Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony Xperia 5 III smartphone voor fotografie

vrijdag 11 februari 2022, 16:08 door | 4.386x gelezen | 0 reacties

Met een smartphone heb je altijd een camera bij de hand. Sony heeft met de Xperia 5 III functies toegevoegd die normaal gesproken alleen in het mirrorless camera segment te vinden zijn.

Ik kreeg de Sony Xperia 5 III voor een review, om te zien hoe deze smartphone op fotografiegebied presteert.

Nando sony xperia5III

De Sony Xperia 5 III

Fotografeer jij met een smartphone? Dan weet je waarschijnlijk dat die foto's tegenwoordig een hoge resolutie hebben, en er soms zelfs aantrekkelijker uitzien dan wat je standaard uit een spiegelreflex of mirrorless camera krijgt.

Er is nog een voordeel aan de smartphone, die vooral de liefhebbers van sociale media aanspreken. Je kunt met een druk op de knop een foto delen op Facebook of Instagram, eventueel voorzien van een creatief filter. Voor deze snelle content creators is de smartphone een ideale oplossing.

Nando sony xperia5III frontcamera

Aan de voorkant zit een 8 megapixel camera voor de selfies.

Ondanks de filters die gebruikt worden, is een goede kwaliteit foto wel de uitgangspositie. Hoe beter de originele foto is, hoe beter het eruit zal zien met een filtertje.

Smartphone fabrikanten gaan zelfs zover om verschillende objectieven in een smartphone te plaatsen, zodat je niet langer afhankelijk bent van het digitaal inzoomen.

Sony is met de Xperia 5 serie een stapje verder gegaan door functies aan de smartphone toe te voegen die voorheen uitsluitend aan de Alpha serie mirrorless camera's voorbehouden was. Het scherm van de camera app is ook vergelijkbaar met wat je op een echte camera zou kunnen aantreffen.

De smartphone die ik voor deze review kreeg was de Xperia 5 III. Je kunt foto's maken, filmen, en allerlei apps gebruiken. Je kunt muziek luisteren, en - je zou het bijna vergeten - ook nog telefoneren. In deze review beperk ik me tot het gebruik van de Xperia 5 III als camera.

Het uiterlijk


Een smartphone moet compact en licht zijn. Je neemt deze ten slotte mee in je broekzak. De Xperia 5 III is 15,7 centimeter hoog, 6,8 centimeter breed en slechts 8,2 mm dik. Het gewicht is 168 gram.

Het scherm is een 21:9 CinemaWide HDR OLED scherm van 6,1 inch met een verversingssnelheid van 120 Hz. De schermresolutie is 2520 x 1080 pixels. Sony heeft de Xperia waterbestendig en stofdicht gemaakt. Het besturingssysteem is Android.

Nando sony xperia5III cameramodule

De module met de objectieven. Achter elk objectief zit een aparte sensor.

De Xperia 5 III heeft drie objectieven, bestaande uit een 24mm f/1.7, een 70mm f/2.3 en een 16mm f/2.2 groothoek.

Hoewel het drie objectieven zijn, combineert Sony de 70mm met een 105mm f/2,8 brandpunt waardoor je effectief 4 brandpunten ter beschikking hebt. De voorzijde heeft bovendien een 8 megapixel camera met een f/2 lensopening.

Elk objectief heeft een camera sensor van het Exmor RS type. Voor de 24mm is dit een 1/1,7 inch formaat, voor de 70mm/105mm een 1/2,9 inch en voor de 16mm een 1/2,5 inch sensor. Elk heeft een resolutie van 12 megapixels.

Nando sony xperia5III knoppen

Alle knoppen zitten aan dezelfde kant. In het midden is de ontgrendelingsknop met vingerafdruksensor. De ontspanknop voor fotografie is de knop die bovenaan in de foto te zien is.

De bediening van de smartphone is volledig aan de rechter zijkant geplaatst. De bovenste knop is de volume knop die tevens als zoomknop bij fotografie kan dienen.

Daaronder is de stand-by knop met een vingerafdruklezer. Daar weer onder zit een sneltoets die standaard Google opent. Helemaal onderaan is de ontspanknop voor de camera.

De andere zijde van de Xperia 5 III heeft een slede waarin een geheugenkaart of twee SIM kaartjes geplaatst kunnen worden. De geheugenkaart kan maximaal 1TB groot zijn. Het intern geheugen van de Xperia 5 III is 128GB.

Nando sony xperia5III vastpakken

De Xperia 5 III is dun en heel erg glad. Let daarop bij het gebruik. Ik zou een smartphone hoesje adviseren.


De volledige behuizing is van het zogenaamde Corning Gorilla Glass 6 gemaakt. Dit glas is bestand tegen een val op een hard, ruw oppervlak vanaf een hoogte van 1,6 meter. Dit is de hoogte die je bij normaal gebruik van de smartphone kunt verwachten. Het is tevens goed bestand tegen krassen.

Aangezien het glas zowel aan de voorzijde als achterzijde is toegepast, is de Xperia 5 III erg glad. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

De autofocus


Het bijzondere aan de Sony Xperia 5 III zijn de autofocus mogelijkheden. Je hebt de befaamde Sony real-time autofocus tracking ter beschikking die tot 60x per seconde de focus berekent. Er is oog-AF beschikbaar voor zowel mensen als dieren.

Nando sony xperia5III in gebruik

Een foto van het gebruik van de Xperia 5 III met oog-AF. Je ziet het groene vierkantje in de foto. Daar heeft de smartphone het oog gevonden.

De autofocus tracking werkt zoals je dat ook van een Alpha mirrorless camera verwacht. Het systeem herkent een oog snel en efficiƫnt en weet het ook goed in beeld te houden. Dit AF systeem werkt ook voor de video opnames in 4K en FHD.

De camera app


Het uiterlijk van de camera app is gebaseerd op de informatie die je ook op het LCD scherm van een Sony Alpha serie camera kunt aantreffen. Het scherm is in feite in twee delen gesplitst, met rechts de instelmogelijkheden en links het beeld van de camera.

Nando sony xperia 5III   interface

De camera app heeft alle benodigde camera instellingen onder handbereik. Het instellingenscherm rechts is niet in te klappen en roteert niet mee wanneer de smartphone gekanteld wordt.

Links heb je de instellingen voor de belichtingsprogramma's, program, sluitertijdvoorkeuze en manual belichtingsinstellingen. Het valt op dat diafragmavoorkeuze ontbreekt.

Manual is daardoor ook beperkt door het handmatig kiezen van een sluitertijd tussen de 1/8000 seconde en 30 seconden, en de ISO waarde.

Nando sony xperia5III cam instellingen

Een overzicht van enkele instelmogelijkheden. Rechtsonder zie je de instellingen die ik in de MR geheugenbak gezet heb, speciaal voor actiefotografie.

Er is ook een custom setting beschikbaar, aangeduid met de letters MR. Die kun je met een vooraf gekozen camera instelling programmeren, bijvoorbeeld voor actie fotografie. Er is ook een veilige 'groene' stand beschikbaar.

Behalve de PSM instelmogelijkheden kun je op die plek ook de brandpuntafstand wijzigen. Je kiest tussen de 16mm, 24mm, 70mm of 105mm. Elk van de brandpuntafstanden bied je de gelegenheid om nog digitaal in te zoomen, met de 105mm maar liefst tot 300mm. Hiermee zijn alle brandpunten tussen 16mm en 300mm bereikbaar.

Nando sony xperia 5III   zoomen

De vier brandpunten moet je zelf kiezen, waarna je dan naar wens verder kunt inzoomen. Dat kan in de 105mm stand tot maar liefst 300mm.

De camera app is ook als een traditionele smartphone camera app te gebruiken, de basismodus. Het is opvallend dat alleen in deze basismodus de bediening mee roteert wanneer je van een liggende foto naar een verticale foto gaat.

Beeldkwaliteit


De Sony Xperia 5 III biedt de gelegenheid om zowel in jpeg als raw (dng) te fotograferen. Met het DNG bestand kun je de foto zelf bewerken in je favoriete fotobewerkingsprogramma. Dat kan Lightroom op je computer zijn, of een ander programma, bijvoorbeeld op je smartphone.

Nando sony xperia5III DNG detail

Het DNG bestand, recht uit de camera. Ingezoomd op een detail is er nauwelijks scherpte te bekennen.

Het is opvallend hoe groot de verschillen zijn tussen een jpeg en een raw bestand. De jpeg uit de smartphone is veel scherper dan beeld dan het raw bestand. Of beter gezegd, het DNG bestand is zo onscherp en wollig van uiterlijk dat ik in eerste instantie dacht dat het twee verschillende foto's waren, waarvan eentje simpelweg onscherp.

Nando sony xperia5III JPG detail

De in-camera JPEG laat in tegenstelling tot het DNG bestand wel een scherp beeld zien.

Hoewel het in eerste instantie onmogelijk leek om een goede scherpte uit het DNG bestand te halen, is dit wel mogelijk. Je dient een heel agressieve verscherping toe te passen waarbij de onvermijdelijke ruis ontstaat. Een relatief sterke ruisreductie kan dit opvangen.

De onscherpte en wolligheid van het DNG bestand zie je bij elk brandpunt terug. Het maakt hierbij niet uit welk objectief je gebruikt. Zowel de 16mm, als de 24mm, 70mm/105mm vertonen hetzelfde resultaat.

Nando sony xperia5III vergelijk DNG JPG

Links een bewerkt DNG bestand, rechts de in-camera JPEG. Je moet het DNG bestand flink bewerken om de scherpte van het in-camera JPEG bestand te behalen. Er is wel meer speelruimte om donkere delen op te lichten. Dat kan in de JPEG vrijwel niet.

De ISO prestaties van de Sony Xperia 5 III zijn vrij goed. Je kunt dit natuurlijk niet een-op-een vergelijken met een camera die een grotere sensor heeft.

Het ophalen van donkere delen in het DNG bestand kan niet ongestraft, wat te verwachten valt. Meer dan 2 stops correctie zou ik niet adviseren.

Nando sony xperia5III ISO 1

Nando sony xperia5III ISO 2(1)

De ISO prestaties van de Sony Xperia 5 III. Dit zijn in-camera JPEG bestanden.


Nando sony xperia5III exp latitude

Onderbelichte beelden zijn als DNG bestand maar met mate te corrigeren. Drie stops onderbelichting is al te veel. Er ontstaat al snel kleurruis, in dit geval in de vorm van een cirkel.


Gebruik in de praktijk


Het onhandige vasthouden van de smartphone kan bij de Sony Xperia 5 III voor problemen zorgen. De combinatie van het gladde Gorilla 6 glas in combinatie met de afmetingen van de smartphone, is het een kwestie van wachten voor deze uit de handen glijdt. Een smartphone hoesje kan ik van harte aanbevelen.

De knoppen op de zijkant werken goed, maar de positie van de vingerafdruksensor is ongelukkig. Deze wordt te pas en onpas ingedrukt, zeker wanneer de smartphone als camera gebruikt wordt en bij het worstelen met de gladheid.

De ontspanknop is echter goed gepositioneerd. Bovendien zijn er twee drukpunten, het eerst drukpunt om de AF te activeren, en het tweede om de foto te maken.

Nando sony xperia 5III   ingezoomd

De drie objectieven geven je speelruimte om een beelduitsnede te maken. Desnoods zoom je nog wat in (105mm, DNG bestand, bewerkt)

Wanneer je de volume knop gebruikt voor te zoomen, moet je er rekening mee houden dat dit erg snel gebeurt. Bovendien hou je je hand dan al snel voor het scherm, of voor de objectieven.

Zoomen via het touchscreen is uiteindelijk makkelijker, zeker omdat je dan ook kunt schakelen tussen de verschillende brandpunten. De Xperia 5 III schakelt bij het zoomen niet automatisch over naar het volgende of vorige objectief.

Nando sony xperia5III brandpunten

Dit zijn de beelduitsneden die de objectieven hebben. Er zit een flinke stap tussen de 24mm en 70mm. Ik denk dat een 50mm brandpunt beter was geweest.

De keuze voor de brandpunten vind ik niet erg logisch. Een 16mm groothoek is goed, een 24mm ook, maar het verschil in brandpunt tussen 24mm en 70 is wel heel groot.

Het was misschien beter geweest om in plaats van 70mm een 50mm brandpunt te kiezen. Natuurlijk kun je op 24mm inzoomen, maar dit is digitaal.

Digitaal inzoomen blijft een 12 megapixel resolutie opleveren. Met andere woorden, de resolutie wordt softwarematig vergroot. Sony maakt hiervoor gebruik van AI superresolutiezoom, dat je in het fotomenu moet activeren. Fotografeer je in raw, dan heeft het digitaal inzoomen geen nut. Je blijft dan een 16mm, 24mm, 70mm of 105mm foto houden.

De autofocus in de praktijk


De autofocus werkt zoals je dat kunt verwachten van een Sony Alpha mirrorless camera. De real time AF tracking werkt soepel en snel, de oog-AF voor mensen en dieren accuraat. Zo zorgt de Xperia 5 III voor een nauwkeurige scherpstelling op je belangrijkste onderwerp.

Nando sony xperia5III oog AF

De oog-AF werkt uitstekend. De smartphone herkent gezichten en je tikt het gezicht aan waar de scherpstelling moet plaatsvinden. De ontspanknop half indrukken zorgt voor de scherpstelling.

Hou er wel rekening mee dat door de kleine sensor al van nature een hele grote scherptediepte heeft, zelfs bij 70mm brandpunt. Dat betekent dat het nauwkeurige scherpstellen van de Xperia 5 III in feite niet altijd nodig is. Ook als de autofocus er wat naast zit, zal de scherpte wel goed zitten.

Wil je toch een kleine scherptediepte, dan ben je aangewezen op de standaard camera app, waar je softwarematig de bokeh kunt veranderen.

Nando sony xperia5III 20fps

In JPEG en bij 24mm ben je in staat om 20 beelden per seconde te fotograferen. De real-time AF tracking werkt redelijk. Hou er rekening mee dat voor een beeldvullend beeld het onderwerp heel dichtbij moet zijn. Dat maakt scherpstellen en volgen extra moeilijk.

De Xperia 5 III biedt de mogelijkheid om zowel in lage als hoge snelheid serieopnamen te maken. In de hoge snelheid haalt de smartphone maar liefst 20 beelden per seconde. Voorwaarde is dat je in jpeg fotografeert, en met 24mm brandpunt.

Dan komt de custom instelling MR van pas, zeker wanneer je normaal gesproken in raw fotografeert. Dat scheelt veel instellingen wijzigen.

Conclusie



Ik moet in voren vertellen dat ik geen fan ben van smartphone fotografie. Dat wil niet zeggen dat ik geen gebruik maak van de smartphone, het biedt immers de mogelijkheid om snel een redelijk goede kwaliteit foto te maken. Voor professioneel gebruik zou ik een smartphone niet eens overwegen. Het kan dus zijn dat mijn conclusie enigszins vanuit dat standpunt gekleurd kan zijn.

Nando sony xperia5III zonsopkomst

Zonsopkomst (DNG bestand, bewerkt

De Sony Xperia 5 III is op ergonomisch gebied natuurlijk slecht, maar dat ligt niet aan deze specifieke smartphone. Dit geldt voor alle smartphones. Je kunt hier Sony niet voor aanrekenen. De glazen behuizing maakt het gebruik wel wat lastiger, met het risico dat de smartphone uit je handen glijdt.

De plaatsing van de hoofdschakelaar met vingerafdruklezer is erg onhandig. Te vaak raakte ik deze knop per ongeluk aan waarna de smartphone onbedoeld in stand-by ging, of er waren teveel mislukte ontgrendeling pogingen waarna ik de pincode moest ingeven. Dat gebeurde zelfs door de smartphone uit je broekzak te halen.

Nando sony xperia5III urban

Een beetje urban fotografie. Om details uit een DNG bestand te halen, is een aanzienlijke verscherping nodig. Het effect is pas goed te zien als je inzoomt naar 100% (24mm, DNG bestand, bewerkt)

Het bedienen van de foto app is op zich goed te doen, en de touchscreen en swipen maakt het veranderen van instellingen redelijk snel. Het is jammer dan er handmatig voor een van de objectieven gekozen moet worden.

Je kunt niet inzoomen waarbij de smartphone automatisch van 16mm naar 24mm schakelt, of van 24 naar 70mm.

Interesseert je de instelmogelijkheden niet zoveel, dan is er altijd nog de standaard camera app. Die geeft je ook oog-AF, inzoomen, en het gebruik van allerlei filters en effecten. Bovendien roteert de bediening mee met het kantelen van de smartphone, iets wat helaas niet in de andere camera app gebeurd

Nando sony xperia5III standaard cam app

De standaard camera app biedt allerlei filters om wat bijzonders van je foto te maken. Je hebt ook een Bokeh schuifregelaar ter beschikking, om een kleine scherptediepte te simuleren. In deze stand draaien de knoppen op het scherm wel mee bij het draaien van de smartphone.


De real-time AF tracking en oog-AF werkt zeer goed. De tracking en 20 beelden per seconde opent de mogelijkheid tot actiefotografie. Toch wil ik ook hier een kleine kanttekening plaatsen. De 24mm is groothoek, dus je onderwerp zal redelijk dichtbij moeten zijn om groot in beeld te krijgen. Voor echt snelle actie vind ik de Xperia 5 III niet geschikt, ondanks de mogelijkheden.

Nando sony xperia5III HDR

Een foto met de normale Dynamic Range Optimalisation (DRO) op automatisch, naast een foto met HDR instelling. Die laatste is alleen beschikbaar als je uitsluitend JPEG bestandsformaat hebt gekozen.

Wat beeldkwaliteit betreft, daar ben ik niet erg van onder de indruk. Begrijp me niet verkeerd, het is niet slecht, maar het springt er ook niet erg uit. De DNG bestanden zien er wollig en onscherp uit waardoor je niet eenvoudig een betere beeldkwaliteit krijgt dan de jpeg uit de smartphone zelf.

Nando sony xperia5III zwaan

Een verschrikkelijk enge situatie. Niet vanwege de zwaan, maar omdat ik die gladde smartphone boven het water hield. (16mm, in-camera JPEG)

Mijn conclusie na het testen is duidelijk. De Sony Xperia 5 III kan de gewone camera zeker niet vervangen. Wil je serieus aan de slag met fotografie, dan zou ik aanraden om toch een gewone camera te kopen, en de smartphone te gebruiken voor de kiekjes. Of om te bellen, natuurlijk.

Pluspunten


  • Voor een smartphone redelijk goede ISO prestaties
  • Effectieve oog-AF voor mensen en dieren
  • Real time AF tracking werkt goed
  • Ontspan knop met twee drukpunten, een voor AF en de tweede voor de foto te maken
  • Uitgebreide instelmogelijkheden geven veel controle
  • Spotmeting beschikbaar
  • Histogram met real time weergave
  • AI superresolutiezoom
  • Duidelijk AEL knop voor belichting vast te zetten
  • Veel creatieve mogelijkheden in standaard foto app, inclusief bokeh regelaar



Minpunten


  • Smartphone is erg glad en houdt daarom niet goed vast
  • Aan/uit knop met vingerafdruksensor is niet prettig geplaatst
  • Bediening van de foto app draait niet mee bij smartphone kantelen (in de creatieve stand
  • Raw (dng) bestanden zijn wollig en vereisen een agressieve verscherping om bruikbaar te zijn
  • Er zit een te groot gat tussen de brandpuntafstand 24mm en 70mm
  • Je moet overschakelen van een objectief naar het andere, er wordt niet automatisch overgeschakeld bij inzoomen
  • HDR functie alleen beschikbaar in jpeg
  • Serie opnamen in hoogste snelheid (20fps) alleen bij 24mm brandpunt en jpeg
  • Bij het inzoomen tot 300mm is de smartphone bijna niet stil te houden
  • Het halve scherm wordt in beslag genomen door de instellingen
  • Nut van de nauwkeurige AF mogelijkheden twijfelachtig door de grote 'natuurlijke' scherptediepte
  • Er zitten te weinig fysieke knoppen op om een gewone camera volledig te imiteren (is praktisch natuurlijk niet haalbaar)


Nando sony xperia5III bruc

De Sony Xperia 5 III kan geen echte camera vervangen, zelfs niet met al die mogelijkheden. Ik vind het goed voor een kiekje. Eerlijk gezegd had ik er meer van verwacht.

Behalve de fotomogelijkheden die ik in deze review ter sprake heb gebracht, biedt de Sony Xperia 5 III natuurlijk nog veel meer.

De video mogelijkheden zijn heel uitgebreid, met 4K en FHD in diverse framerates, waaronder 120p. Er is steadyshot en de uitstekende autofocus mogelijkheden werkt ook voor video.

Wat audio betreft zijn er ook veel mogelijkheden, waaronder spatial sound en dolby Atmos ondersteuning. Ben je een gamer, dan heb je PS4 Remote play en dualshock ter beschikking. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot bellen.

Al deze opties en functies heb ik bewust buiten de review gelaten, aangezien het gericht is op de smartphone als camera. Wil je meer specificaties zien, dan verwijs ik je door naar de website van Sony. De Sony Xperia 5 III is verkrijgbaar voor 999 euro.

Met dank aan Sony Nederland voor het beschikbaar stellen van de smartphone.


Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy



Wil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.



Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord