Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Crashplan stopt; wat zijn de alternatieven?

donderdag 13 januari 2022, 10:38 door | 7.033x gelezen | 23 reacties

Crashplan heeft gisteren aangekondigd dat ze stoppen met hun Crashplan Home dienstverlening. De cloud back-up dienst van Crashplan werd door veel fotografen gebruikt (en ook door mijzelf). We moeten nu dus op zoek naar een alternatief. We zetten er een aantal op een rijtje.

Crashplan stopt


Je hoeft overigens niet direct over, maar als je huidige abonnement verloopt dan stopt je back-up. Persoonlijk wil ik daar niet op wachten en ben ik van plan op korte termijn al over te stappen naar een nieuwe dienst.

Crashplan was een mooie en betaalbare manier om te zorgen voor je externe back-up. In mijn ogen moeten er altijd drie plekken zijn waar je foto's staan: op je computer, op een lokale back-up locatie (bijvoorbeeld een NAS drive of een externe USB drive) en op een externe locatie (bijvoorbeeld online in de cloud met een dienst als Crashplan).

» Meer informatie over een goede back-up strategie.

Crashplan for Small Business


Crashplan zelf gaat nog gewoon door als dienst, maar ze schrappen hun 'home' accounts. Dat is jammer, want dat was een erg betaalbare optie. Zelf gebruikte ik het familieplan waarmee je tot 10 computers kon back-uppen met onbeperkte hoeveelheid opslag.

Als gebruiker van Crashplan Home kun je direct overstappen naar de zakelijke variant. Tot het einde van je huidige abonnement betaal je dan niks extra's. Daarna krijg je 75% korting gedurende een jaar. Daarna betaal je bij Crashplan voor Small Business 10 dollar per maand per apparaat.

Momenteel maak ik met Crashplan een back-up van mijn werk computer, van mijn thuis computer, van mijn laptop en van de computer van mijn vrouw. Dat maakt Crashplan zakelijk wel een prijzige optie, al valt er te leven met alleen een (online) back-up van mijn werk en thuis computer.

» Crashplan for Small Business (overstap)

Carbonite


Als tweede alternatief geeft Crashplan de mogelijkheid naar Carbonite over te stappen. Dit bedrijf bestaat ook al jaren en met een overstap kun je nu 50 procent korting krijgen. Ik neem aan dat dit alleen voor het eerste jaar geldt.

Carbonite kost zonder korting 60 dollar per jaar per computer voor het basisabonnement. Het nadeel bij deze vorm is dat je geen video bestanden automatisch kunt back-uppen. Voor het 'plus'-abonnement betaal je 75 dollar per jaar (zonder de korting).

Carbonite biedt ook zakelijke opties, maar hiervoor betaal je extra per 100 gigabyte aan opslag (boven de drempel van 250 gigabyte). Dat maakt deze optie voor fotografen onbetaalbaar.

Backblaze


Backblaze is ook een populaire back-up dienstverlener onder fotografen. Onbeperkte back-up voor 5 dollar per maand per computer.

Backblaze welcome crashplan

Een nadeel van Backblaze (en overigens ook bij Carbonite) is dat een bestand dat verwijderd is op je computer na 30 dagen ook verwijderd wordt van je back-up. Dat kan een probleem zijn als je per ongeluk een bestand verwijderd hebt dat je eigenlijk later toch nog nodig hebt.

» Backblaze

Cloud drive diensten


Het is eigenlijk iets anders als back-up, maar je zou het wel als zodanig kunnen gebruiken: cloud diensten als Dropbox, iCloud, Google Drive, pCloud en Onedrive. Soms krijg je tot terabytes gratis.

Waar je op moet letten is hoe er omgegaan wordt met verwijderde bestanden. Het nuttige van een back-up is dat een per ongeluk verwijderd bestand nog terug te vinden is. Bij cloud diensten worden bestanden direct verwijderd op al je apparaten zodra je hem zelf verwijderd.

De meeste cloud diensten bieden gelukkig ook een mogelijkheid een verwijderd bestand nog beschikbaar te houden. Controleer dus bij een cloud dienst of dit gedaan wordt en voor hoe lang. Dit is overigens ook iets om te controleren bij een back-up aanbieder!

Wil je het gemak van Crashplan op je eigen cloud drive(s), dan kun je Arq Backup gebruiken. Dit programmaatje (eenmalig 50 euro per computer) maakt gebruik van je cloud drive accounts om je back-ups op op te slaan (inclusief verschillende versies van je bestanden). Je hebt dus nog wel voldoende ruimte nodig op je cloud drive.


Meer informatie


Wil je er nog dieper in duiken?
Bij Tweakers hebben ze een online back-up topic waar ontzettend veel diensten vergeleken worden.

Wat ga jij doen?


Vooralsnog spreek Backblaze mij het meeste aan. Ik weet dat dit een populaire dienst is onder fotografen en met twee computers kost het me 10 euro per maand. Dat vind ik een mooi bedrag voor een goede online back-up.

Ik ben benieuwd of jij nog een goede suggestie hebt.
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2022.
De eerste publicatiedatum is woensdag 23 augustus 2017, 11:44.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

23 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 12:12  | reageer

    Ben toevallig recent gestart met Backblaze. De initiële upload duurt erg lang, maar verder lijkt het prima te werken!

  2. Patrick visser
    Patrick visser schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 12:48  | reageer

    Ceejay?

    Maakt gebruik van de crashplan software, maar heeft de servers in Amsterdam.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 13:06  | reageer

    Oke, ik heb voor mezelf een voorlopig keuze gemaakt. Ik blijf vooralsnog bij Crashplan en ga naar een zakelijk abonnement.

    Mijn bestaande account geeft me nog tot 20 augustus 2018 zonder extra kosten toegang. Daarna betaal ik een jaar lang 5 dollar per maand om 2 computers (thuis en kantoor) te back-uppen.

    Vanaf 21 augustus 2019 betaal ik dan 20 dollar per maand. Tegen die tijd wil ik de beslissing maken of ik Crashplan zakelijk (per maand opzegbaar) door laat lopen of (geheel of gedeeltelijk) overstap op Backblaze. En waarschijnlijk dat er tegen die tijd ook andere opties zijn.

  4. Jan
    Jan schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 13:50  | reageer

    Zelf gebruik ik iDrive voor mijn backup. Een persoonlijk abonnement kost $70 per jaar (eerste jaar goedkoper) voor 2TB en een onbeperkt aantal devices. Hier kun je naast PC's ook je smartphone en je NAS mee backuppen.

  5. bart
    bart schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 20:00  | reageer

    Ik ben een paar jaar geleden gestopt met crashplan omdat vanaf een bepaald volume het steeds trager ging en de software op de nas continue crashte...

  6. Jeroen
    Jeroen schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 21:24  | reageer

    Dit is misschien ook wel interessant : https://www.liveschijf.com

  7. Christiaan
    Christiaan schreef op donderdag 24 augustus 2017 om 10:25  | reageer

    Mijn "strategie" is dat ik alles opsla in OneDrive. Deze wordt zowel op mijn PC als laptop gesynchroniseerd. Verder draait er een dagelijkse data backup naar een externe schijf. Hiervoor gebruik ik Acronis. Zo staan mijn foto's en video's altijd op 2 systemen, 1 externe schijf, en online voor het geval "het huis afbrand".

    OneDrive is geeft met een Office365 2TB opslag en als je een beetje zoekt heb je een licentie voor zo'n € 45,- per jaar. Voor de professional zal 2TB veel te weinig zijn, maar voor de meeste hobbyisten is het denk ik meer dan genoeg.

  8. Mark
    Mark schreef op maandag 28 augustus 2017 om 13:57  | reageer

    Ik probeerde mijn home over te zetten naar small business met de 75% korting het eerste jaar. Dit loopt dus steeds vast tijdens het migratie proces en sinds dien heb ik een niet werkend account, dus geen backups en daarnaast steeds mailtjes dat ik het proces af moet maken, want anders verlies is alle data. Nu een week geleden en geen reactie vanuit de support afdeling van code42... Erg frustrerend...

    Crashplan blijf het meest interessant met onbeperkt versie beheer...

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 28 augustus 2017 om 14:29  | reageer

    @Mark; Ik had hetzelfde probleem bij de overzetting.
    Via de chat functie op hun site contact opgenomen (ging redelijk vlot) en zo was het met vijf minuten opgelost.

    In mijn geval was in de achtergrond de migratie wel gewoon goed gegaan, maar was mijn betaling (van 0 euro) niet goed doorgekomen. Kreeg ik een directe link waarmee ik het alsnog kon doen. Daarna kon hij het direct omzetten.

  10. Mark
    Mark schreef op maandag 28 augustus 2017 om 14:50  | reageer

    Hoi Elja, bedankt voor de tip. Heb het nu weer werkend, alleen nu die support nog te pakken krijgen voor de korting. Thanks!

  11. Herman E. Coster
    Herman E. Coster schreef op maandag 28 augustus 2017 om 21:29  | reageer

    Je kunt als Mac gebruiker ook bij Mac-Up! terecht. Dat is een Nederlandse CrashPlan Business versie waar je als consument gewoon nog een back-up kunt starten. http://www.mac-up.nl

  12. gast schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 12:07  | reageer

    Beste mensen,

    Uit ervaring kan ik jullie nog een andere backup oplossing aanbevelen. misschien niet de goedkoopste maar wel 100% Nederlands en dus ook volledig onder de nederlandse wetgeving is de backup oplossing van KPN. https://www.kpn.com/zakelijk/back-up.htm
    Dit was vroeger ook een onbeperkte backup, maar juist door al die gebruikers die extreem grote backups maakte van films enzo ook beperkt is ingezet. (anders is er geen verdien model meer)

    Een andere is een cloud drive van 1Tb en wel gratis. en ook weer volledig in nederland opgezet en dus Nederlandse wetgeving op van toepassing.
    Deze heet Stack. https://www.transip.nl/stack/
    Je kunt deze ook aan een eigen domein koppelen en mee delen.

    Ik hoop dat ik hierme jullie nog enkele alternatieven heb kunnen geven die wellicht voor sommige toch ook een uitkomst kunnen bieden.

    groetjes en veel succes.

  13. Aart van Weelden
    Aart van Weelden schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 12:23  | reageer

    Wat tests over Backblaze gelezen:
    https://www.pcmag.com/article2/0,2817,2395755,00.asp
    Vooral de overdrachtsnelheid van Backblaze laat te wensen over. In bovenstaande artikel wordt ook verwezen naar SOS Online Backup. Wellicht is dat een alternatief. In ieder geval ruim 4 keer zo snel qua overdracht.

  14. Reijer van Galen
    Reijer van Galen schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 12:53  | reageer

    Even voor de mensen die hun data liever in Nederland hebben staan: via https://www.transip.nl/#wizard/menuwizard/stack/ kun je tot 1 TB gratis opslagcapaciteit aanvragen. Het duurt even voor je antwoord krijgt, dus wees geduldig, maar het werkt prima. Je kan daar mappen synchroniseren, waarbij je kan instellen dat er alleen maar geschreven mag worden en niet weggegooid. Er is ook een optie voor meer ruimte (kosten v.a. € 10,- per maand), maar vraag je dan eerst eens af of je niet zou moeten opruimen.

  15. Richard Wijnands
    Richard Wijnands schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 14:23  | reageer

    Ik maak gebruik van Google Drive.
    Razend snel met uploaden!

    Ik heb in 1 maand tijd 4 tb kunnen uploaden. Dat ging bij Crashplan zo'n 8 maanden duren. En dat terwijl ik met een snelheid 40 Mbit/s kan uploaden.

    Verwijderde bestanden op de PC worden nog 30 dagen bewaard in de cloud.

    Onbeperkt data gebruik en op meerdere PC's te gebruiken. Kost wel € 40,- per maand.

    Ik ben super tevreden met Google Drive. En dus ook met Google Business.

  16. Simon van der meer
    Simon van der meer schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 15:16  | reageer

    Kijk eens naar JottaCloud , ik werk er nu 1 jaar mee en voldoet zeer goed, is snel en geen problemen.
    Kosten €75,- per jaar onbeperkte opslagruimte en onbeperkt aantal computers ,tablets en telefoons en zeer gebruiksvriendelijk voor fotografen.
    Een verademing t.o.v. vorige Clouds die ik gebruikt heb.

  17. Mark
    Mark schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 15:31  | reageer

    Hoi Simon, hoe zit het met JottaCloud en het houden van verwijderde versies van bestanden?

  18. Henk
    Henk schreef op dinsdag 29 augustus 2017 om 19:44  | reageer

    Op de site staat dat 100 GB 12 dollar kost en 1 TB 60 dollar.
    Wat begrijp ik nu niet van onbeperkt voor 12 dollar? Zie ik iets over het hoofd?
    Henk

  19. pele
    Profiel pele schreef op woensdag 30 augustus 2017 om 12:25  | reageer

    Ook vreemd heb tot op heden helemaal geen bericht gekregen van crashplan.
    Ben al 4 jaar lid.
    Het lastige van CP is dat ze geen headless backup supporten (vanaf een NAS naar CP). Het werkt wel echter de QNAP communitee maakt de client software voor de nas.
    Het lieft stap ik ook over naar de SB optie.
    Ik zal alleen even uit moeten zoeken of headless backup nog mogelijk is of weet iemand dat al?

  20. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 30 augustus 2017 om 16:06  | reageer

    @Pele; Ik back-up mijn NAS drive naar Crashplan door hem als een drive te mounten op mijn pc. Het is een beetje een omweg en de back-up draait alleen als je PC ook aan staat, maar het werkt prima.

  21. pele
    Profiel pele schreef op woensdag 30 augustus 2017 om 21:51  | reageer

    klopt @Elja. Dat is ook nog een optie, het belast wel extra je netwerk.
    Ik ga eerst maar eens mijn account omzetten naar SB.
    Ik heb nog tot juli 2018 een home abbo en daarna nog een jaar voor 75% is wel een leuke optie voor nu.
    Bedankt voor de tip.

  22. info@dekuijperfotografie.
    Profiel info@dekuijperfotografie. schreef op zaterdag 9 september 2017 om 16:06  | reageer

    Ik gebruik Stack van Trans IP, Ik heb hier 1TB gratis omdat mijn website hier ook wordt gehost. Opslag is mogelijk tot wel 10TB. En het is een Nederlandse cloud dienst met alle servers ook in Nederland. Geen Amerikaanse toestanden of bemoeienissen, nee veilig in Nederland. 2TB kost €10 p/m en 10TB kost €50 p/m. Raid setup, webdav en vanaf 2TB ook Backup.

    Een andere mogelijkheid is om zelf een systeem thuis te maken dat je van buitenaf kunt benaderen. Eigenlijk is dat nog beter, want dan heb je alles zelf in de hand.

  23. liveschijf
    Profiel liveschijf schreef op dinsdag 28 november 2017 om 13:49  | reageer

    Een goed alternatief is LiveSchijf.com (https://www.liveschijf.com). Ongelimiteerde online back-up aangeboden door het Noorse Jottacloud. Strenge privacy, snel en veilig. Als fotograaf zul je met name blij zijn met de online archieffunctie en de handige photo app (timeline al je foto's)
    De vaste prijs is €75,- per jaar

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord