5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De Columbus P10 GPS logger voor je fotoreizen

vrijdag 24 februari 2023, 15:30 door | 3.638x gelezen | 7 reacties

Het is mogelijk om GPS coördinaten aan de Exif data van je foto te koppelen. Zo weet je altijd waar je gestaan hebt om de foto te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen, een daarvan is een losse GPS datalogger. Ik heb de Columbus P10 GPS datalogger uitgeprobeerd.

De mogelijkheden op een rijtje


Sommige camera's hebben GPS ingebouwd, maar dit kost je wel extra stroom zodat de batterij sneller leeg is. Bovendien ben je niet altijd gegarandeerd van een nauwkeurige plaatsbepaling of verbinding met satellieten.

Je kunt de camera met de smartphone software van je cameramerk verbinden. Je maakt dan gebruik van de GPS van je smartphone voor de locatie bepaling. Ook dit werkt, maar het vereist (voor zover ik weet) een continu verbinding tussen camera en smartphone.

Nando eos5d4 smartphone

Heb je geen GPS in de camera, misschien kun je dan via een app de GPS van de smartphone gebruiken.

Je kunt een GPS tracker app downloaden voor je smartphone, en de route die je gemaakt hebt opnemen. Dan kun je later de GPS datalog gebruiken om de locatie gegeven aan je foto te koppelen.

Dat werkt heel goed, mits de tijd tussen smartphone en camera exact hetzelfde is. Maar je moet dan wel zorgen dat je smartphone voldoende opgeladen blijft.

Wil je niet afhankelijk zijn van de GPS van je camera of smartphone, dan is een losse GPS datalogger een oplossing. De Columbus P10 is zo'n datalogger, die exact bijhoudt waar je geweest bent.

De datalog kun je uitlezen en importeren in bijvoorbeeld Lightroom Classic. Ik heb deze datalogger eens nader bekeken.

Nando columbus p10 datalogger

De Columbus P10 datalogger

Columbus P10 professionele datalogger


Wat moet een datalogger doen? Niets meer dan de GPS coördinaten per tijdseenheid opslaan. Daaruit volgt een lijst van GPS punten die de weg die je gelopen, gefietst, of gereden hebt.

Bovendien moet een GPS datalogger lang op een acculading mee gaan zodat je niet bang hoeft te zijn dat de datalogger er halverwege mee ophoudt.

Alle snufjes die er extra op zitten, zoals een LCD of OLED scherm, lampjes, LED's en andere stroomverbruikers zijn overbodig. In principe stop je de GPS datalogger in je tas, om er verder niet meer naar om te kijken. Oh ja, het apparaat moet ook klein, compact en lichtgewicht zijn.

Nando columbus p10 datalogger 3

De P10 is niet heel groot en dus makkelijk mee te nemen.

De Columbus P10 komt goed in de buurt van deze wensen. Afgezien van de LED's die erop zitten. Maar ja, je wilt natuurlijk wel kunnen zien of het apparaat aan staat, en zijn werk doet. Een aantal LED's zijn dus wenselijk.

De afmetingen zijn 8,5 x 5,5 x 1,7 centimeter. Het gewicht is 82 gram. De accuduur is ongeveer 50 uur zijn bij 1 Hz, wat betekend dat 1 datapunt per seconde wordt opgeslagen. Dit is genoeg is voor twee volle dagen van 24 uur.

Gebruik je de P10 ongeveer 8 uur per dag, dan kun je bijna een week vooruit met één acculading. Perfect.

Nando columbus p10 datalogger 4

Details van de Columbus P10

De P10 is een dual band ontvanger die een nauwkeurigheid garandeert die in horizontale richting tussen de 0,5 en 1,5 meter ligt, en 1,5 meter in verticale richting. Het is een weersbestendige behuizing, onder voorbehoud dat de rubberen afdichting bij de aansluitingen goed dicht zitten.

Er zijn niet veel knoppen aanwezig. Er is een aan/uit schakelaar, een instelbare functieknop op de zijkant en een knop voor het registreren van een Point of Interest.

Nando columbus p10 datalogger 5

De LED's die je vertellen of de unit werkt

De LED's op de voorzijde zijn zo fel dat ze ook overdag zijn af te lezen. De helderheid is niet in te stellen, waardoor de P10 in het donker nogal opvallend is.

De bovenste LED knippert elke keer als een punt gelogd wordt, de tweede LED geeft de GPS ontvangst aan. De derde LED knippert als de unit beweging registreert.

Nando columbus p10 datalogger 2

Het micro SD slot en de USB aansluiting

Achter het rubberen flapje aan de onderzijde is het micro-SD kaartslot te vinden. De unit accepteert maximaal 32 GB kaartjes. Het plaatsen van het kaartje is wat lastig, maar je hoeft deze er in principe nooit uit te halen.

Nando columbus p10 datalogger 8

Ik vind dat dit soort rubberen flapjes geen schoonheidsprijs verdient. Maar het werkt.

Wanneer de unit via de micro-USB aan de computer aangesloten wordt, kan je de micro-SD kaart uitlezen. Tegelijkertijd zal de P10 opgeladen worden. Elke track is, indien zo ingesteld, als een CSV bestand opgeslagen. Je kunt deze openen met een spreadsheet programma zoals Excel.

Nando columbus p10 datalogger 7

Koppel de P10 aan je computer en je ziet de unit als een USB drive in de computer.

Configuren


Het instellen van de Columbus P10 kan wat uitdagend zijn. Je moet een config.txt bestand downloaden en deze inladen. Standaard zal de unit op de UTC tijd ingesteld staan, maar je kunt deze aanpassen voor je tijdzone. Voor de Benelux moet het op + 1 uur gezet worden.

Nando columbus p10 config bestand

Het config bestand. De tijdzone staat nog op -1:00 uur. Deze moet aangepast worden naar +1:00 uur.

De instellingen kunnen niet eenvoudig aangepast worden. Je hebt een computer nodig en je moet het config.txt bestand aan kunnen passen.

Dit is een groot nadeel van de P10 voor het loggen van data voor je fotoreis. Zeker als je tijdzones doorkruist. Of je moet je camera gewoon op dezelfde tijd van je P10 houden.

Het synchroniseren van de tijd in de camera en de P10 is sowieso wat lastig. Je moet de UTC tijd of ingestelde tijdzone weten. Meestal kun je de tijd van je smartphone aanhouden, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat deze exact goed staat. Je bent hiervan afhankelijk van je provider.

Timealbum Pro


Je kunt het CSV bestand dat de P10 maakt lezen in een spreadsheet programma. Je kunt dan zelfs data aanpassen, zoals een tijdstempel, indien je wilt. Enige kennis van een spreadsheet programma is dan wel vereist.

Nando columbus p10 timealbumpro 01

Het openingsscherm van het programma Timealbum Pro

Met de gratis software Timealbum Pro kun je de track uitlezen. Het geeft de route aan op een kaart waarbij je elk punt kunt aanklikken, zodat het aangeduid wordt op de kaart.

Nando columbus p10 timealbumpro kaart 01

De track lezen in Timealbum Pro

Het is mogelijk om een groot aantal kaarten te selecteren. Dat kan de standaard Google kaart zijn, of de Openstreetmap. De lijst met mogelijke kaarten is groot, maar niet elke kaart zal bruikbaar zijn.

Nando columbus p10 timealbumpro kaart 02

Kies uit meerdere kaarten om je route in terug te zien.

Je moet het Timalbum Pro programma gebruiken om je track te exporteren naar bijvoorbeeld een GPX bestand. Dit zijn de bestanden die je kunt gebruiken om deze in Google Maps te importeren, of in een programma zoals Lightroom Classic.

Nando lrc kaartmodule

De track in Lightroom Classic

Conclusie


De Columbus P10 is een handige tracker die je bij je steekt en er gedurende een dag niet meer aan hoeft te denken. Hij doet wat hij moet doen en is nauwkeurig zoals beloofd. Met de gratis Timealbum Pro zijn de tracks eenvoudig te lezen en exporteren voor diverse doeleinden.

Voor het bijhouden van je tracks is het uitstekend. Gebruik je het om je foto's GPS coördinaten te geven, dan zijn er wat hindernissen. De configuratie, de tijd synchroniseren met je camera, en het probleem van het doorkruisen van tijdzones kunnen lastig zijn. Het is van belang dat je goed weet wat je doet.

De Columbus P10 is een goede tracker die zeker een verbetering zou kunnen krijgen. Denk aan een zichtbare klok, makkelijker de tijdzones instellen, en dimbare LED verlichting. Maar ik denk dat ik meer vanuit het oogpunt van een fotograaf spreek, terwijl de P10 niet specifiek voor dat doel is gemaakt.

Behalve de normale tracker is de P10 ook als spy tracker gebruikt worden, met een verlengde accuduur door de interval van punten registreren groter te maken. Je kunt dan tot 24 dagen lang de P10 op afstand volgen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om je bagage te volgen bij vliegreizen.

De Columbus P10 is redelijk moeilijk verkrijgbaar. Je moet er een beetje naar zoeken. De prijs ligt rond de 250 euro. Er is ook een eenvoudigere variant beschikbaar, de Columbus P1 mark II, die rond de 150 euro zal kosten.

Pluspunten en voordelen



  • Nauwkeurig
  • Eenvoudig in gebruik
  • Lange accuduur
  • Gebruik legt geen beslag op camera of smartphone
  • Makkelijk om waypoints vast te leggen
  • Geen overbodige functionaliteiten
  • Weersbestendig
  • Timealbum Pro vereist geen installatie
  • Logt alleen punten bij beweging


Minpunten en nadelen



  • Geen grote opening voor een karabijnhaak
  • Geen riemklem
  • LED's zijn niet dimbaar
  • Lastig instellingen aan te passen
  • Geen goede batterij indicator
  • Tijd synchroniseren met camera is lastig
  • Oplaadtijd van 3,5 uur is wat aan de lange kant
  • Rubberen klepje voor aansluiting
  • Heeft nog een ouderwetse micro-USB aansluiting
  • Timealbum Pro mist de mogelijkheid om tijdstempel aan te passen
  • Geen zichtbare tijdsnotering voor synchroniseren met een camera


De Columbus P10 is prima bruikbaar voor GPS tracks te maken. Maar het is helaas levert het geen kant en klare oplossing om GPS data eenvoudig aan je foto's te koppelen. Je moet er interesse voor hebben, en bereid zijn om de nodige instellingen te wijzigen indien nodig.

Heb je die interesse, en vind je het leuk om al je reizen en wandelingen op te slaan als track, eventueel samen met de locatie van je foto's, dan kan de Columbus P10 geschikt voor je zijn. Of de Columbus P1 mark II als de P10 te kostbaar voor je is.


De cursus Lightroom Classic Modules


De meeste fotografen beperken zich tot het gebruik van de bibliotheek en ontwikkel module van Lightroom Classic. Je gebruikt dan echter maar een klein deel van het programma. Er is ook een kaartmodule, printmodule, webmodule, presentatiemodule en een boekmodule.


In de cursus Lightroom Classic Modules op Photofacts Academy komen al deze extra modules uitgebreid aan bod. Wat kun je er mee, hoe werken ze, en waar moet je op letten als je deze modules ook gaat gebruiken.

» Bekijk de volledige cursus Lightroom Classic Modules

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Frans van Schaik
    Frans van Schaik schreef op dinsdag 28 februari 2023 om 14:32  | reageer

    Een datalogger is inderdaad een handig apparaat. Door de gps-gegevens te koppelen aan je fotobestanden weet je altijd exact waar de desbetreffende foto’s gemaakt zijn. Zelf gebruik ik al jaren tot volle tevredenheid de BT-Q1000XT van QStarz. Voor om en nabij de 100 euro kun je deze datalogger al kopen, die volgens de fabrikant voldoende geheugen heeft om maximaal 40 dagen geoposities vast te leggen. Opladen is uiteraard vaker nodig. Met de meegeleverde software heb je slechts één kaart (Google) ter beschikking. Exporteren naar meerdere trackbestanden (waaronder GPX) gaat zeer eenvoudig.

  2. ifiamminghi
    Profiel ifiamminghi schreef op dinsdag 7 maart 2023 om 12:40  | reageer

    Ik gebruik in eerste instantie de (vernieuwde) Canon-app, die werkt echt wel heel goed, maar je moet uiteraard telkens de koppeling maken, en soms maak je sneller een foto dan dat de verbinding tot stand is gekomen... Maar dat is een kwestie van een beetje alert te zijn.
    Daarnaast gebruik ik een (Garmin) wandel-GPS, en die slaat ook de route op, en die route kan ik desgevallend ook in LR importeren. Het voordeel van de wandel-GPS is ondermeer dat ik overal een topografische kaart bij heb, en mocht ik de weg verliezen, ik makkelijk een weg terug kan vinden.
    Bovendien krijg ik ook nog wat data zoals de gelopen afstand, de tijd, snelheid (meestal eerder traagheid, een mens stopt nogal wat om foto's te maken),...

  3. SK22
    Profiel SK22 schreef op woensdag 28 juni 2023 om 20:39  | reageer

    Hoi Nando, bedankt voor de review. Hoe zijn je ervaringen met deze logger in de stad/bebouwde gebieden? Heb je toevallig een log die je wilt delen, ik twijfel om deze logger te kopen.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 29 juni 2023 om 09:44  | reageer

    Hallo SK22, ik heb nog niet echt in een stad gecontroleerd. Dat kan ik wel eens doen. Een log bestand wil ik best delen met je, geen enkel probleem.

  5. SK22
    Profiel SK22 schreef op donderdag 29 juni 2023 om 18:57  | reageer

    Bedankt Nando! Een logbestand in een stad zou fijn zijn, ben benieuwd of de dual channel goed werkt. Misschien kun je dat bestand in deze review plaatsen, zullen meer mensen baat bij hebben.

  6. SK22
    Profiel SK22 schreef op vrijdag 25 augustus 2023 om 14:10  | reageer

    Hoi Nano, ik was benieuwd of je toevallig al een log hebt die je wilt delen?

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op maandag 28 augustus 2023 om 15:05  | reageer

    Hallo SK22
    Ik heb wel een bestand voor je, maar ik heb er geen die in de stad is gelogd. Het is allemaal bergen, dorpen, en dat soort dingen.
    Ik kan er zo geen te downloaden aan dit bericht hangen, maar ik kan wel een bestand opsturen. Stuur me een berichtje naar nando @ photofacts. nl en ik zorg dat je er eentje toegezonden krijgt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord