Gps4cam app; Geotagging met je smartphone
maandag 19 december 2011, 19:51 door Henk Koopmans | 10.276x gelezen | 6 reactiesAls fervent landschapsfotograaf liep ik op een bepaald moment aan tegen het feit dat ik soms niet meer wist waar een foto precies gemaakt was. Nu is een precieze locatie in veel gevallen natuurlijk niet heel erg relevant, maar sinds de mogelijkheid ontstaan is om bijvoorbeeld via Flickr foto's te koppelen aan Google Maps is het natuurlijk wel plezierig om de locatie een beetje nauwkeurig te kunnen weergeven.
De exif informatie van foto's biedt natuurlijk al geruime tijd de mogelijkheid om GPS informatie toe te voegen maar daar was toch redelijk prijzige randapparatuur op camera's voor nodig. Met de komst van de smartphone kwam daar verandering in.
De moderne smartphone is voorzien van een GPS ontvanger en veel mensen gebruiken deze al voor het loggen van hun hardlooprondje. Een dergelijke tool is natuurlijk heel erg geschikt om tijdens het loggen gemaakte foto's achteraf van een locatie tag te voorzien. Vooropgesteld dat de tijd op de camera gelijk loopt met de tijd op de smartphone maar dit is uiteraard eenvoudig in te stellen.
Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een aantal app's die speciaal voor het geotaggen van foto's zijn bedoeld. Een aantal heb ik uitgeprobeerd maar één in het bijzonder wil ik hier bespreken. De meeste apps vereisen dat de smartphone en camera gesynchroniseerd moeten zijn qua tijd. Voor deze app is dat niet nodig.
Gps4cam
Het gaat hier om de app Gps4cam, oorspronkelijk gemaakt voor de iPhone maar tegenwoordig ook voor Android toestellen beschikbaar. Voor 2 á 3 euro is deze app via de iPhone of Android market te downloaden.
Voordat je het loggen van data start kun je instellen hoe vaak er een positie bepaald moet worden. Blijf je redelijk op één plek dan kun je met een lagere update frequentie toe dan wanneer je snel van de ene plek naar de andere reist. Uiteraard geldt: hoe vaker een meting hoe groter het batterijverbruik.
Het leuke van deze applicatie is dat als je een lage frequentie hebt gekozen en je bent toch flink van positie veranderd je een nieuwe meting kunt forceren door even met je telefoon te schudden. Nadat je het loggen hebt gestart verschijnt er een tijdscherm en heb je tot het einde van je reportage er feitelijk geen omkijken meer naar.
Zodra je klaar bent met je reportage druk je op de export knop waarmee je het loggen afsluit. Er wordt vervolgens door de smartphone een bestand gegenereerd met alle locatiegegevens. Dit bestand kan direct via de mail worden verstuurd.
Echter gelijktijdig wordt er ook een zogenaamde QR-code gegenereerd. Deze kun je van het scherm af fotograferen en deze foto komt ook in de map met foto's die van een geotag moeten worden voorzien.
Met deze methode is het ook meteen duidelijk waarom het niet meer belangrijk is dat camera en telefoon in tijd zijn gesynchroniseerd. De foto van de QR-code bevat zowel een 'timestamp' van de camera als van de telefoon. Een eventuele tijdafwijking wordt dan voor alle foto's gecorrigeerd. Je kunt er zelfs voor kiezen of je de foto's wil voorzien van de cameratijd of van de telefoontijd. Via de map functie zijn op de kaart alle meetpunten terug te vinden.
Als op deze manier een reportage is afgesloten is het enige dat nog moet gebeuren de foto's van een geotag voorzien. Hiervoor moet een gratis programmaatje op je pc worden gedownload van de website gps4cam.com.
Locaties koppelen aan foto's
Na het starten van deze applicatie dient zowel de bron- als de doelmap van de foto's te worden opgegeven. Het is het handigst om deze gewoon gelijk te houden. Je krijgt dan wel een waarschuwing om een backup van je foto's te maken.
Persoonlijk werk ik als volgt: ik importeer de foto's via Lightroom in een map op datum. Deze map selecteer ik vervolgens als bron- en doelmap. Mocht er iets fout gaan heb ik altijd mijn originele foto's op de geheugenkaart nog. Via het tools menu in deze applicatie kan nog worden gekozen waar de foto met de QR-code gevonden kan worden. Zoeken in alle foto's of alleen in de laatste paar foto's. Ook kan een specifieke foto worden aangewezen.
Denk er wel om dat bij importeren in Lightroom de exif gegevens vanuit de bestanden in de database worden gelezen. Als je na die tijd de bestanden van een geotag voorziet ziet Lightroom die niet en moet je via menuoptie 'metagegevens' in Lightroom de exif gegevens even opnieuw inlezen in de database.
Er wordt een groot aantal formaten ondersteund. Ik heb zelf een Canon EOS 7D en zowel Jpeg als RAW bestanden worden feilloos verwerkt. In onderstaande video worden de mogelijkheden van de applicatie gedemonstreerd.
Conclusie
Met Gps4cam kun je op een eenvoudige en erg betaalbare manier je smartphone inzetten om GPS locaties vast te leggen en deze aan je foto's te koppelen. Het zal geen ideale oplossing zijn voor mensen die dagelijks de locatie van elke foto willen vastleggen, maar zeker als oplossing tijdens een sporadisch tripje of een vakantie is deze applicatie een erg handige oplossing.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Henk Koopmans is als natuurkundige erg geïnteresseerd in de techniek achter de fotografie. Hij beoefent fotografie al ruim 40 jaar als hobby en heeft vroeger veel gereisd en daarbij veel landschappen vastgelegd. Tegenwoordig combineert hij de landschapsfotografie vaak met de HDR techniek.
6 reacties
-
Elja Trum schreef op maandag 19 december 2011 om 20:20 | reageer
Klinkt als een handige app. Ik heb 'm gelijk maar even gedownload!
Nu heb ik niet zo vaak de behoefte aan het vastleggen van de locaties dus dan is dit aan goede methode om het zo nu en dan eens te doen (zonder dat ik er vooraf aan hoef te denken).
En toch maar hopen dat Canon een GPS standaard inbouwt in de Canon 5D mark III. -
Margo schreef op maandag 19 december 2011 om 21:08 | reageer
Alle foto's worden op de IPhone al voorzien van een kaart met locatie. Zo kan ik mooi zien waar ik heb gelopen. En aangezien ik een redelijk beroerd oriënterend vermogen heb, is het leuk achteraf te zien waar ik ben geweest. Deze app had ik al maar gebruikte 'm nooit. Zal eens kijken of het meerwaarde heeft.
-
Elja Trum schreef op maandag 19 december 2011 om 22:04 | reageer
@Margo; de meerwaarde is dus vooral dat je hiermee locaties kan koppelen aan de foto's die je maakt met je spiegelreflex camera. Je iPhone stop je gedurende je fotowandeling gewoon in je zak en je hoeft daar dus geen foto's mee te maken.
-
Jeroen de Haan schreef op dinsdag 20 december 2011 om 11:58 | reageer
Heb gps4cam een tijdje gebruikt/geprobeerd maar het frustreerde me voornamelijk. Vond de app niet fijn en niet nauwkeurig en de methode met een barcode genereren en fotograferen vrij hopeloos En daarna nogal omslachtig je bestanden taggen... ik werd er niet blij van. Gebruik nu Geotag Photos Pro (voor Android en iOS) en wordt er een stuk gelukkiger van: maar een 'trip' aan, geef log frequentie aan en druk op 'rec'. Als je klaar bent laad je de gegevens naar je account en kan je overal bij je gegevens. Je bestanden 'taggen' gaat vele malen sneller dan gps4cam en de bestanden worden niet gekopieerd en getagd, gewoon getagd. Er is een gratis Lite versie, complete versie kost (slechts) € 2,99.
-
hkoopmans schreef op dinsdag 20 december 2011 om 12:59 | reageer
@jeroen de Haan, mijn ervaring is toch echt heel anders. Tijdens het taggen heb je geen omkijken naar de telefoon. Even een fotootje van het scherm maken na afloop is ook het werk niet en daarna doet de computer het werk verder. Met name het feit dat ik geen omkijken heb naar een eventueel tijdsverschil tussen telefoon en camera vind ik belangrijk.
Ik heb de app ruim getest en de nauwkeurigheid is gewoon hoog. denk dat dit ook eerder van de telefoon en de manier van dragen dan van de app afhangt.
Overigens is het nog aardig te melden dat de gegenereerde QR code om de paar seconden wordt ververst om te zorgen dat de tijd niet teveel uit de pas gaat lopen. Er zit natuurlijk altijd enige tijd tussen het genereren van de QR code en het maken van de foto hiervan. Die tijd blijft hierdoor beperkt tot enige seconden.
Maar zoals Elja terecht opmerkt, voor het echte geotaggen van alle foto's die je maakt is een hardware oplossing op de camera zelf natuurlijk beter maar voor losse tripjes en vakanties vind ik het ideaal. -
gast schreef op dinsdag 20 december 2011 om 16:16 | reageer
klint als een handige app.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Photopills om fotolocaties op te slaan
door Nando Harmsen
-
De mooiste locaties voor straatfotografie vinden
door Michiel Heijmans
-
De Columbus P10 GPS logger voor je fotoreizen
door Nando Harmsen
-
5 goede locaties in een stad voor portretfoto's
door Elja Trum
-
Een HDR foto is ook gewoon een foto
door Nando Harmsen
-
Fotolocaties vinden met de NoFilter app
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.