Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Backblaze gaat hun tarieven voor back-up verhogen

zaterdag 16 september 2023, 15:30 door | 1.604x gelezen | 11 reacties

Voor een goede back-up is het belangrijk dat er van je foto's altijd 3 exemplaren bestaan. Het origineel, een lokale back-up en een back-up op een andere locatie. Zelf gebruik ik online back-up dienst Backblaze voor die derde back-up.

Met hun 'Unlimited Computer Backup' kun je alle bestanden die je op je computer hebt staan back-uppen naar hun servers. Er zit geen beperking op hoeveel data je opslaat, dus dat is ideaal voor ons fotografen. Ik heb er ruim 5 terabyte aan data staan.

Backblaze


Helaas hebben ze nu aangekondigd dat de prijzen voor hun dienstverlening omhoog gaan per 3 oktober 2023. Momenteel betaal je 130 dollar om 2 jaar lang gebruik te maken van de dienst (wat neerkomt op 5,41 dollar per maand).

Vanaf 3 oktober betaal je voor dezelfde dienst 189 dollar per 2 jaar (7,88 dollar per maand). Volgens mij nog steeds het geld waard en ik denk dat er weinig goedkopere alternatieven zijn waarbij je terabytes aan data kwijt kunt voor dit bedrag.

Voor zover ik kon vinden is er geen mogelijkheid voor bestaande klanten om hun account alvast met de huidige oude prijs te verlengen. Ben je nog geen klant, dan kun je echter nu nog wel profiteren. Als je nu een 2 jaar abonnement neemt heb je nog 2 jaar de oude prijs.

» Bekijk Backblaze personal

Er zitten gelukkig ook wat voordelen bij de vernieuwing van het aanbod. Nu is het nog zo dat je back-up versie geschiedenis maximaal 1 maand is. Dat wordt verhoogd naar 1 jaar. Dus bestanden die je net geen jaar geleden nog aangepast of of verwijderd hebt kun je dan nog terughalen.

Als jij geen cloudback-up dienst gebruikt zoals Backblaze, dan kan ik je deze dienst van harte aanbevelen. Het grote voordeel is dat de back-up altijd automatisch in de achtergrond draait op je computer. Je kunt dus niet vergeten te back-uppen.

Mocht je interesse hebben; als je klant wordt via deze link krijg je gratis 1 maand extra cadeau. Ik krijg die dan ook, dus mocht je deze link gebruiken; bedankt!

Een vergelijkbaar alternatief zou iDrive kunnen zijn, maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Mocht jij die wel hebben of nog een andere dienst gebruiken; laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 16 september 2023 om 15:51  | reageer

  Ik gebruik Flickr. Je kunt er met een pro- abonnement onbeperkt foto's plaatsen in de originele resolutie.
  Ik kan ze van daar uiteraard ook weer downloaden zonder dat de website iets van compressie heeft toegepast en daarom gebruik ik Flickr ook als in-the-cloud back-up.
  Maar er zijn nog meer voordelen: je kunt je foto's heel makkelijk in albums onderbrengen en je kunt die albums ook met anderen delen. En zij kunnen op hun beurt die foto's ook weer downloaden en zo heb ik een uitstekend platform om foto's van een evenement te delen met de deelnemers zonder dat ik ieder een wetransfer moet gaan doen. Dat scheelt enorm in het verzamelen van e-mail adressen en het oplossen van problemen bij mensen die niet weten hoe met Wetransfer om te gaan of de download link laten verlopen vrolijk
  Je kunt een album ook verborgen laten zijn zodat foto's die niet door iedereen gezien mogen worden ook door niemand gezien kunnen worden.
  Je kunt de foto's ook deeplinken voor het gebruik op fora. Flickr vindt dat niet erg, sterker nog, ze hebben zelfs een feature ingebouwd om dat te vergemakkelijken.
  En het kost ongeveer 70 tot 80 euro per jaar.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 september 2023 om 11:05  | reageer

  Flickr is inderdaad een platform waar je veel foto's op kunt plaatsen. Ik gebruik het ook (te weinig). Maar bedenk dat dit geen backup is.
  Je kan er alleen foto's neerzetten. Je kan er geen raw bestanden plaatsen, of een Lightroom catalogus, of andere data die belangrijk is.

 3. Peter
  Peter schreef op dinsdag 19 september 2023 om 11:38  | reageer

  Ik gebruik JottaCloud. Ook onbeperkte opslag. Werkt prima en heeft bovendien een Nederlandse helpdesk en de opslag is niet in de USA.

 4. Martin Smit
  Martin Smit schreef op dinsdag 19 september 2023 om 22:56  | reageer

  Gebruik nu een half jaar idrive, en heb 4,5TB in de cloud staan. Verschillende file versies blijven opgeslagen tot je opruimt. Backups verlopen soepel, en uploaden met glasvezel gaat met 200GB/uur. Het is mogelijk een vergelijk te maken met de huidige files om storage op te ruimen, en onder de limiet van in mijn geval 5TB te blijven. Eerste jaar was maar $10. Ultieme test is natuurlijk herstellen van een backup, daar heb ik gelukkig geen ervaring mee.

 5. Mie
  Profiel Mie schreef op dinsdag 26 september 2023 om 20:10  | reageer

  Beste Elja, Nando..
  Ik heb zojuist Backblaze aangeschaft. Er komen bij de £130 nog wel BTW bij waardoor het op rond de £159 kost voor 2 jaar (voor Belgen toch). Maar nu vraag ik me af: Moet ik mijn computer laten aan staan tot de backup volledig is, ook al duurt dit meer dan een week?
  Groetjes,
  Mie

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 september 2023 om 23:41  | reageer

  @Mie; Nee, je kunt je computer gewoon uitzetten. Wanneer je opnieuw opstart gaat ie gewoon weer verder.

  tenzij je zo snel mogelijk je back-up compleet wilt hebben, dan kun je de computer aanlaten natuurlijk.

 7. Mie
  Profiel Mie schreef op woensdag 27 september 2023 om 10:05  | reageer

  Bedankt Elja, goed om weten. Ik laat hem een paar dagen aanstaan en zie hoever de backup vordert ondertussen.

 8. Mie
  Profiel Mie schreef op donderdag 5 oktober 2023 om 08:05  | reageer

  Beste Elja, sinds gisteren staat een Rood Kruis bij de systeemvoorkeuren van het Backblaze venster, voorheen stond een groene V. Wat gaat er fout, de backup schijnt wel verder te lopen..?

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 oktober 2023 om 08:55  | reageer

  Waarschijnlijk geeft het rode kruis aan dat je laatste compleet voltooide back-up al een tijdje geleden is. Het kan helpen om je computer een tijdje aan te laten staan, zodat de back-up kan afronden. Let op dat de computer dan niet naar een slaapmodus schakelt.

 10. Mie
  Profiel Mie schreef op donderdag 5 oktober 2023 om 09:02  | reageer

  Ik was nog altijd bezig aan mijn allereerste backup sinds 26/09/2023. Er staan nog 54.286 remaining files te backuppen... Mijn computer is sindsdien nog niet afgesloten geweest. Ik veronderstel dat het beeldscherm wel mag uitgeschakeld staan als er aangevinkt werd 'Voorkom dat computer automatisch in sluimerstand wordt geplaatst als beeldscherm uit is' en (ook aangevinkt) 'schakel sluimerstand uit voor netwerktoegang'?

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 5 oktober 2023 om 09:07  | reageer

  Ja, die eerste back-up kan even duren als je terabytes aan bestanden hebt. vrolijk

  In de settings kun je eventueel aanpassen hoe snel het kruis moet verschijnen, maar eigenlijk kun je hem voor nu dan gewoon negeren en er eerste volledige back-up nog afwachten. Dan zou er weer een groen vinkje moeten staan.

  Beeldscherm mag inderdaad wel gewoon uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord