Elja Trum

6 tips voor het beoordelen van foto's

maandag 10 maart 2014, 23:59 door | 21.758x gelezen | 24 reacties

Op internet is het niet moeilijk om een foto snel af te kraken met een lompe opmerkingen. Dat is echter niet bepaald een nette manier van omgaan met anderen. Een bruikbare beoordeling geven van een foto waar de fotograaf ook daadwerkelijk wat aan heeft is echter helemaal niet zo moeilijk en kost je maar een klein beetje extra moeite.

1. Voegt je opmerking iets toe?


Het heeft geen zin om de zoveelste te zijn die in de reacties op een foto 'Prachtig!' roept. Bedenk voordat je een reactie op een foto plaatst of de reactie ook wel echt toegevoegde waarde heeft. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het slimmer om maar gewoon niet te reageren.

Op Facebook is dit trouwens handig opgelost; in plaats van een reactie toevoegen die geen meerwaarde heeft kun je toch eenvoudig laten weten dat de foto je aanstaat; simpelweg door hem te 'liken'.

2. Geef opbouwde kritiek


Het is nooit moeilijk om kritiek te geven op een foto. Op elke foto is wel wat aan te merken. Al is het maar dat je altijd een andere keuze had kunnen maken waardoor de foto net wat anders was geweest en wellicht wel beter.

Als je iets aan te merken hebt, doe dat dan op een opbouwde manier. Niemand heeft er wat aan als een foto afgekraakt wordt (al vind je hem dan nog zo slecht). De fotograaf kan echter wel zijn voordeel doen met oprechte suggesties ter verbetering. Maak je er in zo'n geval niet te makkelijk vanaf en geef eventueel verwijzingen naar een uitleg van een bepaalde techniek of bijvoorbeeld compositieregel.

En als je dan echt niks opbouwend te melden hebt, reageer dan niet op de foto.

3. Hanteer gebruikelijke fatsoensnormen


Op internet kun je jezelf verschuilen in anonimiteit en zo lekker je ongezouten mening geven. Dat het kan betekent echter niet dat je het ook moet doen. Soms lijkt het wel dat iemand, zodra die zich anoniem op internet begeeft, opeens een ander persoon wordt. Ben je tegen mensen die bij de bakker voor je in de rij staan ook zo onaardig?

Ik vind altijd dat je jezelf op internet net zo moet gedragen als in het dagelijks offline leven. Gewoon fatsoensnormen hanteren en je niet verschuilen in anonimiteit. Aan de ontvangende kant zit ook gewoon iemand met gevoel en emotie. Die heeft zijn best gedaan op de foto waar je op reageert en dat verdient een nette reactie.

4. Stel een vraag


Een mooie manier om niet alleen een reactie achter te laten, maar ook waarde toe te voegen aan de discussie is een vraag stellen over de foto. Bij voorkeur geen algemene vraag, maar juist een vraag die laat zien dat je nagedacht hebt over hoe de foto gemaakt is.

Het leuke van vragen stellen is dat het antwoord voor jou, en alle anderen die het lezen, ook erg waardevol kunnen zijn. Zo kun je veel leren van fotografen die vertellen over de details van hun werkwijze in een bepaalde foto.

5. Uit je gevoel


Zonder zweverig te willen klinken; het is goed om jouw gevoel te beschrijven bij een reactie op een foto. Zo'n beschrijving van je emoties kan goed onder woorden brengen wat een foto teweeg brengt bij iemand en dat is dan weer prettig om te horen voor de fotograaf. Ook kan hij of zij zo bepalen of de emotie die opgeroepen wordt ook is wat de bedoeling was bij het maken van de foto.

6. Gebruik de vier pijlers


In het boek Over Foto's Gesproken van Brongers en Ophof (uitgegeven door de Fotobond, ISBN 9789075979572) wordt het beoordelen van een foto aan vier pijlers gehangen: beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. De eerste twee pijlers zijn objectief en de laatste twee subjectief.

Door (1) te beschrijven wat je ziet op de foto kunnen anderen kijken of ze hetzelfde zien in de foto die je bespreekt. Je kunt daarna doorgaan met (2) het analyseren. Hier kun je benoemen welke technieken en eventueel stijl van de fotograaf je terugziet je de foto.

Bij het (3) interpreteren van de foto kun je de uitkomsten van de eerste twee stappen gebruiken om een relatie te leggen tussen alle aspecten van de foto. Waar gaat de foto over? Welke bedoeling had de fotograaf (wellicht) met de foto?

In de laatste stap (4) waardeer je de foto. Door eerst de stappen te doorlopen voorkom je dat je zomaar een eerste indruk uit, maar heb je daadwerkelijk nagedacht over de foto. Je noemt hier wat de foto met jou doet. Wat zou er volgens jou nog kunnen verbeteren in de foto? Wat vind je goed?

Foto beoordelen

Hier (PDF) vind je een handige checklist voor het bespreken van foto's aan de hand van deze vier pijlers.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. Rita
  Rita schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 07:46

  Ik lees dat ik alleen opbouwende kritiek hoor te gebruiken maar dat is gewoon de kop in het zand steken. Ik heb heel veel stront over mij heen gekregen en daar heel veel van geleerd. Degene die de foto plaatst moet beseffen dat ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.
  Wat ik zo jammer vind van een artikel als dit is dat we nu allemaal als makke schapen gaan denken dat het zo moet en zo hoort.
  In de arbeidssector heb je ook een paar mensen die roepen dat je brief en cv er zo uit moet zien en iedereen gelooft dat. Er is dus geen orginaliteit mee te vinden en de recruiters worden er ziek van ook al hebben ze er zelf aan mee gedaan.
  Zullen we ons voornemen dat ieder een foto, maaltijd, etc. beoordeeld op zijn/haar eigen manier met respect voor elkaar?

 2. Jacobus
  Profiel  Jacobus schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 08:15

  Mensen zijn geneigd zichzelf erg serieus te nemen en fotografen, zowel amateur als professional, delen die eigenschap. En dan kan kritiek, bedoeld of onbedoeld, hard aankomen. De beste vraag die je jezelf kan stellen als je niet de reacties op je werk krijgt die je verwacht..., word je beledigd of laat je je beledigen?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 09:16

  @Rita; bij opbouwde kritiek is het prima mogelijk om ook te melden wat niet goed is aan een foto. Ook als de foto in zijn geheel erg matig is. Het gaat om de manier waarop je het brengt. In tegenstelling tot wat jij wellicht denkt is het absoluut niet nodig om stront over iemand uit te gooien. Dat lijkt me weinig respect tonen voor elkaar.

 4. imke
  imke schreef op dinsdag 11 maart 2014 om 09:45

  Ik ben het met Elja eens. opbouwende kritiek betekend dat je best mag zeggen wat je aan een plaatje mis vind, maar dan er even bij vermeld hou jij denkt dat het beter kan. Ik kan me niet voorstellen dat je veel leert van de opmerking 'nou, ik vind het niks hoor!', maar van 'eerlijk gezegd vind ik het niet zo'n goede foto, want de achtergrond stoort te veel' leer je een stuk meer. En ja, het 'nadeel' van alles zo publiekelijk via het internet is dat je jezelf wel erg bloot steld, dus je moet zowiezo wel een beetje tegen kritiek kunnen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord