10 goede fotografievoornemens voor 2015
maandag 5 januari 2015, 23:44 door Elja Trum | 8.065x gelezen | 13 reactiesHoewel je natuurlijk elke dag nieuwe goede voornemens kunt maken is traditioneel het begin van het nieuwe jaar ook de tijd voor het maken van je goede voornemens voor het komende jaar. Ook op fotografiegebied zijn er best wat goede voornemens te maken. Wij geven vast 10 voorbeelden.
1. Vaker fotograferen
Hoe vaak gebruik jij je camera eigenlijk? Als je camera thuis in de kast ligt is de kans best groot dat je een paar weken, of maanden, helemaal geen foto's maakt. Dat is natuurlijk jammer! Een goed voornemen kan daarom zijn om vaker te gaan fotograferen.
Oefening baart kunst. Dus als je vaker fotografeert zullen je foto's waarschijnlijk ook steeds beter worden. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je regelmatig fotografeert kan bijvoorbeeld het lid worden van een fotoclub zijn. Zo kun je regelmatig met anderen aan de slag.
2. Een (nieuwe) website
Natuurlijk kun je jouw foto's delen op fora, Facebook en allerlei social media. Maar voor een echt helder overzicht (en volledige controle over je eigen werk) is een eigen website natuurlijk ideaal. Als je nog geen website hebt, wellicht een goed voornemen om er eens een te gaan (laten) bouwen.
Heb je wel al een website? Denk eens na over een vernieuwing. Dat hoeft natuurlijk niet per se de gehele site te zijn. Je kunt ook prima starten met alleen het updaten van je portfolio en de informatie. Dat zijn zaken die er ook vaak bij in schieten.
Zelf wil ik dit jaar ook weer een nieuwe (persoonlijke) website maken. Ik heb al ideeën over hoe mijn nieuwe site er uit moet gaan zien. Daarover in een toekomstig artikel meer.
3. Je fotoarchief voorzien van tags
Hoe goed heb je jouw fotoarchief op orde? Als je slim bent zorg je er na elke shoot direct voor dat je de juiste tags aan je nieuwe foto's toevoegt, zodat je ze later eenvoudig terug kunt zoeken. Dat kan op zich al een goed voornemen zijn.
De volgende stap is om je gehele fotoarchief van goede tags te voorzien. Zo kun je ook gemakkelijk de gewenste foto's uit het verleden terugvinden. Leuk extraatje is dat je dan je oude foto's nog eens doorbladerd. Vaak zie je dan weer juweeltjes die je eerder niet opgevallen zijn.
4. Een project starten
Geen betere manier om actief met fotografie bezig te zijn dan het uitvoeren van een eigen project. Populaire projectvormen zijn bijvoorbeeld 50 x 50 projecten: 50 dagen lang een foto met een 50mm objectief maken. Dat kan natuurlijk ook gewoon met een 35mm objectief of, als je wat actiever bent, bijvoorbeeld 85 dagen lang één foto per dag met een 85mm objectief.
Heb je helemaal zin in een uitgebreid project dan kun je ook nog voor een 365 dagen project gaan. Natuurlijk kun je ook allerlei andere projecten bedenken. Bijvoorbeeld een serie maken over oude bomen of zelfportretten. De mogelijkheden zijn eindeloos; wees vooral creatief en ga aan de slag!
5. Een cursus volgen
Wil je in 2015 een nieuwe stap maken in je fotografie en jezelf weer verder vooruit brengen? Het volgen van een cursus kan hierin goed helpen. Denk na over een onderwerp waarover je meer zou willen leren en ga op zoeken naar een goede cursus.
Dat kan een cursus op locatie zijn met een gespecialiseerde fotograaf. Een mooi alternatief zijn natuurlijk onze online fotografie cursussen.
6. Je portfolio vernieuwen
Hoe lang is het geleden dat je de foto's uit je portfolio bijgewerkt hebt? Een mooi klusje voor een koude winteravond! Met je portfolio kun je anderen snel laten zien wat voor een werk jij maakt. Dat is niet alleen handig als je een opdracht probeert te krijgen, het is ook gewoon leuk om mensen te tonen.
In je portfolio zet je alleen je beste foto's. Probeer ook een duidelijke lijn in je portfolio te creëren. Welke foto's geven goed weer wat jij graag fotografeert? Eén portfolio met portretten, landschappen en onderwaterfotografie geeft het beeld af dat je nog niet weet wat je specialisatie is. Maak desnoods meerder portfolio's.
Heb je jouw portfolio bepaald, dan kun je die foto's natuurlijk op je website plaatsen en in een fotomapje op je telefoon altijd bij je hebben. Het is echter ook erg leuk om er eens een mooi album van te maken. Een fysieke print van je werk oogt toch net altijd wat beter.
7. Verbeter een specifiek aspect
Fotografie is een breed begrip waar veel onder valt. Als je alles wilt proberen heb je niet de tijd om ergens echt goed in te worden. Het kan dus slim zijn om je voor het komende jaar op één specifiek doel te richten.
Bepaal eerst waar je beter in wilt worden. Dat kan een specifieke techniek zijn (HDR fotografie, werken met losse flitsers, en dergelijk), maar natuurlijk ook juist betere marketing, omgang met modellen, betere composities of het ontwikkelen van je eigen specifiek stijl.
Vervolgens ga je met dat onderwerp aan de slag. Volg er een cursus over, google nuttige artikelen en probeer het vooral ook in de praktijk uit. Zo kun je in een paar maanden tijd op één specifiek vlak een mooie ontwikkeling laten zien!
8. Verdiep je in fotografiegeschiedenis
Hoeveel weet jij eigenlijk van de geschiedenis van de fotografie? Hoe heeft het zich ontwikkeld en wat voor een vormen zijn er allemaal? Interessanter is wellicht nog om naar de 'grote namen' in de fotografie te kijken. Wat voor een foto's maakte zij en waarom maakt het hen beroemd.
Dat kan ook erg leerzaam zijn voor jezelf. Welke stijlen spreken je aan en wie geeft jou inspiratie voor jouw eigen fotografie?
9. Stap uit je comfortzone
Verandering van spijs doet eten. Ben jij iemand die al jaren lang eigenlijk altijd de zelfde soort foto's maakt of van dezelfde onderwerpen? Een goed voornemen kan zijn om ook eens uit je eigen comfortzone te stappen en iets anders te proberen.
Fotografeer je het liefst mensen? Ga er eens (een paar keer) op uit om de natuur te fotograferen. Ben je juist een enthousiast macrofotografie? Probeer eens een sportwedstrijd vast te leggen. Met jouw achtergrond maak je wellicht hele andere beelden dan de standaard. Wie weet ontdek je zo ook een nieuw onderwerp waar je jouw fotografiepassie in kwijt kan.
10. Stel jezelf doelen
Dit hele artikel gaat over het stellen van doelen voor jezelf. Als je geen doelen stelt, hoe weet je dan waar je heen wilt en wanneer je er gekomen bent? Bedenk wat jij in 2015 wilt bereiken en schrijf het op een post-it. Plak deze op je monitor. Zo wordt je elke keer gewezen op wat je met jezelf hebt afgesproken.
Maak je doelen niet te complex en vooral haalbaar, desnoods in verschillende kleine stapjes om zo één groter doel te bereiken. Aan het eind van het jaar kun je dan terugkijken op alle doelen die je behaalt hebt en de mooie ontwikkelingen die je daarbij gemaakt hebt!
Wat is jouw goede fotografievoornemen voor 2015?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
13 reacties
-
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 08:03 | reageer
Altijd leuk om over na te denken! Ik kom zelden aan al mijn plannen toe, maar wil voor komend jaar nog vaker terug naar een soort voor het meer uitdiepen van de mogelijkheden.
En die nieuwe site (vooral nieuwe look en feel) heb ik voor de jaarwisseling gerealiseerd, al blijft het updaten van mijn portfolio een ongoing project. -
-
Jorn van den Bos schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 11:29 | reageer
De nieuwe website is inmiddels een feit: jornvandenbos.nl
-
geerjanssen schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 11:31 | reageer
Via deze weg wens ik Elja en zijn gezin een gezond en gelukkig 2015 met veel foto-plezier
-
gast schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 12:31 | reageer
Fotofacts is steeds weer een bron van insiratie voor mij. Dank voor je inzet en al meerdere keren heb ik anderen over jouw site ingelicht. Dank.
-
-
Leo schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 15:10 | reageer
Zijn er artikelen of anderszins over het maken van fotografiewebsites (liefst voor dummies)?
-
jose schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 15:57 | reageer
Mijn goede voornemen is eigenlijk al gedoemd te mislukken.
Ik heb als doel gesteld geen foto's meer te maken maar eerst de boel eens goed te ordenen. Ik heb alles nu bij elkaar gezet en heb 263 GB aan foto's. Maar ik heb nog geen idee hoe ik dit zou kunnen ordenen zodat ik het allemaal kan terugvinden. Het zijn foto's van ongeveer 34 jaar een groot gedeelte is ingescand en sinds 2003 zijn 't digitale foto's.
Zolang zal ik mijn camera vast niet kunnen laten liggen.
Heeft iemand een idee wat echt handig is trouwens. -
Leo schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 16:22 | reageer
Met photoshop elements organizer, tijdens het documenteren kun je nieuwe tags aanmaken, tags ordenen in subgroepen en groepen.
-
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 17:03 | reageer
@jose: Als je er een jaartje voor uittrekt kun je inderdaad taggen, maar ik zou het niet doen. Veel te foutgevoelig en tijdrovend. Bovendien vergeet je later toch weer wat en hoe je getagd hebt. Orden je collectie gewoon in mappen en eventueel submappen. Bijvoorbeeld op datum en dan in de mapnaam (of de submap) het onderwerp. Dat kan met elk fotobeheer programma of gewoon in de Verkenner/Finder.
-
Frank schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 18:38 | reageer
Mijn goed voornemen is iedere week op vrijdag mijn beste foto van die week op twitter te plaatsen. De eerste staat er: @FrankvanWelie #FFvdW.
-
gast schreef op dinsdag 6 januari 2015 om 18:43 | reageer
Cas, Leo ik heb geprobeerd te laden in photoshop organizer maar er is maar 150 GB overgekomen en de rest is ergens niet goed gegaan denk ik. Ik heb nu een map ontdekt waarbij er van de 24 foto's maar 8 zijn overgezet. Dus dat was het niet. Ik heb al geprobeerd tags aan te maken maar ook daar zitten veel fouten in. Ik ga denk ik maar mappen aanmaken.
Zomervakanties, wintervakanties, korte vakanties, thuis, carnaval,
uitstapjes, met submappen per jaar of per land maar dat is ook weer lastig want we zijn een aantal jaren naar hetzelfde land geweest.
Natuurfoto's verdwijnen dan bij vakantiefoto's
dierenfoto's bij uitstapjes e.d.
Ik ben er nog niet helemaal uit. Meer ideeën zijn welkom. -
Leo schreef op donderdag 8 januari 2015 om 09:41 | reageer
Jose,
Zoals ik het doe: foto's per jaar/rolletje in een map. Per map inlezen in organizer. Per ingelezen map taggen.
Ik heb vooraf een globale indeling in tags gemaakt.
Vergelijkbaar met die van jou.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Goede fotografie-voornemens voor 2020
door Michelle Peeters
-
Zilveren Camera 2015 gewonnen door Eddy van Wessel
door Elja Trum
-
Photofacts Jaaroverzicht 2015
door Elja Trum
-
Nieuwigheden Creative Cloud in Adobe webinars
door Erik van Rosmalen
-
Photofacts Jaaroverzicht 2014
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.