Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tromp Willem van Urk

Stockfotografie, iets voor jou?

maandag 9 april 2018, 15:30 door | 11.718x gelezen | 13 reacties

Iedereen weet wel wat stockfotografie is. Daarbij verkoop je je foto's via internet. Maar hoe werkt dat dan precies? En zou dat wat voor jou zijn? Over die vragen gaat het in dit en in een aantal volgende artikelen.

Wat is stockfotografie?


Letterlijk vertaald is een stockfoto een 'foto op voorraad', dus een foto die kan worden verkocht. Dat gebeurt door speciale stockbureaus die foto's op internet te koop aanbieden.

Foto: Tromp Willem van Urk - Cochem

Een vakantiefoto, gemaakt tijdens een wandeling langs de Moezel

De kopers zijn bedrijven die de foto's willen gebruiken in een krant, tijdschrift, reclamefolder, website en ga zo maar door.

Eenieder die wil, kan zich aanmelden bij een stockbureau om ook foto's te gaan verkopen. Soms moet je eerst een paar foto's laten keuren voordat je wordt toegelaten. Ben je eenmaal geregistreerd, dan kun je foto's gaan aanbieden. En daarna is het wachten op je eerste verkopen!

Pf reisgids cochem
En zo zag ik mijn foto terug op de voorkant van de Consumentenbond Reisgids

De verdiensten


De opbrengst van een verkochte stockfoto is relatief laag. De meeste foto's worden voor minder dan één dollar verkocht. Soms heb je een uitschieter die enkele tientallen dollars oplevert.

Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfotografie niet loont. Stocksites worden worden echter dagelijks door heel veel kopers gebruikt om aan foto's te komen.

Heel veel bedrijven hebben geen eigen fotograaf meer in dienst en kopen alleen nog stockfoto's. En dat zijn er dan wereldwijd honderdduizenden per dag!

En zo kan het gebeuren dat jouw foto niet één, maar soms wel honderd of duizend keer wordt verkocht. En dan tellen al die kleine bedragen toch lekker op!

Maar voordat je zover bent moet je vooral doorzetten. Het kost veel tijd om je foto's te bewerken, te voorzien van titels en trefwoorden, en aan te bieden. En je moet accepteren dat je verdiensten pas langzaam op gang komen. Stockfotografie is er een van de lange adem!

Maar heb je eenmaal een goed lopend portfolio, dan blijft dat ook altijd doorgaan. Aangeboden foto's blijven inkomen genereren zonder dat je daar ooit nog iets aan hoeft te doen.

Windmolens

Windmolens in Flevoland. Een fotoplekje op minder dan vijf kilometer van mijn huis waar ik regelmatig kom

Maar het is ook gewoon leuk!


Het kost je dus veel tijd, maar het kan je ook veel voldoening opleveren. Als je een aantal foto's hebt verkocht, dan kan het ook zomaar gebeuren dat je ze ineens ergens terug ziet. Met een beetje googelen op internet heb ik er al heel wat gevonden.

Maar ook zie ik regelmatig foto's van mijzelf in allerlei tijdschriften. Zelfs op televisie heb ik er al de nodige in reclamespots zien voorbijkomen. Het blijft altijd een verrassing als je zomaar ineens een foto terugziet. En dat is gewoon leuk!

Trappenhuis

Trappenhuis in een kantoor waar ik vaak voor mijn werk ben. Ik was hier al regelmatig langsgelopen voordat ik er deze foto in zag!

Waarom zou jij aan stockfotografie gaan doen?


De vraag of stockfotografie iets voor jou is kan ik moeilijk beantwoorden. Je moet het niet willen om snel (veel) te willen verdienen. De verdiensten komen langzaam op gang en daar moet je mee kunnen omgaan. Maar volhouden loont. Na verloop van tijd verkoop je steeds meer en meer.

En als je dan af en toe ook nog 'de kick' hebt van het ineens terugzien van je eigen foto's, dan wordt het pas echt leuk! Aan jou nu de keuze of je er mee wilt beginnen.

In volgende artikelen wil ik daarvoor meer in detail ingaan op het hoe, het wat en met welke stockbureaus je zou kunnen beginnen.

Omkoping

Speciaal voor stockfotografie gemaakte studiofoto. Kan worden gebruikt voor thema's als omkoping en zwart geld

Een paar voorbeelden


Om je nog een beetje enthousiast te maken heb ik hierboven in dit artikel ter illustratie drie goed lopende stockfoto's van mijzelf geplaatst. Alle drie ook heel verschillend gemaakt.

De eerste (windmolens) had ik al eens gemaakt voordat ik met stockfotografie begon. De tweede (het trappenhuis) heb ik pas gemaakt toen ik er een stockfoto in zag. De laatste (omkoping) is als echte stockfoto 'gecomponeerd ' in een studio.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tromp Willem van Urk

Over de auteur

Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.

13 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op dinsdag 10 april 2018 om 13:05  | reageer

  Leuk stukje over stockfotografie. Ik ga er -als enthousiast amateurfotograaf- eens verder over lezen. Bedankt!

 2. Leo
  Leo schreef op dinsdag 10 april 2018 om 14:20  | reageer

  Leuk om eens te lezen hoe het gaat met stock fotografie, was het al lang van plan.

 3. Fred Noomen
  Fred Noomen schreef op dinsdag 10 april 2018 om 16:21  | reageer

  Willem is één van de meest deskundige fotografen op het gebied van stockfotografie.

 4. gast schreef op dinsdag 10 april 2018 om 16:51  | reageer

  Ik heb me er nooit in verdiept, maar ga er na het lezen van dit stukje in verdiepen.

 5. gast schreef op dinsdag 10 april 2018 om 17:04  | reageer

  Welke stockfotografiebureaus/sites zou je vanuit jouw ervaring het meest aan bevelen?

 6. Pieter Quist
  Pieter Quist schreef op dinsdag 10 april 2018 om 18:25  | reageer

  inderdaad, is een leuke manier van de druppelende kraan. want hoe ontstaat een plas?

 7. Van Nerum Jean
  Van Nerum Jean schreef op dinsdag 10 april 2018 om 18:54  | reageer

  Heb er reeds veel over gehoord. Ga er toch eens op ingaan en enkele van mijn foto's toevoegen. Wie weet...

 8. Peppersreflection
  Profiel Peppersreflection schreef op dinsdag 10 april 2018 om 19:17  | reageer

  Ik heb inmiddels een zeer lange adem. (die opraakt) De foto's goedgekeurd krijgen was niet zo moeilijk, maar om mijn persoonlijke acccount omgezet te krijgen naar een zakelijke is bijna onmogelijk. Net de laatste poging gedaan om te bewijzen dat het inschrijvingsbewiijs van de kvk echt van mij is. En dan die moeilijke formulieren W-B-BEN-E en bij adobe stock weer een andere SS-4 die je in moet vullen en waar moeilijk hulp voor is te vinden. Dus tips over het invullen welkom.

 9. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 10 april 2018 om 20:59  | reageer

  Hallo allen,

  Bedankt voor jullie reacties. Veel succes als jullie ook gaan beginnen. En de volhouder wint altijd!

  @gast: Er is niet één beste stockbureau. Maar als ik er een zou aanbevelen is dat Shutterstock. Maar in een volgend artikel behandel ik nog de nodige stockbureaus. Welke zijn daarvan de bijzonderheden en ook hoe meld je je aan.

  @Peter: leuke metafoor van die druppelde kraan. En als hij lang genoeg druppelt heb je zelfs een bad vol vrolijk

  @Peppersrefelection: Jammer dat het moeizaam gaat. Ikzelf heb als particulier maar één formulier in te vullen, en dat is het W8-Ben formulier. Daarmee verklaar je geen Amerikaans staatsburger te zijn en wordt er bij de Amerikaanse bureaus geen tax op je uitbetaling ingehouden. Uiteraard moet je je verdiensten wel in Nederland opgeven.
  Ik heb ooit lang geleden dat formulier eens ingevuld (met voorbeeld vanaf internet) en hoef het nu alleen maar eens in de zoveel jaar te vernieuwen.
  En als je begint met stockfotografie dan wordt je dat na verloop van tijd vanzelf door het stockbureau toegestuurd om in te vullen.

  Wat jij wilt, omzetten van account, heb ik dus nooit aan de hand gehad. Waarom wil je dat? Met een gewoon stockaccount kun je je opgave in Nederland toch ook onder KvK nummer doen? En bieden de helpdesken van de genoemde stockbureaus geen hulp?

  In een volgende blog ga ik dus ook de stockbureaus behandelen. Ik zal kijken wat ik hierover als informatie kan meenemen.

 10. Peggy
  Peggy schreef op dinsdag 10 april 2018 om 21:06  | reageer

  Heel interessant stukje over stockfotografie. Ik denk dat het op termijn wel iets is voor mij. Nu wil ik eerst mijn niveau opkrikken.

  Step by step. Hou deze mogelijkheid zeker ingedachten.

 11. Evert Jan
  Evert Jan schreef op woensdag 11 april 2018 om 09:04  | reageer

  Interessant artikel. Ik heb me deze week even verdiept in het aanmelden bij Shutterstock en Adobe. Klopt het dat je bij aanmelding je ID bewijs moet uploaden? Dat maakt me wel wat huiverig...

 12. charles
  charles schreef op woensdag 11 april 2018 om 09:34  | reageer

  als ex leraar fotografie lijkt dit mij een toffe voorzetting van wat eens mijn beroep was.

  Charles

 13. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op woensdag 11 april 2018 om 21:39  | reageer

  @Peggy: wie weet is je niveau al goed genoeg. Nee heb je en ja kun je krijgen vrolijk.

  @Evert Jan: Bij de aanmelding moet je je inderdaad identificeren. Lijkt me ook logisch want het gaat ook over betalingen. Ik heb indertijd een kopie paspoort opgestuurd met daarop mijn BSN nummer onleesbaar gemaakt. Is toen zonder problemen geaccepteerd.

  @Charles: Leuk. Weer eens anders met je foto's aan de slag!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord