100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Online Back-up: Backblaze versus Crashplan Pro

donderdag 13 januari 2022, 10:37 door | 7.232x gelezen | 13 reacties

Afgelopen zaterdag was het 'Wereld Back-up dag'. Een dag om je eraan te helpen herinneren dat je jouw back-ups goed voor elkaar moet hebben. Voor fotografen geldt dat zeker.

Je moet er toch niet aan denken dat je al (of een deel) van je foto's kwijt zou raken?

Eén back-up is geen back-up


Om je back-up goed voor elkaar te hebben is het verstandig om altijd drie kopieën van al je bestanden te hebben. Eén is je origineel. Twee is je lokale back-up en drie is je back-up op een andere locatie.

Voor mijn lokale back-up gebruik ik een NAS; eigenlijk een soort harddisk gekoppeld aan je netwerk. Mijn NAS staat in mijn meterkast en daarmee dus al fysiek gescheiden van mijn computer op zolder.

Synology nas backup

Die back-up naar mijn NAS gaat overigens automatisch. Ik gebruik daarvoor Timemachine dat gratis bij elke Mac geleverd wordt. Als je back-ups niet automatisch maakt ga je ze vroeg of laat een keer niet goed op orde hebben.

Als externe back-up gebruik ik een online back-up dienst. Dat heeft als voordeel dat je computer continue back-ups maakt. Het is ook weer een kwestie van eenmalig instellen en niet meer aan denken. Bijkomend voordeel is dat je altijd overal bij je bestanden kunt.

Crashplan versus Backblaze


Nu heb ik al jarenlang gebruik gemaakt van Crashplan. Sinds 2017 is echter het voordelige familie-abonnement dat ik gebruikte stop gezet. Jammer, want voor een redelijk bedrag kon je daarmee 10 computers onbeperkt back-uppen.

Crashplan versus Backblaze


Crashplan is daarmee een stuk duurder geworden. Daardoor werd het slim om eens te kijken naar de alternatieven. Het populairste alternatief is waarschijnlijk Backblaze. Die heb ik dus even grondig met Crashplan vergeleken.

Snelheid


Op één punt scoort Backblaze duidelijk beter: snelheid. Met mijn Crashplan installatie ben ik al maanden bezig om een volledige back-up te krijgen. Ik heb een snelle glasvezelverbinding liggen, maar Crashplan is al drie maanden bezig om mijn back-up van 3 terabyte naar de server te krijgen en is pas op de helft.

Na slechts 5 dagen had Backblaze concurrent Crashplan al ingehaald en ook anderhalve terabyte in zijn back-up staan.

Crashplan backblaze


Ongeveer een maand na installatie had Backblaze alle bestanden (ruim een miljoen) in zijn online back-up staan. Crashplan -die exact even vaak aangestaan heeft én drie maanden extra de tijd had- is nog steeds amper verder gekomen.

Niet onbelangrijk: de tragere snelheid van Crashplan zal je waarschijnlijk ook behoorlijk in de weg zitten mocht je de back-up nodig hebben. Stel je voor dat het maanden duurt voordat je jouw back-up eindelijk herstelt hebt.

Kosten


De kosten zijn uiteraard belangrijk. Backblaze is met 5 dollar per maand prima te betalen. Als je direct 2 jaar afneemt betaal je 95 dollar (wat neer komt op 3,96 dollar per maand). In mijn ogen is dat een schijntje voor een veilige back-up op het internet.

Crashplan was voorheen goedkoper. Je kon met het Family-plan maar liefst 10 computers back-uppen voor een euro of 80 per jaar. Onbeperkt. Ideaal als je zoals ik twee computers thuis hebt, een laptop en een computer op kantoor.

Inmiddels hebben zij hun prijzen aangepast. Je kunt alleen nog maar een Crashplan Pro abonnement nemen en dat kost je 10 dollar per maand per computer. Hierdoor is Backblaze dus de goedkopere optie geworden.

Veiligheid


Bij een back-up van al je data is veiligheid natuurlijk ook belangrijk. Beide bedrijven hebben dit echter goed op orde. De data wordt versleutelt verzonden en is alleen in te zien wanneer je over de inloggevens beschikt.

In mijn ogen zou trouwens een twee-factor authenticatie niet onverstandig zijn voor dit doel. Wat dat betreft hebben beide diensten ook nog wel mogelijkheden om te verbeteren.

Bewaarperiode data


Er is één belangrijk nadeel aan Blackblaze. Als data dertig dagen niet beschikbaar is, dan wordt deze verwijderd. Verdwijnt een bestand op je computer en ontdek je dit niet, dan zal na 30 dagen ook het bestand uit je back-up verdwijnen.

Dit geldt ook als je bijvoorbeeld externe drives mee neemt in je back-up. Dat kan prima, maar je moet er dus wel voor zorgen dat die drives minimaal eens in de dertig dagen aangesloten zijn op je computer om de back-up te behouden.

Crashplan heeft hier geen last van en zorgt ervoor dat ook verwijderde bestanden onbeperkt beschikbaar blijven.

Conclusie


Backblaze is dus goedkoper en veel sneller. Wat mij betreft is de keuze duidelijk en zelf ben ik dus ook over gestapt naar Backblaze. De traagheid van Crashplan is echt een belangrijke factor, want je wilt er bij een crash niet achter komen dat je bestanden nog lang niet allemaal in je back-up stonden.

» Backblaze gratis proberen (aanrader) of toch Crashplan gratis proberen

De link naar Backblaze hierboven geeft mij en jou een maand gratis gebruik van Backblaze als jij lid wordt. Vind je dat vervelend, gebruik dan gerust deze link.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 januari 2022.
De eerste publicatiedatum is maandag 2 april 2018, 20:20.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

  1. ine vernooij
    ine vernooij schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:09  | reageer

    Wat als je drie maanden op reis bent en je computer dus ongebruikt thuis staat?

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:14  | reageer

    @Ine; Ik heb het nog even nagezocht.

    Je kunt gerust zijn, je kunt 6 maanden je computer uit laten zonder dat er iets verloren gaat.

  3. Peter van den Broek
    Peter van den Broek schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:18  | reageer

    Ook ik ben zeer tevreden over Backblaze. Ik kan naast mijn iMac ook al mijn externe schijven op deze manier van een backup voorzien.

  4. Nick
    Nick schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:48  | reageer

    Leuk artikel! Ik heb het zelf iets anders geregeld omdat ik graag zelf alles in de hand heb. Ik gebruik lokaal ook een NAS in mijn eigen netwerk en laat deze 2x per week 's nachts naar een NAS op een andere locatie synchroniseren.
    Zo houd ik zelf de controle en heb ik maar eens in de zoveel tijd kosten aan bijvoorbeeld een vervangende harddisk.

  5. Bob Luijks
    Bob Luijks schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:51  | reageer

    Hoe doe je dat met een nas? Ik lees op de site van Backblaze dat je daar los voor moet bij betalen? Vreemd genoeg geldt dat niet voor normale losse externe harde schijven. Eerst de data op een external hard disk?

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:59  | reageer

    @Bob; De NAS is een kopie van het origineel (lokaal) en de online back-up ook.

    Ik back-up dus niet vanaf de NAS, maar vanaf mijn lokale data drive (wat overigens een externe Lacie 5Big disk is via een Thunderbolt aansluiting).

    Overigens gebruik ik op kantoor (nog) Crashplan. Daar kan je een NAS ook back-uppen naar Crashplan door hem (in Windows) een vaste driveletter toe te kennen. Ik heb nog niet getest of dat bij Backblaze zo ook kan.

  7. Bob Luijks
    Bob Luijks schreef op dinsdag 3 april 2018 om 12:10  | reageer

    Bedankt Elja voor de reactie. Mijn nas heeft een schijfaanduiding, maar daar trapt ie dus niet in.

  8. bert van herk
    bert van herk schreef op dinsdag 3 april 2018 om 13:23  | reageer

    waarom gebruik je myalbum niet . onbeperkte opslag 50 euries per jaar

  9. Menno
    Menno schreef op dinsdag 3 april 2018 om 18:36  | reageer

    Ik ben heel benieuwd naar de geleverde uploadspeed van deze backup services. Dat lees ik eigenlijk in geen enkele review terug. Ik had Amazon, maar na maanden uploaden was ik nog nergens en er waren fouten ingeslopen waardoor sommige files ontbraken.

  10. Johan
    Johan schreef op dinsdag 3 april 2018 om 21:48  | reageer

    Kan je vanuit een synology NAS rechtstreeks naar Backblaze backuppen? Ik heb zoveel foto's dat ik die niet op mijn laptop kan laten staan, dus telkens ik een project afgewerkt heb zet ik al de foto's fysiek over naar de NAS vanuit Lightroom, maar dan heb ik natuurlijk graag een backup van wat op de NAS staat

  11. dfgh
    dfgh schreef op woensdag 4 april 2018 om 09:08  | reageer

    het automatisch synchroniseren is handig maar wat je niet meer op je lokale pc hebt staat op een gegeven moment ook niet meer in je backup

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 4 april 2018 om 12:15  | reageer

    @Menno; de snelheid zal van veel factoren afhangen, maar zoals je in het artikel leest: Crashplan doet maanden over het uploaden van een terabyte. Backblaze doet dat in circa een week.

    Ik heb hier een 100 Mbit uploadsnelheid via glasvezel. Dus dat zou de bottleneck niet moeten zijn.

    @dfgh; Dat klopt ja. Bij Crashplan overigens wel, daar blijft elk bestand bewaart, ook als je het lokaal verwijderd hebt.

    @Johan; ik heb het zelf niet getest, maar er is een app voor je Synology NAS van Backblaze waarmee je dat moet kunnen. Zie deze link.

    @Bert; Ik heb niet naar Myalbum gekeken, maar volgens mij kun je daar geen automatische back-ups instellen, toch? Dan moet je dus telkens je foto's uploaden naar hun site. Lijkt mij iets wat je gaat vergeten.

  13. Paul
    Paul schreef op woensdag 4 april 2018 om 12:35  | reageer

    Hoi, gebaseerd op de beschrijving van de bewaar periode bij blackblaze vindt ik het moeilijk te begrijpen/aanvaarden dat het een backup oplossing is. Voor mij klinkt dit meer als mirroring. Een backup heeft juist tot doel om ten alle tijden een/elk bestand te kunnen terughalen. Vind dat toch wel een serieus nadeel van blackblaze.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord