Review: Sirui Bi-Color LED CS100B verlichting
vrijdag 8 december 2023, 14:07 door Anno Huidekoper | 2.275x gelezen | 4 reactiesOm een model in een studio te verlichten heb je veel licht nodig. Gebruikelijk is om daar een flits installatie voor te nemen. Daar is inmiddels wel een alternatief voor, namelijk continu LED verlichting.
Heel onlangs is Sirui, bekend van de statieven, met verschillende LED verlichting sets op de markt gekomen inclusief diverse softboxen. Hoog tijd dus voor een testverslag! Al de hier getoonde foto's zijn gemaakt met een Sirui Bi-Color LED CS100B verlichtingsset.
De klassieke studio verlichting set in het kort
De studio flitsinstallatie die we kennen geeft veel licht en de flitstijd is heel kort. Je kan dus met een lage ISO waarde werken en de beweging wordt bevroren. Als je gebruik maakt van een grote softbox dan is het licht zacht.
De instelling van het fitslicht deed je vroeger, in het analoge tijdperk, met behulp van een speciale flitsmeter. Tegenwoordig is het gebruikelijk om (digitale) proefopnamen te maken. Het zogenaamde instellicht van de flitskop geeft relatief weinig licht.
Het heel precies werken met een reflectiescherm valt niet altijd mee door het weinige instellicht van de flitskoppen. Ook is de autofocus van sommige camera's minder betrouwbaar hierdoor.
Bij continu licht, zoals de hier geteste Sirui, heb je altijd het ingestelde licht en je hebt dus geen apart (zwak) instellicht. Je ziet precies wat je aan het doen bent. Wel zo fijn als je heel nauwkeurig bijvoorbeeld een Rembrandt driehoek wilt hebben.
Het histogram van de camera gebruik je om te controleren of de belichting correct is. Het maximale vermogen is echter wel minder dan het maximale vermogen van een flits installatie.
De Sirui Bi-Color LED CS100B, opvallend compact
Van de importeur, Benel BV, ontving ik een verlichting set van Sirui bestaande uit 2 LED lampen en 2 octaboxen.
Ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en ik heb cursisten van mijn workshops er ook mee laten werken. Sommige cursisten zijn onbekend met studiofotografie en sommige cursisten hebben ervaring met een flitsinstallatie in de fotostudio.
Vergeleken met bijvoorbeeld een Bowens flitskop is de Sirui compact en licht gebouwd. Overigens, het huis is voorzien van dezelfde vatting als die Bowens gebruikt. Softboxen en andere toebehoren zijn dus uitwisselbaar, wel zo handig!
Het kantelpunt is echter niet slim gekozen, wil je de Sirui met softbox meer naar boven of juist meer naar beneden laten schijnen dan zal je tijdens de verstelling de softbox goed moeten ondersteunen, anders klapt het zaakje naar beneden. Het aandraaien van de wartel gaat overigens wel heel gemakkelijk.
De bediening, wat een rust in de tent!
Achterop zitten de aan/uit schakelaar en twee regelknoppen. Met de ene stel je de kleur temperatuur in en met de andere de hoeveelheid licht, van 0 tot 100%. De waarden worden aangegeven op een minuscuul klein displaytje, een leesbril heb ik er voor nodig.
Bij veel flitskoppen hoor je een ploppend geluid wanneer de flitsbuis afgaat. Daarnaast hoor je vaak een ventilator. LED geeft minder warmte, de ventilator in de Sirui is nauwelijks hoorbaar. Wat een heerlijke stilte in je studio!
De Sirui Octabox type RGX105
Hoe groter de softbox is en hoe dichter de softbox bij het model staat hoe zachter het licht is. En dat is wat we willen! Maar ook: hoe groter de sofbox is hoe zwaarder hij wordt en hoe meer vermogen nodig is en dat is nu weer jammer.
Deze softboxen met een doorsnede van 105 centimeter vormen een goed compromis. Het licht is heel mooi zacht en het verschil met een 130 centimeter Octabox is te verwaarlozen. De constructie ziet er degelijk uit. Het in elkaar zetten is een foefje waarbij je precies op de juiste manier wat kracht moet zetten.
Er zit geen montage handleiding bij, een Youtube filmpje biedt echter uitkomst. Weet je eenmaal hoe het moet dan kan je deze octabox snel in en uit elkaar halen zonder dat je gereedschap nodig hebt.
Voldoende zacht licht, dat is wat we nodig hebben
Fotograferen bij een lichtgevoeligheid van 400 ISO, een sluitertijd van 1/125 seconde en een diafragma van f/5.6 is goed mogelijk met een Sirui set bestaande uit twee lampen. De huidige beeldsensoren zijn bij 400 ISO voldoende ruisvrij en het dynamisch bereik is dan nog hoog.
Omdat een gezicht, soms onmerkbaar, beweegt is het niet raadzaam een veel langere tijd dan 1/125 seconde te nemen. En houd je je aan de klassieke regel 'ogen scherp, neus scherp, oren onscherp' dan is f/5.6 bij full frame een goede waarde. Zoals ik al eerder aangaf, het licht is heel mooi zacht!
Sirui LED in de praktijk
Als fotograaf werk je samen met het model toe naar een bepaalde foto, gekenmerkt door een specifieke emotie en pose. Het licht is alleen maar een middel om dat voor elkaar te krijgen. En dan is het fijn dat je dat licht goed, en vlot, naar je hand kan zetten.
De camera heb ik op M staan met als beginwaarden 400 ISO, 1/125 seconde en f/5.6. Het histogram in de zoeker geeft mij informatie of deze waarden iets aangepast moeten worden. Het vaak heen en weer geloop naar een flitskop om het vermogen net wat te veranderen vervalt, je ziet meteen of de hoeveelheid licht en de verhouding tussen de 2 LED koppen goed is.
Overigens, ik maak vaak gebruik van een reflectiescherm om het contrast tussen het linker en rechter deel van het gezicht optimaal te krijgen. Kortom, je aandacht tijdens een shoot gaat bij continu licht veel meer naar het model en veel minder naar de techniek in de vorm van verlichting en belichting.
Daarnaast vind ik het fijn verlost te zijn van flitsbuizen die ploppend hun werk doen. Wat mij opvalt is dat zowel ervaren als onervaren deelnemers aan mijn workshops bij gebruik van deze Sirui LED set veel sneller tot het gewenste eindresultaat komen dan bij gebruik van een gewone flits installatie.
Conclusie
De Sirui LED geeft voldoende licht om bij heel acceptabele ISO waarde, sluitertijd en diafragma goed te kunnen werken. Wel is het minder licht dan een traditionele flits installatie in de studio. De hoeveelheid licht is heel goed regelbaar en doordat het continu licht is zie je precies wat je doet; proefopnamen maken is eigenlijk niet meer nodig.
Het licht, met de Sirui softboxen, is mooi zacht. Het display had iets groter gemogen en het kantelen, door een ander kantelpunt te kiezen, zou gemakkelijker kunnen. Al met al, ook kijkend naar de winkelprijs, zeer aanbevolen!
Verkrijgbaarheid van Sirui LED verlichting
De firma Benel B.V. is de importeur en heel veel winkels, internet en fysiek, hebben Sirui LED lampen en toebehoren opgenomen in het assortiment. Je vindt hier het dealeroverzicht.
Eén lamp kost circa 130 euro.
Specificaties Sirui Bi-Color LED CS100B
- Vermogen: 100 Watt, traploos regelbaar
- Afmetingen: 21 x 12 x 12 cm
- Kleurtemperatuur: traploos instelbaar, 2.700k – 6.500K
- CRI: 96Ra (geeft aan de getrouwheid van de kleurweergave, dient dicht bij de 100 te liggen)
- Stroomvoorziening: netstroom, ingebouwde transformator
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Anno Huidekoper fotografeert al bijna een halve eeuw. Hij houdt zich bezig met (klassiek) concertfotografie, straatfotografie en portretfotografie. Hij schrijft veel over zwart-wit en hij bekleedt bestuurlijke functies bij fotoclub Heerenveen en afdeling Friesland van de Fotobond. Geregeld geeft hij workshops portretfotografie.
4 reacties
-
Donald Willemsen schreef op vrijdag 8 december 2023 om 14:50 | reageer
Ik kan me niet zo goed vinden als de schrijver van de review de studioflitsers naar de vuilnisbak verwijst. Ik werk al jaren met studioflitsers en met volle tevredenheid. Het instellicht is proportioneel en de flits heeft een veel hogere lichtopbrengst dan de led verlichting hier besproken. Juist omdat het instellicht proportioneel is, zie je precies het effect op het model. Eenmaal goed ingesteld, kan het instellicht gewoon uit en gebruik je veel minder energie, voor het model ook prettig want dat is minder warm. Ik hoef dus geen extra zonnepanelen op mijn dak erbij te zetten.
-
anno schreef op vrijdag 8 december 2023 om 15:56 | reageer
Ik verwijs studioflitsers zeker niet naar de prullenbak en ik geef aan dat studioflitsers veel meer licht geven. Ik heb met diverse merken studio flitsers workshops gegeven, al deze flitskoppen waren voorzien van proportioneel instellicht. Sommige deelnemers hadden wel en andere juist geen ervaring met studio flits installatie. Ik heb nu een aantal workshops gegeven met continu licht. Het valt mij op hoeveel sneller men tot het gewenste resultaat komt. Ook de modellen geven aan dat, vergeleken met andere shoots waarbij flits installaties gebruikt worden, bij continu licht je sneller tot het gewenste resultaat komt.
-
Donald Willemsen schreef op vrijdag 8 december 2023 om 23:00 | reageer
@Anno, mij gaat het niet om SNEL tot een gewenst resultaat te komen. Voor mij geldt alleen een goed resultaat. Daarnaast vind ik een led van 100 watt te weinig licht geven tenopzichte van het verbruik aan stroom. Daarnaast vind ik dat je zuinig om moet gaan met energie. Ik vind het bovendien goed dat deelnemers aan een workshop leren omgaan met studioflitsers. Eerst en vooral moeten ze begrijpen wat het licht doet en hoe je met reflectors e.d. het licht kan sturen. Dat ze leren hoe ze het licht moeten plaatsen tov het model om een mooie foto te krijgen. Ik heb dat ook moeten leren en heb er toch al enkele tientalen jaren ervaring in opgebouwd. Flitser geven uiteindelijk toch voldoende licht en is ook zuiniger met energie. Nadeel van die led verlichting is ook juist omdat het te weinig licht geeft je al snel je ISO moet verhogen of nog meer ledlampen gebruiken. Dat verhoogt de kans op ruis, vooral bij lowkey. Mensen die werken met een wat oudere camera, zullen snel ruis zien. Je kan dat tegenwoordig met de juiste software wel goed weg krijgen, maar ook die software heeft limieten. Bovendien is het extra werk in de nabewerking. Maar goed Anno, iedereen moet zijn/haar ding kunnen doen en er een eigen mening kunnen hebben. Dat je aandacht hebt besteed aan deze ledlampen en de tijd hebt genomen om er een review over te schrijven, waardeer ik. Het geeft mij voorlopig het idee trouw te blijven aan mijn studioflitsers. Ik wens je een fijn weekend.
-
Vbruggeman schreef op woensdag 13 december 2023 om 09:00 | reageer
Beste Anno, dank voor deze review.
Wie toch mooie portretfoto’s wil maken met een beperkte investering (niet professionele fotografen) heeft hiermee zeker een mooie leidraad.
Het is inderdaad niet zo gemakkelijk om flitsfotografie (studio)onder de knie te krijgen.
Het lijkt met dit systeem vlotter te gaan.
De mogelijkheden zijn misschien beperkter dan met flitsbelichting, maar het resultaat blijkt toch zeer aanvaardbaar. Het spreekwoord: ‘het doel heiligt de middelen’ is hier wel van toepassing. Met vriendelijke groeten
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ledlampje in de vorm van een filmrolletje
door Elja Trum
-
De keuze tussen continu licht of flitslicht voor portretten
door Nando Harmsen
-
Review: De Zhiyun Molus X100 COB continu licht
door Nando Harmsen
-
Fotograaf Erwin Olaf (64) overleden
door Elja Trum
-
Wanneer gebruik je flitslicht en wanneer ledlicht?
door Liesbeth van Asselt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.