Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Fred Jansen

10 vragen aan jezelf bij het nemen van een foto

maandag 17 december 2012, 23:31 door | 14.070x gelezen | 5 reacties

Wat gaat er door je hoofd als je een foto neemt? De wijsheid van Johan Cruijff 'als het simpel kan waarom moeilijk doen?' geldt ook voor het fotograferen. De meeste mensen fotograferen puur op gevoel. Toch is het ook erg effectief als je stilstaat bij hetgeen je aan het fotograferen bent.

Er zijn een altijd vragen die je altijd aan jezelf kan stellen voor je een foto neemt. Deze vragen kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van je foto's verbetert. Ik heb de vragen op een rijtje gezet.

1. Wat voor verhaal vertel ik hier


De is de meest belangrijke vraag die je jezelf als fotograaf moet stellen. Probeer niet alleen te denken aan het moment maar ook aan het achtergrondverhaal. Deze vraag is een handige en simpele controlevraag die op korte termijn de kwaliteit en de sfeer van de foto's zal verbeteren.

2. Hoe ziet het oog deze foto?


Hier doel ik op de aandachtspunten van de foto. Stel je maakt een foto waarbij het oog wordt getrokken naar bijvoorbeeld de rechterbovenhoek. Is dit dan een gewenst effect? Mensen hebben de neiging om lijnen te volgen op een foto. Ook de kleuren op een foto zijn van belang. Houd rekening met lijnen en vormen, zo kunt u de lijnen en vormen ook gebruiken om juist de focus op een bepaald punt te krijgen.

Bruidspaar lijnen

3. Wat is mijn afstand ten opzichte van mijn doel?


Een veelvoorkomende fout is om doelen van te dichtbij te fotograferen of dat het doel te smal is voor het beeld. Stel je maakt een portretfoto van een getrouwd stel en je fotografeert deze van dichtbij. Het stel zal de hele foto omvatten. Een gevolg zal zijn dat de foto dynamisch overkomt en dat er veel meer details te zien zijn. Is dit een effect dat je wil bewerkstelligen?

4. Hoe ziet de foto eruit als ik mijn camera anders vasthoud?


Fotograferen is een kunst. Vaak kan je vanuit een onverwacht perspectief een prachtige foto maken. Vergeet daarom nooit hoe een foto eruit ziet als je je camera verticaal vasthoudt of een slag draait. Er zijn meerdere manieren hoe je kan fotograferen.

5. Wat is er op voorgrond/achtergrond?


Focus je niet alleen op datgene wat je wil fotograferen maar ook op de voorgrond of achtergrond. Dit is tevens een veelvoorkomende fout. De achtergrond van de foto bepaalt de sfeer van een foto. Speel met de voor- en achtergrond om bepaalde effecten te creëren, bijvoorbeeld een scherpe of wazige achtergrond.

6. Wat is het visuele middelpunt van deze foto?


Het oog richt zich van nature op het middelpunt van een foto. Wat heb je op dit moment in het midden van jouw foto? Is dit een gewenst/ongewenst/onbelangrijk effect?

7. Welke emoties wil ik op de foto zien?


Foto's bevatten emoties. Bij huwelijksfotografie is het belangrijk dat de emoties worden vastgelegd. Vreugde, geluk, liefde, lachen, tranen, etc. Het is ook een idee om in een foto diverse emoties te benadrukken. Het alom bekende 'beelden spreken meer dan woorden' is toepasselijk voor deze vraag. Welke emoties wil ik benadrukken? Welke emoties wil ik juist niet tonen?

8. Uit welke hoek komt de lichtinval?


De lichtinval is belangrijk voor een foto. Het is een basisregel die elke fotograaf kent. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een foto te bewerken in Photoshop of een dergelijk programma, maar houd hier rekening mee!

9. Zijn er concurrerende aandachtspunten op de foto?


Het fotograferen van meerdere elementen kan een gewenst resultaat opleveren voor jouw fotoreportage. Echter, meerdere elementen kunnen ook storend zijn of juist het tegenovergestelde effect bewerkstelligen. Vraag je af of er op de foto sprake is van sterke elementen. Ook kan je secundaire aandachtspunten toevoegen voor een extra dimensie.

10. Hoe ziet de foto eruit vanuit een ander perspectief?


Het loont om een foto te maken vanuit diverse invalshoeken. Houd rekening met de hoogte en de positie van waar je fotografeert. Als je twintig fotografen naast elkaar zet, komen er altijd verschillende foto's. Soms duurt het even voor je een mooie foto hebt. Heb dan geduld en kies voor kwaliteit!

Natuurlijk zal je bij het fotograferen niet alle vragen herinneren die hier worden beschreven. Het gaat er ook niet om dat je alle tien vragen nauwlettend volgt, maar juist dat je er zo nu en dan eens bij stilstaat, zodat dit langzaam een standaard riedeltje wordt. Als je dat doet, zal je zien dat de kwaliteit snel zal toenemen en heb je nog meer plezier tijdens het fotograferen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Fred Jansen

Over de auteur

Is al ruim 19 jaar beroepsmatig actief in de fotografie. Hij is gespecialiseerd in huwelijksfotografie en trouwreportages. Hiernaast fotografeert hij ook portretten en groepen. 'De grote kracht van bruidsfotografie zit in het vastleggen van emotie en details en dat is fotografie in zijn meest pure vorm'.

5 reacties

  1. Photomad2010
    Profiel Photomad2010 schreef op dinsdag 18 december 2012 om 10:26  | reageer

    Goed om weer eens bij stil te staan.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 15:45  | reageer

    @ punt 3:
    "Een veelvoorkomende fout is om doelen van te dichtbij te fotograferen..."

    Ik zou het bijna om willen draaien: menig fotograaf staat te ver weg. Zei Robert Capa niet: "If your picture isn't good enough, you're not close enough."? Ik denk dat veel beginnende fotografen die fout ook maken en daardoor te weinig de emotie en het detail in beeld krijgen. Of bedoel je daar wat anders mee?

  3. Fred Jansen
    Fred Jansen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 16:55  | reageer

    Eigenlijk bedoel ik dat je goed de afstand in het oog moet houden. Je hebt gelijk datje van dichtbij meer emotie kan fotograferen. Echter, als dat niet het doel is dan juist van veraf. Maar ik begrijp je punt. Zelf ben ik een liefhebber van emotie in bruidsfotografie.

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 18 december 2012 om 18:20  | reageer

    Het hangt natuurlijk altijd samen met wat je doel is inderdaad! Mijn punt was in ieder geval dat veel beginnende fotografen veel te veraf/wijd gaan. Dan krijg je allerlei niet-relevante informatie in beeld (halve foto vol met luchten, onnodige gekke-bekken van bruidsjonkertjes, geparkeerde auto's).

    Ik geloof dat we hetzelfde bedoelen, maar het een beetje omgekeerd uitdrukken. Bottom line is, denk eerst na wat je wel en niet in beeld wilt brengen!

  5. Marcel
    Marcel schreef op woensdag 19 december 2012 om 13:05  | reageer

    Ik vat dit altijd samen met de term 'een stap terug nemen'...leterlijk is dat niet zo aangenaam als er een vijvertje, perkje, honddrol, kat, etc achter je ligt. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord