Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

18 manieren om geld te verdienen met fotografie

woensdag 12 december 2018, 11:12 door | 134.428x gelezen | 10 reacties

Als (hobby)fotograaf wil je wellicht graag een centje bijverdienen om je dure apparatuur terug te kunnen verdienen. Of wellicht pak je het serieuzer aan en zoek je als professioneel fotograaf nieuwe manieren om extra inkomsten te krijgen. In dit artikel 18 manieren om geld te verdienen aan jouw fotografie.

1. Oypo


Schiet je veel evenementen (bijvoorbeeld bij paardenshows of op sportvelden) dan is Oypo wellicht een mooie partij om mee samen te werken. Je upload je foto's naar deze dienstverlener en wijst mensen op jouw eigen webshopje hier. Je klanten kunnen de foto's direct bestellen en afrekenen zonder dat je hier verder omkijken naar hebt. De afdrukken komen bij Profotonet vandaan, dus de kwaliteit is ook prima op orde.

Het succes met Oypo hangt niet alleen af van je werk, maar ook hoe je jouw werk bij de juiste klanten onder ogen krijgt. Met alleen een shopje openen (je kunt deze ook op je eigen site opnemen) ben je er nog niet.

2. Werk aan de muur


Dit is zeker een leuke optie voor hobbyfotografen die wel prachtige foto's maken; je foto's verkopen via Werk aan de Muur. Via Werk aan de Muur kunnen bezoekers een mooie foto kopen om hun (huis)kamer mee op te fleuren. Als fotograaf kun je een account aanmaken en jouw mooiste foto's ter verkoop aanbieden.

Elke fotograaf kan een eigen shop openen en als jouw werk bij de curatoren van Werk aan de Muur in de smaak valt dan wordt je ook in de algemene collectie van de website opgenomen waardoor je bereik direct veel groter wordt. Werk aan de Muur rekent 15 procent van de marge die jij verdient bij een verkoop.

3. 746 Images


Een variant op Werk aan de Muur is 746 images. Zij doen iets vergelijkbaars, maar richten zich op de internationale markt. Daarbij willen ze hun aanbod nog exclusiever maken: alleen gelimiteerde oplages die gesigneerd zijn door de fotograaf. Om mee te kunnen doen moet je wel door de selectieprocedure komen.

746 images screenshot

4. Nationale Beeldbank


Schiet jij van die typish Nederlandse beelden? Dan is de Nationele Beeldbank wellicht een mooie site om eens een kijkje te nemen. Zowel amateurs als professionals kunnen hier foto's aanleveren. Ze zoeken foto's die typerend zijn voor het leven in Nederland. Denk aan foto's 'van de straat', Nederlandse natuur, Nederlanders of zelfs beelden uit het bedrijfsleven.

Vergeet bij Nationale Beeldbank (en stock fotografie sites in het algemeen) elke vorm van extreme nabewerking. Geen 'Instagram' foto's dus. Goed belichte foto's, zonder ruis en met de juiste scherpte zijn gewenst. Stockfotografie website ontvangen vaak honderden tot duizenden beelden per dag, daar willen ze alleen de beste van hebben.

Per foto ontvang je een vergoeding die op kan lopen tot een paar tientjes per verkoop.

5. (micro) Stockfotografie


Stock fotografie lijkt één van de eenvoudigste manier om geld te verdienen met de foto's die nu toch al op je harddisk niks staan te doen. Je upload je foto's naar een (micro)stocksite en bij elke verkoop ontvang je een klein bedrag.

In de praktijk zijn de eisen erg hoog (er is immers erg veel aanbod) en moet je erg veel verkopen wil je er een beetje aardig aan kunnen verdienen. En om dat voor elkaar te krijgen heb je een strakke workflow nodig waarmee je dagelijks honderden unieke beelden van hoge kwaliteit kunt nemen, nabewerken, voorzien van beschrijving en tags en vervolgens kunt uploaden naar (meerdere) stocksites.

Populaire stocksites zijn iStockphoto, Shutterstock en Dreamstime.

6. Verkoop in lokale winkels


Niet alle verkopen gaan via het internet. Maak eens een paar professionele afdrukken van bijvoorbeeld een prachtige foto genomen bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat de afdruk klaar is om zo aan de muur te hangen. Hiermee ga je naar een lokale winkel waarbij je vraagt of zij deze in de winkel willen plaatsen in ruil voor een percentage bij verkoop.

Maak goede afspraken en zorg ervoor dat het interessant genoeg is voor de winkelier. Je kunt de foto's ook exclusiever maken door een gelimiteerde en genummerde oplage aan te bieden.

7. Fotograferen voor kranten en magazines


Of je er rijk van wordt is nog maar de vraag, maar kranten en magazines hebben dagelijks nieuwe actuele foto's nodig. Veel van die foto's kunnen ze niet eenvoudigweg inkopen op stockfotografie websites. Zij hebben dus bijna dagelijks opdrachten liggen.

Kun jij snel paraat staan om de gewenste foto's te maken en weet je de juiste kwaliteit te leveren dan kun je wellicht wel aan de slag als freelancer (in vaste dienst zal een stuk lastiger zijn) bij een krant of magazine.

8. Workshops geven


Als je zelf al behoorlijk goed weet hoe een camera in elkaar zit kun je natuurlijk die kennis overdragen op anderen. Zeker de beginnerscursussen zijn erg populair, maar als je echt iets bijzonders kan is er ook in het hogere segment nog voldoende vraag naar professionele workshops voor gevorderden.

Je workshops promoot je natuurlijk via zustersite Photoworkshops, maar kijk ook eens of ze bij de lokale buurtvereniging of volksuniversiteit niet een docent zoeken..

9. Fotograferen voor bedrijven


Bedrijven hebben vaak meer budget en zullen sneller geld uitgeven voor goede foto's. Bijna elk bedrijf heeft wel foto's nodig voor reclamedoeleinden of de bedrijfswebsite. Bedrijven zijn dus een prima doelgroep om je diensten aan te bieden.

Het moeilijkste is wellicht hoe je op een goede manier onder de aandacht komt van bedrijven. Uiteraard heb je een website waarop je portfolio gevonden kan worden, maar dan moeten ze je 'toevallig' vinden.

Wees creatief en stop er tijd in. Bijvoorbeeld door er langs te gaan met je portfolio of op een bijzondere manier gerichte reclame te maken. Maak bijvoorbeeld eens een mooie foto van het bedrijfspand en stuur die op naar het bedrijf als ansichtkaart of verwerkt in een fictieve bedrijfsfolder (met informatie van hun website). Door een concreet voorbeeld te geven zal de interesse direct gewekt zijn.

10. Huwelijken fotograferen


De foto's maken van iemands trouwdag is best een populaire manier om geld te verdienen. Er zijn voldoende fotografen die hier best aardig van kunnen leven. Het is echter wel iets waar je niet zomaar aan moet beginnen. De trouwdag komt maar één keer en de foto's ervan zijn vaak erg belangrijk voor het bruidspaar.

Huwelijksfotografie

Lijkt het je leuk om wat meer in huwelijksfotografie te duiken, lees dan ook onze 20 tips voor huwelijksfotografie eens. Net zoals in veel andere takken van fotografie is er ook in deze branche veel concurrentie!

11. Profielfoto's maken


Met alle social media sites hebben veel mensen behoefte aan goede profielfoto's. Een leuke niche om als fotograaf in te springen. Je kunt je zowel op de consumenten richten (zo'n 'selfie' is ook niet alles) als op bedrijven. Zo zal een bedrijf het niet gek vinden als je met een mooi voorstel komt om op één dag alle medewerkers op de foto te zetten.

Op zo'n dag kun je er voor zorgen dat iedere medewerker een foto heeft in dezelfde stijl. Dat doet het goed op de LinkedIn profielen en natuurlijk op de website van het bedrijf zelf.

12. Dieren fotograferen


Heb je meer met dieren dan met mensen? Ook van dieren kun je portretfoto's maken die goed verkocht worden. Veel huisdiereigenaren zien hun huisdier als onderdeel van het gezin. Een leuke foto van Fikie of Boris hangen ze dan ook graag aan hun muur. Als fotograaf kun je hier prima op in springen door je te specialiseren in deze vorm van fotografie.

13. Meedoen aan fotowedstrijden


Een leuke manier om ook geld aan je foto's te kunnen verdienen is door mee te doen aan fotografie wedstrijden. Je maakt kans om geld of (vaker) apparatuur te winnen. Als je de apparatuur zelf niet wilt houden staat het zo op Marktplaats en verdien je er toch nog wat aan.

Neem wel altijd even de voorwaarden van een wedstrijd door, vaak worden fotowedstrijden door bedrijven gebruikt om goedkoop veel mooie foto's te ontvangen die ze dan gratis willen gebruiken (ook als je niks gewonnen hebt). Dat is natuurlijk niet erg netjes.

14. Contact houden


Ben jij volgende week al weer vergeten wie je vandaag op de foto hebt gezet? Het is veel lastiger om aan een nieuwe klant te komen dan om een bestaande klant te behouden. Iemand die al weet wat jij voor een prachtige foto's maakt en hoe leuk het is om met jou een shoot te doen.

Blijf dus in contact met bestaande klanten. Fotografeer je iemands huwelijk? Grote kans dat je ze een jaar later zwangerschapsfotografie en kort daarop new born fotografie kunt verkopen. Je kunt bijvoorbeeld een jaar na een huwelijk een kaartje sturen waarbij je het paar feliciteert met hun 1-jarige huwelijk en terloops vermelden dat je ook zwangerschaps- en new-born fotografie doet.

Natuurlijk moet je klanten niet wekelijks lastig vallen, maar zo nu en dan even contact zoeken is helemaal niet verkeerd. Bij aanname van de initiële opdracht kun je de klant bijvoorbeeld ook toevoegen op je Facebook account. Zo komt er vanzelf in je tijdlijn voorbij als zich weer een fotomoment aandient.

15. Inspringen op feestdagen


Je contact van het punt hierboven kun je (naast alle andere potentiële klanten via andere wegen) natuurlijk ook benaderen voor bijvoorbeeld de kerstdagen. Veel mensen sturen elkaar een kerstkaart en waarom zou dat geen persoonlijke foto zijn van het gezin?

Probeer dit efficiënt te doen, want mensen zullen niet snel honderden euro's voor een kerstkaart willen betalen. Zo kun je bijvoorbeeld een paar specifieke dagen organiseren in je studio waarbij je in 20 minuten een familie op de foto zet.

Door met een mooie aanbieding te adverteren kun je de donkere dagen voor kerst nog de nodige leuke gezinsfoto's schieten. Wil je nog wat extra's verdienen dan neem je de afhandeling voor je klanten ook uit handen en zorg je dat de foto's (na aanlevering van een adressenlijst) bij alle vrienden en bekenden op de deurmat belandt.

Owh, en vergeet niet om ergens op de kerstkaart te melden dat anderen ook bij jou terecht kunnen voor zo'n leuke kerstkaart..

16. Exposeren


Om je werk te kunnen verkopen moet je het eerst onder de aandacht brengen. Eén van de manieren is het meedoen met foto exposities. Bibliotheken en dergelijke zijn vaak opzoek naar werk van lokale kunstenaars. Wellicht kun je hier je werk exposeren. Ook kun je zelf actief op zoek gaan naar andere locaties om te exposeren. Bij voorkeur natuurlijk op plaatsen waar veel mensen komen.

Exposeren

Zorg ervoor dat bij je werk staat hoe mensen de afdruk kunnen aankopen en vermeldt direct de prijs als je helemaal duidelijk wilt zijn.

17. Apparatuur kopen en verkopen


Als fotograaf heb je waarschijnlijk de nodige ervaring met het aankopen van apparatuur. Lang niet iedereen heeft jouw kennis hierover, dus kun je goed aan de slag om zelf fotografie apparatuur in te kopen en weer te verkopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats of zelfs een eigen webwinkeltje.

Met de kennis die je hebt kun je apparatuur betere promoten dan iemand met weinig verstand van zaken. Het handelen moet je natuurlijk wel al in het bloed zitten. Weet je iets dat volgens jou iedereen met een camera zou moeten hebben? Wellicht kun je het groot inkopen met een mooie korting en voor een mooie prijs weer doorverkopen.

18. Je apparatuur verkopen


Helemaal genoeg van fotografie en geen goede manier gevonden om geld te verdienen aan je foto's? Je kunt altijd nog je apparatuur op Marktplaats zetten en zo nog een mooi zakcentje overhouden om goed van start te kunnen met een nieuwe hobby!

Apparatuur op Marktplaats

Conclusie


Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te verdienen aan fotografie. bedenk dta het maken van mooie foto's alleen niet voldoende is. Uiteindelijk is het belangrijker hoe je met marketing bezig gaat dan hoe mooi je foto's zijn.

Denk ook goed na over de prijs waarvoor je jouw foto's of diensten verkoopt. Aan het eind van het jaar wil de belastingdienst ook graag nog een stevig percentage van jouw winst afsnoepen en daarnaast heb je zelf ook de nodige kosten voor apparatuur, training, marketing en dergelijke.

Heb jij nog andere ideeën waarmee je als fotograaf geld kunt verdienen?
Laat het weten in de reacties!

Cursus Hoe verdien ik geld als fotograaf


Als je hier meer over wilt leren zou je eens een kijkje kunnen nemen op Photofacts Academy. In onze cursus Ondernemen en Afdrukken zit het onderdeel Hoe verdien ik geld als fotograaf, dat je wellicht meer inzicht kan bieden.

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 24 juni 2013, 20:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

10 reacties

 1. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op maandag 24 juni 2013 om 21:11

  Begin een goeie website over fotografie ? Aan de advertenties of sponsoring kun je misschien ook nog een leuk zakcentje en leuke/handige contacten overhouden.... Of niet, Elja ? vrolijk

 2. Jonathan
  Jonathan schreef op maandag 24 juni 2013 om 21:29

  Er mist nog wel een belangrijke andere webwinkel optie voor fotografen: picturepresent.nl. Naast fotoverkoop biedt PicturePresent ook allerlei interessante presentatie mogelijkheden voor fotografen.

 3. Emiel
  Profiel  Emiel schreef op dinsdag 25 juni 2013 om 08:46

  Leuk artikel! Van lokale winkels maak ik ook gebruik. Niet zozeer om foto's te verkopen, maar wel om mijn werk te laten zien.
  Zo hangt er bij de kinderkapper een te gek portret van haar dochter. Lekker groot in een mooie lijst en uiteraard mijn kaartjes er bij. Heb ik al een aantal klanten aan over gehouden!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 25 juni 2013 om 09:09

  @Antonette; Ja, dat is ook een prima manier. Al moet je er wel jarenlang hard aan werken. knipoog

  @Jonathan; goed punt, Picturepresent had ik even over het hoofd gezien.

  @Emiel; Dat is een prima manier van lokale marketing inderdaad, en eigenlijk erg eenvoudig uit te voeren. Toen wij een tijdje terug in het Radboud ziekenhuis waren op het gedeelte voor moeder en kind zag ik ook allerlei zwangerschap en babyfoto's van fotograaf Henk van Kooten. Ook de juiste plek om je werk onder de aandacht te krijgen bij de juiste doelgroep!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord