Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

IJspuzzel fotograferen met opzetflitsers

donderdag 22 juli 2010, 20:46 door | 6.939x gelezen | 5 reacties

Bij het warme weer van de afgelopen dagen hoort bijna een klompje ijs. Drank-on-the-rocks voor groot en klein. Ik was net bezig met het fotograferen van een bergje ijsklonten toen Elja bij zijn mede-bloggers om een paar bijdragen vroeg voor de week waarin hij de Vierdaagse loopt. Mijn bijdrage dus: een strobist-foto van een paar stukjes bevroren water.

ijspuzzel


Het onderwerp bestaat uit een bergje ijsklontjes in de vorm puzzelstukjes. Ooit voor een project gekocht bij een 'Zweeds' woonwarenhuis. Die klontjes liggen op een bord. Daarachter een stevige zwarte plaat van een soort schuim dat ik bij een winkel in tekenmaterialen heb gekocht. Die plaat steunt een vel blauw karton uit dezelfde winkel. Het onderwerp is daarop belicht met een flitser met daaroverheen een vel blauw folie van Honl. En dat radiografisch gestuurd vanaf de camera. Voor wie daar belangstelling voor heeft: de transceiver PocketWizzard Flex TT5 op camera en flitser.

Het was er eigenlijk te warm voor. Na tien foto's zag ik te veel ronde lichtvlekjes verschijnen en dat betekent dat het flitslicht waterdruppels verlichtte. En er moest ook nog wat worden gedronken.

Ik heb de smaak te pakken. De volgende opzet is er een waarbij ik een tweede flitser en reflectiemiddelen standby ga houden. Het concept van de foto heb ik in mijn hoofd en de eerste ijsblokjes liggen al weer in de vriezer. Als Elja de Vierdaagse heeft uitgelopen heb ik genoeg blokjes verzameld om het concept uit te werken.

Het gemakkelijkst is het overigens om ijsblokjes of 'gebroken ijsblokjes' van acryl te gebruiken Dat smelt niet en ze zijn in zakjes te koop in winkels die etalagematerialen leveren. Ik heb het op mijn props-boodschappenlijstje staan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

5 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 22 juli 2010 om 20:59  | reageer

  Grappige foto zo, echt een stock foto. Misschien nog iets meer contrast erin omdat nu door de eenheid in kleuren het allemaal niet zo contrastrijk uitkomt?

  Ik ben benieuwd wat je er van gaat maken met een heel bouwwerk.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 22 juli 2010 om 23:47  | reageer

  Dat zal inderdaad niet eenvoudig zijn met deze hitte ijsblokjes te gaan fotograferen.

  Een tipje: leg een stalen plaat of een schaal in de vriezer en gebruik die met een doek er op als ondergrond, dan heb je veel meer tijd om de blokjes te fotograferen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 23 juli 2010 om 03:53  | reageer

  Zoals Johannes opmerkt mis ik een beetje definitie of contrast in de foto. Ook wat spelen met verschillende composities of invalshoeken kan tot verrassender resultaten leiden. Ben benieuwd naar het vervolg van dit experiment!

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op vrijdag 23 juli 2010 om 13:01  | reageer

  ook met 'dodge en burn' (PS) kun je nog heel fijn textuur/contrast extra naar voren halen....

 5. onem
  Profiel  onem schreef op vrijdag 23 juli 2010 om 22:32  | reageer

  Ook zou je de achtergrond meer een verloop kunnen geven. Als je nu gewoon grijs als achtergrond gebruikt en een blauwespot erop zet kun je hier ook mee spelen. Wat ik ook wel eens heb gedaan is zelf een verloop uitgeprint als het om kleine objecten gaat en deze op de achtergrond geplaatst hierdoor krijgt je foto ook wat meer smoel. Ben benieuwd naar het vervolg

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord