100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Martijn Smit

Aan de slag met Foodfotografie

maandag 28 september 2015, 22:28 door | 11.112x gelezen | 2 reacties

Als je van eten en/of koken houdt en fotograferen ook nog eens je interesse heeft dan is foodfotografie misschien interessant voor je. Al je passies komen dan samen, net zoals dat bij mij gebeurde. In dit artikel een aantal stappen waarmee je zelf ook aan de slag kunt met foodfotografie.

Foodfotografie is ontstaan als sidestep van de reclamefotografie. In den beginne was foodfotografie grof, plat van verlichting en verstoken van enige artistieke waarde. Begin jaren 70 veranderde dat.

Met name toen kleurendruk een sneller en betaalbaarder proces werd, kwam er vraag naar kleurenfoto's voor kookboeken en tijdschriften. Fotografen gingen meer aandacht besteden aan verlichting en compositie, en foodstylisten ontwikkelden zich tot ware kunstenaars.

Taart


Vandaag de dag is foodfotografie enorm populair. Denk maar aan de vele culinaire tijdschriften en kookboeken die er te koop zijn. Daarnaast zijn er enorm veel mensen die online over eten schrijven, de zogenaamde foodbloggers.

Eten en voedsel genieten enorm veel aandacht. Er wordt dan ook veel geschreven over ingrediënten, recepten en restaurants. Geen enkel recept of culinaire recensie is aantrekkelijk zonder foodfoto. Het genre is daarom zo enorm populair geworden.

Wil je thuis aan de slag? Ik heb wat simpele tips opgesteld waarmee je thuis zonder al te veel ervaring een prima foodfoto kunt maken gewoon met daglicht, dus zonder kostbare studio verlichting. Deze tips kunnen tevens prima dienen als handvat om mee verder te experimenteren.

Pasta


1. Onderwerp


Allereerst kies je een onderwerp om te fotograferen. Maak het jezelf niet te lastig, neem iets eenvoudigs als bijvoorbeeld appeltaart.

2. Licht


Wat enorm belangrijk is is dat je het licht van links of rechtsachter laat komen. Een raam op het noorden op een licht bewolkte dag geeft het beste resultaat. Heb je toevallig alleen een raam op het zuiden en is het ook nog eens een stralende dag, dan kun je je raam bekleden met overtrekpapier. Het directe zonlicht is namelijk te hard. Met kalkpapier maak je het licht zachter.

3. Ondergrond


Neem vervolgens een tafel (circa 1 meter breed) waarop je je onderwerp kunt fotograferen. Leg hier op een 'gezellig' tafelkleed of bijvoorbeeld wat steigerhouten planken zodat je een mooie ondergrond hebt.

4. Opname


Leg de appeltaart op een bordje en zet dit zodanig op de tafel dat het licht mooi op de taart valt. Als de schaduwpartijen te donker zijn kun je ze oplichten met een reflectiescherm. Een simpel stukje wit piepschuim geeft al enorm goede resultaten!

Zet de camera met bijvoorbeeld een 100mm objectief onder een hoek van ongeveer 30 graden met de tafel op één meter afstand en begin met diafragma f/11. Compenseer het tegenlicht van het raam door 1 à 2 stops te overbelichten, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Stel scherp op het voorste stukje van de taart.

Appeltaart


Et voila!
Je hebt je eerste foodfoto gemaakt!

Bovenstaande leidraad is uiteraard een begin. Speel hier vooral mee! Probeer hogere of lagere standpunten, probeer verschillende diafragma's en wees vooral niet bang om functionele onscherpte toe te passen in je beeld.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Martijn Smit

Over de auteur

Martijn Smit is professioneel foodfotograaf en werkt voor onder andere KLM, Stage Entertainment en Plus Markt. Wil je meer weten over foodfotografie? In zijn boek 'Foodfotografie' leer je de fijne kneepjes van het vak. Te bestellen voor 34,95 euro op zijn website culishots.com of bij Bol.com.

2 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 30 september 2015 om 10:00  | reageer

  Bedankt voor je tips. Leuk om eens te proberen. Mooie sfeervolle foto's.

 2. Martin van Wulfen
  Martin van Wulfen schreef op donderdag 1 oktober 2015 om 15:35  | reageer

  Hallo Martijn,
  leuk om jou ook op deze site tegen te komen na onze testdag voor Sigma in Voorst.
  Leuke informatie waar iedereen in de fotografie wat aan heeft.
  Bedankt hartelijke groet Martin

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord