Elja Trum

Watershoot bij Studio Nijmegen

woensdag 12 juni 2013, 23:50 door | 15.300x gelezen | 13 reacties

Door Edwin van Studio Nijmegen werd ik uitgenodigd om bij hem in zijn gloednieuwe studio te komen fotograferen. Hij kwam met de suggestie voor een watershoot; een sessie waarbij een model gecombineerd wordt met water(druppels). Zo'n aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan!

Michelle zittend

Studio Nijmegen


Ik ken Edwin van Fotoclub Wijchen waar we beiden lid van zijn. Daar hoorde ik ook dat hij samen met zijn vrouw druk bezig was met het opzetten van een studio in Nijmegen die hij voor de verhuur aanbiedt. Studio Nijmegen is begin april open gegaan en ik moet zeggen dat er erg goed nagedacht is over de opzet van de studio en de inrichting.

De studio bevindt zich op een bedrijventerrein aan de rand van Nijmegen en ligt zowat tegen de snelweg aan. Goed bereikbaar dus. Voor mij was het helemaal makkelijk, want mijn kantoor zit in hetzelfde pand als zijn studio.

Studio Nijmegen kun je voor 40 euro (inclusief BTW) per uur huren voor eigen gebruik. Voor een dagdeel van vier uur betaal je 121 euro inclusief BTW.

Razendsnelle flitsers


De reden waarom Edwin een watershoot voorgesteld heeft ligt bij de flitsers die hij gebruikt. De Lencarta flitsers die hij gebruikt zijn namelijk razendsnel en daardoor perfect geschikt voor het bevriezen van waterdruppels in een foto. Dat kon ik op deze manier mooi eens in de praktijk uit proberen.

Niet alleen is de flitsduur bij deze flitser 1/20.000ste van een seconde (bij de 300 watt versie op de laagste stand), de flitsers laden ook nog eens razendsnel weer op. De camera kan gewoon in de high-speed schietmodus; je krijgt geen zwarte opname doordat de flitser je niet bij zou kunnen houden.

Zeker bij een watershoot is dit erg praktisch, want je weet niet precies wanneer het perfecte moment is voor de foto. Waterdruppels kun je immers nauwelijks regisseren. Bij gebrek aan complex waterinstallatie hebben wij ook gekozen voor het gebruik van een Super Soaker waterpistool om het water in de foto te krijgen. Deze Super Soaker geeft een krachtige, maar kortdurende, straal. Je hebt dus maar een seconde of twee om de foto te maken.

Michelle; schieten in bursts

De korte flitsduur is ook interessant. Hiermee kun je snel bewegende onderwerp gemakkelijk en absoluut bevriezen. Dat kan een model zijn die springt of wild beweegt, maar dus ook een waterdruppel die in de lucht hangt.

Om het verschil te laten zien dat ontstaat bij een langere flitsduur heb ik ook een paar foto's geschoten met mijn Canon 600EX-RT flitser. Ik plaatste de flitser achter Michelle (en twee reflectieschermen voor haar) en nam onderstaande foto.

Michelle opzetflitser

Zoals je kunt zien zijn de waterdruppel in deze foto te zien als kleine streepjes (klik op de foto om deze in groter formaat te zien). Op zich is dit natuurlijk een ook prima manier om een dergelijke shoot te doen. Wat naast de vorm opvalt is dat (als je goed kijkt) je allerlei kleuren in het water terug ziet. Dit heeft te maken met de langere flitsduur en breking van licht in het water. Hieronder een vergelijkbare foto genomen met de Lencarta flitsers.

Michelle studioflitser

Hier zie je dat de waterdruppels echt bevroren zijn in de lucht en puur rondjes zijn. Het verschil in snelheid is overigens ook zo groot doordat de Canon 600EX-RT op de maximale sterkte flitste terwijl de Lencarta's juist op de laagste stand gebruikt zijn. Hoe lager het gebruikte vermogen van een flitser, hoe korter de flitsduur zal zijn.

Watershoot


Om mooie waterdruppels te maken hebben we met het waterpistool tegen een plexiglas plaat geschoten die boven Michelle hing (aan een statief). Dit zorgde voor veel kleine waterdruppels die mooi verspreid naar beneden kwamen terwijl er niet heel veel water voor nodig was.

Uiteraard hebben we warm water gebruikt zodat model Michelle het even uit kon houden. Met enige regelmaat hebben we haar rust gegund zodat ze zichzelf even af kon drogen en op kon warmen. Ondertussen konden wij mooi een nieuwe opstelling maken of de foto's naar de laptop kopiŽren om ze beter te kunnen bekijken.

Michelle rug

We hebben redelijk wat verschillende opstellingen en poses geprobeerd. Het is nog best even zoeken naar poses die het best werken en ook wat betreft het licht is het best even uitproberen. Het water bleek het best te belichten door een flitser recht achter Michelle te plaatsen. Een andere flitser met softbox was dan het hoofdlicht om Michelle mooi uit te lichten.

Mede dankzij de burst-opnames heb ik gisteren middag ruim 400 foto's geschoten tijdens de watershoot sessie.

Zelf een watershoot?


Lijkt het je zelf ook leuk om eens een dergelijke watershoot te proberen? Je kunt Edwins studio, inclusief de waterbak, huren. Ook kun je jezelf inschrijven voor de workshops waterfotografie die hij in later dit jaar gaat geven waarbij je geleerd wordt hoe je zelf dit soort foto's kunt maken.

Michelle splash

Ik vond het erg gaaf om te doen en ben erg blij met de resultaten die eruit voort gekomen zijn.
Edwin en Michelle ontzettend bedankt voor deze leuke shoot!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 13 juni 2013 om 11:24

  Ik ben al weer uitgekeken op water/gevulde balonnen shoots. Lencarta heeft inderdaad een FS flitsers met een hele korte flits bij een lage flitssterkte.

  Michelle hebt ik ook eens benaderd voor een shoot en ze staat bij mij in het lijstje van nooit reactie ontvangen.

  Ik was graag wat positiever na lezing van het artikel.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 13 juni 2013 om 11:44

  @Marcel; Ja, als je het een paar keer gedaan hebt zal het waarschijnlijk wel saai worden (al kun je hier natuurlijk ook veel kanten mee op, bijvoorbeeld de foto's die je wel eens ziet van 'kleding' gemaakt van water met een kleurtje). Ik vond het echter erg leuk om eens te doen en het is absoluut wat anders dan een 'gewone' fotoshoot.

 3. Marcel
  Marcel schreef op donderdag 13 juni 2013 om 14:37

  @Elja uitgekeken was hier letterlijk bedoelt en ik heb nog nooit een shoot met vallend water gedaan anders dan met wat motregen. knipoog

  Het is zeker anders dan de fotoshoots die wij gewoonlijk doen maar spreekt mij niet aan. Kleding van uiteenspattende ballonnen met gekleurde vloeistoffen ken ik ook en dan zeker ook van de site van Lencarta.

  Ik vind vloeibare latex en andere viscose vloeistoffen interessanter om eens te doen.

  Ik zie wel regelmatig oproepen van fotografen die op zoek zijn naar een studio met mogelijkheid voor watershoots en kan ik dan nu doorverwijzen naar Edwin.

 4. gast schreef op donderdag 13 juni 2013 om 19:03

  Nee , vind dit ook maar heel standaardwerk. Moet veel meer uit te halen zijn

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.007 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord