Elja Trum

6 tips voor een watershoot

maandag 1 juli 2013, 23:47 door | 15.910x gelezen | 11 reacties

Een paar weken geleden heb ik een watershoot gedaan. Dat was een leerzame onderneming, want er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel daarom zes tips hoe je zelf ook aan de slag kunt met je eigen watershoot.

1. Gebruik warm water


Ook al is de omgevingstemperatuur een graad of twintig, als je als model veel stil moet staan met natte kleding aan of alleen een natte huid dan koelt het snel af. Het helpt dan alvast een beetje als je in elk geval warm water gebruikt in plaats van ijskoud kraanwater.

Los van het warme water is het slim om regelmatig even te stoppen om het model op te laten warmen. Zorg dus ook voor voldoende handdoeken en comfortabele badjas.

Michelle watershoot liggend
1/125 sec, f/3.5, ISO 200 @ 58mm

2. Waterpistool als waterbron


Natuurlijk kun je ook direct een tuinslang in je studio monteren, maar daar komt veel water in een korte tijd uit. Je moet dan dus ook nadenken over het laten afvloeien van water. Een handige oplossing is het gebruik van een waterpistool; de bekende supersoakers van vroeger. Met zo'n pistool spuit je in een korte tijd een mooie straal water waar je voldoende mee kunt.

3. Maak mooie druppels door indirect te spuiten


Wil je een mooi gordijn van fijnmazige druppels richt dan je waterpistool op een voorwerp waar het water vanaf kan spatten. Wij gebruikte een stuk plexiglas bevestigd aan een statief boven het hoofd van het model.

Door hier met het waterpistool op de schieten kregen we een mooi fijn gordijn van waterdruppels. Wat ook goed kan werken is rechtstreeks op het model schieten (met toestemming uiteraard). Het moment waarop de straal het model raakt is niet zo mooi, maar maak je een foto vlak daarna dan heb je een mooi dicht watergordijn vlak bij je model.

4. Belicht het water


Om de waterdruppels in je foto's te kunnen zien moet je ze belichten. Van voren werkt niet, maar van opzij of van achteren gaat prima. Afhankelijk van het gewenste effect kun je deze standen afwisselen of combineren.

Met meerdere flitsers werken om het water te belichten is een goede keuze, want anders heb je al snel ergens schaduw. Let goed op waar de schaduw valt; pas als je de foto maakt zul je zien dat op die plek geen (of nauwelijks) water zichtbaar is.

Michelle watershoot shaduw
1/160 sec, f/5.0, ISO 200 @ 52mm

Plaats je een flitser achter het model, zet deze dan niet te laag. Anders krijg je boven het hoofd de schaduw in het water te zien (zoals in de foto hierboven). Wanneer je de flitser achter je model plaatst zul je geen druppels voor je model zien in de lucht (daar is immers de schaduw).

5. Pas op met elektriciteit


Elektriciteit en water zijn geen goede combinatie. Het is dan ook belangrijk om extra goed op te letten dat je deze twee niet bij elkaar brengt gedurende je watershoot. Spuit niet met water in de richting van je flitsers en zorg dat er geen kabels in de buurt van de waterbak komen. Zeker met stekkerdozen moet je goed oppassen.

Je wilt niet dat je model of jijzelf onder stroom komt te staan gedurende de shoot. Breng je een flitser in de buurt van het water zorg er dan voor dat deze voorzien is van bijvoorbeeld een softbox zodat je een extra buffer hebt wanneer er eens wat druppels de verkeerde kant op vliegen.

Michelle watershoot alt
1/160s, f/5.0, ISO 200 @ 59mm

6. Varieer en probeer


Zoals bij eigenlijk elke shoot moet je vooral ook veel variŽren en proberen. Niet alleen verschillende poses van je model, maar ook wat verschillende lichtopstellingen en verschillende manieren van het gebruik van water. Zo kun je bijvoorbeeld ook juist eens een beker water over je model gooien of een waterballon gebruiken voor een flink plens water in ťťn keer.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:11

  Waterfoto's kunnen erg leuk zijn als je gebruik maakt van daglicht, zon dus en als model niet gebruik maakt van dramatisch kijkende fotomodellen maar van spelende kinderen. Jammer dat je je eigen zoontje niet lekker onder een waterstraal liet spelen.

 2. koos van nierop
  koos van nierop schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:32

  Waterfoto's wat een erg leuk idee, je moet er natuurlijk wel de geschikte ruimte voor hebben omdat binnen te kunnen doen, of zoals Margo zegt, met spelende kinderen in de zon. Daar kan niets mis mee gaan en zijn de foto's vermoedelijk spontaner

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:34

  Ik zie niet in waarom zonlicht of flitslicht dat verschil zou moeten maken... het is een heel andere tak van sport om in een studio met water aan de slag te gaan, maar licht is licht, toch?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 juli 2013 om 13:54

  @Margo; dat kan altijd nog. vrolijk
  Vooralsnog was het nog niet echt weer om lekker met water buiten te spelen..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.327 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord