Laura van der Burgt

De beste camera is de camera die je nu hebt!

maandag 1 maart 2021, 20:10 door | 3.882x gelezen | 11 reacties

Betrap jij jezelf er wel eens op dat wanneer je weer zo'n een prachtige foto voorbij ziet komen, meteen wilt weten met welke soort camera en lens de foto is gemaakt?

Een soort van onderbewuste check of jij ook zo'n foto zou kunnen maken. En wat blijkt? De foto is gemaakt met een veel betere camera en geavanceerdere lens dan die jij heb.

Zie je wel, denk je bij jezelf, ik heb gewoon niet de juiste spullen om zulke mooie foto's te maken. Maar klopt dat wel?

Fotografie is een dure hobby (geworden). Heb je net een nieuwe camera gekocht, staat de opvolger alweer in de schijnwerpers. Dat kan best een naar gevoel geven.

Alsof je je nieuwe uitrusting te vroeg hebt gekocht. Ik heb bijvoorbeeld eind 2019 de Canon R gekocht. Dit lijkt nu speeltje vergeleken bij de opvolgers R5 en R6. Kan ik mijzelf als fotograaf eigenlijk nog wel serieus nemen wanneer ik niet over de beste (lees laatste) spullen beschik?

Praktica


GAS


Het lijkt misschien overdreven die focus op materiaal, maar hier bestaat een heuse term voor: 'GAS'. Oftewel Gear Acquisition Syndrome. En iedere fotograaf is hier in meer of mindere mate mee behept.

Of het nu gaat om een statief, cameratas, soort lens of de camera zelf. Commercie zal je altijd het gevoel geven zoveel mogelijk te moeten investeren in het allernieuwste want deze zullen je in staat zullen stellen eindelijk eens die goeie foto te maken.

Best wel frustrerend, maar hebben ze ook gelijk?

We kunnen onszelf op die manier flink voor de gek (laten) houden. Want eigenlijk zitten de beste spullen al lang in je cameratas!

Er is namelijk geen enkele camera of lens die jou betere foto's laat nemen. Nee, echt niet. Voor betere foto's heb je namelijk iets anders nodig.

Laat je dus niet langer afleiden en focus je op het (verder) ontwikkelen van je fotografie, niet van je uitrusting.

Wat heb je echt nodig?


Ten eerste jezelf. Want jij maakt de foto, jij bepaalt wat en hoe het op de foto komt, niet de camera.

Dus in plaats tijd en geld uit te geven aan (valse) hoop en verwachting kun je beter je huidige camera of telefoon oppakken en de foto's proberen te gaan maken die je zo mooi vind!

En lukt dan niet de eerste keer?
Hallo! Dan heb je een uitdaging te pakken.

Praktica


Wat zijn zoal ingrediënten om tot een mooie, goede of creatieve foto te komen?

1) Kennis - investeer tijd in kennis. Over de bediening en mogelijkheden van je camera en lens. Over instellingen als diafragma, sluitertijd en ISO. En hoe ze zich verhouden tot elkaar. Welke instellingen heb je nodig om jouw foto te maken?

2) Oefening - denken en lezen over fotografie is iets anders dan doen! Kies een foto die je mooi vind, analyseer hem en ga deze namaken. Net zolang totdat jouw resultaat in de buurt komt of zelfs het voorbeeld overtreft.

3) Compositie - rangschik je onderwerp op een interessante plek en besteed zorg aan balans in je foto. Ben je niet zeker van de compositie, 180 graden roteren op je scherm wil ook wel eens helpen.

4) Fouten maken - klinkt afgezaagd, maar van fouten maken leer je het meest. Dus gooi alle remmingen overboord en probeer, probeer en leer.

5) Zelfvertrouwen - niets is zo funest als denken dat jouw foto's er niet toe doen. Onthoud dat niemand is geboren als topfotograaf en voordat die ene mooie foto is gemaakt, er vele pogingen zijn mislukt.

6) Zelfkennis - wat zijn je valkuilen? Wil je misschien teveel in de foto proppen? Probeer dan eens een minimalistische foto te maken.

7) Beperking - focus op een ding dat je wilt verbeteren of wilt leren. Dit kan zijn een techniek, een onderwerp, een instelling, een lens, een thema. Maar maak een keuze en ga ermee aan de slag. In der beschränkung zeigt sich den meister....

8) Bewerking - fotobewerking is belangrijk en kent vele gradaties. Van minimaal tot extreme bewerking. Door kennis van fotobewerking leer je dat wat je ziet op social media niet zomaar uit de camera is komen rollen. Volg een van de vele cursussen op Photofacts.

9) Feedback - zoek iemand met wie je kunt sparren over fotografie en die bereid is eerlijke en opbouwende kritiek te geven. Dat kan tegenwoordig heel goed online.

Zoom bied gratis 40 minuten sparringtime. Flickr of Facebook zijn nog steeds gratis en je kunt er een afgeschermd account aanmaken en deze delen met je buddies.

10) Plezier - heb plezier in wat je doet, dan komt de rest vanzelf.

En geef toe, wanneer je aan het fotograferen bent, denk je dan aan al die wenselijke en beter presterende apparatuur?

Welnee. Het ligt meer voor de hand dat je zo verdiept bent in je onderwerp dat je er niet eens erg in hebt dat je met 'gedateerde' spullen werkt. knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

11 reacties

 1. mousquito
  Profiel mousquito schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 10:23

  Zeer leuk artikel, dat ik eigenlijk ben beginnen te lezen omdat je een practica MTL-3 als je aandacht foto hebt genomen. Mijn eerste camera (toen ik amper 12 jaar was) was een MTL-5 een geweldig toestel dat nog steeds in de kast ligt. Maar verder over het artikel heb ik met de nodige schade en schande moeten ontdekken wat hier in beschreven staat. Jaren lang ter plaatse blijven trappellen en uiteindelijk cursussen gaan volgen, als ik nu zie hoe mijn foto's zijn tegenover een jaar geleden en dat met 4 uur per week in cursus te stoppen, dat is ongelooflijk, en nog steeds met hetzelfde toestel als een jaar geleden (EOS600D + kitlenzen) en wees gerust de verdere uitdieping is er nog aan te komen... De tip van via Flickr of dergelijke een groepje te zoeken om over onze foto's te spreken is iets dat ik zeker zal opstarten. Ik heb een aantal vrienden die ook fotografie doen en we geven alleen een duimpje of facebook als het mooi is... misschien eens een discussiegroepje opstartten met hen...

 2. Rieke
  Rieke schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 10:31

  Geweldig artikel en helemaal waar!

 3. Ton
  Ton schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:08

  Vind het niet belangrijk welk camera er gebruikt is vind de foto het belangrijkste . Ben zelf wel overgetapt van en Olympus OMD naar een Sony A7III full frame meer omdat ik het niet fijn vond de ruis die er snel is bij de Olympus en dat is bij de Sony vele malen beter . Was wel even wennen dat je de krop factor kwijt bent . Heb hier drie lenzen bij de
  24-105 F4 de 90 mm macro F2.8 en de samyang 14 mm F2,8 en denk dat ik daar nog jaren plezier van zal hebben. En vaak is het ook dat bij de nieuwere het filmen verbetert en dat doe ik zou weinig dat het voor mij geen pre is.

 4. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:11

  Wat je echt nodig hebt? De wil en de durf om foto's te maken. De rest is handig maar bijzaak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord