Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Piclet verklaart oorlog aan de grote stocksites

woensdag 20 april 2011, 21:39 door | 7.016x gelezen | 5 reacties

De Britse fotografenorganisatie Piclet heeft de oorlog verklaart aan stockgiganten Getty Images en Corbis. De organisatie vind dat de inkomsten niet eerlijk verdeeld worden tussen fotograaf en stockbedrijf. Pictlet roept daarom fotografen en sympathisanten op om de strijd aan te gaan.

Geen vreemde stap, want de bedrijven maken extreme winsten met het verkopen van foto's van derden. Die fotografen geven hier uiteraard wel zelf toestemming voor en er zijn ook zeker fotografen die er een goede boterham mee verdienen.

Het doel van deze actie is dan ook om de percentages eerlijker te verdelen. Nu krijgen fotografen circa 15 tot 20 procent van de verkoopprijs. Wanneer je een high-end fotograaf bent kan dit oplopen tot maximaal 45 procent. Een oneerlijke situatie die nu door een monopoly van de grote stockbedrijven in stand gehouden wordt (de percentages voor fotografen worden zelfs verlaagd in plaats van verhoogd).

Het initiatief is volgens mij goed, maar nu moet er ook nog een partij op staan die het wel op een eerlijke manier weet aan te pakken. Het grootste probleem daarbij is het bereiken van voldoende massa om de concurrentie met de grote stockpartijen aan te kunnen. Geen gemakkelijke opgave..

Je kunt de strijdt van Piclet steunen door de actie onder de aandacht te brengen binnen jouw sociale netwerk.

Piclet; oorlog tegen grote stocksites

Bron: Digifoto Pro

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 21 april 2011 om 01:56  | reageer

  Momenteel ben ik bezig met submissions naar Alamy, Istock, Fotolia, Shutterstock en Dreamstime. Met Getty heb ik ervaring. De Leading stock agency's zijn de belichaming van arrogantie. Hun contracten leggen fotografen aan de leiband en hun selectiebeleid is gebaseerd op volslagen willekeur. Hun tone of voice is: take it or leave it.

  Als de reviewers (Quality Check) er even geen zin in hebben worden foto's van hoog technisch en esthetisch gehalte afgedaan met 'dit beeldmateriaal voldoet niet aan onze minimale kwaliteitseisen'. Daar zit je dan, jezelf af te vragen wat er in hemelsnaam mis is met je werk. Een duidelijk antwoord krijg je niet. Je wordt verwezen naar een traningsmanual die het verschil uitlegt tussen een foto en een snapshot.

  Microstock is mede de oorzaak van de ineenstorting van fotografieinkomsten. Ze bieden topkwaliteit beeldmateriaal royalty free aan voor een paar dollar of minder. Door het gigantische marktvolume maken ze daar woekerwinsten mee. Zolang ze de dienst uitmaken zal dat alleen maar extremer worden. Royalty's zijn ze inderdaad stapsgewijs aan het verlagen i.p.v. verhogen waardoor fotografen schamel verdienen.

  Dit initiatief is toe te juichen en verdient navolging. Het is te hopen dat het aanzwelt tot een brede (wereldwijde) beweging die de stockindustrie kan dwingen tot andere inzichten en reëler vergoedingen aan fotografen; tijd voor een omwenteling!

 2. gast
  gast schreef op donderdag 21 april 2011 om 09:45  | reageer

  Getty betaald een paar honderd euro voor foto's die in opdracht gemaakt worden, dit lijkt veel maar je leverd meteen alle rechten over de foto's in. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je er een paar overhoud die zelf verkoopt.
  Op de lange termijn kost dit je gewoon geld, op de korte termijn leverd het direct geld op.
  Stel dat je mooie foto's van Cruijff maakt en deze komt over 15 jaar te overlijden, dan verdienen zij extra geld terwijl jij niets meer hebt.
  Het is het aloude recht van de sterkste.
  Dit soort organisaties kunnen dit doen omdat zij de markt dicteren, en de kleine bureau's(ANP) gaan hier ook al in mee. Als laatste in de keten gaat de fotograaf tanden knarsend akkoord omdat hij ook nog kaas op zijn brood wil.

 3. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op zaterdag 23 april 2011 om 09:59  | reageer

  Goed initiatief en het is idd tijd voor een omwenteling zoals Ton het zegt! Maar ik heb er een (kei)hard hoofd in. Het probleem is, dat er heel veel beeldmateriaal wordt gemaakt. Digitale techniek gaat nog steeds verder. Telefoons maken ook steeds betere beeldmateriaal.
  Er zijn succesverhalen van (pure) stockfotografen, die hun beeld keer op keer verkopen en een aardige boterham verdienen. Het geld komt automatisch op hun rekening binnen via de stockbureau's. Veel fotografen willen zich hieraan spiegelen: Paar fotootjes schieten, uploaden en slapend rijk worden... Tja, de realiteit s toch een ietsje anders voor degene die niet tot de happy few behoren...
  Natuurlijk zijn niet alle bureaus hetzelfde. Maar de mainstream is dat de fotograaf peanuts krijgt voor zijn beelden. En zolang de fotograaf geen eerlijk deel krijgt, voor het werk wat hij verricht, doe ik niet mee aan deze verarming van de fotografie.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 23 april 2011 om 11:20  | reageer

  Roepen om actie is gemakkelijk zat. Boeren hebben in een vergelijkbare beroerde tijd coöperaties opgericht om de macht van marktpartijen te breken. Daaruit zijn banken en in- en verkoopbedrijven ontstaan, waarvan Rabo, Campina en Agrifirm resultaten zijn. Ik zie fotogtafen nog niet zo gauw een coöperatie oprichten. Er zijn wel initiatieven geweest voor eigen stockbureaus, maar daarvan lijken in Nederland alleen Hollandse Hoogte en Foto Natura een serieuze bussiness te zijn geworden.
  Stock-bedrijven zullen vast te veel commissie in eigen zak houden, maar ik neem zonder meer aan dat het ook veel menskracht (quality checks, marketing) en ICT vraagt.

 5. Petra Oldengarm
  Petra Oldengarm schreef op maandag 25 april 2011 om 09:50  | reageer

  Misschien mag ik jullie in dit kader dan attenderen op een nieuw stock-initiatief in Nederland dat op 1 april jl van start is gegaan: EAGER, zie www.didyousayEAGER.com. Wij verkopen geen losse foto's, maar fotoseries.

  Belangrijk in dit kader is dat de fotografen bij ons per verkocht werk 70% van de marge krijgen. En naar onze mening hebben we daarbij ook de beeldrechten goed geregeld. De auteursrechten blijven bij de fotograaf en een klant koopt een licentie.

  We zoeken nog nieuwe fotografen en goed nieuw werk, dus als je fotoseries/beeldverhalen maakt, zien we je inzending graag tegemoet. Kijk op onze website voor meer informatie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord