Tromp Willem van Urk

Stockfotografie, iets voor jou?

maandag 9 april 2018, 15:30 door | 10.752x gelezen | 13 reacties

Iedereen weet wel wat stockfotografie is. Daarbij verkoop je je foto's via internet. Maar hoe werkt dat dan precies? En zou dat wat voor jou zijn? Over die vragen gaat het in dit en in een aantal volgende artikelen.

Wat is stockfotografie?


Letterlijk vertaald is een stockfoto een 'foto op voorraad', dus een foto die kan worden verkocht. Dat gebeurt door speciale stockbureaus die foto's op internet te koop aanbieden.

Foto: Tromp Willem van Urk - Cochem

Een vakantiefoto, gemaakt tijdens een wandeling langs de Moezel

De kopers zijn bedrijven die de foto's willen gebruiken in een krant, tijdschrift, reclamefolder, website en ga zo maar door.

Eenieder die wil, kan zich aanmelden bij een stockbureau om ook foto's te gaan verkopen. Soms moet je eerst een paar foto's laten keuren voordat je wordt toegelaten. Ben je eenmaal geregistreerd, dan kun je foto's gaan aanbieden. En daarna is het wachten op je eerste verkopen!

Pf reisgids cochem
En zo zag ik mijn foto terug op de voorkant van de Consumentenbond Reisgids

De verdiensten


De opbrengst van een verkochte stockfoto is relatief laag. De meeste foto's worden voor minder dan één dollar verkocht. Soms heb je een uitschieter die enkele tientallen dollars oplevert.

Bij dergelijk lage bedragen zou je al snel denken dat stockfotografie niet loont. Stocksites worden worden echter dagelijks door heel veel kopers gebruikt om aan foto's te komen.

Heel veel bedrijven hebben geen eigen fotograaf meer in dienst en kopen alleen nog stockfoto's. En dat zijn er dan wereldwijd honderdduizenden per dag!

En zo kan het gebeuren dat jouw foto niet één, maar soms wel honderd of duizend keer wordt verkocht. En dan tellen al die kleine bedragen toch lekker op!

Maar voordat je zover bent moet je vooral doorzetten. Het kost veel tijd om je foto's te bewerken, te voorzien van titels en trefwoorden, en aan te bieden. En je moet accepteren dat je verdiensten pas langzaam op gang komen. Stockfotografie is er een van de lange adem!

Maar heb je eenmaal een goed lopend portfolio, dan blijft dat ook altijd doorgaan. Aangeboden foto's blijven inkomen genereren zonder dat je daar ooit nog iets aan hoeft te doen.

Windmolens

Windmolens in Flevoland. Een fotoplekje op minder dan vijf kilometer van mijn huis waar ik regelmatig kom

Maar het is ook gewoon leuk!


Het kost je dus veel tijd, maar het kan je ook veel voldoening opleveren. Als je een aantal foto's hebt verkocht, dan kan het ook zomaar gebeuren dat je ze ineens ergens terug ziet. Met een beetje googelen op internet heb ik er al heel wat gevonden.

Maar ook zie ik regelmatig foto's van mijzelf in allerlei tijdschriften. Zelfs op televisie heb ik er al de nodige in reclamespots zien voorbijkomen. Het blijft altijd een verrassing als je zomaar ineens een foto terugziet. En dat is gewoon leuk!

Trappenhuis

Trappenhuis in een kantoor waar ik vaak voor mijn werk ben. Ik was hier al regelmatig langsgelopen voordat ik er deze foto in zag!

Waarom zou jij aan stockfotografie gaan doen?


De vraag of stockfotografie iets voor jou is kan ik moeilijk beantwoorden. Je moet het niet willen om snel (veel) te willen verdienen. De verdiensten komen langzaam op gang en daar moet je mee kunnen omgaan. Maar volhouden loont. Na verloop van tijd verkoop je steeds meer en meer.

En als je dan af en toe ook nog 'de kick' hebt van het ineens terugzien van je eigen foto's, dan wordt het pas echt leuk! Aan jou nu de keuze of je er mee wilt beginnen.

In volgende artikelen wil ik daarvoor meer in detail ingaan op het hoe, het wat en met welke stockbureaus je zou kunnen beginnen.

Omkoping

Speciaal voor stockfotografie gemaakte studiofoto. Kan worden gebruikt voor thema's als omkoping en zwart geld

Een paar voorbeelden


Om je nog een beetje enthousiast te maken heb ik hierboven in dit artikel ter illustratie drie goed lopende stockfoto's van mijzelf geplaatst. Alle drie ook heel verschillend gemaakt.

De eerste (windmolens) had ik al eens gemaakt voordat ik met stockfotografie begon. De tweede (het trappenhuis) heb ik pas gemaakt toen ik er een stockfoto in zag. De laatste (omkoping) is als echte stockfoto 'gecomponeerd ' in een studio.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tromp Willem van Urk

Over de auteur

Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.

13 reacties

 1. Paul
  Paul schreef op dinsdag 10 april 2018 om 13:05

  Leuk stukje over stockfotografie. Ik ga er -als enthousiast amateurfotograaf- eens verder over lezen. Bedankt!

 2. Leo
  Leo schreef op dinsdag 10 april 2018 om 14:20

  Leuk om eens te lezen hoe het gaat met stock fotografie, was het al lang van plan.

 3. Fred Noomen
  Fred Noomen schreef op dinsdag 10 april 2018 om 16:21

  Willem is één van de meest deskundige fotografen op het gebied van stockfotografie.

 4. gast schreef op dinsdag 10 april 2018 om 16:51

  Ik heb me er nooit in verdiept, maar ga er na het lezen van dit stukje in verdiepen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord