Elja Trum

Flitscompensatie gebruiken bij invulflits

woensdag 18 september 2013, 20:02 door | 13.104x gelezen | 6 reacties

Wanneer je de flitser op je camera gebruikt als invulflits kun je donkere delen oplichten zodat schaduwen niet te hard worden. Wanneer je de camera de belichting laat bepalen zal deze flits in veel gevallen wat aan de felle kant zijn waarbij de schaduw helemaal verdwijnt. Een foto wordt vaak mooier als je net iets minder hard flitst.

Dit kan gemakkelijk met de flitsbelichtingcompensatie. Hiermee kun je aangeven dat de flitser niet op het gemeten vermogen moet flitsen, maar met net wat minder kracht. De flitscompensatie kun je op de meeste moderne flitsers in 1/3 stops aanpassen.

In onderstaande voorbeeld laat ik het verschil zien dat flitsbelichtingscompensatie kan maken bij het gebruik van een invulflits.

Anne fleur ettl

Bij de foto was er rechts van het model (links vanuit haar gezien) een raam waar daglicht doorheen viel. Aan de andere kant was er op een paar meter afstand een muur. Om te voorkomen dat er te harde schaduwen zouden ontstaan heb ik de foto ingeflitst.

Hierbij heb ik de flitser op mijn camera gelaten en de flitskop richting de muur aan mijn linkerkant gedraaid. De linkerfoto is het resultaat van de flitser op de eTTL stand zonder flitscompensatie. Beide zijden van het model zijn hierdoor gelijk verlicht. Dit zorgt voor een wat plattere foto.

Bij de rechter foto heb ik dezelfde opstelling gebruikt, maar heb ik de flitser drie stops laten onderbelichten op de meting die hij uitvoert. Hierdoor is de flits een stuk minder krachtig afgegaan en heeft deze alleen nog maar gezorgd voor een milde opvulling van de schaduwen. Het resultaat is een foto waarin meer diepte zit door de schaduwwerking.

Met flitsbelichtingscompensatie kun je de hardheid van de schaduwen in de foto naar smaak aanpassen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op vrijdag 20 september 2013 om 15:41

  Zullen we voor de duidelijkheid afspreken dat, zoals dat al jaren gebruikelijk is, een lichtbron veel/weinig en hard/zacht licht kan geven?
  Waarbij veel/weinig iets zegt over de hoeveelheid licht en hard/zacht iets zegt over het karakter van het licht.
  In het getoonde voorbeeld is bij de rechter foto dus drie stoppen minder licht gegeven. De hardheid van het licht is hetzelfde gebleven, tenzij andere lichtvormers gebruikt zijn.

  Voorbeeld is wel duidelijk!!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 20 september 2013 om 23:23

  @Arjan; Goed punt, ik heb de tekst aangepast.

 3. Rien
  Rien schreef op dinsdag 24 september 2013 om 10:25

  Ik zou graag ook een beeld willen zien van deze opstelling maar dan helemaal zonder flits. Alleen in dat geval kun je duidelijk zien waarom er uberhaubt (sorry voor Duits en zonder puntjes) is gekozen voor het gebruik van een flitser voor ophledering. Dan is ook duidelijk te zien dan ETTL zonder compensatie te veel van het goede is, en dat in dit geval comp -3 een juiste keuze is.

 4. Rob
  Rob schreef op dinsdag 24 september 2013 om 11:34

  @Arjan, wat bedoelt u met het karakter van het licht? Kleurtemperatuur? Direct of diffuus. daglicht of kunstmatiglicht? Het begrip karakter geeft ruimte aan vrije interpretatie en is dus geen richtlijn of maatstaf. Hoe kan ik karakter bepalen met mijn opzetflitser zoals bedoelt in het artikel?
  mvg,

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord