Elja Trum

8 Tips voor een geslaagde compositie in je foto

maandag 20 oktober 2014, 23:55 door | 37.638x gelezen | 11 reacties

De compositie in een foto is de ordering van diverse delen tot een geheel. Het geheel, de compositie, moet bij elkaar passen en kloppen. Een geslaagde compositie brengt rust in het beeld en zorgt ervoor dat duidelijk wordt waar het in de foto om draait. Compositie is dus erg belangrijk bij het maken van foto's. Wij geven je in dit artikel een achttal praktische tips.

Het bepalen van de juiste compositie is iets wat je doorgaans doet voordat je de foto maakt. Wat wil je waar hebben in je beeld. Je kunt de compositie altijd wijzigen door de camera te verplaatsen, maar in sommige gevallen kun je een compositie ook aanpassen door de onderwerpen in een foto te verplaatsen.

1. Compositie op gevoel


Het leuke van compositie is dat je het niet per se hoeft te beredeneren. Een goede compositie kun je ook prima op gevoel maken. Je hoeft er immers alleen maar voor te zorgen dat alles bij elkaar past en dat de foto klopt.

Dat is typisch iets wat je op gevoel kunt doen; beweeg om je onderwerp heen en plaats het onderwerp op verschillende plekken in het beeld. Door gewoon simpelweg te kijken kun je zien wat wel en wat niet werkt. Voelt het beeld kloppend, dan druk je af.

2. Regel van Derden


Wil het je niet direct lukken op gevoel dan zijn er ook regeltjes die je kunt volgen (maar ook gerust mag doorbreken). Eén van die regels is de Regel van Derden. Dit is ook direct de bekendste compositieregel. Hij is ook nog erg simpel; verdeel het beeld in negen gelijke vlakken en zorg dat je het onderwerp van je foto op één van de snijlijnen plaatst.

Regel van Derden

Veel camera's bieden de mogelijkheid de lijnen al direct in je zoeker te tonen. Dat maakt het extra makkelijk de regel toe te passen.

3. Leidende lijnen


Lijnen kun je heel goed gebruiken om het oog door een foto te leiden. In je compositie kun je een lijn vaak het beste gebruiken door hem in één van de hoeken te laten beginnen en de kijker zo naar het hoofdonderwerp in je foto te trekken.

Oversteek nijmegen

De lijn hoeft niet eens recht te zijn om de kijker te leiden; ook een kronkelende lijn kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan een weg die door een landschap loopt.

4. Eenvoud


Probeer het aantal onderwerpen in je foto te beperken. Hoe duidelijker het hoofdonderwerp van de foto is, hoe makkelijker je het jezelf maakt. De plaats van je onderwerp in de foto wordt dan minder belangrijk om duidelijk te maken wat het onderwerp is. Het kan een hele krachtige foto zijn als je het eenvoudig houdt.

Flesje water

5. Dichter op je onderwerp


Een mooie manier waarop je de eenvoud uit het vorige punt kunt bereiken is door simpelweg dichter op je onderwerp te gaan zitten. Hierdoor vallen storende elementen uit de achtergrond weg. Een goed voorbeeld is een macrofoto waarbij je de rommelige achtergrond en minder mooie onderdelen van een plant kunt laten verdwijnen door alleen een detail te fotograferen.

Bieke

Het werkt echter net zo goed bij portretten. Het kan helemaal geen kwaad om dicht op je onderwerp te gaan zitten en zelfs delen van het gezicht nog 'af te snijden' in je compositie.

6. Onscherpte


Ook onscherpte kun je gebruiken om eenvoud in je beeld te brengen en je onderwerp er uit te laten springen. Gebruik dus ook de diepte in je foto in je compositie. Door te spelen met de scherptediepte bepaal je zelf in hoeverre de achtergrond (of juist de voorgrond) wel of niet meespeelt in je beeld.

Huwelijk k m

7. Symmetrie en patronen


Overal is symmetrie te ontdekken en vind je patronen. Zowel in de natuur als in door de mens gemaakte objecten. Door deze vast te leggen in beeld creëer je al gauw rust in je beeld. Dit kijkt erg prettig. Door een patroon juist te doorbreken (stel je één blauwe stoel voor in de foto met de rode stoelen hieronder) kun je voor extra spanning in het beeld zorgen.

Stoelen

8. Combineren en breken


Veel van de compositiepunten die in dit artikel genoemd wordt kun je eenvoudig combineren. Sterker nog, dat zie je in de voorbeeldfoto's al terug. Maar je mag de regels ook altijd breken, vooral als het goed voelt (zie punt 1). Door te weten wat werkt en welke regels je bewust niet gebruikt kun je ook iets bijzonders neerzetten wat op jouw manier de aandacht trekt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. osten
  Profiel osten schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 11:16

  Geslaagde compositie,intersant om te lezen
  Grt.
  G.Osten

 2. Anton
  Profiel  Anton schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 11:53

  Goed geschreven.
  Bij punt 5 een kanttekening: in geval van portretten juist niet te dicht op het onderwerp i.v.m. de groothoek vertekening (wat o.a. onnatuurlijk bolle gezichten oplevert).
  In plaats daarvan in principe wat meer afstand van het onderwerp bewaren in combinatie met wat meer zoom, richtlijn zo'n 50 - 100 mm.
  Bijkomend voordeel: nog meer storende elementen uit de achtergrond vallen weg, en meer onscherpte in de achtergrond.

 3. gast schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 13:14

  Dit is een goed stukje, er zullen veel leden van deze site baat bij hebben.

 4. foolzero
  foolzero schreef op dinsdag 21 oktober 2014 om 15:17

  Niet echt heel erg onthullende informatie, maar toch wel erg fijn om ze weer even op een rijtje te zien (En Anton, dank voor de aanvullende info!)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord