelijk beperkt (geen speciale printersoftware)
- Geen ICC printerprofiel te downloaden
- Randloos printen op A6 formaat niet compatible vanaf computer, wel vanaf SD kaart
- Duplex printen is vrij traag
- Geen knop om de uitvoerlade te sluiten. Dit kan alleen via het touchscreen
- Prijs is met 599 euro aan de hoge kant
Met dank aan Epson Nederland voor het beschikbaar stellen van deze mooie printer.
Over printen en kleurbeheer
Wil je meer weten over printen en kleurbeheer? Dan kan ik je de daarvoor bestemde cursus Perfect Afdrukken Maken op Photofacts Academy aanraden.
Na het volgen van de cursus Perfecte Afdrukken Maken kun je er zeker van zijn dat je prints exact de juiste en gewenste kleuren laten zien.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
5 reacties
-
Rob schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 13:14 | reageer
Nando dank je wel voor de uitgebreide technische review voor deze in mijn beleving "All in one" kleurenprinter. De mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid en het inktsysteem zijn blijkbaar erg goed, dat is fijn. Wat ik mis is de wat betere beoordeling over de foto afdruk kwaliteit, mn voor hoge resolutie foto's, op bijvoorbeeld verschillende papier soorten enz., wat is de droogtijd enz. De conclusie die je trekt "goede kwaliteit afdruk" is wat te mager! Die aanvulling zou voor mij heel wat meer waard zijn want ik ben op zoek naar een goede betaalbare hoge kwaliteit (echte) foto printer met de mogelijkheid om ook op A3 formaat te kunnen printen niet zozeer een "All in one" kleuren printer. Misschien een idee om zo nu en dan eens wat reviews te maken over de betere foto printers, ala de camera's.
-
Bernard schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 13:52 | reageer
Hallo Nando, de ECO-tank printers van Epson zijn al een tijdje op de markt en inderdaad zeer interessant vanwege hun tankjes inkt in plaats van cartridges. Ik zit hard over een nieuwe printer te denken als opvolger van mijn HP en deze is zeker kandidaat. Weet je misschien of de printer ook aan een iMac kan? En een andere belangrijke vraag is: hoe is de kleurkwaliteit van de foto's? Heb je foto's afgedrukt op bv A4 formaat en wat zijn dan je bevindingen? Het gaat me dan om kleurechtheid en helderheid. PS mooi dat Epson vraagt om review!
-
Nando schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 14:33 | reageer
@Rob;
Ik ben bewust niet verder ingegaan op de kwaliteit van de afdruk. Ik heb namelijk geen vergelijkingsmateriaal. Zonder kan ik geen objectief oordeel geven over het resultaat van de print.
Bedenk dat je op een geijkte monitor moet werken, met de juiste kleurruimte. En hoewel ik zo werk, komt er ook het soort papier nog om de hoek kijken. Ook dat zal invloed hebben op het resultaat.
Je leest het, teveel variabelen die ik niet onder controle heb om een ander oordeel te geven dan een goed resultaat.
De droogtijd is ook iets waar niet echt iets zinnigs over verteld kan worden. Ik had geen moeite met de droogtijd met het papier dat ik gebruikte. Maar als ik ander papier gebruikt had, was het misschien weer anders geweest.
Maar ik lees dat je op zoek bent naar een A3 printer voor foto's? Dan is deze sowieso niet geschikt. Deze gaat tot A4, en niet verder.
Nog een laatste ding over de resolutie. De printer haalt 5.760 x 1.440 dpi (opgave fabrikant). Heeft de foto uit je camera een hogere resolutie, dan kan er toch niet meer dan dit afgedrukt worden en wordt de foto geresampled. Wat daar het resultaat van is hangt af van de software die je gebruikt. -
Nando schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 14:40 | reageer
@Bernard:
Goed om te weten dat ze al langer deze tanks gebruiken. Dank je voor de aanvulling.
Waarom zou deze printer niet met een Apple machine gebruikt kunnen worden? Volgens mij werkt tegenwoordig toch alle randapparatuur naadloos met de verschillende besturingssystemen? Tenzij je een oud besturingssysteem hebt.
Zoals ik in mijn vorige reactie ook geschreven heb, de kleurhelderheid en echtheid hangt af van teveel variabelen om daarover een goed oordeel te geven. Vooral de papiersoort zal daar een enorme invloed op hebben. Maar ook de juiste kleurruimte en de juiste geijkte monitor waarop je foto bewerkt is.
Wat ik gezien heb is, dat de foto's goed overeenkomen met wat ik op mijn geijkte monitor zie. Maar dit is geen wetenschappelijk verantwoorde observatie. -
Roger Dejoncker schreef op dinsdag 22 juni 2021 om 16:24 | reageer
Ik heb een vorig model gehad. Wel een zeer geknoei om inkt bij te vullen. Nu terug Canon.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe grootformaat imagePROGRAF printers
door Nando Harmsen
-
Ga je foto’s printen? Welke Canon printer moet je dan kiezen?
door Nando Harmsen
-
Fotografen geobsedeerd door details in foto's
door Elja Trum
-
LG vernieuwt zakprintertje; nu met 600 dpi
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.803 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.