Flitscompensatie gebruiken bij invulflits
woensdag 18 september 2013, 20:02 door Elja Trum | 15.413x gelezen | 6 reactiesWanneer je de flitser op je camera gebruikt als invulflits kun je donkere delen oplichten zodat schaduwen niet te hard worden. Wanneer je de camera de belichting laat bepalen zal deze flits in veel gevallen wat aan de felle kant zijn waarbij de schaduw helemaal verdwijnt. Een foto wordt vaak mooier als je net iets minder hard flitst.
Dit kan gemakkelijk met de flitsbelichtingcompensatie. Hiermee kun je aangeven dat de flitser niet op het gemeten vermogen moet flitsen, maar met net wat minder kracht. De flitscompensatie kun je op de meeste moderne flitsers in 1/3 stops aanpassen.
In onderstaande voorbeeld laat ik het verschil zien dat flitsbelichtingscompensatie kan maken bij het gebruik van een invulflits.
Bij de foto was er rechts van het model (links vanuit haar gezien) een raam waar daglicht doorheen viel. Aan de andere kant was er op een paar meter afstand een muur. Om te voorkomen dat er te harde schaduwen zouden ontstaan heb ik de foto ingeflitst.
Hierbij heb ik de flitser op mijn camera gelaten en de flitskop richting de muur aan mijn linkerkant gedraaid. De linkerfoto is het resultaat van de flitser op de eTTL stand zonder flitscompensatie. Beide zijden van het model zijn hierdoor gelijk verlicht. Dit zorgt voor een wat plattere foto.
Bij de rechter foto heb ik dezelfde opstelling gebruikt, maar heb ik de flitser drie stops laten onderbelichten op de meting die hij uitvoert. Hierdoor is de flits een stuk minder krachtig afgegaan en heeft deze alleen nog maar gezorgd voor een milde opvulling van de schaduwen. Het resultaat is een foto waarin meer diepte zit door de schaduwwerking.
Met flitsbelichtingscompensatie kun je de hardheid van de schaduwen in de foto naar smaak aanpassen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
ArjanL schreef op vrijdag 20 september 2013 om 15:41 | reageer
Zullen we voor de duidelijkheid afspreken dat, zoals dat al jaren gebruikelijk is, een lichtbron veel/weinig en hard/zacht licht kan geven?
Waarbij veel/weinig iets zegt over de hoeveelheid licht en hard/zacht iets zegt over het karakter van het licht.
In het getoonde voorbeeld is bij de rechter foto dus drie stoppen minder licht gegeven. De hardheid van het licht is hetzelfde gebleven, tenzij andere lichtvormers gebruikt zijn.
Voorbeeld is wel duidelijk!! -
-
Rien schreef op dinsdag 24 september 2013 om 10:25 | reageer
Ik zou graag ook een beeld willen zien van deze opstelling maar dan helemaal zonder flits. Alleen in dat geval kun je duidelijk zien waarom er uberhaubt (sorry voor Duits en zonder puntjes) is gekozen voor het gebruik van een flitser voor ophledering. Dan is ook duidelijk te zien dan ETTL zonder compensatie te veel van het goede is, en dat in dit geval comp -3 een juiste keuze is.
-
Rob schreef op dinsdag 24 september 2013 om 11:34 | reageer
@Arjan, wat bedoelt u met het karakter van het licht? Kleurtemperatuur? Direct of diffuus. daglicht of kunstmatiglicht? Het begrip karakter geeft ruimte aan vrije interpretatie en is dus geen richtlijn of maatstaf. Hoe kan ik karakter bepalen met mijn opzetflitser zoals bedoelt in het artikel?
mvg, -
Jwbb schreef op dinsdag 24 september 2013 om 13:38 | reageer
Elja, ik begrijp heel goed wat je wilt zeggen, maar qua eindresultaat vind ik de eerste foto zonder compensatie beter geslaagd. Er blijft voldoende zachte schaduw in haar gezicht over. Bovendien, het feit dat je indirect flitst via een witte muur betekent toch automatisch, dat je stops inlevert?
Met groet, Jan Willem -
Elja Trum schreef op dinsdag 24 september 2013 om 14:36 | reageer
@Jan Willem; Voor de duidelijkheid heb ik hier 0ev en -3ev gebruikt, maar in de praktijk zou ik kiezen voor bijvoorbeeld -1ev. Dan heb je wel een lichte schaduw, maar is hij niet zo donker als nu.
Uiteraard blijft het altijd gewoon een kwestie van smaak waar je voor gaat; als je de foto zonder belichtingscompensatie prima vind is dat natuurlijk ook goed. Ik vind ze sowieso allemaal geslaagd.
De eTTL zorgt ervoor dat je geen stops verliest als je via de muur inflitst; dit betekent gewoon dat de flitser harder zal flitser om te compenseren. Daar zorgt de eTTL juist weer voor; eerst een flits om te meten, dan een flits voor de belichting.
@Rien; Die foto heb ik wel, maar het verschil met -3ev is helemaal niet zo groot. In de praktijk zal -1ev of -2ev waarschijnlijk de beste mix zijn tussen bestaand licht en flitslicht.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
6 tips om bij fel zonlicht leuke portretten te schieten
door Elja Trum
-
Hard zonlicht gebruiken in je foto
door Elja Trum
-
Perspectief faal bij de Eiffeltoren internethit
door Elja Trum
-
Portretfoto's maken in hard zonlicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.