100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cor 't Hart

10 tips voor het fotograferen op een festival

maandag 17 augustus 2015, 15:28 door | 14.028x gelezen | 6 reacties

Het festival seizoen nadert zijn einde, maar wij geven je graag nog een paar adviezen voor de laatste paar festivals van dit jaar, of natuurlijk je voorbereiding van komend festivalseizoen.

Festivalfotografie


1. De apparatuur


Op een festival ontkom je niet aan het gebruik van zoomobjectieven. Dit vanwege vaak het dynamisch karakter van optredende artiesten. Het is raadzaam om twee camera body's te gebruiken.

Je kunt dan ook op beide body's een andere zoombereik gebruiken, bijvoorbeeld een 27-70mm en een 70-200mm. Kies voor lichtsterke objectieven, een minimaal diafragma van f/2.8 is aan te raden. Een mooie aanvulling kan bijvoorbeeld een supergroothoek, een fish-eye of een lichtsterke portretlens zijn. Zo'n portretlens is ideaal voor onverwachte backstage portretten.

Zelf gebruik ik een Olympus 12-40mm f/2.8 voor de close en overall shots, een Olympus 40-150mm f/2.8 voor de bodyshots en headshots (is een supercombinatie te gebruiken op f/2.8) soms aangevuld met een 7-14mm en een Fisheye. De cropfactor op mijn Olympus is een factor twee.

2. Gebruik geen flitser


Optredens van artiesten gaan meestal gepaard met speciale lichteffecten. Met flitsen haal je de sfeer die hierbij ontstaat eruit. Ook wordt het gebruik van een flitser vaak niet op prijs gesteld door de artiesten en/of organisatie.

Lichteffecten niet wegflitsen


3. Camera-instellingen


Welke camerainstellingen je gebruikt heeft ook te maken met jouw persoonlijke voorkeuren. Zelf heb ik over de jaren mijn favoriete camerainstellingen gevonden. Ik deel deze graag met je.

Scherpstellen
Voor de scherpstelling maak ik gebruik van de S-AF en MF stand. Dit is de mogelijkheid op Olympus camera's om zowel handmatige autofocus als single autofocus (eenmalig scherpstellen, scherpstelling vasthouden bij het indrukken van de knop) te combineren.

Dit geeft de beste resultaten en je kan met de handmatige scherpstelling snel ingrijpen. Bij continue scherpstellen wil de scherpstelling wel eens gaan zoeken en dan ben je je beste opname kwijt.

Handig met de huidige camera's is dat je van tevoren je scherpstelpunt plaatsen kan waar jij wilt, door middel van de navigatorpijltjes en het touchscreen. Maak daar gebruik van dan kan je beter schuiven met de scherpte/onscherpte

Gezichtstracking is een hele mooie optie. Gemakkelijk; de camera herkent een gezicht en volgt hem/haar tijdens bewegingen. Een bruikbare optie, maar in de praktijk leidt deze methode af van het fotograferen en hindert het je zo in je werk.

Festivalfotografie


Diafragma
Het diafragma zet ik altijd vast, hier wil ik maximale controle over hebben. De juiste waarde voor de lichtgevoeligheid en de sluitertijd zoek ik hier bij.

Lichtgevoeligheid
Sensoren zijn erg goed tegenwoordig. Je haalt met gemak bruikbare foto's op 6400 of zelfs 12.800 ISO. Laatst heb ik 12.800 ISO tijdens carnaval moeten gebruiken en dat leverde onverwacht mooie beelden op.

Schrik niet om deze hogere waardes te gebruiken: liever scherpe beelden met ruis dan onscherpe en onbruikbare beelden (je kan altijd nog met software je ruis onder controle krijgen). Alles is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid licht die er op de artiest(en) staat.

Je kan het jezelf makkelijk maken door je ISO op automaat te zetten. Kijk wel naar de onder- en bovengrens: met festivals is 200 tot 6400 ISO een mooie keuze.

Sluitertijd
De benodigde sluitertijd kan afhankelijk zijn van je objectief. De korte zoom geeft je wat meer mogelijkheden (van 1/250e of 1/500e seconde). Bij de lange zoom (en zeer beweeglijke artiest(en) is minimaal 1/500e maar liever nog 1/1.000e of 1/2.000e.

Witbalans
De meest logische instelling is kunstlicht (rond de 3200/3600 Kelvin). Maar wat doe je als de artiest naar voren loopt (catwalk). Dan komt hij/zij in daglicht (ongeveer 5600) te staan. Houd daar dus rekening mee: dan kan het handig zijn om de automatische witbalans (AWB) in te stellen en later, indien nodig, in Lightroom deze aan te passen.

Ik gebruik het liefst de AWB.
Deze geeft mij toch de meest bruikbare resultaten.

4. Verlichting / belichting


Hoe je onderwerp verlicht is, daar kun je niks aan doen tijdens een festival. Tenminste, als je daar wel wat aan probeert te doen wordt je waarschijnlijk door de beveiliging van het terrein af gegooid.

Op mijn Olympus gebruik ik de ESP stand voor de belichting (Electro Sellective Pattern). Mijn camera meet dan op 326 punten en pakt (tot mijn grote tevredenheid) daar het gemiddelde van. Een geavanceerde gemiddelde weging dus.

ESP vertrouw ik niet altijd. Indien er bijvoorbeeld een harde straal licht van een spot op de artiest staat kan (afhankelijk van de hoek) dit een verkeerde belichting geven. Dit kan vaak één tot en met drie stops schelen.

Zorg dus dat je snel je onderbelichting kan inschakelen. Je kan natuurlijk ook je spotmeting aanzetten, maar de kans is groot dat je (A) net te laat bent en (B) dat je vergeet deze terug te zetten.

Festivalfotografie


5. RAW of Jpeg


Mijn advies: kies voor RAW. RAW bevat alle ruwe data en is veel makkelijker aan te passen dan Jpeg. In RAW kan je achteraf in de nabewerking veel aanpassingen doen: kleurtemperatuur, verzadiging en zelfs 2 à 3 stoppen over/onderbelichting, et cetera.

Heel bruikbaar dus bij festivalfotografie waarbij je met veel wisselende verlichting en belichtingen te maken hebt. Heb je weinig tijd of is nabewerking lastig dan is uiteraard Jpeg een betere keuze.

RAW heeft een veel groter bestand dan Jpeg. Dus van tevoren even je geheugenkaarten checken. Zorg dat je voldoende ruimte hebt.

6. Focus


Met focus bedoel ik: concentreer je 100 procent op je onderwerp(en). Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld collega-fotografen, dronken mensen, security. Ga geen gesprekken aan met gezellige mensen om je heen, voordat je het weet mis je de beste shots.

Focus je op de frontvrouw/man die is meestal het interessantste, maar fotografeer wel de hele groep (korte zoom of supergroothoek) en iedereen van de groep apart.

Je opdrachtgever zal er maar naar vragen, 'Heb je die ook?'. Ja natuurlijk heb ik die! Denk even aan Coldplay of The Stones. Wie zie je het meest; Chris Martin en Mick Jagger. Simpel hè!

7. Je positie bij het podium


Wees (gepast) brutaal. Als je niet bent uitgenodigd door de organisatie, probeer dan zo dicht mogelijk bij het podium te komen. Dus pal tegen het podium aan. Meestal is het erg druk; wees brutaal. Ik sta er meestal binnen een paar minuten.

Hoe doe je dat? Ga zoveel mogelijk naar de buitenkanten (links of recht) en ga direct op de hele massa af en wring je er tussen, hou één van je camera's omhoog (op ooghoogte). Zeg luid en duidelijk sorry en stap gelijk voorwaarts: iedereen begrijpt dat je fotograaf bent en laat je erdoor.

Vlak bij het podium staan meestal de fanatiekelingen die je niet zo makkelijk erdoor laten, ga voor ze staan, er staat dan niemand meer voor en zeg dan vriendelijk: 'Ik sta toch niet in de weg'. Buk een beetje en na een paar minuten kan jij je gang gaan.

Ga niet midden voor het podium staan, maar links of rechts (zie ook tip 8) zodat je de hele groep/band kan zien.

8. Contact maken


Artiesten vinden het leuk als ze gefotografeerd worden. Vaak merk ik dat als ze een camera zien ( en dat zien ze omdat jij met een behoorlijk kanon staat te schieten), ze laten merken dat ze het leuk vinden, ze kijken af en toe naar je …maar daar gebruik van.

Festivalfotografie


Steek even een duim of hand omhoog, als blijk van herkenning.
Het geeft vaak interessante beelden als een artiest naar het objectief kijkt.

9. Wilt u mij de foto sturen?


Het gebeurt regelmatig dat omstanders vragen of je de foto's ook naar hen wilt sturen. Gratis dus. Als je dat leuk vindt moet je het vooral doen, kost wel tijd! Wat mijn ervaring is dat als mensen de foto's hebben ontvangen, nooit meer iets laten horen, dus een bedankje kan er niet vanaf.

Wat je het beste kan doen is: geef ze een visitekaartje en vraag of ze contact met je willen opnemen (9 van de 10 keer doen ze dat niet). Later kan je altijd nog bepalen of je ze gratis geeft of er geld voor vraagt.

Festivalfotografie


10. Controleer instellingen


Kijk niet bij elke opname op je venster, geeft onrust en concentratieverlies. Vertrouw op je kunnen. Controleer wel regelmatig je instellingen (in muziekpauzes): lichtgevoeligheid, diafragma, sluitertijd.

Neem klein blocnote/pen en/of visitekaartje mee. Je weet nooit! Vergeet ook geen extra batterijen, het zal je maar gebeuren dat je zonder komt te zitten!

Ook altijd handig is ducttape. Raar hè. Niet zo'n hele rol, maar een paar streepjes. Ik zet er één van mijn draaiwieltjes van m'n camera mee vast, omdat ze vaak verspringen. En in geval van nood als dingen los zitten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cor 't Hart

Over de auteur

Cor 't Hart is zijn hele werkzame leven actief als professioneel fotograaf. Hij houdt zich bezig met dier-, pop- en sportfotografie en de laatste maanden met straatfotografie. Dat laatste leverde hem onlangs de NRC fotovakjuryprijs op.

6 reacties

  1. Sylvia Heerenga
    Sylvia Heerenga schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 11:48  | reageer

    Ik ga naar festival Zand en daar mag je geen professionele camera gebruiken. Dus helaas heb ik weinig aan deze tips.

  2. Victor Krijt
    Victor Krijt schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 11:50  | reageer

    EN vergeet je oordopjes niet ! je staat nog wel eens pal voor een box knipoog

  3. Huub van Beurden
    Huub van Beurden schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 11:59  | reageer

    Deze verhandeling spreekt me zeer aan. Ik heb veel dezelfde ervaringen. Met name de reactie's van gefotografeerde mensen. Ook ik laat de actie over aan de gefotografeerde mensen. Als men wel reageert is dat fijn en bijzonder. Verder gebruik ik heel vaak een eenbeen statief met een revolverkop. Starten met fotograferen tijdens het inspelen van de groep is heel belangrijk, je weet dan wat er gaat komen en daar kun je je op voorbereiden.


    Groet,


    Huub v Beurden

  4. bob onckelinx
    bob onckelinx schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 19:06  | reageer

    Sterke tips, ook al zijn een aantal zaken de evidentie zelf (zeker vooraf en achteraf) dus, grote merci om ze hier nog eens in hoofdletters te schrijven.
    Wat mij vooral aanspreekt is dat je het niet hebt over "de grote trucs, de toverdoos, maar de essentie de plaats geeft waar ze recht op heeft.

  5. gast schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 20:10  | reageer

    Sylvia, Jammer

    Victor, Oordopjes heb je gelijk in..goede tip

    Huub, lijkt mij niet prettig met een éénbeenstatief
    je bent minder flexibel
    Wel goed idee om met inspelen te fotograferen...maar op grotere festivals wordt er meestal direct gestart.

    Bob, Je slaat de spijker op z'n kop

  6. gast schreef op woensdag 19 augustus 2015 om 11:33  | reageer

    Helaas mag nooit je goede camera mee naar festivals :( dus moet het altijd met mijn kleine camera doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord