Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

11 tips: Productfoto's maken, hoe doe je dat?

maandag 5 maart 2018, 15:30 door | 35.952x gelezen | 11 reacties

Wil je een eigen webwinkel starten of krijg je een opdracht voor het fotograferen van producten, dan zul je een hoop uit de kast moeten trekken om tot acceptabele productfoto's te komen. Want de eisen zijn behoorlijk streng!

In dit artikel probeer ik in 11 tips uit de doeken te doen hoe je snel een goed resultaat kunt neerzetten.

De tijd dat je met alleen een omschrijving uit de voeten kon ligt achter ons. Op zijn minst één mooie foto is vereist en het liefst meer. Met een stralend witte achtergrond, zoveel mogelijk scherptediepte en een perfecte uitlichting zodat het product goed zichtbaar is.

Lichtopstelling bij schoenenfotografie


Ik moest voor een opdrachtgever een partij chique schoenen fotograferen. Een extra lastig product vanwege de reflecties. Reflecties zorgen snel voor overbelichting (wat natuurlijk niet mag bij productfoto's, het lijkt dan meteen of de foto plaatselijk onscherp is) maar je wilt toch ook dat bij glimmende schoenen de mooie glans zichtbaar blijft op de foto.

Na veel proberen met verschillende lichtopstellingen bleek het gebruik van een lichttent en vijf fotolampen (met softbox en een snoot) eigenlijk de enige resterende mogelijkheid.

De lichttent zorgt voor een zeer diffuus licht, wat heel mooi is, maar wat alle glans weghaalt. Ik heb dus een snoot aan de voorzijde gebruikt om wat glans terug te toveren.

Aan beide kanten van de schoen staan 2 flitslampen met softbox opgesteld. Ook aan de achterzijde staat een lamp. Hiermee wordt direct flitslicht tegengehouden en hou je alleen reflecterend licht in je beeld. Reflecties van buitenaf worden hierdoor voorkomen.

Zeker met glimmende objecten is dit van belang, omdat het anders te hard en 'ongelijnd' op je beeld terecht komt. Door de eveneens witte ondergrond krijg je ook van onderaf wat reflectie aan de ronding van de schoen.

Overbelichte schoen

Deze schoen is duidelijk overbelicht aan de bovenkant door teveel lichtstraling van de witte achtergrond

Maar om even terug naar de basis te gaan (niet alle producten hebben reflecties en zijn daarom gemakkelijker goed te fotograferen), hier alvast een aantal algemene tips om tot goede productfoto's te komen:

1. Goede fotocamera


Gebruik een goede fotocamera, bij voorkeur eentje die je handmatig kunt bedienen, zoals een bovenklasse compactcamera, een spiegelreflex of een systeemcamera. In ieder geval een camera met een grote sensor, zodat je veel detail kunt vastleggen.

2. Minimaal twee fotolampen


Zorg voor veel licht zodat je met een klein diafragma (maximale scherptdiepte) kunt werken. Daglichtlampen (continu-licht) hebben wel de voorkeur omdat je zo precies kunt zien hoe het licht gaat vallen en je niet voor verrassingen komt te staan.

Twee Lampen is wel het minimum. Hiermee kun je een constante setup bouwen zodat je precies hetzelfde belichtingsresultaat keer op keer kunt herhalen.

Compilatie geboortebeertjes Reklatex


3. Statief


Een degelijk statief is onmisbaar. Zo kun je keer op keer dezelfde hoek en perspectief hanteren bij de verschillende producten om zo eenheid te creëren. Stel de hoogte van je statief in. Vaak is het het mooist om schuin van boven te fotograferen, in een hoek tussen de 15 en 30 graden. Maar dit hangt natuurlijk van je product af.

Bovendien kun je met een zeer klein diafragma en laagste Iso-waarde werken (en eventueel langere sluitertijden als je over onvoldoende kunstlicht beschikt).

Het is raadzaam om ook nog gebruik te maken van de tijdontspanner of afstandsbediening om zo tot een absoluut trillingsvrij beeld te komen.

4. Witte achtergrond


Goede productfotografie valt en staat met de achtergrond. Een rustige, het liefst een witte, achtergrond zorgt ervoor dat alle aandacht naar het product gaat.

Een rol wit papier en een achterwand waar je je papier op vast kunt maken is een mogelijkheid als je niet beschikt over een lichttent. Als je moet improviseren zou je bijvoorbeeld een tafeltje op zijn kant kunnen zetten en daar het papier op vastmaken.

Let er op dat het papier met een mooie ronding over de grond loopt. Je kunt een speciale 'opnametafel' aanschaffen waar die ronding al in zit.

Je kunt dit ook op een tafel doen, dan heb je een wat handigere werkhoogte. Er zijn meerdere creatieve manieren om een witte achtergrond te maken, maar daar zijn ook oplossingen voor in de nabewerking.

Productfotografie TomTecT

TomTecT overzicht en detail. Foto: Annelies van der Woude

5. Lichttent


Een lichttent (light cube) biedt echter veel voordelen. Je kunt je lampen er omheen plaatsen, dicht op de tent. In ieder geval één lamp links en één lamp rechts van de tent.

Een lamp aan de achterkant is handig om die goed (wit) uit te lichten. Een lichttent zorg voor zeer diffuus licht, het dempt reflecties en het verzacht schaduwen.

Lichttent en opnametafel

Lichttent en opnametafel voor productfotografie

6. Camera-settings


Zorg voor zoveel mogelijk scherptediepte, dus kies een klein diafragma. Een diafragmastop van f/11 tot f/16 geeft vaak de beste resultaten. Houd de ISO-waarde zo laag mogelijk, bijvoorbeeld op 100.

Fotografeer in RAW, zodat je in de nabewerking veel meer speling hebt om overbelichting te reduceren of dichtgelopen schaduwpartijen terug te halen. Sluitertijd pas je aan aan je belichting, begin bijvoorbeeld bij 1/60e.

Witbalans: bij gebruik van flits- of daglichtlampen kun je de witbalans op daglicht of flitslicht instellen of een waarde rond de 5500 Kelvin.

7. Licht achtergrond apart uit


Om de achtergrond zo wit mogelijk te krijgen moet je hem apart uitlichten. Zet een extra lamp op de achtergrond om te voorkomen dat hij grijs wordt.

In de nabewerking moet je vaak nog wel wat extra handelingen verrichten om hem 100% wit te krijgen, dit volgt in een apart artikel over dit onderwerp.

Productfotografie schoen spiegelende ondergrond

De schoen op een spiegelende ondergrond zetten kan ook een apart effect geven.

8. Geen groothoek-objectief


Gebruik géén groothoek-objectief voor productfotografie. Je krijgt veel teveel van je omgeving in beeld en om je product beeldvullend in beeld te krijgen moet je er 'bovenop' gaan staan. Met als gevolg: vertekening.

Gebruik een middelmatige zoom. Bij een cropsensor-camera voldoet een 50mm objectief, bij een fullframe rond de 70mm. Kader zorgvuldig!

9. Schoonmaken


Maak de producten zorgvuldig schoon voordat je ze gaat fotograferen. Beter vooraf schoonmaken dan achteraf moeten corrigeren. Dat geldt ook voor de achtergrond; hoe schoner hoe beter.

Productfoto schoene compilatie


10. Maak meerdere opnames


Geef een zo goed mogelijk beeld van het product. Dit doe je door het product te fotograferen vanuit meerdere hoeken.

Het geeft de bezoeker van een webshop een beter beeld van het product en uit onderzoek is gebleken dat de verkopen hierdoor met wel 59% stijgen! Bedenk leuke opstellingen waarbij het product goed uit de verf komt.

11. Let op de kleuren


Zorg dat de kleuren op je foto's overeenkomen met de werkelijkheid. Het is zonde als je klanten producten retourneren, omdat de productfoto's niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Als je met dag- of flitslicht fotografeert en je stelt de goede witbalans in is er vaak niet veel aan de hand. En als je in RAW fotografeert is er in de nabewerking nog veel te wijzigen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

11 reacties

  1. hypofocus
    Profiel hypofocus schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 10:48  | reageer

    Nog een tip: monitor kalibratie...
    De meeste foto's hebben rondom het wit nog hier en daar wat lichtgrijze plekjes die niet goed weggepoetst zijn.
    Vooral de teddyberen zijn rondom vlekkerig, maar ook de schoenen hier in de laatste serie plaatjes.

    Een goede weergave van de foto's is essentieel voor het bewerken. Want productfoto's die met vlekken naar de klant gaan, worden vanzelfsprekend geweigerd.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 11:26  | reageer

    @hypofocus: goeie tip, dank! Er komt binnenkort nog een artikel over het goed (en vlekkeloos) wit maken (100%) van de achtergrond in de nabewerking. Als je je productfoto's tenminste niet vrijstaand wilt maken, wat vaak toch mooier is. Witschilderen werkt vaak niet goed, beter is het om met het witpipetje van Levels/Niveau's te werken. Maar wordt vervolgd dus!

  3. Jorn Gijzen
    Jorn Gijzen schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 13:51  | reageer

    Nuttig en waardevol artikel Michelle. Wat nog kan helpen bij heftige reflecties, is het gebruiken van een polarisatiefilter. Ik gebruik dit vaak als ik lichte, reflecterende objecten (bijv. van aluminium) fotografeer. Vergeet dan niet de sluitertijd met 2-3 stops te verlagen, om dezelfde belichting te krijgen. Mvg Jorn Gijzen | jorngijzen.com

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 13:53  | reageer

    Kijk, dat zijn nog eens nuttige tips, dankjewel Jorn!

  5. Jorn Gijzen
    Jorn Gijzen schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 19:53  | reageer

    Graag gedaan Michelle vrolijk Zo helpen we elkaar naar betere fotografie, toch?

    Even aanvullend op diafragma instelling, heb je kleine producten en krijg je zelfs met f/14, f/16 (kleiner zou ik niet gaan ivm diffractie) niet je gehele onderwerp scherp? Maak dan meerdere foto's, met diverse focuspunten en voeg ze later in fotobewerking samen. Er van uit gaande dat je statief gebruikt knipoog

    Ben benieuwd naar je tips over de levels/niveaus. Gaat dat over Photoshop of Lightroom? Mvg Jorn Gijzen | jorngijzen.com

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 6 maart 2018 om 20:21  | reageer

    @Jorn: dat wordt Photoshop. Tnx voor je aanvullingen!

  7. Luc Vancamp
    Luc Vancamp schreef op woensdag 7 maart 2018 om 12:27  | reageer

    Hypofocus: wat bdoel je met vlekjes ? Ik kan er nergens zien en heb een prof. Eizo monitor.

  8. 100
    Profiel 100 schreef op vrijdag 9 maart 2018 om 01:37  | reageer

    @Jorn Gijzen

    "Wat nog kan helpen bij heftige reflecties, is het gebruiken van een polarisatiefilter. Ik gebruik dit vaak als ik lichte, reflecterende objecten (bijv. van aluminium) fotografeer."

    Polarisatiefilters kunnen alleen reflecties van niet-metallieke oppervlakken (glas, water, etc.) verminderen. Aluminium is een metaal en het weerkaatste licht van metalen oppervlakken is nu juist NIET gepolariseerd waardoor een polarisatiefilter daarbij dus geen effect heeft.

    @Luc Vancamp

    Als je goed kijkt zie je bij de beertjes bijvoorbeeld rond de oortjes en armpjes dat de achtergrond niet volledig wit is. Je kunt het ook gewoon controleren bijvoorbeeld in Photoshop met de Color Picker. Als je bijvoorbeeld net boven het armpje van de beer met Radio Decibel op de poot meet, zie je dat de achtergrond de volgende RGB waardes heeft: R247 – G245 – B246. Bij volledig wit zijn alle waardes 255. Kortom dit is best een forse afwijking van volledig wit die op een beetje monitor zichtbaar moet zijn.

  9. Thijs
    Profiel Thijs schreef op dinsdag 4 januari 2022 om 23:48  | reageer

    Via Google kwam ik hier na wat zoeken terecht. Super artikel, bedankt voor de goede tips! Hier hebben wij zeker wat aan.

  10. Jan
    Profiel Jan schreef op woensdag 29 maart 2023 om 11:58  | reageer

    Zeer handig artikel en relevante tips! De tip voor het goed schoonmaken van de producten kunnen wij zeker onderstrepen. Met een scherpe camera is elk stofje of vuiltje op het product te zien. Dit hebben wij helaas aan den lijve ondervonden na het schieten van een groot aantal productfoto's.

  11. adam.moors
    Profiel adam.moors schreef op woensdag 30 augustus 2023 om 17:45  | reageer

    Hoi Michelle,

    Nuttig artikel! Ik wil zelf ook producten gaat fotograferen. Ik heb alleen een goede camera, maar geen andere spullen zoals een lichttent en fotolampen. En om alles nieuw aan te schaffen vind ik prijzig! Is het makkelijker om dit dan aan een bedrijf te laten uitbesteden zoals https://boefkik.nl/ ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord