Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Review: Ricoh Theta m15

vrijdag 9 oktober 2015, 22:25 door | 7.519x gelezen | 1 reactie

Hoe je een panoramafoto moet maken weten de meeste fotografen wel. Een 360 graden panorama is echter een stuk complexer. Ricoh maakt dit echter supersimpel met hun bijzondere 360 graden camera: de Ricoh Theta m15.

Deze camera beschikt over twee bolle lenzen die beiden een foto maken van 180 graden, die vervolgens aan elkaar gestitcht worden om zo een 360 graden ronde foto te creëren. Klinkt best interessant hè? Dat vond ik ook, en dus ging ik ermee op pad. Hier mijn bevindingen.



Specificaties


- 6 megapixel foto's
- Full HD (1920 x 1080) video op 15 fps
- 4 GB intern geheugen
- Sluitertijden: 1/7.5 tot en met 1/8000 seconde
- Lichtgevoeligheid: 100 - 1600 ISO (in video maximaal 400 ISO)
- Belichtingscompensatie
- Video MOV formaat
- Video's tot 3 minuten
- Ingebouwde microfoon
- Micro USB 2.0 aansluiting
- Afmetingen: 40.6 x 127 x 22.9 milimeter
- Gewicht: 95 gram

De Ricoh Theta m15 is te koop voor 300 euro en komt geleverd met een hoes en een USB snoer. Er is inmiddels overigens ook al een nieuwe variant, de Ricoh Theta S. In deze nieuwe uitvoering is onder andere de resolutie twee keer zo hoog geworden (12 megapixel).

Daarnaast is ook de videokwaliteit verbeterd. In plaats van 15 frames per seconde kun je bij de Theta S filmen met 30 frames per seconde (en dit 25 minuten volhouden). De meerprijs voor de S is momenteel ongeveer 100 euro.

Ricoh theta

Ricoh Theta m15

In de praktijk


De Ricoh Theta m15 is een kleine lichte camera. Dat maakt hem makkelijk om mee te dragen. Testen kon daarom gewoon gebeuren op een dag dat ik met mijn 'normale' camera op stap was. Ik vind dat echt een pluspunt aan de camera, je kunt hem zo in het zijvak van je tas steken (wel in de hoes natuurlijk), en hem zo altijd en overal meedragen.

De camera is in zijn oorsprong ontzettend simpel om te gebruiken. Hij beschikt over slechts drie knoppen: een aan/uit knop, een WiFi knop en een ontspanknop. Je zet hem dus gewoon aan, drukt op de grote ronde knop die erop zit, en je foto is klaar.

Het nadeel als je dit doet is dat je dan altijd jezelf op de foto hebt. De camera is zo ontworpen dat hij zichzelf niet meeneemt in de foto, maar je duim en arm komen levensgroot en (vind ik) storend in beeld.

Ricoh duim


Gelukkig heeft de camera ook een statiefaansluiting onderop. Je kunt dan via een speciale Ricoh Theta app op je telefoon de camera op afstand bedienen om een foto te maken zonder dat je de camera vasthoudt.

Omdat de foto echter 360 graden rond wordt, is de kans alsnog vrij groot dat je zelf op de foto verschijnt. Dat kan irritant zijn, maar je kunt natuurlijk ook creatief spelen met hoe je jezelf in je foto positioneert, of, zoals ik, aan de onderkant van een heuvel gaan liggen om buiten beeld te blijven.

Nadeel van die laatste optie is wel dat je telefoon via WiFi met de camera moet verbinden, en het WiFi signaal van de camera niet erg sterk bleek. Zo lag ik op slechts een paar meter afstand van de camera en moest ik al tijgeren en kruipen en uitstrekken om de verbinding in stand te houden. Daarbij is het natuurlijk niet altijd mogelijk om op een heuvel te gaan liggen.

Ook wanneer je de camera op een statief zet, houd je het probleem van eventueel ongewenste objecten in je foto, want het statief komt er dan wel op te staan. Ideaal is het dus als je de camera neer kunt zetten op iets wat je in je foto aanwezig wil hebben.

In onderstaande foto heb ik de camera bijvoorbeeld op een houten omheining gezet. Ik sta in die foto zelf een stukje verderop, in de roze trui.

Stitchfout


In deze foto kun je overigens gelijk zien dat de camera niet altijd even goed stitcht. Daarmee bedoel ik het aan elkaar koppelen van de overgangen in de foto. Dat kun je op de houten balk aan de rechterkant goed zien; daar is duidelijk scheef gestitcht. Maar goed, los daarvan is het natuurlijk wel leuk dat je alles om je heen op de foto hebt.

Ook de video is overigens gemakkelijk te bedienen. Je drukt hiervoor tegelijkertijd op de aan/uit knop en de WiFi knop. De camera gaat dan in video modus. Dan druk je op de ontspanknop (op de camera of in je app) om te beginnen met filmen, en nogmaals om te eindigen. Je kunt filmpjes van maximaal 3 minuten maken.

Bekijken, uploaden en apps


De camera heeft een USB 2.0 aansluiting en gebruikt hetzelfde stekkertje als de meeste Android telefoons. Dat is handig als je een Android hebt, want je (of ik) raakt nog wel eens wat kwijt aan draadjes. Mocht dat gebeuren, dan kun je hem dus gewoon aan je telefoon oplader hangen.

Als je de camera aan je computer hangt, dan kun je de foto's bekijken met de fotoviewer op je computer. Ze komen er dan echter zo uit te zien als de foto's hierboven en dat is niet heel mooi. De foto's zijn in hun goede formaat te bekijken op je smartphone via de Ricoh Theta app, of op je laptop met het Ricoh Theta programma.

De smartphone app kan gelijk gebruikt worden om foto's te uploaden naar het internet. Zowel Facebook als Twitter ondersteunt het formaat van de 360 graden foto's. Je uploadt ze in eerste instantie echter naar de website van Ricoh Theta, de link wordt vervolgens op je tijdlijn gedeeld.

Foto's kunnen ook geupload worden vanaf je computerprogramma. In beide gevallen log je in bij theta360.com met je Facebook- of Twitteraccount.

360 - Spherical Image - RICOH THETA


De video's kunnen alleen naar YouTube geüpload worden en hiervoor is het computerprogramma van Ricoh nodig om het MVO bestand te converteren naar een MP4.

Ik vond het resultaat van direct uploaden naar YouTube teleurstellend. Je video wordt dan toch uitgerekt naar een 180 graden video en ondanks het feit dat het er redelijk natuurlijk uitziet, vind ik het gemis van kunnen rondkijken door de video toch jammer.

Gelukkig hebben ze hier ook nog een oplossing voor: via nog weer een download kun je het MP4 bestand wat je gecreëerd hebt zo opslaan dat wanneer je hem naar YouTube uploadt, je wel door je video heen kunt rondkijken. De volledige uitleg en de download kun je hier vinden.


Nabewerken


Nabewerken van de foto's kan in principe gewoon zoals je gewend bent. Je kunt ze importeren in bijvoorbeeld Lightroom, bewerken, exporteren, en dan in het Ricoh Theta computerprogramma importeren.

Er is echter één ding waar je goed op moet letten. Bij het maken van de foto met je camera, worden dezelfde belichtingsinstellingen toegepast op beide kanten van je foto. Dit zorgt ervoor dat het niet zoveel uitmaakt hoe je ten opzichte van je lichtbron staat. De belichting blijft over je hele foto redelijk gelijk.

Toen ik echter één van de foto's een beetje in Lightroom aanpaste qua belichting en de foto daarna in het Ricoh Theta programma bekeek, zag ik ineens heel goed een verschil in belichting lopen tussen de twee kanten van de foto.

Theta belichtingsverschil


Je kunt hier duidelijk een streep zien lopen tussen de ene en de andere kant van de foto


Algemene bevindingen


De Ricoh Theta m15 is makkelijk mee te nemen en nog makkelijker te gebruiken. Dit stelt je in staat om overal eventjes snel een 360 graden foto te maken en dat is natuurlijk leuk.

Het bekijken en uploaden is echter wat omslachtiger, en daarbij kan compositie nog best een probleem zijn. Dit is vooral ook omdat het WiFi signaal nog zwak is. Dat vind ik een duidelijk verbeterpunt.

Ook de beeldkwaliteit laat nog best te wensen over. Het lijkt soms alsof er een beetje een waas over de foto's heen zit. Hoe dit met de nieuwe Ricoh Theta S is, weet ik niet.

Het bekijken van de video's in het computerprogramma vond ik wel erg leuk, omdat je dan door je video heen kunt kijken. Wil je ze echter ook zo naar YouTube uploaden, dan komt er eerst wat extra werk bij kijken. Een optie om video's naar theta360.com zelf te uploaden, heb ik niet gevonden.

Conclusie


Ik moet zeggen dat ik het ondanks deze minpunten wel heel erg leuk vond om met de Ricoh Theta op stap te gaan. Je gaat heel anders naar de scenes en je composities kijken op het moment dat je weet dat letterlijk álles wat je ziet op je foto komt. Bewuster met composities bezig zijn is altijd goed.

Verder is het op momenten best grappig om jezelf noodgedwongen in een foto te moeten positioneren (al is het soms ook frustrerend als je puur de scene wil fotograferen).

Al met al dus leuk om een keer mee te spelen, maar meer dan dat is het mijns inziens ook nog niet: een speeltje. Zouden de mogelijkheden wat uitgebreider worden en de kwaliteit van het apparaatje zelf wat beter, vooral met betrekking tot beeldkwaliteit en WiFi signaal, dan zie ik het in de toekomst best een leuk alternatief voor de 'gewone' foto worden. Graag wel met iets minder benodigde downloads.

De Ricoh Theta kost momenteel circa 299 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

1 reactie

  1. Bastiaan
    Bastiaan schreef op dinsdag 13 oktober 2015 om 16:33  | reageer

    Ik heb hem juist gekocht omdat ik zelf ook op de foto wil staan, met andere woorden de ultieme selfie camera. Hoe je ook staat, je staat altijd samen je onderwerp op de foto.

    Zie dit video voorbeeld.

    Wel jammer dat ze dan een week later een verbeterde versie op de markt brengen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord