Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 ideeën voor fotografie in de herfst

dinsdag 5 december 2017, 15:05 door | 26.577x gelezen | 9 reacties

We zitten nog steeds in de herfst. Volgens velen de mooiste tijd voor het jaar voor fotografen. En terecht; er is erg veel moois te fotografen in de herfst. In dit artikel geven we je een aantal tips voor onderwerpen die je de komende maanden vast kunt leggen.

1. Bos


Het eerste waar je wellicht aan denkt bij herfst zijn de bomen die van kleur veranderen en hun blad verliezen. De kleuren zijn vaak erg rijk, gevarieerd en sprankelend. Een foto van een mooie bosrand in herfstkleuren kan erg mooi zijn. Vaak helpt het om een hogere plek te zoeken zodat je een goed overzicht van het bos hebt.

In een heuvelachtig landschap is het het makkelijkst en vaak ook het mooist om dit soort foto's te maken. Nu is een groot deel van Nederland natuurlijk vlak, dus kan het de moeite zijn om eens op een mooie zaterdagochtend naar Limburg te rijden. Vooraf kun je via internet al de nodige mooie plekjes uitzoeken. Ook rond de Veluwe en bij bijvoorbeeld Nijmegen (Groesbeek / Berg en Dal) zijn prachtige bosrijke heuvels te vinden.

Probeer te zoeken naar interessante lijnen om je foto interessanter te maken. Bijvoorbeeld in de ronding van de heuvels, maar ook door een weg of zandpad op te nemen in je beeld.

Bos heumensoord

In plaats van een heel bos kan het ook prachtig zijn juist een eenzame boom in een leeg veld vast te leggen. Die ene boom springt er dan echt uit om je verder relatief lege foto. Zoek zo'n boom bij je in de buurt op en rijdt er gedurende de herfst een paar keer langs om op het juiste moment met het mooiste licht dezelfde scene vast te leggen.

Witbalans tip!
Het kan overigens zo zijn dat je camera de sprankelende kleuren van de herfst niet vastlegt zoals je ze gezien hebt. Vaak heeft dit te maken met de witbalansinstelling van je camera. Het kan helpen om je camera van de automaat te halen en bijvoorbeeld op 'bewolkt' te zetten.

Nog nauwkeuriger is het achteraf aanpassen van de witbalans in de nabewerking. Je kunt het dan helemaal naar je smaak maken. Vaak zijn herfstfoto's gebaat bij warmere kleuren dan de automatische witbalans aangeeft.

Ook het aanzetten van het contrast en de levendigheid of saturatie kan helpen om de foto nog meer herfstgevoel te geven.

2. Bladeren


Het overzicht is mooi, maar de details in een bos in herfstkleuren zijn nog mooier. Je kunt erg leuk spelen met bladeren en het warme herfstlicht. Bijvoorbeeld door het licht dat door bladeren aan een boom valt vast te leggen of door een blad in detail op de foto te zetten.

Herfstbladeren

Als je een (macro)foto maakt van een blad waarbij je blad voor de zon houdt kun je de nerfen in en het structuur van het blad goed vastleggen. Ook bladeren op de grond zijn mooi om in detail op de foto te zetten, net als eikels, takjes en dergelijke.

Is alles nat van een regenbuitje? Niet erg, natte bladeren hebben een sterker contrast en komen er vaak op je foto nog mooier uit.

3. Paddenstoelen


Paddenstoelen horen natuurlijk ook bij de herfst en het is een leuk onderwerp om mee bezig te zijn. Een macrolens is een aanrader, want veel paddenstoelen zijn erg klein en het is vaak mooi om een paddenstoel groot in beeld te brengen.

Paddenstoelen

Lees ook onze 10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

4. Mist en dauw


Vervelend in het verkeer, maar bij mist kun je wel erg mooie foto's maken. Mist helpt je om rustige foto's te maken. Waar normaal een drukke achtergrond te zien zou zijn is het nu egaal wit of zijn slechts contouren zichtbaar. De voorgrond krijgt de aandacht zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen.

Ook is het mooi dat veel onderwerpen in de mist voornamelijk als contouren te zien zijn. Zo krijg je een abstract plaatje dat interessant is om naar te kijken. Als de zon door de mist breekt zijn de stralen goed zichtbaar in de mist. Een moment dat je niet wilt missen.

Ochtendmist

Mist laat ook dauw achter op planten en spinnenwebben. Een leuk extraatje om ook foto's van te maken.

5. Spinnen


Zelf heb ik ze liever niet door mijn huis lopen, maar spinnen kunnen wel mooie foto's opleveren. In de herfst kun je bijna geen struik voorbij lopen zonder dat er een paar spinnenwebben en hun bewoners te vinden zijn.

Spin

Zeker met een macroobjectief kun je spinnen goed vastleggen. Het web is vaak interessant om mee te nemen vanwege de mooie patronen. Let bij het fotografen van spinnen in hun web vooral op de achtergrond. Die is meestal onscherp, maar speelt een belangrijke rol in het eindresultaat.

6. Portretfoto's


Er is veel moois in de natuur vast te leggen, maar beperk je niet tot alleen de natuur. Het is immers erg mooi om juist die mooie natuur te combineren met mensen. Het warme licht, de sprankelende kleuren, het is allemaal erg goed te gebruiken in een prachtige portretfoto.

Marieke hanneke herfst

Je hoeft er niet per se een gehele fotosessie van te maken, het kan ook heel leuk zijn om met je gezin het bos in te gaan en dan spontane foto's te maken. Kinderen hebben veel plezier spelend met bladeren en dat is natuurlijk prachtig vast te leggen in het warme herfstlicht.

7. Time lapse


De veranderingen in de herfst gaan snel. Het is leuk om deze veranderingen vast te leggen. De simpelste vorm hierbij is door een paar keer terug te gaan naar dezelfde plek en daar dezelfde foto's steeds opnieuw te maken. Zulke foto's maak je het beste vanaf een statief die je telkens op een goed te onthouden plek neerzet. Bijvoorbeeld boven een afgezaagde boomstronk in het landschap.

Het kan daarbij ook handig zijn om een afgedrukte foto mee te nemen van dezelfde plek die je eerder genomen hebt. Dan kun je de kadering zo nauwkeurig mogelijk kiezen. Schrijf instellingen (bijvoorbeeld welk objectief, welk brandpuntsafstand, hoogte van je statief) op, of maak er een fotootje van zodat je ook dit nauwkeurig kunt reproduceren.

De foto's kun je dan later combineren tot één afbeelding. Bijvoorbeeld door vier foto's naast elkaar te zetten, maar nog mooier kan het zijn als je telkens een deel uit de foto laat overlopen in de andere. Een leuk klusje voor een stormachtige herfstavond wanneer je wellicht liever niet met je camera op pad gaat.

Het kan ook in een time lapse video. Hierbij plaatst je honderden afhankelijk genomen foto's achter elkaar in een video. Een video heeft 24 beelden per seconden nodig, dus je zult flink wat foto's moeten maken. Gebruik hierbij uiteraard een statief en een interval instelling op je camera die je over een langere tijd kunt gebruiken.

Het makkelijkste maak je dit soort video's vanuit je eigen huis, bijvoorbeeld van een boom in je tuin of straat. Voor een mooie time lapse moet je jouw camera wellicht wel twee maanden op dezelfde plek laten staan.


Fall door Jamie Scott

Voor welke herfstfoto's ga jij de komende weken op pad met je camera?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 22 september 2014, 19:55.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

9 reacties

  1. Marijke
    Marijke schreef op maandag 22 september 2014 om 20:32  | reageer

    Goede tips en ga ik wat mee doen!
    Die time Lapse lijkt me een uitdaging.

  2. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 23 september 2014 om 13:01  | reageer

    Leuk stukje, zelf fotografeer ik alle jaargetijden (zie mijn site geer.exto.nl)
    Veel plezier gewenst in de herfst met de camera.

  3. Rob
    Rob schreef op dinsdag 23 september 2014 om 13:14  | reageer

    Aantal goede tips bij dank.
    Achter paddestoelen met een macro lens is not done. Veel mooiere foto's met fraaiere scherptediepte worden verkregen door een close-up voorzetlensje te plaatsen op bijvoorbeeld je 50mm of 35mm objectief. De scherptediepte en optische werking is superieur aan dat van een macro lens.

  4. Benny
    Benny schreef op dinsdag 23 september 2014 om 15:59  | reageer

    Hartelijk dank voor de tips. Even een geheugen opfrisser!
    Heerlijk om het landschap en bossen door je zoeker te zien.

  5. Hilde
    Hilde schreef op dinsdag 23 september 2014 om 17:40  | reageer

    Heel tof gedan dat ga ik zeker eens uitproberen.

  6. roger
    roger schreef op dinsdag 23 september 2014 om 18:09  | reageer

    goeie tips alvast bedankt

    ik fotografeer graag het ochtendlicht en de valavond
    zeker wanneer er laaghangende bewolking is

  7. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 24 september 2014 om 11:42  | reageer

    Dank voor de altijd weer waardevolle tips en opfrissen van het geheugen!
    In de Kaapse bossen, Doorn, Gld. staat een hoge uitkijktoren van Natuurmonumenten die een prachtig overzicht geeft op de kleurrijke bossen.Zie: http://www.eduardvanmil.com/eduardvanmil/Blog/Artikelen/2013/11/11_Kaapse_Bossen%2C_Doorn.html
    Voor korte (foto) wandelingen in het hele land kijk op mijn site en de diverse blogs. Voor macro en paddenstoelen b.v.:
    http://www.eduardvanmil.com/eduardvanmil/Blog/Artikelen/2013/10/24_Abdijbossen_in_Ossendrecht.html
    Enjoy.

  8. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op donderdag 25 september 2014 om 11:13  | reageer

    @Eduardvanmil bedankt voor de tip ga er zeker heen.

    Zou leuk zijn als er meer fotografen van die tips gaven

    Zelf ben ik recent in Clingendael den Haag geweest voor de paddenstoelen, zeker doen!

    Groetjes Geer Janssen

  9. thea louis
    thea louis schreef op donderdag 25 september 2014 om 11:52  | reageer

    Hartelijk bedankt voor deze info allemaal ga het lekker uit proberen
    groetjes Thea Louis

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.812 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord