Review: Loreo 3D objectief
zondag 13 juni 2010, 20:24 door Elja Trum | 13.660x gelezen | 5 reactiesVan Fotografie-in-3D.nl ontving ik een Loreo 3D objectief ter review. Een tijd geleden hebben we op Photofacts ook al eens geschreven over deze objectieven. Nu 3D weer een opleving heeft leek het me leuk om er ook eens actief mee aan de slag te gaan.
Omdat ik een full-frame camera heb had ik het oude 9004 model nodig. Voor camera's met een cropfactor is er ook een speciaal nieuwer model. Deze Loreo 3D lens Digital 9005 heeft een vaste focuslengte van 25mm en kan met diafragma f/8, f/11 of f/16 werken. Scherpstelling gaat van 1,5 meter tot oneindig.
Het oudere model voor full-frame camera's heeft iets minder instelmogelijkheden. Zo kan ik alleen maar kiezen uit diafragma f/11 of f/22. De lens heeft een focus vanaf één meter tot oneindig. Er zijn drie instellingen voor de focus range; macro, portret en landschap. Focuslengte van de lens is 38 mm. In het pakket dat ik ontving zat ook een Loreo Lite viewer en een Pixi viewer. Daarmee kunnen foto's in 3D worden bekeken op je monitor of wanneer ze zijn afgedrukt.
Fotograferen met de Loreo 3D
Zoals met elk nieuw objectief duurt het ook even voordat je leert fotograferen met de Loreo 3D. In principe kun je de camera gewoon op de automatisch (P) stand laten staan. De camera leest het diafragma niet uit, maar omdat deze altijd gesloten is tot de ingestelde stand kan de camera de benodigde sluitertijd redelijk bepalen. Redelijk, want in de praktijk blijkt de lichtmeting er nogal eens naast te zitten bij gebruik van de Loreo. Het is dus belangrijk om na elke foto het resultaat te bekijken en indien nodig te belichting wat te plussen of minnen.
Om het 3D effect terug te kunnen zien in je foto moet je zoeken naar locaties waarbij het 3D effect duidelijker zichtbaar is. Er moeten dus objecten zijn die zich op verschillende afstanden tot de camera bevinden. Bij voorkeur meer dan twee verschillende afstanden.
Scherpstellen kan met dit objectief niet. Je moet kiezen uit één van de drie standen en dan nog moet er minimaal een meter afstand tussen je onderwerp en je camera zitten om (enigszins) scherp beeld te krijgen. Bij het fotograferen van een portret loop je daardoor al snel kans op een onscherp beeld. Overigens biedt Loreo ook een macro 3D objectief, voor als je dichter op je onderwerp wilt zitten.
Omdat je op diafragma f/11 of f/22 werkt kom je al snel licht tekort. De grote scherpdiepte is wel nodig om het 3D effect goed te kunnen gebruiken, maar het is jammer dat je bewegende objecten eigenlijk alleen maar met ruim voldoende licht of een hoge ISO kunt vastleggen. In de zomer kun je buiten overdag eigenlijk altijd probleemloos fotograferen. In de winter zul je erg hoog in je ISO moeten gaan om nog voldoende licht te hebben om zonder statief te fotograferen.
Eén enkel beeld van de Loreo is ongeveer vergelijkbaar met een 60mm objectief gebruikt in de verticale (portret) stand. In de praktijk had ik liever een iets groter hoek gehad, bijvoorbeel 35mm. Nu moet je vaak verder naar achter dan je zou willen of dan mogelijk is.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van dit objectief is eigenlijk precies zoals je zou verwachten van wat plastic en spiegels: bagger. Scherpte ontbreekt eigenlijk overal in de foto, aan de randen is duidelijke vignettering aanwezig. Kleuren zijn flets en overal is chromatische aberratie te zien. Iets om rekening mee te houden als je professioneel met 3D fotografie aan de slag wilt. Je zult dan waarschijnlijk iets beters moeten zoeken.
Gelukkig is het effect dat je kunt bereiken met de Loreo bijzonder genoeg om ervoor te zorgen dat de beeldkwaliteit er minder toe doet. Het zou echter wel prettig zijn scherpere foto's te kunnen maken.
Beamsplitter
De Loreo 3D is een zogenaamde beamsplitter die het linker- en rechterbeeld op het formaat van een enkele foto plaatst. Je ziet beide beelden dus direct naast elkaar, gescheiden door een wazige lijn. In principe kun je een dergelijke foto al bekijken door een papiertje haaks op het midden van de foto te zetten en er met beide ogen aan een andere kant naar te kijken. In de praktijk echter geen geweldige oplossing.
Bij het objectief worden kartonnen viewers meegeleverd om dit soort foto's goed te kunnen bekijken. Dat werkt verbazingwekkend goed. Wel moet je er even op letten dat je het juiste formaat foto met de juiste viewer op de goede afstand bekijkt. Door even met de verschillende waarden te spelen ontdek je redelijk snel de juiste waarden. De foto's voegen zich dan samen tot één beeld waar je de diepte in kunt zien.
Anaglyp
Persoonlijk vind ik de zogenaamde anaglyph methode wel prettig om 3D beelden relatief eenvoudig te vertonen en te bekijken. Bij anaglyph worden twee aparte beelden over elkaar getoond, een rood beeld voor het linker- en een cyaan beeld voor het rechteroog. Voor het bekijken van dit type foto's heb je wel een Anaglyp bril nodig met een rood filter links, en een cyaan filter rechts. Zo krijgen beide ogen een afwijkend beeld te zien en vertalen je hersenen dit als een 3D beeld.
Zelf heb ik een aantal jaar geleden al eens een pakje van dit soort brilletjes gekocht. Voor minder dan een tientje heb je er vijf. Het internet staat vol met anaglyp foto's, dus er is voldoende te bekijken.
Je kunt de foto's die de Loreo 3D levert wel omzetten naar een Anaglyp foto. In onderstaande video tutorial laat ik zien hoe je dit kunt doen. Het kost wel even wat extra werk.
Wanneer je foto's gaat maken met de intentie deze om te zetten naar Anaglyp moet je er rekening mee houden dat je wat extra ruimte om de foto houdt. Er moet immers nog het nodige afgesneden worden voor het gewenste effect.
Fujifilm Finepix REAL 3D W1
Een alternatief voor dit Loreo 3D objectief is natuurlijk de aanschaf van een camera die direct in 3D foto's kan nemen. Fujifilm heeft hier een digitale compactcamera voor op de markt gebracht; de Finepix REAL 3D W1. Eerder is deze camera ook op Photofacts besproken.
Ik ga proberen of ik deze camera binnenkort ook eens aan de tand kan voelen voor een uitgebreidere review. Ik kan me voorstellen dat deze digitale compact iets prettiger kan werken, vooral in het nabewerkingstuk. Ik ben benieuwd of dat in de praktijk ook zo is.
Conclusie
Het kost even tijd voordat je gewend bent met de Loreo 3D te fotograferen. Er zijn een paar basisregeltjes die je moet volgen om een goede 3D foto te kunnen maken. Daarnaast is het even wennen de juist compositie te vinden terwijl je door de zoeker gelijktijdig twee beelden ziet. Dat je veel licht nodig hebt is jammer, maar lijkt bijna niet te voorkomen.
De Loreo 3D is een relatief betaalbare manier om 3D foto's te maken terwijl je wel bewegende onderwerpen (bij voldoende licht) kunt vastleggen. Hierdoor wordt dit objectief ook geschikt om mensen in 3D op de foto te zetten. Een bijzondere manier om de wereld om je heen vast te leggen. Helaas is de beeldkwaliteit van het objectief erg laag.
Mits de huidige 3D trend doorzet verwacht ik de komende periode meer apparaten op de markt om 3D foto's en video's te maken. Tot die tijd is de Loreo 3D een mooie oplossing die je op je bestaande spiegelreflexcamera kunt toepassen.
Prijs
De Loreo 3D 9004 voor full-frame camera's kost 129 euro. Er is een versie voor Canon, Nikon, Pentax en Sony. De Loreo 3D 9005 is geschikt voor crop-camera's en kost 175 euro. Dit objectief is moderner en bied ook wat extra mogelijkheden ten opzichte van de 9004. Dit model is er voor Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax en Sony.
Meer informatie
- Fotografie in 3D
- Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie
- De wereld in 3D
- Loreo fabrikant
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
tonv schreef op maandag 14 juni 2010 om 01:01 | reageer
Ik kan me voorstellen dat 3D fotografie in de toekomst professionaliseert. Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch wanneer je een vakantiebestemming in 3D kunt bekijken. Met de Loreo 3D zal dat voorlopig niet gebeuren, gezien de matige kwaliteit. Het is nu nog het terrein van third party objectieven maar wie weet komen de leading brands zoals Nikon en Canon in de toekomst met iets dergelijks op de proppen (dat kwalitatief hoogwaardig is).
Maar wanneer je de Loreo op je camera hebt geschroefd en de lensbescherming erop hoor ik omstanders al zeggen; da's handig mijnheer, zo vergeet u uw brillenkoker nooit meer... -
Arno schreef op maandag 14 juni 2010 om 16:17 | reageer
Gewoon wat meer investeren en 2 spiegelreflexen met elkaar laten synchroniseren even de juiste software erbij, polarisatie bril erbij en aan laten sturen op een 3d led tv, dat geeft een veel mooier en beter effect. De Loreo is zijn geld niet waard en is niet meer dan een plastic rommel objectief.
-
Elja Trum schreef op maandag 14 juni 2010 om 22:13 | reageer
@Arno; Je legt de drempel wel een stuk hoger met de aanschaf van een extra spiegelreflex, extra objectief (gelijk aan die je reeds hebt), software om de boel te synchroniseren en een 3D TV. Zet dat af tegen het plaatsen van één simpel objectief..
Volgens mij ben je dan een paar duizend euro verder en heb je een redelijk complexe setup. Als je alles dan goed doet zal het resultaat inderdaad veel indrukwekkender zijn, maar voor de meeste mensen is dit een onevenredige grote investering.
De Loreo 3D is volgens mij een leuke manier om een eerste kennismaking met 3D fotografie te hebben. -
Arno schreef op maandag 14 juni 2010 om 23:39 | reageer
@Elja: een leuke kennismaking is iets heel anders dan echt met 3D bezig te zijn. Ik ben al meer dan 8 jaar bezig met 3d fotografie vandaar dat de lat bij mij al aardig hoog ligt maar de beginner kan met 2 x een 20d en een 18-55 objectiefje en wat soldeer werk een behoorlijk eind komen en dat zijn echt geen duizenden euro's. Die loreo is weggegooid geld. Scherpstellen moet je met je voeten doen
-
Henk Heijnen schreef op vrijdag 19 augustus 2016 om 10:35 | reageer
Kwam dit artikel tegen toen ik opzoek was naar deze opzet lens. Door de nieuwe(re) 3d brillen lijken me hier toch wel weer een nieuwere mogelijkheden in...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Foto's bewerken met de Apple Vision Pro
door Elja Trum
-
Is Apple Vision de doorbraak voor 3D fotografie?
door Elja Trum
-
De K|Lens, een light field lens met 3D beeldinformatie
door Nando Harmsen
-
Canon kondigt de RF 5,2mm dual fisheye aan
door Nando Harmsen
-
3D-foto's op Facebook
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.