Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Crashplan stopt; wat zijn de alternatieven?

woensdag 23 augustus 2017, 11:44 door | 5.552x gelezen | 23 reacties

Crashplan heeft gisteren aangekondigd dat ze stoppen met hun Crashplan Home dienstverlening. De cloud back-up dienst van Crashplan werd door veel fotografen gebruikt (en ook door mijzelf). We moeten nu dus op zoek naar een alternatief. We zetten er een aantal op een rijtje.

Crashplan stopt


Je hoeft overigens niet direct over, maar als je huidige abonnement verloopt dan stopt je back-up. Persoonlijk wil ik daar niet op wachten en ben ik van plan op korte termijn al over te stappen naar een nieuwe dienst.

Crashplan was een mooie en betaalbare manier om te zorgen voor je externe back-up. In mijn ogen moeten er altijd drie plekken zijn waar je foto's staan: op je computer, op een lokale back-up locatie (bijvoorbeeld een NAS drive of een externe USB drive) en op een externe locatie (bijvoorbeeld online in de cloud met een dienst als Crashplan).

Meer informatie over een goede back-up strategie.

Crashplan for Small Business


Crashplan zelf gaat nog gewoon door als dienst, maar ze schrappen hun 'home' accounts. Dat is jammer, want dat was een erg betaalbare optie. Zelf gebruikte ik het familieplan waarmee je tot 10 computers kon back-uppen met onbeperkte hoeveelheid opslag.

Als gebruiker van Crashplan Home kun je direct overstappen naar de zakelijke variant. Tot het einde van je huidige abonnement betaal je dan niks extra's. Daarna krijg je 75% korting gedurende een jaar. Daarna betaal je bij Crashplan voor Small Business 10 dollar per maand per apparaat.

Momenteel maak ik met Crashplan een back-up van mijn werk computer, van mijn thuis computer, van mijn laptop en van de computer van mijn vrouw. Dat maakt Crashplan zakelijk wel een prijzige optie, al valt er te leven met alleen een (online) back-up van mijn werk en thuis computer.

Crashplan for Small Business (overstap)

Carbonite


Als tweede alternatief geeft Crashplan de mogelijkheid naar Carbonite over te stappen. Dit bedrijf bestaat ook al jaren en met een overstap kun je nu 50 procent korting krijgen. Ik neem aan dat dit alleen voor het eerste jaar geldt.

Carbonite kost zonder korting 60 dollar per jaar per computer voor het basisabonnement. Het nadeel bij deze vorm is dat je geen video bestanden automatisch kunt back-uppen. Voor het 'plus'-abonnement betaal je 75 dollar per jaar (zonder de korting).

Carbonite biedt ook zakelijke opties, maar hiervoor betaal je extra per 100 gigabyte aan opslag (boven de drempel van 250 gigabyte). Dat maakt deze optie voor fotografen onbetaalbaar.

Backblaze


Backblaze is ook een populaire back-up dienstverlener onder fotografen. Onbeperkte back-up voor 5 dollar per maand per computer.

Backblaze welcome crashplan

Een nadeel van Backblaze (en overigens ook bij Carbonite) is dat een bestand dat verwijderd is op je computer na 30 dagen ook verwijderd wordt van je back-up. Dat kan een probleem zijn als je per ongeluk een bestand verwijderd hebt dat je eigenlijk later toch nog nodig hebt.

Backblaze

Cloud drive diensten


Het is eigenlijk iets anders als back-up, maar je zou het wel als zodanig kunnen gebruiken: cloud diensten als Dropbox, iCloud, Google Drive, pCloud en Onedrive. Soms krijg je tot terabytes gratis.

Waar je op moet letten is hoe er omgegaan wordt met verwijderde bestanden. Het nuttige van een back-up is dat een per ongeluk verwijderd bestand nog terug te vinden is. Bij cloud diensten worden bestanden direct verwijderd op al je apparaten zodra je hem zelf verwijderd.

De meeste cloud diensten bieden gelukkig ook een mogelijkheid een verwijderd bestand nog beschikbaar te houden. Controleer dus bij een cloud dienst of dit gedaan wordt en voor hoe lang. Dit is overigens ook iets om te controleren bij een back-up aanbieder!

Wil je het gemak van Crashplan op je eigen cloud drive(s), dan kun je Arq Backup gebruiken. Dit programmaatje (eenmalig 50 euro per computer) maakt gebruik van je cloud drive accounts om je back-ups op op te slaan (inclusief verschillende versies van je bestanden). Je hebt dus nog wel voldoende ruimte nodig op je cloud drive.


Meer informatie


Wil je er nog dieper in duiken?
Bij Tweakers hebben ze een online back-up topic waar ontzettend veel diensten vergeleken worden.

Wat ga jij doen?


Vooralsnog spreek Backblaze mij het meeste aan. Ik weet dat dit een populaire dienst is onder fotografen en met twee computers kost het me 10 euro per maand. Dat vind ik een mooi bedrag voor een goede online back-up.

Ik ben benieuwd of jij nog een goede suggestie hebt.
Laat het weten in de reacties!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

23 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 12:12

  Ben toevallig recent gestart met Backblaze. De initiële upload duurt erg lang, maar verder lijkt het prima te werken!

 2. Patrick visser
  Patrick visser schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 12:48

  Ceejay?

  Maakt gebruik van de crashplan software, maar heeft de servers in Amsterdam.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 13:06

  Oke, ik heb voor mezelf een voorlopig keuze gemaakt. Ik blijf vooralsnog bij Crashplan en ga naar een zakelijk abonnement.

  Mijn bestaande account geeft me nog tot 20 augustus 2018 zonder extra kosten toegang. Daarna betaal ik een jaar lang 5 dollar per maand om 2 computers (thuis en kantoor) te back-uppen.

  Vanaf 21 augustus 2019 betaal ik dan 20 dollar per maand. Tegen die tijd wil ik de beslissing maken of ik Crashplan zakelijk (per maand opzegbaar) door laat lopen of (geheel of gedeeltelijk) overstap op Backblaze. En waarschijnlijk dat er tegen die tijd ook andere opties zijn.

 4. Jan
  Jan schreef op woensdag 23 augustus 2017 om 13:50

  Zelf gebruik ik iDrive voor mijn backup. Een persoonlijk abonnement kost $70 per jaar (eerste jaar goedkoper) voor 2TB en een onbeperkt aantal devices. Hier kun je naast PC's ook je smartphone en je NAS mee backuppen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord