Adobe Lightroom 4 versus Apple Aperture 3
woensdag 28 maart 2012, 23:01 door Thomas Dral | 19.537x gelezen | 14 reacties
Zowel Adobe als Apple hebben een nieuwe versie van hun fotobewerkingssoftware in de markt gezet; Adobe Photoshop Lightroom 4 en Apple Aperture 3. Beide gericht op de workflow van fotografen. Hoog tijd om beide versies van deze fotobewerkingssoftware eens tegenover elkaar te zetten.
De aanleiding
Aanleiding voor het schrijven van dit artikel is dat ik aan het twijfelen ben gebracht door een vriend en collega fotograaf. Dus het is een goed moment om beide software paketten eens de review te laten passeren om zo de voors en tegens tegen elkaar af te wegen, om aan de hand hiervan een keuze te maken.
Ik maak zelf al een aantal jaren gebruik van Lightroom omdat ik begonnen ben met een Windows computer en daarna overgestapt ben naar de Mac. Het is volgens mij altijd goed om na een tijd eens terug te kijken en te bekijken of de gemaakte keuzes nog de juiste keuzes zijn. Een eerder gemaakte keuze hoeft tenslotte niet definitief te zijn.
Zoals Elja in een eerder artikel al schreef over
Workflow is de software die je gebruikt als ondersteuning voor je workflow erg belangrijk. Je moet een goede keuze maken met de software waar je mee aan de slag gaat. Dit gaat je tenslotte helpen.
Testopstelling
Voor deze test maak ik gebruik van een 15 inch Mac Book Pro en een 23 inch tweede scherm via DVI aangesloten. De foto bibliotheken plaats ik beide op een externe harde schijf aangesloten via FireWire 800.
Ik heb liever niet al mijn foto's lokaal op mijn computer staan, daar zijn het er inmiddels veel te veel voor. Daarnaast wil ik deze test ook zo opzetten zoals ik deze in de praktijk ook gebruik. Dit geeft dan een eerlijk beeld weer.
Eerste indruk
Na het downloaden en installeren van beide software pakketen op mijn Mac heb ik ze beide opgestart voor een eerste indruk van beide nieuwe versies.
Aperture start op en zoekt, net zo als Lightroom, naar een bestaande bibliotheek. Aperture geeft aan dat deze niet aanwezig is en vraagt of je een bibliotheek aan wilt maken. Deze stappen netjes gevolgd en de bibliotheek aangemaakt waarna Aperture volledig opstart.
Bij het starten van Lightroom zoekt ook Lightroom naar een bestaande bibliotheek met foto's en vind deze op mijn externe harde schijf. De vraag wordt gesteld of deze gebruikt mag worden. In dit geval heb ik er voor gekozen om een nieuwe bibliotheek aan te maken om een zo eerlijk mogelijke test opstelling te hebben.
De huidige Lightroom bibliotheek die ik al heb bevat iets meer als 33 duizend foto's inmiddels. Dat zou een vertekend beeld geven ten opzicht van een lege Aperture bibliotheek. De eerste indruk van beide pakketen is dat ze er netjes en overzichtelijk uit zien. Lightroom is volledig zwart met wit en Aperture heeft een grijze achtergrond.
.png)
Apple Aperture 3

Adobe Photoshop Lightroom 4Na een paar kleine instellingen ondersteunen zowel Aperture als Lightroom het gebruik van een tweede monitor, zo heb je wat meer vrijheid in het tonen van je beeld op een tweede monitor.
Importeren
In beide pakketen heb ik een aantal foto's geïmporteerd van de laatste meeting van de
Urban Photo Collective. Het importeren gaat in Aperture en Lightroom vrijwel op de zelfde manier. Tijdens het importeren kun je een heleboel dingen direct instellen, zoals het een andere bestandsnaam geven van je foto's, het taggen van je foto's en de bestandslocaties instellen van je foto's.
In Aperture heb je dan, in tegenstelling tot Lightroom, ook direct de mogelijkheid om je foto's toe te voegen aan een Project. In Lightroom moet je dit na het importeren doen als je een collectie gemaakt hebt.
Selectie en nabewerking
Na het importeren van de foto's is het tijd om een stap verder te gaan in je workflow, het selecteren van de foto's die geschikt zijn om nagewerkt te gaan worden. Dit gaat zowel in Lightroom als Aperture erg makkelijk met een toets op het toetsenbord kun je foto's vlaggen en met de getallen 1 tot en met 5 kun je de foto's de juiste sterwaarde meegeven.
Na de selectie komt het nabewerking van de geselecteerde foto's aan bod. In Lightroom ga je dan naar de 'develop' (ontwikkel) module in Aperture selecteer je de foto en kies je aan de linkerkant van je scherm voor het tabblad 'Adjustments'. Hier vind je een zelfde set opties als in Lightroom.
Lightroom heeft standaard een uitgebreidere set met mogelijkheden dan Aperture. Als je de software van Adobe gewend bent dan moet je in Aperture eventjes zoeken waar je alle opties kunt vinden maar op zich werkt het wel heel makkelijk en snel als je de opties gevonden hebt. Standaard bevatten beide pakketen een aantal filters die je toe kunt passen op je foto.
Als je deze toepast zie je ook dat de sliders veranderen van waarden, je kunt achteraf nog genoeg bijstellen en veranderen als het filter niet helemaal doet wat je wilt. Een groot voordeel en een leuke gimmick in Aperture is dat je een vergrootglas hebt wat je op een aantal manieren in kunt stellen en kunt gebruiken. Dit zou bij sommige acties die je uit wilt voeren in Lightroom ook wel eens handig kunnen zijn
Wil je een extreme nabewerking doen die niet in Lighroom of in Aperture kunnen dan is er in beide een mogelijkheid om een externe applicatie zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop in te stellen. Je hebt dan de mogelijkheid om je foto vanuit Aperture of Lightroom te open in Photoshop om daar de bewerkingen te doen die je wilt doen. Vervolgens kun je in beide je nagewerkte foto weer terugvinden in je foto bibliotheek.
Exporteren en Plug-in's
Na het bewerken van de foto's kun je ze op verschillende manieren opslaan, je kunt ze op je computer laten staan maar je kunt ze ook online delen met anderen op bijvoorbeeld de foto website Flickr of sociale media als Facebook. Standaard zijn deze opties voorzien in Aperture en ook in Lightroom je hoeft ze alleen maar in te stellen om er gebruik van te kunnen maken.
Dit is vrij simpel te doen en na het bewerken van de foto's kun je deze ook vrij makkelijk delen online. Wil je je foto's niet op Flickr zetten maar liever op bijvoorbeeld 500px dan is dit ook mogelijk. Er is voor Lightroom een officiële plug-in beschikbaar en voor Aperture is er op het internet een niet officiële plug-in beschikbaar maar wordt wel ondersteund door 500px.
In Lightroom is het dan vrij makkelijk om deze plug-ins toe te voegen en te gebruiken in Aperture moet je er iets meer moeite voor doen en de handleiding volgen om een plug-in geïnstalleerd te krijgen. Maar als je een beetje handig bent dan is dat ook weer zo geregeld. Met het importeren en activeren van plug-ins heeft Lightroom een streep voor met een eigen plug-in manager iets wat in Aperture ontbreekt.
Kosten
Adobe Photoshop Lightroom 4 is, in zijn volledige versie, bij Adobe
te koop voor 129,71 euro. Voor een upgrade van Lightroom betaal je een bedrag van 73,78 euro. Aperture kun je in de Apple AppStore
kopen voor 62,99 euro. Wil je een DVD hebben dan betaal je meer voor de zelfde software. Daarnaast moet je dan ook nog de verzendkosten betalen.
Tot slot
Ik heb bij het nabewerken van foto's niet heel lang stilgestaan, omdat iedereen zijn eigen keuzes maakt hoe foto's na te bewerken en bewerkingen los te laten op zijn of haar werk. Ik heb zowel Lightroom als Aperture een aantal dagen geprobeerd. Ik vind beide erg mooi, maar toch vind ik dat Lightroom wat betreft logica voor je workflow beter uitgedacht is dan Aperture.
Zowel Lighroom als Aperture werken erg prettig, ze bevatten nog veel meer functies en mogelijkheden dan de paar die ik hier besproken heb. Ik ga de komende tijd nog redelijk wat foto's maken en ondanks mijn veelvuldige gebruik van Lightroom zal ik toch ook Aperture een eerlijke kans geven om als vervanging te gaan dienen. Mijn keuze staat nog niet helemaal vast..