Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

7 Tips voor het fotograferen met een smartphone

maandag 15 juni 2020, 22:44 door | 10.270x gelezen | 7 reacties

Nagenoeg iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Het woord 'phone' in smartphone is misschien onterecht, want telefoneren is nog maar één van de vele functies die deze draagbare computer versus camera heeft. Telefoneren is niet langer de belangrijkste functie.

Behalve spelletjes, internet en sociale media, is het een bibliotheek, weervoorspeller, navigatie, muziekstation, en natuurlijk een fototoestel. Het heeft er inmiddels alle schijn van dat de smartphone de compact camera langzaam aan het verdringen is.

De kwaliteit van de smartphone camera's is de laatste jaren sprongsgewijs vooruit gegaan. Het is een selling point geworden, en inmiddels onmisbaar voor de Instagram en Facebook generatie.

Fabrikanten springen er ook op in, met Profoto en Godox als voorbeeld, die professionele flitsers geïntroduceerd hebben, speciaal voor de smartphone.

Hoewel het de professionele camera waarschijnlijk niet zal verdringen, wordt de smartphone al wel veelvuldig gebruikt als hulpmiddel door professionele fotografen. Het is heel eenvoudig om daarmee composities te controleren, of testfoto's te maken.

Met de ingebouwde GPS functies is het ook heel makkelijk om een lijst met nieuwe locaties vast te leggen, compleet met een goede foto als voorbeeld.

Ben je geïnteresseerd in smartphone fotografie, of wil je dit naast je camera gaan gebruiken dan heb ik zeven tips voor je op een rij gezet

Liever kijken dan lezen?
Bekijk dan onderstaande video waarin ik de zeven tips ook deel.


1. Ken je beperkingen


Hoe goed de smartphone camera's ook worden, er blijven fysieke beperkingen aan verbonden. De kleine sensor presteert minder goed bij hoge ISO waarden, en gebruik van een kleine scherptediepte is nagenoeg onmogelijk. Inzoomen op onderwerpen is bovendien slechts beperkt mogelijk.

Het typische gebruik van een smartphone, selfies op fantastische locaties. De foto is ook met een smartphone gemaakt.

Het typische gebruik van een smartphone, selfies op fantastische locaties. Deze foto is ook met een smartphone gemaakt (iPhone 6s).

Er zijn softwarematige trucjes die een kleine scherptediepte kunnen simuleren, of handige opties die de ruis bij hoge ISO waarden verbazingwekkend goed kunnen wegfilteren. Er zijn ook hulpstukken verkrijgbaar die die het mogelijk maken om bijzonder ver in te zoomen. Toch komt het niet altijd de kwaliteit ten goede.

Hou je rekening met die beperkingen, dan is het heel goed mogelijk om een smartphone of een heel succesvolle manier te gebruiken. Zeker voor sociale media is het heel geschikt. Maar ook de vakantie kiekjes die je, dankzij de hoge resoluties, prima in een echt vakantiealbum kunt laten afdrukken.

2. Gebruik de juiste camera app


De standaard app van een smartphone is in veel gevallen heel beperkt. Je kunt de ingebouwde flitser aanzetten, een klein beetje over- of onderbelichten en een filtertje gebruiken. Daar blijft het meestal wel bij. Voor de rest ben je overgeleverd aan wat de fabrikant voor jou aan instellingen gekozen heeft.

Er zijn veel verschillende camera apps verkrijgbaar. De meesten kosten een klein bedrag, maar dan heb je vaak ook veel meer mogelijkheden dan de standaard camera app van je smartphone

Er zijn veel verschillende camera apps verkrijgbaar. De meesten kosten een klein bedrag, maar dan heb je vaak ook veel meer mogelijkheden dan de standaard camera app van je smartphone

Er zijn speciale camera apps beschikbaar die het mogelijk maken om zelf meer instellingen aan te passen. Dat kan heel ver gaan, van lange sluitertijden simuleren tot het volledig handmatig instellen van je camera.

Je kunt dan zelfs handmatig scherpstellen als je wilt. Voorbeelden zijn ProCamera of ProCam 7, maar ook Lightroom Mobile heeft een camera functie ingebouwd die je meer instelmogelijkheden biedt dan de standaard camera app.

Hou er wel rekening mee dat dit betaalde apps kunnen zijn, waarvoor je eenmalig een (klein) bedrag moet betalen.

3. Fotografeer in raw bestandsformaat


Zelfs een smartphone kan in raw bestandsformaat fotograferen. Hiermee heb je het voordeel dat je maximaal gebruik kan maken van de kwaliteiten van je camera. Helaas is fotograferen in raw niet altijd mogelijk met de standaard camera app.

Een foto maken in RAW bestandsformaat kan bijvoorbeeld met Lightroom Mobile. Er zijn echter ook andere apps verkrijgbaar

Een foto maken in RAW bestandsformaat kan bijvoorbeeld met Lightroom Mobile. Er zijn echter ook andere apps verkrijgbaar

De raw bestanden zijn vaak in DNG formaat. Hou er wel rekening mee dat je voor gebruik er eerst een JPEG foto van maakt. Er is overigens ook het nieuwe HEIC formaat, ook wel bekend als HEIF, of HEVC. Dit is echter geen RAW formaat, maar een alternatief voor JPEG.

4. Bewerk je foto's


Ook hier geldt, optimaliseer je foto's en ga niet standaard uit van wat de smartphone aan beeld produceert. Hier zijn gratis apps voor te krijgen, zoals Snapseed en VSCO Cam. Er zijn natuurlijk ook betaalde apps zoals Lightroom Mobile.

De app Lightroom Mobile geeft veel bewerkingsmogelijkheden om je foto te optimaliseren. Heb je de betaalde versie, dan kun je ook raw beelden bewerken. Andere software zoals Snapseed kan dat ook, en is gratis

De app Lightroom Mobile geeft veel bewerkingsmogelijkheden om je foto te optimaliseren. Heb je de betaalde versie, dan kun je ook raw beelden bewerken. Andere software zoals Snapseed kan dat ook, en is gratis.

Je kunt natuurlijk ook je raw beeldmateriaal van je telefoon importeren in je Lightroom of Luminar op de laptop of PC. In dat geval kun je de foto's bewerken zoals je dat ook met je grote dure dSLR zou doen.

5. Gebruik de slimme functies van je smartphone


Smartphones hebben hele slimme camera software. Ik noemde al de mogelijkheid tot het verminderen van ruis, door meerdere opnamen automatisch te stapelen, maar ook zeker de HDR functie van je camera behoort tot de mogelijkheden. De resultaten zijn vaak verrassend goed, zo niet beter dan die van een gewone camera.

Een HDR foto die met de iPhone 6s is gemaakt levert een verrassend goed resultaat op. Dit kun je niet makkelijk met een gewone camera uit de hand bereiken.

Een HDR foto die met de iPhone 6s is gemaakt levert een verrassend goed resultaat op. Dit kun je niet makkelijk met een gewone camera uit de hand bereiken.

Er kunnen dus situaties zijn dat je liever de ingebouwde slimme functies van je smartphone gebruikt, dan het fotograferen in RAW en het bewerken in software. Probeer het altijd even uit.

6. Probeer flits te voorkomen


De flits van een smartphone is een speldenknop van fel LED licht, waarover absoluut geen of nauwelijks controle is. Je krijgt als snel de lelijke flitsfoto effecten zoals harde schaduwen, lichtvlekken op de huid, en een te donkere achtergrond. Probeer zoveel mogelijk extra bestaand licht te gebruiken.

Het is handig, die ingebouwde flitser, maar alleen als het niet anders kan. Het resultaat is namelijk niet altijd even mooi door het harde direct licht.

Het is handig, die ingebouwde flitser, maar alleen als het niet anders kan. Het resultaat is namelijk niet altijd even mooi door het harde direct licht.

Is het echter te donker, dan heb je veelal geen andere mogelijkheid om toch te flitsen. Er geldt nog altijd; beter een slechte foto van een mooie herinnering, dan geen enkele foto.

7. Gebruik accessoires


Je kunt handige accessoires krijgen voor je smartphone fotografie. Dat kan een handig statief zijn, de bekende selfiestick, of groothoek of tele opzetlenzen. Er zijn zelfs filtersystemen verkrijgbaar voor langere sluitertijden, polarisatie, en zelfs nachtfilters voor het wegfilteren van lichtvervuiling.

De Profoto C1plus  flitser is speciaal voor smartphone fotografie bedoeld. Het geeft de mogelijkheid om de kwaliteit van het licht te verbeteren.

De Profoto C1plus flitser is speciaal voor smartphone fotografie bedoeld. Het geeft de mogelijkheid om de kwaliteit van het licht te verbeteren.

Hoe meer accessoires je gaat kopen, hoe meer je mee moet nemen. Tot het moment dat je misschien beter voor een grotere camera kunt kiezen, waar die opties of accessoires ingebouwd zijn. Want de smartphone is immers zo makkelijk omdat je die altijd bij je draagt. Een extra tas met accessoires doet het gemak van de smartphone dan al snel teniet.

Een compact camera is goedkoper, en beter van kwaliteit


Een bonus tip die je misschien aan het denken kan zetten. De nieuwste smartphones zijn duur. Duizend euro is geen uitzondering meer. Voor dat geld heb je ook een hele uitgebreide, luxe compact camera met superzoom lens. Niet alleen heb je dan meer mogelijkheden dan met een smartphone, je hebt meestal ook een betere kwaliteit foto's.

Alleen kun je daarmee niet bellen of gebeld worden. Maar ja, dat is immers alleen nog maar een optie op je smartphone.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Hans
    Hans schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 12:29  | reageer

    Fijn om te lezen! Dank.

    Een vraag nog: wat heb ik voor een app nodig om ook RAW te kunnen fotograferen met mijn iPhone 7s?

    Bedankt bij voorbaat,

    Hans Hoenselaars

  2. Huub Sanders
    Huub Sanders schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 14:28  | reageer

    @Hans: er zijn meerdere apps die dat kunnen. Zelf gebruik ik al een tijdlang een app die "Technical Camera" heet (van DIRE Studio). Hierin kun je de image kwaliteit instellen, de Color Space, ISO waarde, sluitertijd en nog wat andere zaken. Werkt prettig.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 14:34  | reageer

    @Hans: Zoals Huub al zegt, meerdere Apps bieden die mogelijkheid. Ik gebruik meestal Lightroom Mobile, maar ook ProCam 7 geeft de mogelijkheid. Mocht je een App vinden die je interessant lijkt, controleer dan altijd even welke mogelijkheden die er zijn.

  4. diane
    diane schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 18:54  | reageer

    Beste,

    Leuk artikel mijn ervaringen met mijn smartphone zijn heel goed ik gebruik wel verschillende apps. Het resultaat is soms beter dan met een compact camera. Of het nu ver is of dichtbij. Ik zou hem niet meer willen missen zeker op reis.
    Filmpjes gaat ook uitstekend.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 18 juni 2020 om 09:30  | reageer

    @Diane,
    Leuk om te lezen dat het fotograferen met de smartphone zo goed bevalt. Ik hoop dat mijn tips toch nog wat kunnen toevoegen. IK ben wel heel benieuwd welke apps je gebruikt voor je smartphone fotografie.

  6. smartzine
    Profiel smartzine schreef op maandag 13 juli 2020 om 09:24  | reageer

    Halide is ook een fijne app om in RAW te fotograferen op een iPhone. Fijne cleane interface waarin je sluitertijd, ISO, witbalans en afstand kunt instellen.

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 14 juli 2020 om 09:26  | reageer

    @smartzine;
    Dank je voor het delen. Ziet er inderdaad goed uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord