Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nikon SB-26; Geschikt strobist materiaal

woensdag 30 april 2008, 14:07 door | 21.626x gelezen | 12 reacties

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte en betaalbare flitser zijn er veel mogelijkheden. Zelf was mijn eerste flitser, specifiek voor Strobist gebruik, een Vivitar 285HV flitser. Een aardig apparaat, maar met weinig instelmogelijkheden. Op het Strobist blog las ik een artikel over de Nikon SB-24 en SB-26 flitsers. De Nikon SB-26 flitser is alleen nog maar tweedehands te verkrijgen, maar het is wel een interessant model voor strobist doeleinde.

De Vivitar had ik besteld in Hong Kong via Gadgetinfinity.com. Voor nog geen zeventig euro heb je dan een gloednieuwe flitser. Helaas zijn de functionaliteiten van dit model beperkt. Zo heeft hij geen sensor om mee te flitsen en kun je 'm maar over 4 stoppen instellen (tot 1/16de).

Elke stop is een halvering van het maximale vermogen dat een flitser kan produceren. Hoe meer stoppen je beschikbaar hebt, hoe nauwkeuriger je de lichtopbrengst kunt beinvloeden.

De Nikon SB-26 is in te stellen over maar liefst 7 stoppen. Vanaf het volle vermogen kun je terug tot 1/64ste van het volle vermogen. Daarnaast kun je de Nikon ook als slave-unit instellen. Zodra het apparaat een flits registreerd gaat hij zelf ook af (indien gewenst zelfs met een vertraging).

Wat ik daarnaast erg prettig vind is het gemak waarmee de flitser in te stellen is. Zet de flitser op handmatig en door op de 'm' knop te drukken stel je het flitsvermogen in. Met de 'zoom' knop stel je de zoomhoek van de flitser in op 24, 28, 35, 50, 70 of 85mm. Daarnaast beschikt het model ook over een automatische TTL stand waar je wellicht nog wat aan hebt als Nikon gebruiker.

Nog meer aardigheden aan de SB-26, er zit ook een witte reflectorkaart in. Door deze eruit te trekken flits je niet alleen recht vooruit, maar kaatst er ook wat licht naar 'onder'. Ook een difussorpaneeltje zit in de kop verscholen. Door deze uit te klappen over het glas van de flitser kun je het licht nog wijder spreiden.

Nadat ik mijn eerste binnen had en er even mee gespeeld had was ik overtuigd van de voordelen ten opzichte van andere flitsers. Het handmatig instellen van deze flitser is eenvoudiger dan op mijn Canon 580EX II waardoor het een uitstekende flitser is voor strobist gebruik. Aangezien redelijk wat mensen deze flitsers nog ergens op zolder hebben liggen verschijnen ze met enige regelmaat op sites voor tweedehands apparatuur.

Nikon SB-26
De twee Nikon SB-26 flitsers

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. roger767
  roger767 schreef op woensdag 30 april 2008 om 15:14  | reageer

  wat is precies handiger aan het handmatig instellen van de sb 26 tegenover de Canon?

 2. sdirkx
  sdirkx schreef op woensdag 30 april 2008 om 15:32  | reageer

  @roger767: hij heeft een ingebouwde optische trigger/sensor. Tevens aansluitingen om stekkertjes in te pluggen. Daarom zijn de oude Nikon-flitsers zo populair. Vooral de SB-26.

  @Elja: Ha, ik dacht al dat je er nog een stukje over zou gaan schrijven. We zijn er op tijd bij denk ik, want het wordt steeds moeilijker om aan SB-26's te komen. Heb er inmiddels 3 en 1 SB-25. Meer dan genoeg lijkt me knipoog
  PS: De SB-24, 25 of 28 zijn ook prima (hoewel de de sensor dan mist).

  Ben heel benieuwd in hoeverre de ingebouwde trigger een radiotriger kan vervangen. Of dat buiten ook werkt en op welke afstand. Je zult ze vanaf de camera met een andere flitser moeten triggeren met een kabeltje naar nummer 1, die dan vervolgens de anderen ontsteekt. Ik ga er ook 's mee aan de slag.

 3. Vincent
  Vincent schreef op woensdag 30 april 2008 om 16:25  | reageer

  Was de SB-28 niet het top model t.o.v. de Sb-26?
  Of begrijp ik nu dat deze een sensor mist. Welke sensor?

 4. sdirkx
  sdirkx schreef op woensdag 30 april 2008 om 17:57  | reageer

  De optische sensor die de flitser kan laten afgaan.
  Inderdaad heeft alleen de SB-26 deze. De SB-28 is een opvolger van de SB-26, maar heeft deze functie niet.

 5. Serge
  Profiel Serge schreef op woensdag 30 april 2008 om 18:16  | reageer

  Ik heb een tijd geleden op eBay twee Nikon flitsers gekocht, een SB24 (ook slechts tot 1/16) en een SB28 (1/64). De prijzen waren niet echt mals voor deze oudere flitsers omwille van het feit dat ze gegeerd zijn sinds de Strobist-technieken een groter succes kennen.

 6. roger767
  roger767 schreef op woensdag 30 april 2008 om 19:41  | reageer

  ik vind het vreemd, zijn er geen flitsers op de markt die hetzelfde doen als de sb-26 maar dan nieuw zijn?

 7. Vincent
  Vincent schreef op woensdag 30 april 2008 om 20:13  | reageer

  Mijn SB-600 kan dit ook. Deze kan als slave ingezet worden, waarbij de pop-up flitser of een andere flitser als trigger werkt.

 8. sdirkx
  sdirkx schreef op woensdag 30 april 2008 om 23:14  | reageer

  @roger767: vast wel, maar die zijn dan een stuk duurder. Een betere oplossing is echter het gebruik van radiotriggers. En die werken (in principe) met iedere handmatig in te stellen flitser. Dus een SB-26 is absoluut geen vereiste (ook al werken ze erg fijn).
  Afgezien van optische en radiotriggering heb je het infrarode systeem van bv. Canon en Nikon. Maar dat heeft ook z'n nadelen.

 9. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 1 mei 2008 om 12:51  | reageer

  Er bestaan heel veel verschillende slave flitsertjes van echt onbekende merken. Zoek maar op ebay en je vind er genoeg. Echter zijn die allemaal veel beperkter dan een SB-26 of SB-28. Toch moet ik zeggen dat niets de combinatie van 4 SB-800 flitsers met een Nikon Body kan verslaan. Je kunt dan op de Body aangeven welke flitser met welk vermogen afgaat. Een nadeel, de prijs :-(

 10. sdirkx
  sdirkx schreef op donderdag 1 mei 2008 om 17:14  | reageer

  "Toch moet ik zeggen dat niets de combinatie van 4 SB-800 flitsers met een Nikon Body kan verslaan."
  Maar dan heb je het over een infrarood systeem. Veel beter is om deze (of bv. 580EX's) dan met Radiopoppers te gebruiken, zodat je niet de nadelen van infrarood hebt. Enige nadeel, nog duurder vrolijk

 11. sdirkx
  sdirkx schreef op donderdag 1 mei 2008 om 17:22  | reageer

  Aanvullend: als je niet perse TTL hoeft te behouden, dan kun je met vrijwel elke handmatig in te stellen flitser uit de voeten. Het is echter beter om een wat krachtiger exemplaar te hebben, met PC-stekker-aansluitingen, diverse stappen instelbaar en motorische zoomstand. En daar voldoen de oudere Nikon SB's allemaal aan, en hebben vooral mbt de aansluitingen daarom de voorkeur boven Canon-flitsers (hoewel ik ook gewoon een 40D, 430EX ed. heb).
  Een andere merk waar je naar kunt kijken is Metz.

 12. Han
  Profiel Han schreef op dinsdag 6 mei 2008 om 13:06  | reageer

  Bedankt voor de tip ik had ook nog een Nikon SB-26 flitser ongebruikt in de kast liggen, en had die "B" stand voorop nooit gebruikt. Nu komt hij mooi van pas als TTL slave flitser en komt hij weer in mijn fototas.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord