Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

3 andere ideeën om je fotografieniche te ontdekken

maandag 20 mei 2019, 20:10 door | 7.187x gelezen | 5 reacties

Onlangs schreef ik het artikel 3 ideeën om je fotografieniche te ontdekken waarmee je hopelijk wat inspiratie gekregen hebt om eens iets anders te proberen en wellicht eens een nieuwe richting in te slaan.

In dit artikel weer 3 andere fotografische niches waarmee je eens zou kunnen gaan experimenteren.

Bethany de Forest - Bubbling Seahorses 1

Foto: Bethany de Forest

1. Pinhole


Bij pinhole-fotografie maak je gebruik van het 'donkere kamer' (camera obscura) fenomeen. In de tijd van Aristoteles werd deze techniek al gebruikt. Het werkt als volgt: door een klein gaatje valt er licht in een donkere ruimte waardoor de buitenwereld wordt geprojecteerd op de tegenoverliggende wand. Wel links/rechts gespiegeld en ondersteboven.

Bij pinhole-fotografie maak je gebruik van dit principe. Als je foto's maakt met een pinhole-camera zijn ze vaak niet erg scherp en vertonen ze flink wat vignettering. Het zijn vaak dromerige beelden die eruit zien of ze al lang geleden genomen zijn.

Je weet eigenlijk ook nooit wat je precies fotografeert omdat je geen gebruik kunt maken van de handige functies van een moderne camera, zoals een belichtingsmeter of zoeker. Het resultaat is dus altijd een verrassing, wat wel één van de charmes ervan is.

Bethany de Forest Bubbling Seahorses

Foto: Bethany de Forest. Bubbling Seahorses

Je fotografeert dus door een klein gaatje in plaats van door een objectief. Het kleine gaatje kun je zelf maken in je bodydop (waarmee je je camera afsluit als er geen objectief op zit). Maak een klein en zo rond mogelijk gaatje (ongeveer 0,3mm). Boor bijvoorbeeld een gat in het midden van de cameradop.

Het gat is dan nog wel te groot, maar dat kun je naderhand afdekken aan de achterzijde met bijvoorbeeld een stukje aluminiumfolie waarin je met een speld een gaatje hebt geprikt. Plak de voorzijde van de cameradop af met een hersluitbaar stukje tape, zodat het gaatje alleen open is tijdens de opname.

Nu zet je je camera op statief en zet je hem op de B(ulb)-stand en een zo laag mogelijke iso-waarde. Je gebruikt een draadontspanner en je gaat nu proefondervindelijk de belichtingstijd vaststellen. Als je testbeeld te donker is verdubbel je je belichtingstijd net zo lang tot je een goed belichte testopname hebt. Soms is dat een belichtingstijd van wel enkele minuten!

Daarna moet je ook nog experimenteren met de scherpte van je beeld. Als dit te onscherp is, probeer dan een beter gaatje te maken. Op internet zijn veel handleidingen met ideeën te vinden hiervoor.

Bij pinhole-fotografie heb je een enorme scherptediepte tot je beschikking. En dat is maar goed ook, want doordat je geen objectief gebruikt, kun je helemaal niet scherpstellen!

Bethany de Forest - maquette

Foto: Bethany de Forest

De Nederlandse kunstenares Bethany de Forest maakt dankbaar gebruik van deze oneindige scherptediepte. Ze maakt maquettes die ze fotografeert met de penhole-techniek. Het zijn prachtige surrealistische en prachtig gekleurde kunstwerkjes.

2. Wet-plate


Bij Wet Plate fotografie, ook wel Collodion fotografie, ga je weer helemaal terug naar de oertijd van de fotografie. Je gaat te werk met historische fotografische technieken. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen opduiken die bezig zijn met Wet Plate fotografie

In onderstaand filmpje van David Rambow zie je hoe hij hoe hij geïnteresseerd raakte in deze techniek en hoe hij hem levend houdt voor de volgende generatie.


Frederick Scott Archer was de uitvinder van de Wet Plate techniek. Het procedé op glas is een manier van fotograferen geboren in 1851, ruim voor de intrede van het filmrolletje.

De procedure vergt veel geduld en toewijding en je moet behoorlijk wat spullen meesjouwen als je ergens een fotoshoot organiseert. Op de site van Indra Moonen kun je zien hoe deze procedure precies in zijn werk gaat.

De glasplaten worden handmatig op maat gesneden en ze moeten meteen na belichting ontwikkeld, gestopt en gefixeerd worden. Alle chemicaliën moeten dus ook mee op pad, naast de zware en omvangrijke camera zelf.

Portrait wet plate - Indra Moonen

Wet-plate foto van Indra Moonen


3. Onderwaterfotografie


Onderwaterfotografie is heel leuk om te doen! Kies een onderwatercamera of maak je camera waterproof met een onderwaterhuis en spring in het water.

Of je nu snorkelt of duikt of in een zwembad fotografeert, onderwaterfotografie vereist niet alleen een waterproof (gemaakte) camera, maar ook andere instellingen dan bovenwater. Naarmate je dieper onderwater gaat, verdwijnen er namelijk steeds meer kleuren, om te beginnen de kleur rood. Daarom moet je dus bijlichten!

In mijn eerdere artikel over onderwaterfotografie lees je 10 tips voor het fotograferen onderwater.

Koraalbad centerparcs


Aan mogelijkheden geen gebrek en als je toch liever gaat voor de wat meer gangbare fotografie, dan is er op Photofacts Academy natuurlijk een keus aan mogelijkheden. Er is nog zóveel te doen... Succes!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. Camiel Driessen
    Camiel Driessen schreef op dinsdag 21 mei 2019 om 13:04  | reageer

    Hey Michelle, ben erg onder de indruk van de pinhole techniek die je beschrijft. Ga ik zeker een keertje proberen!

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 mei 2019 om 13:06  | reageer

    Leuk Camiel! Ben wel benieuwd naar je resultaten, laat maar een keer iets zien van je werk!

  3. jacques Klarenbeek
    jacques Klarenbeek schreef op zondag 26 mei 2019 om 07:40  | reageer

    Dag michelle, bij pinhole fotografie, staat dat je een gaatje van 0,3 mm moet hebben. Dit lijkt mij moeilijk te doen. Moet het gaatje geen 3 mm zijn? Jacques

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 26 mei 2019 om 11:41  | reageer

    @Jacques: nee het moet echt een speldenprik zijn!

  5. Jacques KL
    Profiel Jacques KL schreef op maandag 27 mei 2019 om 06:53  | reageer

    Dag Michelle,
    Bedankt voor je vlotte antwoord. Ik had het verkeerd begrepen. Ga het zeker proberen. Je hebt me gestimuleerd,
    Jacques

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord