Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tromp Willem van Urk

Stockfotografie, welke foto's zijn geschikt?

maandag 23 april 2018, 14:41 door | 9.947x gelezen | 6 reacties

Wil je met stockfotografie gaan beginnen dan is de eerste vraag natuurlijk, welke foto's zijn geschikt? Moet je stockfoto's apart gaan maken, of kun je ook foto's van je bestaand portfolio gebruiken?
En zo ja, welke zijn dan wel of niet geschikt?

Welke foto's zijn geschikt als stockfoto?


Om de genoemde vraag te beantwoorden moeten we eerst terug naar de vraag wat een stockfoto is. Dat is een foto die een klant wil kopen. Die koopt de foto niet omdat jij hem zo mooi vindt, maar hij koopt hem omdat hij hem zelf ergens voor wil gebruiken. En dat is het wezen van een stockfoto, de foto moet verkoopwaarde hebben!

Welke soort foto's zijn dat dan? Om daar achter te komen zou je de bladen in je krantenbak eens moeten doorkijken. Of ga in de boekwinkel eens bladeren in de tijdschriften die daar te koop liggen. Deze bladen staan vol met foto's en dat zijn vrijwel allemaal stockfoto's.

Sommige daarvan zijn speciaal als stockfoto gemaakt. Maar ook de 'gewone' foto's met landschappen, dieren en planten, gebouwen, steden en mensen worden veel gebruikt.

Tulpen_enwindmolens

De tulpen in de Noordoostpolder komen weer in bloei. Afgelopen zaterdag deze foto gemaakt. Ga ik zeker nog als stockfoto aanbieden.
Geschikt voor thema's als windenergie, milieu, voorjaar, tulpen ....

Feitelijk zijn dus heel veel foto's als stockfoto geschikt. Zolang deze een commercieel thema ondersteunen wil een potentiŽle klant ze mogelijk kopen.

Ongetwijfeld zitten heel veel dergelijke foto's nu al in je portfolio. Maar als je een beetje serieus met stockfotografie aan de gang gaat, zal je ontdekken dat er ineens veel meer te fotograferen is dan je nu al doet!

Soorten stockfoto's


Als je de verschillende 'soorten' stockfoto's zou willen benoemen, dan kom ik tot drie categorieŽn:

 • Foto's uit je al bestaande portfolio
 • Stockfoto's onderweg
 • Stockfoto's specifiek

In mijn vorige blog Stockfotografie, iets voor jou? heb ik van alle drie soorten foto's al een voorbeeld getoond. Hierna behandel ik ze alle drie wat meer specifiek.

Foto's uit je al bestaande portfolio
Dit zijn dus de foto's die elke fotograaf al maakt. En dat kan dus van alles zijn, vanaf de macrofoto's in je eigen achtertuin tot aan de vakantiefoto's die je overal ter wereld genomen kan hebben. Maar ook je eigen kind op de schommel kan heel goed als stockfoto dienen.

Kortom, je eigen foto-interesse en mogelijke specialisatie is al een geschikte basis om met stockfoto's te gaan beginnen.

Lelystad

Architectuur heeft toch wel mijn belangstelling. Deze foto uit mijn eigen portfolio is ook uitstekend geschikt als stockfoto. Bruikbaar voor thema's als Lelystad, architectuur, moderne gebouwen ....

Stockfoto' s onderweg
Je kan dus beginnen met foto's uit je bestaande portfolio als stockfoto aan te bieden. Maar er zijn veel meer foto's als stockfoto geschikt. Immers, niet alleen de mooie zonsondergangen staan in de (vakantie)bladen, maar er worden ook heel andere foto's gevraagd. En dat is dan van wasrek tot prullenbakken en noem maar op.

Bijna elk onderwerp is wel geschikt. Bij tijd en wijle zie je dat soort foto's in een specifiek artikel of website langskomen.

En voor je het weet zit je dan 'onderweg' een oneindigheid aan onderwerpen te fotograferen die allemaal als stockfoto kunnen dienen.

Picknicplaats met rommel

Tijdens een fietstochtje kwam ik dit tafereel tegen. Als stockfoto geschikt voor thema's als milieu, rommel, recreatie...

Stockfoto's specifiek
Ging het er in het vorige voorbeeld nog om dat je oog moet hebben voor onderwerpen die je onderweg 'toevallig' tegenkomt, je kan er natuurlijk ook specifiek op uit gaan om dat soort stockfoto's te maken. Of je blijft thuis en je gaat in je studio aan de slag met productfoto's. Uiteraard worden ook die veel gevraagd.

Pepernoten en chocoladeletter

Speciaal in de studio gemaakte stockfoto. Wordt elk najaar voor december weer een aantal keren verkocht.

Conclusie


Als stockfotograaf heb je een heel scala aan extra onderwerpen ter beschikking waar je als gewone fotograaf nooit aan zou beginnen. Je mogelijkheden zijn veel groter en je fantasie wordt ook meer geprikkeld.

Ik betrap mezelf er geregeld op dat ik ergens onderweg voortdurend loop te zoeken naar 'toevallige' onderwerpen die ik mooi kan meenemen als stockfoto. En is dat erg? Integendeel! Fotograferen wordt zo alleen maar leuker en leuker.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tromp Willem van Urk

Over de auteur

Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.

6 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op dinsdag 24 april 2018 om 12:22  | reageer

  Interessant artikel, maar roept meteen een aantal vragen op: Hoe bied je de foto's aan, hoe bepaal je de prijs, hoe voorkom je illegaal downloaden en gebruik en hoe controleer je dat?

 2. Karin
  Karin schreef op dinsdag 24 april 2018 om 16:09  | reageer

  Ja, wat jij schrijft dacht ik Alex...

 3. Paul
  Paul schreef op dinsdag 24 april 2018 om 16:57  | reageer

  Even zijn vorige blog lezen en je weet het. De link daarnaar staat boven in dit artikel.

 4. gast schreef op dinsdag 24 april 2018 om 17:05  | reageer

  Wat betreft architectuur of foto's van kinderen of grotere mensenvrolijk , hoe ziet het met rechten ermee uit? Zo eenvoudig op stockfotografie aanbieden, gaat ook niet, lijkt me. Of is dit geen probleem...

 5. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 24 april 2018 om 18:16  | reageer

  Dag allen,
  Hele terechte vragen vragen die jullie stellen! In de volgende blog wil ik het hoe en het waar aanbieden van je foto's behandelen. Dat allemaal tegelijk past nu niet in één artikel. Dus daarom hiervoor een eerste blog met een algemene beschrijving stockfotografie en of het iets voor jou is? Deze blog over welke foto's je dan kan gebruiken. En hierna dus verder over het hoe en wat en bij welke stockbureaus.
  En daarna ..... hoe het zit met rechten van architectuur en mensen .... wat zijn editoral foto's .... enzovoort ....!?
  Maar als er specifieke vragen zijn kan ik proberen die het eerst te behandelen vrolijk

 6. kim
  kim schreef op woensdag 25 april 2018 om 20:31  | reageer

  leuke blog, dank je wel, ik kijk uit naar het vervolg!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord