Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tromp Willem van Urk

Starten met stockfotografie

zaterdag 7 december 2019, 20:10 door | 5.006x gelezen | 4 reacties

Na een aantal artikelen over verschillende aspecten van stockfotografie, nu eindelijk een uitleg hoe daadwerkelijk te beginnen.

Grofweg bestaat deze blog uit twee delen. Een opsomming van de meest interessante stockbureaus en daarna een beschrijving wat je moet doen voor het (gaan) aanbieden van stockfoto's.

Shutterstock


Shutterstock is verreweg het grootste stockbureau. De database bevat momenteel meer dan 300 miljoen stockfoto's. Dat is een enorm aantal. Maar ondanks dat, of misschien ook wel juist door de grote database, wordt Shutterstock door heel veel kopers bezocht.

Twvu shutterstock

Dagelijks verkoopt Shutterstock meer dan 300.000 afbeeldingen. De verdiensten zijn hier voor de meeste fotografen dan ook verreweg het hoogst. Als je stockfoto's wilt gaan verkopen kun je niet om Shutterstock heen! Ik ben zelf bij meer dan 10 stockbureaus aangesloten, maar Shutterstock alleen al verzorgt meer dan 40 procent van mijn omzet!

Meld je aan bij Shutterstock

iStock


iStock is het oudste actieve stockbureau. Als onderdeel van Getty Images heeft het vooral in Amerika een groot marktaandeel. Het aantal verkopen bij iStock is minder groot dan bij Shutterstock, maar de gemiddelde prijs per foto is hoger.

Twfu istock

Daardoor is het na Shutterstock een van de beter verdienende bureaus. Ook zit er nog steeds groei in de iStock verkopen.

Meld je aan bij iStock

Adobe Stock (voorheen Fotolia)


Adobe is uiteraard bekend van het beheren en verwerken van foto's met Lightroom en Photoshop. Een aantal jaren geleden is men zich ook gaan richten op het verkopen van foto's. In 2014 is daartoe Fotolia overgenomen. De naam is toen veranderd in Adobe Stock.

Twfu adobe stock

Samen met iStock is dit bureau na Shutterstock een van de beter verkopende bureaus. Mogelijk heeft dit te maken met de integratie in andere Adobe producten. Het is mogelijk vanuit Lightroom meteen foto's aan te bieden, en vanuit Photoshop om foto's te kopen en direct te gebruiken.

Meld je aan bij Adobestock

Dreamstime


Dreamstime is een van de oudere stockbureaus. Het opereert van origine vooral op de Europese markt, maar de verkopen zijn nu - zoals bij elk stockbureau - wereldwijd. De prijs per verkochte foto varieert meestal van circa 30 dollarcent tot aan enkele dollars.

Twvu dreamstime

Bij meer dan twee verkopen per foto worden deze vergoedingen echter steeds hoger. Er is geen toelatingskeuring en het aanbieden van foto's is netjes verzorgd. Daarom is Dreamstime een ideaal bureau om te beginnen met het verkopen van stockfoto's.

Meld je aan bij Dreamstime

Depositphotos


Depositphotos is een van de nieuwere en opkomende stockbureaus. Het bureau timmert behoorlijk aan de weg. De website ziet er mooi en toegankelijk uit.

Twvu depositphotos

Het is daarom een plezierig bureau om met stockfotografie te gaan beginnen. De verdiensten zijn hier nog niet de hoogste, maar wie weet wat we nog van dit bureau mogen gaan verwachten!?

Meld je aan bij Depositphotos

Nog meer stockbureaus


Wereldwijd zijn er honderden stockbureaus. Ik heb een korte opsomming gegeven van een aantal (grootste) bureaus waarbij ik zelf ben aangesloten. Wil je meer in het algemeen weten, kijk dan eens op Microstock group.

Voor nog meer specifieke informatie over de hier genoemde bureaus, zou je mijn persoonlijke website kunnen raadplegen.

Aanmelden stockbureau


Elke (amateur)fotograaf kan zich inschrijven bij een stockbureau om daar foto's te gaan verkopen. De links naar de meest interessante bureaus vind je elders op deze pagina. Voor de registratie moet je uiteraard een aantal persoonlijke gegevens invullen.

De meeste bureaus hebben daarna nog een aantal toelatingseisen. Meestal volstaat het invullen van een vragenlijst. Bij sommige bureaus moet eerst een aantal foto's ter beoordeling worden aangeboden. Er wordt dan gekeken naar de kwaliteit en de commerciële waarde van je foto's.

Zijn die goed, dan ben je daar binnen en kun je beginnen met het aanbieden van je foto's. De toelatingseisen zijn de laatste jaren veel soepeler geworden. Het moet dan ook al heel raar lopen als je niet toegelaten wordt.

Tromp willem van urk toekennen titel trefwoorden shutterstock

Toekennen van titel en trefwoorden op de website van Shutterstock

Het aanbieden van een stockfoto


Nadat je bent geregistreerd bij een stockbureau kun je beginnen met het aanbieden van je foto's. Je workflow is daarbij grofweg als volgt:

 1. Selecteer geschikte foto's die je als stockfoto wilt aanbieden. Over welke foto's wel of niet geschikt zijn heb ik in eerdere artikelen op deze blog al het nodige geschreven;

 2. Voeg een titel en trefwoorden aan je foto's toe. Dat kan vanuit programma's als Photoshop en Lightroom. Maar voor stockfotografie zijn daar ook specifieke programma's voor beschikbaar. Titel en trefwoorden zijn altijd in het Engels!

 3. Doe dit vooraf. Dat geeft per foto één keer werk. Toekennen van trefwoorden kan ook na het uploaden van je foto's naar een stockbureau, maar dan moet je dat bij elk bureau afzonderlijk doen!

 4. Upload de foto's in jpg formaat naar een stockbureau. Dat kan met ftp maar de meeste bureaus hebben daarvoor zelf ook een webformulier;

 5. Classificeer indien nodig de foto's op de site van het stockbureau naar categorie;

 6. Wacht het review proces af. Een aantal foto's kan worden afgekeurd;

 7. Indien mogelijk, biedt afgekeurde foto's opnieuw aan na correctie van de geconstateerde gebreken;

 8. De foto is gereed voor de verkoop. Je hoeft niets meer te doen;

 9. Wacht op de komende verkopen;

 10. Vraag een uitbetaling aan zodra je tegoed het minimum van het uit te betalen bedrag overschrijdt;
 11. Bij een aantal stockbureaus wordt dit automatisch gedaan.


Tot slot: de hiervoor gegeven informatie over de workflow is natuurlijk erg summier. Over elk stap zou een eigen blog zijn te schrijven. Maar wie weet is dat iets voor een volgende keer!?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tromp Willem van Urk

Over de auteur

Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.

4 reacties

 1. Mars
  Mars schreef op woensdag 11 december 2019 om 20:12  | reageer

  Zijn er stockbureaus die eisen dat je alleen van hun diensten gebruik maakt? Dus dat je dezelfde foto niet bij een ander stockbureau mag aanbieden? (wellicht was dit vroeger zo)
  Groeten van Mars

 2. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op woensdag 11 december 2019 om 22:34  | reageer

  Nee, alle internationale stockbureaus staan toe dat je je foto's bij meer bureaus aanbiedt.
  Bij een aantal bureaus (ondermeer iStock en Dreamstime) kun je wel zelf aangeven of je daar exclusief wilt zijn. Je krijgt dan een hogere commissie.
  Zelf heb ik dat nooit gedaan. Een iets hogere opbrengst voor een foto weegt niet op tegen de nog hogere opbrengst als je bij meer bureaus aangesloten bent.
  Tenzij je zeker weet dat je altijd bij één bureau wilt blijven. Dan is dat een optie uiteraard.

 3. Irene Damminga
  Profiel Irene Damminga schreef op dinsdag 17 december 2019 om 11:25  | reageer

  Sinds de Nationale Beeldbank in 2018 overgenomen is door Hollandse Hoogte, mag je nieuwe foto's alleen daar nog maar aanbieden. Voor mij een reden om daar niets te uploaden. Zie punt 7 https://www.nationalebeeldbank.nl/docs/richtlijnen-fotografen-nbb.pdf

 4. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 17 december 2019 om 20:37  | reageer

  Klopt helemaal Irene. Ze hebben daar de eis dat als je bij hun foto's aanbiedt, dat je dan ook nergens anders meer foto's mag verkopen. Dus ook als dat andere foto's zijn.
  Sindsdien ben ik daar dus ook gestopt met mijn foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord