Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

20 tips voor huwelijksfotografie

vrijdag 4 september 2020, 13:31 door | 94.894x gelezen | 16 reacties

Als je maar lang genoeg met je fotografie hobby bezig bent komt de vraag meestal vanzelf wel voorbij of je iemands huwelijk wilt fotograferen. Waarschijnlijk iemand uit je vrienden of kennissenkring die vind dat je mooie foto's kunt maken en stiekem een goedkope manier zoekt om mooie foto's van hun huwelijk te krijgen.

Het is natuurlijk best een eer om gevraagd te worden voor zo'n bijzondere dag. Ben je van plan aan een dergelijke opdracht te beginnen, lees dan in dit artikel tips voor beginnende huwelijksfotografen.

Tom en Ylonna

1. Overweeg het verzoek nogmaals


Zoals ik al zei, het is een eer om gevraagd te worden. Dat betekent niet direct dat je ook ja moet zeggen. Bedenk dat het hier wel gaat om een gebeurtenis die, hopelijk, maar eens in iemands leven voorbij komt. Vraag jezelf dus goed af of je wel de geschikte persoon bent om een huwelijksdag vast te leggen.

Het is een dag die razendsnel voorbij zal vliegen en waar veel belangrijke fotomomenten voorbij komen die je als fotograaf niet mag missen. Het is daarnaast ook echt heel leuk om iemands huwelijksdag vast te mogen leggen, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat je het aan durft.

2. Afspraken maken


Maak vooraf goede afspraken over wat het bruidspaar van je gaat krijgen. Maak je een album, lever je foto's aan op CD of USB stick, druk je foto's af? Hoeveel foto's ga je het bruidspaar leveren en hoeveel nabewerking voer je op de foto's uit. Als fotograaf wil je dat het werk in verhouding staat met de beloning en wil je voorkomen dat werk waar je minder tevreden over bent dadelijk op internet te vinden is.

Het zou jammer zijn als je dagen je stinkende best doet om jouw beste werk af te leveren aan het bruidspaar en er dan achter te komen dat ze iets heel anders van je verwacht hadden. Voorkom teleurstelling achteraf om dit te voorkomen.

Als dit (een van) je eerste bruiloften is, zorg dat het bruidspaar dit dan ook duidelijk weet. Je kunt je natuurlijk best voordoen als een ervaren fotograaf, maar als je resultaten daar niet naar zijn kun je wel iemands huwelijksdag een vervelende nasmaak geven.

Zet je afspraken op papier en laat het bruidspaar deze ondertekenen. Zo kun je hier in principe geen onenigheid meer over krijgen. Zelf werk ik met een A4-tje waar de belangrijkste afspraken en gegevens op staan, deze vul ik bij het kennismakingsgesprek vooraf gezamenlijk in.

3. Afkijken


In de meeste gevallen is de heugelijke dag zelf nog ver weg. Bruiloften worden vaak al een jaar van te voren gepland. Tijd genoeg dus om je vaardigheden op dit vlak op peil te brengen. Probeer of je met een andere, meer ervaren huwelijksfotograaf, mee mag lopen.

Dat kan als assistent, waarbij je tassen draagt, statieven vasthoud en aanwijzingen opvolgt. Het kan ook als tweede fotograaf; je fotografeert dan gedurende dag hetzelfde huwelijk vanuit een andere hoek. Je foto's lever je in bij de hoofdfotograaf zodat hij zijn en jouw foto's kan combineren. Beide is uiteraard leerzaam.

Bruid Judith

4. Twee camera's


Zorg ervoor dat je apparatuur op orde is voor de huwelijksdag. Als amateurfotograaf zul je niet vaak over twee camera's beschikken, maar het is wel erg belangrijk dat je die op een dag als deze bij je hebt. In noodgevallen kun je een compactcamera gebruiken, maar leen bij voorkeur een camera van een bevriend fotograaf.

Het ideaal is natuurlijk dat je tweede camera dezelfde is als je zelf gebruikt, of in elk geval hetzelfde merk. Controleer ook of alle instellingen overeenkomen met jouw eigen camera. Dat scheelt een boel gedoe op de dag zelf of tijdens de nabewerking.

Als je toch twee camera's hebt dan kun je ze ook beide actief gebruiken. Hang twee camera's om je nek met op beide een ander objectief. Van camera wisselen is sneller dan een objectief wisselen. Zelf gebruik ik overigens de Blackrapid draagriem (twee stuks, maar er is ook een speciale versie voor twee camera's) om het stevige gewicht van twee camera's toch zonder problemen een dag lang te kunnen drage.

Nog een handig extraatje; wanneer je werkt met twee camera's is het achteraf wel zo prettig als op beide camera's de datum en tijd exact gelijk staan. Dan kun je bij het nabewerken de foto's in zijn geheel op datum en tijd sorteren om een logische volgorde van de gehele dag te hebben.

5. Voldoende accu's


Je kunt niet met een half volle accu op pad gaan, zorg ervoor dat je de avond voordat je gaat al je accu's vers opgeladen hebt. Ook als je accu's een tijdje niet gebruikt verlies je energie, dus altijd de avond voorafgaand aan het huwelijk alle accu's nog even in de oplader.

Voor mijn beide camera's heb ik twee accu's (vier in totaal dus). In de praktijk blijkt dat ik tijdens een huwelijk nooit accu's hoef te wisselen, maar uiteraard neem ik altijd ook de reserve accu volledig opgeladen mee.

6. Voldoende geheugenkaartjes


Het laatste dat je wilt dat je overkomt is dat je tijdens de dag niet voldoende geheugenkaartjes hebt om de grote hoeveelheid foto's die je schiet op te slaan. Geheugenkaartjes zijn goedkoop, je koopt voor een paar tientjes al 8 of 16 gigabyte. Op een huwelijk schiet ik vaak zo'n 400 tot 800 foto's, maar er zijn ook fotografen die gemakkelijk het dubbele halen.

Momenteel sleep ik tijdens een bruiloft ongeveer 32 gigabyte aan kaartjes mee. Dat is meer geheugen dan ik ooit vol krijg op zo'n dag, maar ik heb liever 16 gigabyte teveel dan 1 megabyte te weinig.

Controleer voor belangrijke momenten of je nog ruim voldoende foto's op het geheugenkaartje in je camera kunt opslaan. Je wilt geen belangrijk moment missen omdat je net een geheugenkaartje moet wisselen (hetzelfde geldt natuurlijk voor je accu's). Op dat zelfde gebied; bewaar volle en lege geheugenkaartjes duidelijk van elkaar gescheiden zodat je jezelf hierin niet kunt vergissen. Stop ze nooit los in je broekzak, daar kunnen ze gemakkelijk uit vallen.

7. Schiet in RAW


Als huwelijksfotograaf wil je de beste kwaliteit en de meeste mogelijkheid voor eventuele correcties. Er is dan maar één bestandsformaat dat je hoort te gebruiken; het ruwe bestandsformaat van je camera.

Fotograferen in het RAW formaat bied je in de nabewerking echt veel meer correctie mogelijkheden. Heb je nog nooit met RAW gewerkt dan is het hoog tijd je daar voor de bruiloft in te verdiepen en te bekwamen. Bedenk dat je de foto's ook altijd nog onbewerkt om kunt zetten naar Jpeg met de software dat bij je camera geleverd wordt. Wellicht dat je nu nog niet weet hoe je het meeste uit een RAW bestand kunt halen, maar je kunt het dan altijd achteraf nog doen.

Een foto in Jpeg valt ook best te corrigeren, maar helaas veel minder dan een RAW bestand. Door de in-camera omzetting naar Jpeg ben je al belangrijke beeldinformatie kwijt geraakt. Enne, denk even terug aan het punt over de geheugenkaartjes, in RAW ga je hier wel harder doorheen. Ben je gewend in Jpeg je kaartjes te vullen, dan zul je in RAW snel te kort komen.

Ballonnen

8. Accessoires


Naast je camera's, objectieven, accu's en geheugenkaartjes zijn er nog voldoende accessoires die nuttig kunnen zijn tijdens een huwelijksdag. Je hoeft ze niet allemaal de hele tijd met je mee te slepen, maar het kan handig zijn om ze in je auto te hebben liggen zodat je er, indien nodig, snel bij kunt.

Natuurlijk zijn er fotografische accessoires zoals een flitser, een reflectiescherm, een statief en de acculader van je camera. Je kunt echter ook wat verder denken; een fleecekleed is handig om onder de bruidsjurk te leggen wanneer je het bruidspaar zitten op de foto wilt en een trapje kan handig zijn om groepsfoto's te maken.

Het kan ook leuk zijn om je laptop of iPad mee te nemen zodat je gedurende de dag eventueel ook al wat foto's kunt laten zien. Tijdens een receptie is er vaak wel tijd en plek om even een paar foto's als preview klaar te maken.

9. Regel een assistent


Het is erg handig om tijdens het fotografen een assistent bij de hand te hebben. Wellicht is het ideaal zelfs om zelf een assistent mee te nemen. Een goed alternatief is te vragen of het bruidspaar iemand heeft die mee wil. Vaak gaat een vriendin van de bruid graag mee bij het maken van de reportage foto's.

Zo'n extra paar handen is altijd prettig; hij of zij kan je helpen bij het dragen van je spullen, het vasthouden van een reflectiescherm of het bijwerken van de make-up van de bruid. Behalve handen is het ook een extra paar ogen. Wanneer je druk bent met het fotograferen is het ook goed mogelijk dat jij een detail over het hoofd ziet die de assistent wel ziet. Bijvoorbeeld een stuk kleding dat niet goed valt.

Ook kan een assistent goede ideeën hebben voor bepaalde poses. Een vriendin van de bruid zal vaak eerder iets geks voorstellen dan dat je dat zelf doet (even afhankelijk van welk type persoon je zelf bent natuurlijk). Hij of zij kent het bruidspaar immers al langer dan vandaag.

10. De juiste momenten


Voor een huwelijksfotograaf zijn er 'ongeschreven regels' over de foto's die je minimaal moet hebben na een huwelijk. Denk aan een foto van de kus, de ringen, de bruidstaart en de eerste dans. De hele dag zit vol met deze belangrijke momenten en vaak zijn het momenten waar je als buitenstaander niet zomaar aan denkt.

Wist je bijvoorbeeld dat je de schoenen van de bruid ook vast moet leggen? Ondanks dat deze vaak onder een mooie huwelijksjurk verstopt zitten heeft de bruid en vaak veel tijd en moeite in gestopt om precies die juiste schoenen te vinden. Net als de jurk zal ze de schoenen waarschijnlijk ook nooit meer dragen.

Andere foto's die je niet mag missen zijn bijvoorbeeld de ontroerde moeder van de bruid in de kerk, het staatsieportret van het bruidspaar voor oma en de achterkant van de bruidsjurk. Gelukkig zijn er op internet lijstjes te vinden met deze belangrijke momenten. De Amerikanen slaan hier overigens wel wat verder in door dan de gemiddelde Nederlandse fotograaf.

Huwelijksringen

11. Locaties


Zorg dat je vooraf weet waar je gaat fotografen. Zeker als je het nog niet zo vaak gedaan hebt kan dit je houvast geven. Sommige fotografen geven er zelfs de voorkeur aan om vooraf op de locatie te kijken en zo ook de lichtsituatie ter plaatsen te beoordelen. Dit kan slim zijn, denk bijvoorbeeld aan een kerk die donkerde uitvalt dan je verwacht of een locatie waar blijkt dat ze aan het verbouwen zijn. Voor sommige locaties heb je ook toestemming nodig om er te mogen fotograferen.

Mochten de locaties om de een of andere reden om de dag zelf niet meer bereikbaar zijn; geen paniek. In principe kun je op bijna elke plek mooie foto's maken. Focus op het bruidspaar en laat de omgeving geen rol spelen, dan kun je overal prima portretten maken. Een teleobjectief kan je helpen om de achtergrond met weinig moeite zo onscherp te krijgen dat bijna elke achtergrond geschikt is in een foto.

Ruud en Yvette kussen

12. Fotografeer wat je kent


Een huwelijksdag vliegt voorbij. Als fotograaf zul je het meeste op de automatische piloot doen, omdat je overal zo snel bij moet zijn en de huwelijksdag niet wilt ophouden. Het is daardoor moeilijk om nieuwe dingen te proberen tijdens een huwelijk. Het werkt vaak het beste als je al weet wat je doet.

Zorg er dus voor dat je de camera's die je gebruikt goed kent. Ben je niet vertrouwd met fotograferen in de handmatige modus, blijf daar dan ook tijdens een bruiloft vanaf. Houd de camera veilig in de diafragma- of sluitertijdvoorkeuze of zelfs gewoon in de P-stand.

13. Experimenteer


Als je zeker weet dat je de 'veilig' foto's hebt, wees dan niet bang om ook nieuwe dingen te proberen. Voorwaarde is dat je wat tijd over hebt en dat je weet dat je reeds voldoende goede foto's gemaakt hebt om het bruidspaar meer dan tevreden te stellen.

Je kunt experimenteren in poses, compositie en met apparatuur. Laat het bruidspaar bijvoorbeeld eens iets geks doen, of betrek omstanders in je foto. Qua compositie kun je eens een andere stijl proberen. Bijvoorbeeld door een extreem laag of hoog standpunt te kiezen. Deze experimenten kunnen je soms de meest bijzondere foto's opleveren.

Ook met apparatuur kun je experimenteren. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met strobist fotografie tijdens de bruiloft, gebruik eens een oude Polaroid camera voor een paar foto's of maak juist die hypermoderne 3D foto.

Polaroid Huwelijk Nick & Judith

Het zal overigens vaak voorkomen dat er niet voldoende tijd is om te experimenteren. Leg je hier dan bij neer en concentreer je op de basisfoto's.

14. Controleer regelmatig je instellingen


Het is een goede gewoonte om om de zoveel tijd of foto's even simpelweg je huidige instellingen te controleren. Je zult niet de eerste fotograaf zijn die in vol zonlicht op 3200 ISO aan het fotograferen is. Eeuwig zonde voor de kwaliteit van je foto's. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig de instellingen van je camera even in een fractie van een seconde te controleren.

Als je dit ook doet wanneer je niet in opdracht fotografeert dan kan de gewoonte inslijten en zul je het ook op de huwelijksdag niet vergeten. Let ook op belangrijke aanwijzingen die aanduiden dat je verkeerd zit; bijvoorbeeld een sluitertijd die verdacht snel op langzaam is. Je kunt het verschil goed horen en het is vaak een aanleiding om je instellingen te controleren.

15. Inspiratie opdoen


In de dagen voor de bruiloft kun je eventueel nog wat tijd besteden op Flickr of op sites van fotografen die je bewondert. Dit is een mooie manier om nog wat inspiratie op te doen en wellicht nog een leuk idee te krijgen. Uiteraard is het niet echt netjes om ideeën één op één te kopieren van andere fotografen, maar je mag je altijd geïnspireerd laten raken.

Een aantal voorbeelden:
- Flickr
- Top 10 wedding photographers of 2011
- Pieter van Impe
- Jasmine Star
- Ben Chrisman
- Heather Waraksa

Een terugkerend onderdeel van bruiloften zijn ook de groepsfoto's. Eerder zijn er al wat nuttige tips voor groepsfotografie op Photofacts verschenen. Wellicht ook nog slim deze even door te nemen.

Ruud omkijken

16. Laatste voorbereidingen


Op de dag voor de bruiloft kun je ook nog even je auto wassen en zorgen voor een volle tank. Als fotograaf ben je meestal dicht in de buurt van het bruidspaar en een met modder besmeurde auto tussen de blinkende bolides kan het beeld toch enigszins verpesten.

Je bent als fotograaf en wandelend (en rijdend) visitekaartje voor alle vrienden van de bruid die ook op korte termijn gaan trouwen en nog een fotograaf nodig hebben.

17. Zorg ook goed voor jezelf


Hoewel je op veel bruiloften goed verzorgt zult worden is het slim om altijd zelf voldoende eten en drinken bij je te hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld tijdens de trip naar een volgende locatie even snel iets eten.

Nog iets dat standaard in je uitrusting behoort; paracetamol. Een fotograaf met hoofdpijn zal niet al te geconcentreerd kunnen werken. En het zal niet de eerste keer zijn dat je bijvoorbeeld de bruid of bruidegom erg blij kunt maken door op het juiste moment een paracetamol aan te kunnen bieden. Sommige mensen hebben nu eenmaal snel last van de spanningen die op de huwelijksdag aanwezig kunnen zijn.

18. Mailtje naar het bruidspaar


Zorg ervoor dat je de dag voor het huwelijk alles gereed hebt, lege geheugenkaartjes en volle accu's. Je tassen ingepakt, telefoonnummers genoteerd en de route van de dag uitgeprint. Mail eventueel het bruidspaar nog om ze een fijne nacht te wensen en ze gerust te stellen dat jij er helemaal klaar voor bent en je er de volgende dag op tijd zult zijn.

Zonnebrillen

19. Nabewerking


Goede foto's kunnen niet zonder nabewerking. Een pakket als Adobe Photoshop Lightroom is ideaal voor het verwerken van grote hoeveelheden foto's zoals bij een huwelijk. Wellicht is het slim om vooraf een cursus Lightroom te volgen.

Persoonlijk kies ik er altijd voor om als fotograaf als eerste een redelijk strenge selectie te maken zodat ik zo'n 100 tot 150 foto's van de gehele dag over houdt. Alleen die foto's bewerk ik na zodat het overzichtelijk blijft en in een goede dag te doen is. Alleen aan de top 10 tot 25 foto's besteed ik meer dan twee minuten tijd in de nabewerking.

Veel bruidsparen vinden het leuk om snel een paar eerste foto's in huis te hebben. Ik probeer vaak binnen 24 uur zo'n vijf a tien foto's door te sturen. Uiteraard reeds volledig nabewerkt. Je kunt eventueel een paar verschillende stijlen gebruiken in de serie, uit de reactie kun je soms nog opmaken welke stijl hun voorkeur heeft.

20. Mislukte opnamen


Het is niet raar als je gedurende dag ook wat foto's laat mislukken, dat kan de beste fotograaf gebeuren. Het is echter wel jammer als dit net op een cruciaal moment gebeurd. Een goed leermoment, maar geef ook nog niet direct de mislukte foto op. Een extreme nabewerking kan zo'n foto soms nog redden!

Vreemde kleurzwemen kun je bijvoorbeeld simpelweg oplossen door de foto om te zetten in zwart-wit. Is je foto niet helemaal scherp? Voeg digitaal flink wat ruis toe; vaak geeft een een artistiek effect en door de ruis valt een beetje onscherpte niet meer zo op. Ook kun je bijvoorbeeld de contrasten extreem verhogen, hierdoor lijkt een foto ook scherper dan die eigenlijk is.

Bedenk je vooral ook dat de foto die jij full-screen van 30 centimeter afstand bekijkt op je 24 inch scherm door het bruidspaar vaak veel kleiner gebruikt zal worden, bijvoorbeeld in een 13 bij 19 afdruk. Als fotograaf stel je daarbij vele hoger eisen aan je beelden dan het gemiddelde bruidspaar. Het gaat ze vaak meer om het moment en de emotie die ze daarbij hebben dan de perfecte belichting of scherpte.

Veel succes en plezier!

Meer weten over bruidsfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over bruidsfotografie. Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2020.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 2 juli 2011, 23:28.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

16 reacties

  1. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 3 juli 2011 om 09:28  | reageer

    Leuk artikel dat als handige checklist gebruikt kan worden!

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 3 juli 2011 om 11:59  | reageer

    @Elja: Leuk artikel maar wel een flinke herhaling wat hier op photofacts al eerder is geschreven dus heeft het redactioneel weinig meerwaarde.

  3. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 3 juli 2011 om 12:14  | reageer

    Ik vind het wel prettig om dit allemaal nog eens na te lezen en raak geinspireerd door een aantal schitterende illustraties!
    Alleen de laatste foto vind ik (voor een huwelijk) wel lichtelijk 'dramatisch' knipoog

  4. paul huisman
    paul huisman schreef op zondag 3 juli 2011 om 13:12  | reageer

    Een mooi en interessant artikel. Wat er staat klopt helemaal. Ook ik ga 21 juli voor het eerst een bruiloft fotograferen.
    Dus aan jullie tips komen voor mij op het juiste moment.

  5. Clifdon
    Clifdon schreef op zondag 3 juli 2011 om 21:14  | reageer

    Ik vind het soms wel jammerlijk hoe mensen hier op artikels reageren. Ik vind het een top artikel. Waar het mee begint in het artikel is ook waarom ik al een keer een bruiloft heb afgehaakt. Ik heb mijn camera nog niet zo lang. En was er niet zeker van of ik deze genoeg onder de knie had voor bruiloftsfotografie. Ik ga liever eerst eens wat goede portretten schieten voordat ik echt met mijn nieuwe camera een bruiloft ga schieten.

    Men denkt meestal, die camera ziet er professioneel uit dat is vast een goede fotograaf. Maar dat wil echt niets zeggen. Maar al met al staan er toch leuke tips in voor de toekomst vrolijk.

  6. Theo
    Theo schreef op zondag 3 juli 2011 om 21:47  | reageer

    Alweer een mooi artikel, in augustus mag ik weer een huwelijks reportage doen en zal vooraf dit artikel nog eens doorlezen.

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 3 juli 2011 om 23:10  | reageer

    @Arno; In afwachting van jouw unieke artikelen over huwelijksfotografie he.. knipoog
    Een beetje herhaling kan nooit kwaad en zo'n uitgebreid artikel met 20 tips was er volgens mij nog niet.

  8. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 4 juli 2011 om 09:54  | reageer

    @Elja: Komen eraan maar ik moet eerst nog even in het lopende trouwseizoen oefenen zoals je al weet vrolijk Je artikel kan ook geen kwaad hoor alleen redactioneel is het wel beter om niet te herhalen maar de content unieker te maken. Een kijkje bij je achter de schermen maar goed dat ga ik voor je regelen, eigenlijk ben ik daar met redactioneel fotomateriaal al mee bezig, ik moet alleen de teksten nog schrijven maar het ontbreekt me momenteel even aan tijd door de trouwdrukte vrolijk

  9. Margo
    Profiel Margo schreef op maandag 4 juli 2011 om 21:01  | reageer

    Ik zou het nooit (meer) doen. Een keer gedaan, heel lang geleden voor een vriendin (in 1973), maar het is mijn tak van sport niet. Ik vind het zoooo saai om die voorspelbare foto's te maken. Het laatste wat ik zou doen op fotogebied. Maar het stel is nog steeds bij elkaar en is inmiddels al opa en oma van een drieling! vrolijk

  10. Aryan Jamshidi
    Aryan Jamshidi schreef op dinsdag 5 juli 2011 om 10:55  | reageer

    @Margo: Bruidsfotografie is een van de moeilijkste takken van fotografie. Saai en voorspelbaar? De taak van een fotograaf is niet alleen waarnemen en vastleggen. Dat kan iedereen op zo'n bruiloft. Je moet managen. En wanneer je een goede manager bent, zullen je reportages nooit saai en voorspelbaar zijn, want iedere bruidspaar is anders en uniek.

    Een aantal gebeurtenissen die op iedere bruiloft terugkomen, moeten niet bepalend zijn voor creatieve vermogen van een fotograaf.

    @ Elja Trum: Zeker een mooi artikel. Onlangs 10 jaar ervaring wist ik toch nog interessante tips te vinden. Bedankt.

  11. fredkok
    Profiel fredkok schreef op vrijdag 8 juli 2011 om 21:38  | reageer

    Goed artikel, maar nog 1 serieus bedoelde tip. Doe het alleen (semi)beroepsmatig, begin er niet aan als hobby. Vooral omdat trouwfotografie echt een vak is en je krijgt geen tweede kans. Hobbymatig betekent in de praktijk voor familie of vrienden. Je kan geen professionele garanties geven en zet in geval van mislukking een relatie op het spel. Bovendien ben je dan geen gast meer op de trouwerij. Goed werk leveren neemt je zo in beslag, dat je niet meer op een andere manier kan genieten van de trouwerij.
    Ook al heb je het gereedschap e.d., dan nog kan je sommige dingen beter over laten aan de pro's. Dit is wat mij betreft zo'n geval.

  12. Leentje Schoofs
    Profiel Leentje Schoofs schreef op woensdag 27 juli 2011 om 11:43  | reageer

    mooi artikel! Ik kan me vinden in alle 20 tips en ik denk dat ik elke van die tips ongeveer al toepas in mijn huwelijksreportages.
    Zeker geheugen en genoeg batterijen zijn erg belangrijk (maar wat je zegt dat geheugen goedkoop is???? Die CF-kaarten vind ik toch niet echt goedkoop hoor....), en ook een backup body en dito lenzen.

  13. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 27 juli 2011 om 12:10  | reageer

    @Leentje; Een 8 gigabyte compact flash koop je al voor een euro of 15. Goed, je hebt dan niet de snelste, maar dat is bij huwelijksfotografie meestal helemaal niet nodig. Transcend of Kingston kaartjes zijn prima, maar als je per se een bekend merk als Sandisk wilt, dan heb je voor zo'n 25 euro een 8 gigabyte een Sandisk Ultra kaart.

    Dat vind ik toch niet heel duur. Voor minder dan 100 euro kun je meer geheugen kopen dan je in een dag vol kunt schieten (zelfs met 20 megapixel RAW bestanden).

    Op de Tweakers Pricewatch kun je gemakkelijk goedkope aanbieders van geheugenkaartjes vinden.

  14. HE Fotografie
    Profiel HE Fotografie schreef op woensdag 23 november 2011 om 16:41  | reageer

    Zorg ervoor dat je als startende trouwfotograaf weet waar je aan begint.
    Hoeveel ervaring heb je met fotografie? En is dat voldoende? Weet je op welke momenten je op welke plaats moet staan? Welke fotoboeken ga je gebruiken voor het leveren van de trouwfoto's? Heb je een backup camera en een vervanger? Als je wegens ziekte niet aanwezig kan zijn om je opdracht uit te voeren, heb je natuurlijk wel iemand nodig om het huwelijk te fotograferen. En laat na afloop vooral niet je spullen in de auto liggen!

  15. Martijn Klijmij arti-me
    Profiel  Martijn Klijmij (arti-me) schreef op zaterdag 30 maart 2013 om 16:47  | reageer

    Super handig en leerzame tips! idd handig om als lijst bij je te hebben!

  16. NickEOS
    Profiel NickEOS schreef op woensdag 2 november 2016 om 23:42  | reageer

    Leer ook hoe je op de juiste manier een stropdas moet knopen. Tijdens één van mijn shoots wist geen van de heren hoe dat moest maar wilde de bruidegom er wel netjes bijlopen. Gelukkig wist ik hetknipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord