Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Lume Cube, miniatuur videolamp en flitser

vrijdag 24 maart 2017, 14:41 door | 7.761x gelezen | 7 reacties

De Lume Cube is een stevig blokje van metaal van slechts enkele centimeters (4 bij 4 bij 4 centimeter) groot dat extra licht biedt voor foto of film. Het is een videolamp/slave flitser met een lichtopbrengst van maar liefst 1500 lumen.

Te gebruiken met action cams, drones, video- en fotocamera's en natuurlijk uit de hand.

Hij is klein, waterdicht (mits de schoef op de achterzijde gedraaid is en de micro-usb aansluiting afsluit) en een bak licht waar je u tegen zegt: de kleine Lume Cube heeft het allemaal in zijn mars.

Lume cube hotshoe mount


Met zowel handmatige als bluetooth bediening, geeft dit 1,5-inch kleine kubusje maar liefst 1500 lumen licht en is hij bovendien volledig waterdicht tot 30 meter. Bedenk maar eens welke creatieve mogelijkheden dat geeft, zonder grote apparatuur mee te hoeven zeulen.

Eenvoudig in gebruik


Qua gebruik is de kleine Cube eenvoudig. Bovenop zitten twee knoppen voor het aanzetten en regelen van de hoeveelheid licht.

Lume cube knoppen

De twee knoppen bovenop voor uit- en aanzetten of selecteren flitslicht/continulicht

Gebruik knoppen: continu- of flitslicht


Met de linker knop bovenop het lampje schakel je het continulicht in. Bij iedere nieuwe druk op deze knop verhoog je stapsgewijs (tien stappen) de lichtsterkte.

De sensor voor het flitslicht activeer je met de rechter knop die je vijf seconden ingedrukt houdt. Er licht even een rood lampje op en hij flitst eenmalig. Als je je vinger voorlangs de sensor beweegt flitst hij opnieuw.

De Lume Cube kan daarnaast ook via bluetooth op afstand bediend worden met de Lume Cube Pro app op je telefoon. Met deze app is het mogelijk om tot vijf afzonderlijke Cubes te bedienen, in allerlei verschillende standen.

Kies bijvoorbeeld voor de videomodus om constant licht te hebben, of de flash modus voor het gebruik als flitslicht.

Lume cube continu gradaties

De continulicht-stand met verschillende gradaties in lichtsterkte

Hoe stuur je de Lume Cube aan met je smartphone?


De Lume Cube biedt twee belichtingsopties, namelijk flitslicht en continu licht. Het flitslicht moet je vergelijken met de LED-flitser van je telefoon.

Het is een relatief lange belichting in plaats van een flits zoals je die kent van een normale flitser. Deze stand is dan ook het meest geschikt voor gebruik bij het fotograferen met een smartphone.

Voor het gebruik met je smartphone maak je gebruik van de handige Lume Cube app die je in de play- of appstore kunt downloaden.

De flitser beschikt namelijk over de mogelijkheid om via bluetooth gekoppeld te worden aan je telefoon, waardoor je de Lume Cube kunt aansturen met je smartphone om te flitsen of om de videolamp te gebruiken. Hij schakelt dan zelf tussen continu- en fitslicht zodra je filmt of fotografeert.

In de app heb je verschillende mogelijkheden om de Lume Cube in te stellen en het koppelen zelf is een makkie. Even op de rechter knop van de Cube klikken en daarna vindt de app het lampje vanzelf. Je hoeft niet te rommelen in het Bluetooth menu van je telefoon.

Lume cube smartphone

Via Bluetooth stuur je de Lume Cube aan via je smartphone; continu- (bij filmen) of flitslicht (bij fotograferen)

Ik zie hiervoor al een heel scala aan mogelijke toepassingen voorbij komen. Denk alleen al aan het gemak. Want als je alleen met een smartphone op pad gaat om te fotograferen, is de kleine Cube natuurlijk een handige accessoire, die zelfs in je jaszak past.

Ook bij het fotograferen met je smartphone kan het nuttig zijn om extra licht te hebben voor macro-fotografie (dat is mogelijk met een opzetlensje voor smartphones), portretten met flitslicht of constant licht bij donkere lichtomstandigheden.

Voor het filmen en fotograferen met je smartphone kun je natuurlijk gebruik maken van het ingebouwde lampje van je smartphone. Die variëren, afhankelijk van je telefoon, van matig bruikbaar tot totaal nutteloos.

Ze hebben vaak te weinig vermogen om daadwerkelijk effectief bij te lichten en worden ook nog snel warm waardoor het lampje uitgeschakeld wordt om oververhitting te voorkomen. Dus zeker voor een langere video-opname is het nut beperkt.

De Lume Cube biedt uitkomst, deze geeft sowieso veel meer licht maar kan op één lading wel twee uur continu licht geven (op half vermogen). Ideaal voor smartphone video, en met de kwaliteit van de filmfunctie van de nieuwere smartphones krijg je daar erg mooie resultaten mee.

Instelbare lichtsterkte tot 1500 lumen


Over de lichtopbrengst gesproken. Deze kleine lamp geeft tot wel 1500 lumen licht. Ongeveer net zoveel licht als een 150 Watt gloeilamp. Het mag dus duidelijk zijn dat dit kleine lampje tot grote prestaties in staat is.

De intensiteit is gelukkig in tien stappen in te stellen, want op het maximale vermogen is de lamp voor sommige toepassingen gewoon te fel.

Onderwater-fotografie


Wat ik zelf een leuke feature vind van dit lampje is dat hij waterdicht is tot wel dertig meter diep. Daardoor zou je het lampje ook kunnen gebruiken bij onderwater opnamen.

De kubus zelf is helemaal afgesloten en de USB-poort om het lampje mee op te laden zit achterop onder een klein dopje dat je met een muntstuk vast draait om de waterdichtheid te garanderen.

Lume accessories


Action camera's


Met de 1/4"-20 schroef-aansluiting aan de onderzijde is het mogelijk om de Lume Cube op elke mount of statief te bevestigen. Met name door zijn formaat is deze lichtbron uitermate geschikt voor actie.

Lumecube eos5d speedlite

De Lume Cube als slave flitser van mijn Speedlite opzetflitser

De producent van Lume Cube richt zich dan ook vooral op mensen die action camera's gebruiken en biedt in haar assortiment de GoPro Bar, waarop zowel een GoPro als twee cubes kunnen worden bevestigd.

Ideaal als je er 's avonds of 's nachts op uit gaat om wat actie vast te leggen!

Video-opnames


Voor het gebruik in combinatie met een normale fotocamera is het een tweeledig verhaal. Voor filmopnamen is de Lume Cube erg handig en biedt deze ongelooflijk veel licht voor zo'n klein lampje.

Voor grotere groepen, grotere ruimtes en kritische opnamen zul je misschien toch terug moeten vallen op een grotere videolamp zoals een LED-paneel.

De Lume Cube heeft zeker voldoende vermogen om een grote ruimte volledig te verlichten, maar omdat al het licht uit één punt komt is het erg fel (zeker als mensen er in moeten kijken) en krijg je harde schaduwen.

Echter, voor kleinere omgevingen en als back-up optie werkt de Lume Cube erg goed.

Voor fotograferen is de Lume Cube ook erg handig. Het is echter geen complete vervanger voor een normale flitser. Zeker voor bewegende onderwerpen werkt een flitser beter, omdat die door de korte intense flits de beweging echt kan bevriezen.

De Lume Cube kan in combinatie met een normale fotocamera standaard alleen continu bijlichten. De LED-lamp beschikt wel over een optische slave functie waarmee de Lume Cube meeflitst met de flitser van je camera. Zo kun je de Cube inzetten als tweede flitser voor extra licht of creatieve effecten.

 L3B2377.JPG

De Lume Cube werkt hier als slave flitser met mijn opzetflitser en flitst netjes op tijd mee

De continue belichtingsfunctie werkt voor stationaire onderwerpen erg goed en daardoor is de Lume Cube perfect voor bijvoorbeeld productfotografie. Standaard is het licht al behoorlijk diffuus en is de bundel breed, zeker als je bedenkt dat het slechts één LED is.

Als je gebruik maakt van een softbox, het licht via een ander voorwerp laat schijnen of zelfs creatief aan de slag gaat met bijvoorbeeld een melkglazen potje, kun je het licht nog mooier verdelen over je onderwerp.

Witbalans


De kleurtemperatuur van de Lume Cube is met 6000 Kelvin iets blauw / paars, vergelijkbaar met Xenon-lampen van luxe auto's. Het kan dus zijn dat je de witbalans van je camera iets moet aanpassen om een natuurgetrouwe kleur te behouden.

Specificaties


Nog wat extra specificaties op een rijtje: de Lume Cube biedt een lichttemperatuur van 6000k, wat ongeveer gelijkstaat aan daglicht.

Het licht is dimbaar tussen de 0 en 1500 lumen en heeft een ingebouwde optische sensor om samen te kunnen werken met andere lichtbronnen of flitsers.

Conclusie: Krachtige LED in compact blokje


De Lume Cube is een erg leuk nieuw product. Door zijn bijzonder compacte vorm en de waterdichtheid is dit kleine lampje in zeer veel situaties te gebruiken.

Het is erg knap dat het gelukt is om een krachtige LED met reflector, een goede accu en bluetooth functionaliteit in zo'n klein blokje te verwerken.

Lume Cube kan gecombineerd worden met verschillende slimme accessoires zodat hij erg flexibel in te zetten is. De handige app en bluetooth-koppeling maken gebruik met een smartphone erg makkelijk.

Omdat de Lume Cube ook voorzien is van een statiefaansluiting kun je hem echter ook gewoon combineren met je favoriete accessoires.

Prijs en beschikbaarheid


De Lume Cube is te koop voor 99 euro. De uitgebreide Lume Cube Pro app is nu gratis verkrijgbaar in de Appstore en op Google Play.

De officiële Lumecube distributeur in de Benelux is Degreef & Partner.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

  1. Rick
    Rick schreef op zondag 26 maart 2017 om 01:19  | reageer

    Duidelijk verhaal Michelle, heb zelf besloten ze niet aan te schaffen omdat ik al 'genoeg' heb, maar als ik het zo weer lees is het wel een mooi stukje techniek!

    Als tip wil ik je mee geven dat het enige wat ik zelf mis, een stukje over de kwaliteit van het licht, cri, tcli etc. is. Dit is voor de serieuze fotograaf aardig van belang.

    (Er word trouwens getypt over een usb-c kabel/aansluiting, volgens mij gebruikt de lumecube gewoon micro-usb maar ik kan het mis hebben)

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 26 maart 2017 om 11:36  | reageer

    @Rick: je hebt gelijk wat die micro-usb kabel betreft. Ik heb het aangepast in de tekst.
    Verder heb ik de CRI van de Lume Cube opgezocht; deze zou 80 zijn. Ik heb begrepen dat dit minimaal 90 moet zijn, wil je geen mindere kleurweergave krijgen...

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 26 maart 2017 om 12:11  | reageer

    Michelle: het rendement van een gloeilamp neemt toe met het vermogen, waardoor je geen 150W gloeilamp nodig hebt voor 1500 lumen. Een gloeilamp van 100W levert een lichtstroom van 1300 lumen.

    6000K is wel jammer, want dat ligt hoger dan dat van een flitser. Dus je hebt een kleurcorrectie filter nodig, wil je zowel een flitser als de Lume Cube hebben. De CRI is ook wat laag (al zegt dat niet altijd alles over de kleurweergave).

    Dat het lampje onder een hoek van 60graden licht geeft, maakt het nog niet diffuus. Diffuus is het pas als de lichtbron groter is en het licht van meerdere kanten komt. Nu is het gewoon een puntbron, dus gewoon met slagschaduw.

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 26 maart 2017 om 12:17  | reageer

    @Paul: dat klopt inderdaad! Het is zeker niet dezelfde kwaliteit licht die je met een grotere (diffusere) lichtbron verkrijgt. Ik zou hem zelf als extra bijverlichting gebruiken om hier en daar wat schaduwen op te lichten. Dat de kleurtemperatuur iets anders is dan flitslicht is inderdaad jammer, zeker bij menglichtsituaties. Een filter lijkt me dan wel de oplossing ja.

  5. Rick
    Rick schreef op zondag 26 maart 2017 om 21:14  | reageer

    Gelukkig zijn ze druk bezig met filters!

  6. wim wilmers
    wim wilmers schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 10:53  | reageer

    er komen dus kleurcorrectiefilters en gridjes en diffusers op de markt heb ik vernomen via de importeur. ze zouden ergens in april op de markt gaan komen. Op de site van Lume cube staan ze al een tijd

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 11:35  | reageer

    Ja inderdaad, ook Light House Diffusers, zie de link van Rick

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord