Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony A9 mark III

vrijdag 19 april 2024, 15:30 door | 1.372x gelezen | 2 reacties

De Sony A9 mark III is de eerste camera met een global shutter. Hiermee wordt de sensor in één enkel moment uitgelezen in plaats van lijn voor lijn. Ik kreeg deze camera voor een uitgebreide review waarbij niet alleen het voordeel van de global shutter aan bod komt.

De Sony A9 mark III is de derde generatie Alpha-camera's die specifiek gericht is op actiefotografie. de camera heeft een beter ergonomisch design en is eenvoudiger in het gebruik door meer fysieke instelmogelijkheden.

Nando sony a9m3 review 6

De ergonomie van de Sony A9 mark III is heel erg goed. De camera ligt perfect in de hand.

Deze verbeterde ergonomie wordt bereikt door een goed ontworpen grip en een schuiner geplaatste ontspanknop. Hierdoor is het eenvoudiger om het instelwiel daaronder te bedienen zonder de vinger van de ontspanknop te halen.

De knoppen hebben een goede feedback en een duidelijk drukpunt. De joystick werkt prettig en een extra, vijfde custom knop biedt meer gepersonaliseerde instelmogelijkheden. Helaas blijft het instelwiel op de achterzijde, met daarin de vier knoppen, slecht bedienbaar.

Op de linkerschouder is een dubbel instelwiel waarmee de opname en autofocus instellingen gemaakt kunnen worden. Dit biedt een groot voordeel omdat je niet langer het menu in hoeft te duiken. Onder het PASM wiel zit de schakelaar voor de foto/video/S&Q instelling.

Nando sony a9m3 review 3

Een overzicht van de knoppen en instelwieltjes. Alles zit onder handbereik zodat je niet snel het menu moet induiken.

De A9 mark III heeft het fantastische kantelbare klapscherm van de A7R V gekregen. De elektronische zoeker heeft een hoge resolutie en kan tot 200 fps ververst worden. Dit is perfect voor snelle actie.

Over actiefotografie gesproken, de camera kan tot maximaal 120 beelden per seconde vastleggen. Dit enorme aantal laat je geen enkel moment missen. Ben je bang dat je te laat bent met het fotograferen, de pre-recording functie kan tot één seconde voor het fotograferen al beelden vastleggen.

De autofocus heeft de bekende objectdetectie met herkenning voor mens, dier, vogel, insect, auto/trein en vliegtuig. Je kan ook kiezen voor gecombineerd dier/vogel. Helaas kan de camera niet automatisch tussen deze objecten kiezen. De AI-engine laat de camera bewegingen voorspellen, waardoor de autofocus tracking nauwkeuriger en sneller is.

Nando sony a9m3 review 4

De autofocus werkt snel en nauwkeurig. De tracking laat het soms op onverwachte momenten afweten. Dit is een voorbeeld daarvan.(A9m3 + FE300mm GM, ISO 320, f/2.8, 1/2.000 sec - AF-tracking geoptimaliseerd - onbewerkte foto's)

Vlekkeloos werkt de autofocus niet. Er waren meer momenten dat het verkeerde object gekozen werd. Ook de tracking liet het regelmatig afweten, zowel in complexe situaties als eenvoudige situaties.

De instelmogelijkheden van de camera zijn vrijwel eindeloos. Dat betekent dat het complex is om de juiste instellingen te vinden, met name bij de autofocus mogelijkheden kan dat leiden tot tegenvallende resultaten.

Nando sony a9m3 review 7

De snelheid van de camera is perfect voor actiefotografie. Ook onder moeilijke lichtomstandigheden (A9m3 + FE300mm GM, ISO 2.500, f/2.8, 1/1.000 sec - bewerkt naar smaak)

De camera heeft een aantal nadelen die kenmerkend zijn voor Sony. Het menu, hoewel sterk verbeterd over het oude, is niet altijd logisch opgebouwd en afkortingen zijn verwarrend. Er zijn beperkingen voor instelmogelijkheden, zoals een limiet voor de bulb-timer en de belichtingssimulatie die maar tot +/- drie stops correctie laat zien.

De global shutter is natuurlijk wat de camera uniek maakt. Hiermee wordt de sensor in één enkel moment uitgelezen. Hierdoor ontstaat niet langer het rolling shutter effect. Je hoeft niet langer bang te zijn voor beeldvervorming bij panning bewegingen.

Nando sony a9m3 review

Ondanks de panning zijn de verticale lijnen in de achtergrond verticaal. Er is geen enkel rolling shutter effect, alles dankzij de global shutter.

Een ander voordeel is de mogelijkheid tot het flitsen met elke gewenste sluitertijd. In theorie kan dat zelfs tot de 1/80.000 seconde waartoe de A9 mark III in staat is. In de praktijk zijn er vrijwel geen flitsers die deze snelle tijden kunnen halen.

In de praktijk zal een sluitertijd van 1/1.000 seconde het maximum voor flitsfotografie zijn, zonder uit te wijken naar high-speed-sync. De flitsduur is simpelweg te lang om een goede belichting te krijgen bij snellere sluitertijden. Lees er meer over in mijn artikel over dit onderwerp.

Nando sony a9m3 review 5

In de studio met flits. Hoewel alle sluitertijden mogelijk zijn, houdt het praktisch gezien op bij ongeveer 1/500 tot 1/1.000 sec ((A9m3 + Zeiss Batis 85mm, ISO 125, f/8, 1/500 sec - Profoto B10, bewerkt naar smaak)

Door het ontwerp is de base-ISO hoger dan wat je van andere sensoren gewend bent. De laagste ISO-waarde ligt op ISO 250. Je kan dit geforceerd verlagen tot ISO 125.

De ISO-prestaties en het dynamisch bereik blijven achter op andere Sony-camera's. Bij ISO 6.400 is de ruis al duidelijk aanwezig. Donkere delen oplichten kan tot vier stops voordat de ruis storend wordt.

Nando sony a9m3 review 9

ISO-prestaties in vergelijk met gecorrigeerde onderbelichting. Alle foto's zijn onbewerkt, afgezien van een crop en belichtingcorrectie.

De Sony A9 mark III is een fantastische camera. Ik vind het ergonomisch de beste camera die Sony tot op heden heeft gemaakt, afgezien van een aantal kleine minpuntjes. Het menu mag minder cryptisch, en de het vergt een studie op de optimale instellingen te vinden.

De global shutter is een fantastische techniek die vooral de actiefotograaf zal aanspreken. Combineer dit met de enorme beeldsnelheid en je hebt een ideale actiecamera. De voordelen voor flits zijn er, maar dat is beperkt.

Nando sony a9m3 review 8

Atletiek bosloop, met AF-tracking (A9m3 + FE300mm GM, ISO 400, f/2.8, 1/1.000 sec, onbewerkt)

Ben je geen actiefotograaf, of fotografeer je slechts sporadisch snelle actie? Dan biedt de global shutter in feite meer nadeel. Je levert namelijk veel in op ISO-prestaties en dynamisch bereik.

Wil je alles lezen over mijn bevindingen, de voordelen en nadelen? Lees dan mijn review op de website van Cameraland.nl. Niet alleen de Sony A9 mark III komt aan bod, maar ook de prachtige Sony FE 300mm f/2.8 GM OSS.

Met dank aan Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de camera en het 300mm objectief.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Jax
    Jax schreef op dinsdag 23 april 2024 om 11:59  | reageer

    Ik vind de camaera recensies altijd erg leuk om te lezen maar wanneer komt er eens een recensie van cameras die voor iedereen betaalbaar zijn (lagere segment). Ik denk dat veel beginnende fotografen daar wel wat aan hebben. Leuk zo een Sony a9 III maar de body alleen al kost €6999,-. Dat krijg ik er bij mjin vrouw niet door.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 23 april 2024 om 12:07  | reageer

    Er zijn ook reviews van goedkopere camera's gemaakt. Ik heb er een aantal gedaan van Canon (R50, R10 bijvoorbeeld) en van Sony (A6700, A7 IV bijvoorbeeld)
    https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/reviews/review-sony-a6700-aps-c-mirrorless-camera.asp
    https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/reviews/review-canon-eos-r50-mirrorless-camera.asp
    https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/reviews/review-canon-eos-r8-full-frame-mirrorless-camera.asp
    Deze uit het duurdere segment moeten ook aan bod komen, natuurlijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord