Watershoot bij Studio Nijmegen
woensdag 12 juni 2013, 23:50 door Elja Trum | 16.515x gelezen | 13 reactiesDoor Edwin van Studio Nijmegen werd ik uitgenodigd om bij hem in zijn gloednieuwe studio te komen fotograferen. Hij kwam met de suggestie voor een watershoot; een sessie waarbij een model gecombineerd wordt met water(druppels). Zo'n aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan!
Studio Nijmegen
Ik ken Edwin van Fotoclub Wijchen waar we beiden lid van zijn. Daar hoorde ik ook dat hij samen met zijn vrouw druk bezig was met het opzetten van een studio in Nijmegen die hij voor de verhuur aanbiedt. Studio Nijmegen is begin april open gegaan en ik moet zeggen dat er erg goed nagedacht is over de opzet van de studio en de inrichting.
De studio bevindt zich op een bedrijventerrein aan de rand van Nijmegen en ligt zowat tegen de snelweg aan. Goed bereikbaar dus. Voor mij was het helemaal makkelijk, want mijn kantoor zit in hetzelfde pand als zijn studio.
Studio Nijmegen kun je voor 40 euro (inclusief BTW) per uur huren voor eigen gebruik. Voor een dagdeel van vier uur betaal je 121 euro inclusief BTW.
Razendsnelle flitsers
De reden waarom Edwin een watershoot voorgesteld heeft ligt bij de flitsers die hij gebruikt. De Lencarta flitsers die hij gebruikt zijn namelijk razendsnel en daardoor perfect geschikt voor het bevriezen van waterdruppels in een foto. Dat kon ik op deze manier mooi eens in de praktijk uit proberen.
Niet alleen is de flitsduur bij deze flitser 1/20.000ste van een seconde (bij de 300 watt versie op de laagste stand), de flitsers laden ook nog eens razendsnel weer op. De camera kan gewoon in de high-speed schietmodus; je krijgt geen zwarte opname doordat de flitser je niet bij zou kunnen houden.
Zeker bij een watershoot is dit erg praktisch, want je weet niet precies wanneer het perfecte moment is voor de foto. Waterdruppels kun je immers nauwelijks regisseren. Bij gebrek aan complex waterinstallatie hebben wij ook gekozen voor het gebruik van een Super Soaker waterpistool om het water in de foto te krijgen. Deze Super Soaker geeft een krachtige, maar kortdurende, straal. Je hebt dus maar een seconde of twee om de foto te maken.
De korte flitsduur is ook interessant. Hiermee kun je snel bewegende onderwerp gemakkelijk en absoluut bevriezen. Dat kan een model zijn die springt of wild beweegt, maar dus ook een waterdruppel die in de lucht hangt.
Om het verschil te laten zien dat ontstaat bij een langere flitsduur heb ik ook een paar foto's geschoten met mijn Canon 600EX-RT flitser. Ik plaatste de flitser achter Michelle (en twee reflectieschermen voor haar) en nam onderstaande foto.
Zoals je kunt zien zijn de waterdruppel in deze foto te zien als kleine streepjes (klik op de foto om deze in groter formaat te zien). Op zich is dit natuurlijk een ook prima manier om een dergelijke shoot te doen. Wat naast de vorm opvalt is dat (als je goed kijkt) je allerlei kleuren in het water terug ziet. Dit heeft te maken met de langere flitsduur en breking van licht in het water. Hieronder een vergelijkbare foto genomen met de Lencarta flitsers.
Hier zie je dat de waterdruppels echt bevroren zijn in de lucht en puur rondjes zijn. Het verschil in snelheid is overigens ook zo groot doordat de Canon 600EX-RT op de maximale sterkte flitste terwijl de Lencarta's juist op de laagste stand gebruikt zijn. Hoe lager het gebruikte vermogen van een flitser, hoe korter de flitsduur zal zijn.
Watershoot
Om mooie waterdruppels te maken hebben we met het waterpistool tegen een plexiglas plaat geschoten die boven Michelle hing (aan een statief). Dit zorgde voor veel kleine waterdruppels die mooi verspreid naar beneden kwamen terwijl er niet heel veel water voor nodig was.
Uiteraard hebben we warm water gebruikt zodat model Michelle het even uit kon houden. Met enige regelmaat hebben we haar rust gegund zodat ze zichzelf even af kon drogen en op kon warmen. Ondertussen konden wij mooi een nieuwe opstelling maken of de foto's naar de laptop kopiëren om ze beter te kunnen bekijken.
We hebben redelijk wat verschillende opstellingen en poses geprobeerd. Het is nog best even zoeken naar poses die het best werken en ook wat betreft het licht is het best even uitproberen. Het water bleek het best te belichten door een flitser recht achter Michelle te plaatsen. Een andere flitser met softbox was dan het hoofdlicht om Michelle mooi uit te lichten.
Mede dankzij de burst-opnames heb ik gisteren middag ruim 400 foto's geschoten tijdens de watershoot sessie.
Zelf een watershoot?
Lijkt het je zelf ook leuk om eens een dergelijke watershoot te proberen? Je kunt Edwins studio, inclusief de waterbak, huren. Ook kun je jezelf inschrijven voor de workshops waterfotografie die hij in later dit jaar gaat geven waarbij je geleerd wordt hoe je zelf dit soort foto's kunt maken.
Ik vond het erg gaaf om te doen en ben erg blij met de resultaten die eruit voort gekomen zijn.
Edwin en Michelle ontzettend bedankt voor deze leuke shoot!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
13 reacties
-
Marcel schreef op donderdag 13 juni 2013 om 11:24 | reageer
Ik ben al weer uitgekeken op water/gevulde balonnen shoots. Lencarta heeft inderdaad een FS flitsers met een hele korte flits bij een lage flitssterkte.
Michelle hebt ik ook eens benaderd voor een shoot en ze staat bij mij in het lijstje van nooit reactie ontvangen.
Ik was graag wat positiever na lezing van het artikel. -
Elja Trum schreef op donderdag 13 juni 2013 om 11:44 | reageer
@Marcel; Ja, als je het een paar keer gedaan hebt zal het waarschijnlijk wel saai worden (al kun je hier natuurlijk ook veel kanten mee op, bijvoorbeeld de foto's die je wel eens ziet van 'kleding' gemaakt van water met een kleurtje). Ik vond het echter erg leuk om eens te doen en het is absoluut wat anders dan een 'gewone' fotoshoot.
-
Marcel schreef op donderdag 13 juni 2013 om 14:37 | reageer
@Elja uitgekeken was hier letterlijk bedoelt en ik heb nog nooit een shoot met vallend water gedaan anders dan met wat motregen.
Het is zeker anders dan de fotoshoots die wij gewoonlijk doen maar spreekt mij niet aan. Kleding van uiteenspattende ballonnen met gekleurde vloeistoffen ken ik ook en dan zeker ook van de site van Lencarta.
Ik vind vloeibare latex en andere viscose vloeistoffen interessanter om eens te doen.
Ik zie wel regelmatig oproepen van fotografen die op zoek zijn naar een studio met mogelijkheid voor watershoots en kan ik dan nu doorverwijzen naar Edwin. -
gast schreef op donderdag 13 juni 2013 om 19:03 | reageer
Nee , vind dit ook maar heel standaardwerk. Moet veel meer uit te halen zijn
-
gast schreef op donderdag 13 juni 2013 om 22:51 | reageer
Wat mij betreft is er in Nederland maar 1 wat betreft water.
www.markderoo.com -
Elja Trum schreef op donderdag 13 juni 2013 om 23:29 | reageer
@Gast; Mark de Roo heeft in het verleden ook al eens geschreven over zijn water projecten op Photofacts. Hij maakt inderdaad mooi werk.
Natuurlijk mag iedereen zijn mening hebben over mijn water foto's, maar zeker voor een eerste keer in een sessie van drie en een half uur waarbij ik nog moest ontdekken wat wel en wat niet werkte ben ik zelf erg tevreden over het resultaat. Ruimte voor verbetering is er altijd. -
gast schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 09:53 | reageer
Misschien is het voor de studio een idee om de samenwerking met Mark de Roo zelf te zoeken voor workshops. Ik zie nu op de website bij workshop een kopie staan van 1 van Mark zijn beelden. Daarbij denk ik als potentiële klant dat de bron een nog interessanter verhaal kan vertellen omdat ik daar op de site niets nieuws zie. Ik denk dat wanneer die synergie gezocht wordt dit interessant kan zijn.
-
Michael schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 11:14 | reageer
Prachtige foto's Elja. Leuk om je enthousiaste verhaal te lezen over de eerste keer dat je een dergelijke shoot doet.
Interessant om het verschil tussen de twee type flitsers te zien. Met die snelle flitsers leg je dus nog meer realiteit vast. -
Edwin schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 15:24 | reageer
Ik denk dat je goed beschreven hebt wat de mogelijkheden zijn in de studio Elja en ook de resultaten voor zo'n eerste keer zijn helemaal niet verkeerd. Wat betreft de watershoot zelf hebben we natuurlijk maar op slechts één van de vele mogelijke manier gezorgd voor een watergordijn (namelijk met een waterpistool). Al eerder heb ik met een grotere watertoevoer gewerkt en dat levert weer hele andere foto's op. Volgende week heb ik nog een shoot waar ik op nog een andere manier ga zorgen voor water. Al deze alternatieven komen ook in de workshop langs, maar het materiaal staat nog niet op de website omdat ik vooral foto's wil laten zien die met het model zijn gemaakt die ook meewerkt aan de workshop.
-
gast schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 19:08 | reageer
Edwin, dit artikel is voornamelijk geschreven om reclame te maken voor je studio, dus ik snap dan niet waarom er niet meer aandacht is besteedt om dan meer variatie in foto's te laten zien.
Beweerde expertise is in deze foto's gewoon niet terug te zien wat het volgen van een workshop heel oninteressant maakt. Bijna een schoenmaker, houd je bij je leest- geval.
Weet niet of Mark de Roo ook workshops geeft wat betreft dit thema, maar hij lijkt me in dit geval DE persoon die weet waar hij het over heeft. -
Elja Trum schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 23:13 | reageer
@Gast; Dit artikel is geschreven omdat ik een leuke dag heb gehad in de studio voor Edwin. Uiteraard heeft hij me daar uitgenodigd omdat hij graag wat naamsbekendheid geeft aan zijn nieuwe studio. Blijkbaar heb jij moeite met mijn (oprechte) enthousiasme over de studio en de watershoot.
Dat jij fan bent van Mark de Roo is wel duidelijk en dat is prima, hij maakt prachtige foto's. Op zijn site biedt hij ook een workshop aan die volgens mij absoluut de moeite zal zijn. Ik stel voor dat je jezelf hier snel voor inschrijft!
Mark was volgens mij drie jaar geleden inderdaad een van de eerdere fotografen die bekendheid is geworden met watershoots. Dat heeft ie prima gedaan, maar dat betekend natuurlijk niet dat andere fotografen zich hier niet mee bezig kunnen houden. Als jij liever geen workshop volgt bij Edwin dan is dat ook goed.
Dit artikel is geschreven omdat ik een leuke dag heb gehad, ik vind dat ik prachtige foto's heb kunnen maken en omdat ik graag deel wat ik geleerd heb met de lezers op Photofacts. Dat doe ik al jaren op Photofacts als ik een leuke of bijzondere shoot gedaan heb. Uiteraard heb ik hier credits gegeven aan Edwin omdat hij tenslotte alles geregeld heeft en de studio van hem is.
De expertise van Edwin hoef je niet terug te zoeken in MIJN foto's. Daarvoor kun je beter Edwin's portfolio bekijken. Als je mijn foto's niet goed vind is dat prima, maar dat zegt erg weinig over Edwins kwaliteiten, noch als leraar noch als fotograaf.
Edwin heeft mij geholpen met de shoot in zijn studio; de lichtopstellingen zijn opgezet zoals ik ze wilde hebben (waarbij Edwin uiteraard zijn input heeft gegeven). Ik heb geen workshop gevolgd bij Edwin, ik heb een shoot gedaan waar Edwin bij aanwezig was en bij heeft geholpen.
P.s.: Onder je eigen naam reageren is wel zo netjes en duidelijk. -
Mark de Roo schreef op zaterdag 15 juni 2013 om 15:45 | reageer
Nou, ik zie mijn eigen naam wel erg vaak langs komen
Dan zal ik niet achter blijven :D
Lang geleden 2006 Ben ik gestart met Watershoots, dit heeft velen anderen aangezet tot!
Dat Edwin een studio kan aanbieden waarin je veilig met water kan werken zal ik alleen maar toejuichen. Ik ben wel eens geconfronteerd met beelden van onveilige situaties. Water en stroom worden niet snel vriendjes
Zelf heb ik geen workshops met water in de planning. Dit ga ik gewoonweg niet redden met alle andere dingen die ik doe, die m'n leven nu al zo rijk maken Zelfs aan het werken met water kom ik amper nog toe
Grtz,
Mark -
Marcel schreef op zaterdag 15 juni 2013 om 23:40 | reageer
Ik was de nieuwe firmware voor de PocketWizards aan het proberen en varieerde flitssterkte en zag op de foto's dat de flits uit de opzetflitser erg kort was bij een lage flitssterkte.
Toch maar eens naar de snelheid gezocht van opzetflitsers en die is op de laagste sterkte 30.000/s en bij volle sterkte 1000/s volgens deze pagina.
In een donkere omgeving zoals hier gebruikt is hoge sluitertijd juist contraproductief en de flits zelf neemt de functie van de sluiter over. De beeldsensor wordt maar heel kort belicht en het enige wat van belang is dat de sluiter geheel openstaat op het moment van de flits.
Er komt dan wel weinig licht uit zo'n opzetflitser maar dan zou je dan kunnen kijken dat de die flitser meerdere flitsen achter elkaar geeft (stroben). Je belicht zo ook meer dan één keer dezelfde vallende druppel en zo krijg je een nog dichter watergordijn.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
(Naakt)portret - zorg voor het licht en maak contact
door Erik van Rosmalen
-
Review: Photofacts Academy Cursus Naaktfotografie
door Erik van Rosmalen
-
Marilyn Monroe geïnspireerde naaktshoot door Lindsay Adler
door Elja Trum
-
Landschapsfotografie: mensen in beeld of niet?
door Erik van Rosmalen
-
Het Perfecte Plaatje; reddingsbrigade en naaktshoot
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.730 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.