Elja Trum

Online Back-up: Backblaze versus Crashplan Pro

maandag 2 april 2018, 20:20 door | 6.003x gelezen | 13 reacties

Afgelopen zaterdag was het 'Wereld Back-up dag'. Een dag om je eraan te helpen herinneren dat je jouw back-ups goed voor elkaar moet hebben. Voor fotografen geldt dat zeker.

Je moet er toch niet aan denken dat je al (of een deel) van je foto's kwijt zou raken?

En back-up is geen back-up


Om je back-up goed voor elkaar te hebben is het verstandig om altijd drie kopien van al je bestanden te hebben. En is je origineel. Twee is je lokale back-up en drie is je back-up op een andere locatie.

Voor mijn lokale back-up gebruik ik een NAS; eigenlijk een soort harddisk gekoppeld aan je netwerk. Mijn NAS staat in mijn meterkast en daarmee dus al fysiek gescheiden van mijn computer op zolder.

Synology nas backup

Die back-up naar mijn NAS gaat overigens automatisch. Ik gebruik daarvoor Timemachine dat gratis bij elke Mac geleverd wordt. Als je back-ups niet automatisch maakt ga je ze vroeg of laat een keer niet goed op orde hebben.

Als externe back-up gebruik ik een online back-up dienst. Dat heeft als voordeel dat je computer continue back-ups maakt. Het is ook weer een kwestie van eenmalig instellen en niet meer aan denken. Bijkomend voordeel is dat je altijd overal bij je bestanden kunt.

Crashplan versus Backblaze


Nu heb ik al jarenlang gebruik gemaakt van Crashplan. Sinds 2017 is echter het voordelige familie-abonnement dat ik gebruikte stop gezet. Jammer, want voor een redelijk bedrag kon je daarmee 10 computers onbeperkt back-uppen.

Crashplan versus Backblaze


Crashplan is daarmee een stuk duurder geworden. Daardoor werd het slim om eens te kijken naar de alternatieven. Het populairste alternatief is waarschijnlijk Backblaze. Die heb ik dus even grondig met Crashplan vergeleken.

Snelheid


Op n punt scoort Backblaze duidelijk beter: snelheid. Met mijn Crashplan installatie ben ik al maanden bezig om een volledige back-up te krijgen. Ik heb een snelle glasvezelverbinding liggen, maar Crashplan is al drie maanden bezig om mijn back-up van 3 terabyte naar de server te krijgen en is pas op de helft.

Na slechts 5 dagen had Backblaze concurrent Crashplan al ingehaald en ook anderhalve terabyte in zijn back-up staan.

Crashplan backblaze


Ongeveer een maand na installatie had Backblaze alle bestanden (ruim een miljoen) in zijn online back-up staan. Crashplan -die exact even vaak aangestaan heeft n drie maanden extra de tijd had- is nog steeds amper verder gekomen.

Niet onbelangrijk: de tragere snelheid van Crashplan zal je waarschijnlijk ook behoorlijk in de weg zitten mocht je de back-up nodig hebben. Stel je voor dat het maanden duurt voordat je jouw back-up eindelijk herstelt hebt.

Kosten


De kosten zijn uiteraard belangrijk. Backblaze is met 5 dollar per maand prima te betalen. Als je direct 2 jaar afneemt betaal je 95 dollar (wat neer komt op 3,96 dollar per maand). In mijn ogen is dat een schijntje voor een veilige back-up op het internet.

Crashplan was voorheen goedkoper. Je kon met het Family-plan maar liefst 10 computers back-uppen voor een euro of 80 per jaar. Onbeperkt. Ideaal als je zoals ik twee computers thuis hebt, een laptop en een computer op kantoor.

Inmiddels hebben zij hun prijzen aangepast. Je kunt alleen nog maar een Crashplan Pro abonnement nemen en dat kost je 10 dollar per maand per computer. Hierdoor is Backblaze dus de goedkopere optie geworden.

Veiligheid


Bij een back-up van al je data is veiligheid natuurlijk ook belangrijk. Beide bedrijven hebben dit echter goed op orde. De data wordt versleutelt verzonden en is alleen in te zien wanneer je over de inloggevens beschikt.

In mijn ogen zou trouwens een twee-factor authenticatie niet onverstandig zijn voor dit doel. Wat dat betreft hebben beide diensten ook nog wel mogelijkheden om te verbeteren.

Bewaarperiode data


Er is n belangrijk nadeel aan Blackblaze. Als data dertig dagen niet beschikbaar is, dan wordt deze verwijderd. Verdwijnt een bestand op je computer en ontdek je dit niet, dan zal na 30 dagen ook het bestand uit je back-up verdwijnen.

Dit geldt ook als je bijvoorbeeld externe drives mee neemt in je back-up. Dat kan prima, maar je moet er dus wel voor zorgen dat die drives minimaal eens in de dertig dagen aangesloten zijn op je computer om de back-up te behouden.

Crashplan heeft hier geen last van en zorgt ervoor dat ook verwijderde bestanden onbeperkt beschikbaar blijven.

Conclusie


Backblaze is dus goedkoper en veel sneller. Wat mij betreft is de keuze duidelijk en zelf ben ik dus ook over gestapt naar Backblaze. De traagheid van Crashplan is echt een belangrijke factor, want je wilt er bij een crash niet achter komen dat je bestanden nog lang niet allemaal in je back-up stonden.

Backblaze gratis proberen (aanrader) of toch Crashplan gratis proberen

De link naar Backblaze hierboven geeft mij een maand gratis gebruik van Backblaze als jij lid wordt. Vind je dat vervelend, gebruik dan gerust deze link.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. ine vernooij
  ine vernooij schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:09

  Wat als je drie maanden op reis bent en je computer dus ongebruikt thuis staat?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:14

  @Ine; Ik heb het nog even nagezocht.

  Je kunt gerust zijn, je kunt 6 maanden je computer uit laten zonder dat er iets verloren gaat.

 3. Peter van den Broek
  Peter van den Broek schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:18

  Ook ik ben zeer tevreden over Backblaze. Ik kan naast mijn iMac ook al mijn externe schijven op deze manier van een backup voorzien.

 4. Nick
  Nick schreef op dinsdag 3 april 2018 om 11:48

  Leuk artikel! Ik heb het zelf iets anders geregeld omdat ik graag zelf alles in de hand heb. Ik gebruik lokaal ook een NAS in mijn eigen netwerk en laat deze 2x per week 's nachts naar een NAS op een andere locatie synchroniseren.
  Zo houd ik zelf de controle en heb ik maar eens in de zoveel tijd kosten aan bijvoorbeeld een vervangende harddisk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord