6 tips voor een watershoot
maandag 1 juli 2013, 23:47 door Elja Trum | 18.132x gelezen | 11 reactiesEen paar weken geleden heb ik een watershoot gedaan. Dat was een leerzame onderneming, want er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel daarom zes tips hoe je zelf ook aan de slag kunt met je eigen watershoot.
1. Gebruik warm water
Ook al is de omgevingstemperatuur een graad of twintig, als je als model veel stil moet staan met natte kleding aan of alleen een natte huid dan koelt het snel af. Het helpt dan alvast een beetje als je in elk geval warm water gebruikt in plaats van ijskoud kraanwater.
Los van het warme water is het slim om regelmatig even te stoppen om het model op te laten warmen. Zorg dus ook voor voldoende handdoeken en comfortabele badjas.
1/125 sec, f/3.5, ISO 200 @ 58mm
2. Waterpistool als waterbron
Natuurlijk kun je ook direct een tuinslang in je studio monteren, maar daar komt veel water in een korte tijd uit. Je moet dan dus ook nadenken over het laten afvloeien van water. Een handige oplossing is het gebruik van een waterpistool; de bekende supersoakers van vroeger. Met zo'n pistool spuit je in een korte tijd een mooie straal water waar je voldoende mee kunt.
3. Maak mooie druppels door indirect te spuiten
Wil je een mooi gordijn van fijnmazige druppels richt dan je waterpistool op een voorwerp waar het water vanaf kan spatten. Wij gebruikte een stuk plexiglas bevestigd aan een statief boven het hoofd van het model.
Door hier met het waterpistool op de schieten kregen we een mooi fijn gordijn van waterdruppels. Wat ook goed kan werken is rechtstreeks op het model schieten (met toestemming uiteraard). Het moment waarop de straal het model raakt is niet zo mooi, maar maak je een foto vlak daarna dan heb je een mooi dicht watergordijn vlak bij je model.
4. Belicht het water
Om de waterdruppels in je foto's te kunnen zien moet je ze belichten. Van voren werkt niet, maar van opzij of van achteren gaat prima. Afhankelijk van het gewenste effect kun je deze standen afwisselen of combineren.
Met meerdere flitsers werken om het water te belichten is een goede keuze, want anders heb je al snel ergens schaduw. Let goed op waar de schaduw valt; pas als je de foto maakt zul je zien dat op die plek geen (of nauwelijks) water zichtbaar is.
1/160 sec, f/5.0, ISO 200 @ 52mm
Plaats je een flitser achter het model, zet deze dan niet te laag. Anders krijg je boven het hoofd de schaduw in het water te zien (zoals in de foto hierboven). Wanneer je de flitser achter je model plaatst zul je geen druppels voor je model zien in de lucht (daar is immers de schaduw).
5. Pas op met elektriciteit
Elektriciteit en water zijn geen goede combinatie. Het is dan ook belangrijk om extra goed op te letten dat je deze twee niet bij elkaar brengt gedurende je watershoot. Spuit niet met water in de richting van je flitsers en zorg dat er geen kabels in de buurt van de waterbak komen. Zeker met stekkerdozen moet je goed oppassen.
Je wilt niet dat je model of jijzelf onder stroom komt te staan gedurende de shoot. Breng je een flitser in de buurt van het water zorg er dan voor dat deze voorzien is van bijvoorbeeld een softbox zodat je een extra buffer hebt wanneer er eens wat druppels de verkeerde kant op vliegen.
1/160s, f/5.0, ISO 200 @ 59mm
6. Varieer en probeer
Zoals bij eigenlijk elke shoot moet je vooral ook veel variëren en proberen. Niet alleen verschillende poses van je model, maar ook wat verschillende lichtopstellingen en verschillende manieren van het gebruik van water. Zo kun je bijvoorbeeld ook juist eens een beker water over je model gooien of een waterballon gebruiken voor een flink plens water in één keer.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
11 reacties
-
Margo schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:11 | reageer
Waterfoto's kunnen erg leuk zijn als je gebruik maakt van daglicht, zon dus en als model niet gebruik maakt van dramatisch kijkende fotomodellen maar van spelende kinderen. Jammer dat je je eigen zoontje niet lekker onder een waterstraal liet spelen.
-
koos van nierop schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:32 | reageer
Waterfoto's wat een erg leuk idee, je moet er natuurlijk wel de geschikte ruimte voor hebben omdat binnen te kunnen doen, of zoals Margo zegt, met spelende kinderen in de zon. Daar kan niets mis mee gaan en zijn de foto's vermoedelijk spontaner
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:34 | reageer
Ik zie niet in waarom zonlicht of flitslicht dat verschil zou moeten maken... het is een heel andere tak van sport om in een studio met water aan de slag te gaan, maar licht is licht, toch?
-
-
Bert B schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 17:47 | reageer
Dank voor je info Elja.
Zou je ook wat info kunnen geven over je gebruikte diafragma's en sluitertijden>
dank -
osten schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 18:33 | reageer
Hallo Elja
Intersant,we hebben weer iets bijgeleerd.
Grt.
osten -
Elja Trum schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 23:11 | reageer
@Bert; goed punt, ik heb de EXIF informatie in het artikel toegevoegd.
Overigens bevries je het water dus juist met het flitslicht in deze situatie. Ik had voor deze shoot (bij Studio Nijmegen) de beschikking over hele snelle flitsers waardoor de waterdruppels echt cirkels zijn geworden.
Een flitser is op zijn snelst op zijn minst krachtige flitsstand. Vandaar dat ik de ISO iets verhoogd heb. Achteraf was 400 of 800 ISO wellicht nog beter geweest in combinatie met kleinere diafragma's (meer scherptediepte). -
Maaike schreef op donderdag 4 juli 2013 om 18:32 | reageer
Is het mogelijk om volgende keer ook een foto te plaatsen van de studio? Ik zie vaker waterfoto's voorbij komen en vind het prachtig maar kan me niet echt een beeld vormen van 'de waterbak' en plexiglas boven het hoofd. Verder erg leuk om te lezen!
-
Jan schreef op donderdag 4 juli 2013 om 19:02 | reageer
@Elja; Voor een systeemflitser geldt dat wel. Voor een studioflitser geldt niet per definitie dat een lagere stand een snellere actie kan bevriezen.
-
Elja Trum schreef op donderdag 4 juli 2013 om 23:33 | reageer
@Maaike; Goed punt, zo'n foto had ik moeten maken. De waterbak was in dit geval gemaakt van 4 planken van 6 meter lang en 10 centimeter breed. Deze waren aan elkaar geschakeld (zoals je met een bed ombouw ook vaak ziet) en stonden zo in een vierkant op de grond.
In het midden hiervan stond een verhoog van een centimeter of 30 hoog die qua afmetingen een stuk kleiner was. Over het geheel was een groot zwart plastic zeil getrokken. Hierdoor ontstaat een 'eilandje' in een bak water. Het eilandje is waar we Michelle op hebben laten staan, zitten en liggen. Water dat daar vanaf stroomde kwam in de bak terecht.
Door haar op een eilandje te zetten kun je ten voeten uit fotograferen zonder dat je de rand van de bak op de foto krijgt.
Aan een statief maakte we met een klem een stuk plexiglas vast, maar dit had net zo goed een stuk hout of iets dergelijks kunnen zijn. Het gaat erom dat je ergens op kunt schieten met het waterpistool zodat de straal verandert in mooie fijne druppels.
Het is geen foto, maar wellicht verduidelijkt het toch wat..
@Jan; Oke, dat zou kunnen. Het geldt wel voor mijn eigen Elinchrom flitsers en ook voor de studioflitsers die in Studio Nijmegen gebruikt werden. Uiteraard kun je naar de specs van jouw flitser kijken om te zien op welke stand deze het snelst zijn (kortste flitsduur). -
Gerard Bolhuis schreef op woensdag 17 september 2014 om 16:48 | reageer
Volgens mij heb jij een hele leuke dag gehad
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Behind the Scene bij mijn watershoot
door Elja Trum
-
Fotografie ideeën bij tropische temperaturen
door Elja Trum
-
Watershoot bij Studio Nijmegen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.747 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.