Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Accu vol of leeg? Eenvoudig te zien bij Canon accu's

dinsdag 30 juli 2013, 20:02 door | 10.904x gelezen | 15 reacties

Sommige dingen zijn zo simpel en praktisch dat je jezelf afvraagt waarom het zo lang heeft geduurd voordat je wist dat het bestond. Dat had ik bijvoorbeeld toen ik recent het blog van fotograaf Nando las met zijn tip hoe je eenvoudig kunt zien of een Canon accu vol of leeg is.

Canon heeft daar namelijk over nagedacht en een praktisch hulpmiddel toegevoegd aan het beschermhoesje dat je bij je accu kunt gebruiken. In het afdekplaatje zit namelijk een kleine uitsnede van een accu-icoontje. Deze uitsnede werkt samen met een blauw kleurvlak op de achterkant van de accu.

Plaats je het beschermkapje op de ene manier op de accu dan zie je het zwarte deel van de accu door de uitsnede heen. Draai je het kapje om, dan zie je juist het blauwe gedeelte. Logischerwijs kun je het kapje bij volle accu's over het blauwe gedeelte plaatsen en bij lege over het zwarte. Zo zie je in één oogopslag of de accu vol of leeg is.

Canon accu

Je vind dit systeem in elk geval terug bij de Canon EOS 50D, EOS 60D, EOS 70D, EOS 6D, EOS 7D, 5D mark II en de Canon 5D mark III. Misschien dat andere merken en modellen een vergelijkbaar systeem hebben, dat weet ik zo niet. Maar laat het gerust even weten in de reacties als jouw accu's ook van zo'n handig snufje voorzien zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Kenneth Verburg
  Kenneth Verburg schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 20:49  | reageer

  Wow, zo logisch dat ik er ook nog nooit op was gekomen knipoog

 2. FrankT
  FrankT schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 20:58  | reageer

  Voor penlights voor mijn fliters doe ik altijd iets vergelijkbaars: ik gebruik van die plastic hoesjes waar er vier in kunnen (kost een paar euro bij de handyman). Vier penligths met de pluspool naar boven = helemaal opgeladen, vier met de minpool naar boven = leeg. Reeds gebruikt maar nog niet leeg: twee om twee.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 21:37  | reageer

  Handig vrolijk

 4. Rutger
  Rutger schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 22:06  | reageer

  Dat geeft wel weer aan hoe goed de handleiding toch altijd gelezen wordt... :D (Voor een 7D op blz. 25)
  De tip van FrankT gebruik ik hier ook... Echter heb ik aan 1 zijde van het opbergdoosje met een markeerstift een + gezet... Zie de plus zijde van een batterij aan die kant dan is hij vol, zit de min daar, dan is hij leeg. Zo kan je het per batterij individueel aangeven en hoef je ook niet na te denken over welke combinatie nu wat is...

 5. Ed Wens
  Ed Wens schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 22:19  | reageer

  Staat inderdaad gewoon in de handleiding knipoog De batterijen voor de flitsers zitten bij mij in een doosje van 4. Alle polen naar ėėn kant, zijn ze vol. Als ze gebruikt zijn doe ik ze om en om in het doosje.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 22:38  | reageer

  Ohja, het zal inderdaad vast in de handleiding staan. Ik ben echter van het type dat de handleiding nooit opent. Dan mis je dit soort dingetjes. vrolijk

 7. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 30 juli 2013 om 23:00  | reageer

  Ik gebruik ook een gemakkelijke manier voor mijn sd/cf-kaartjes, degene die vol zijn draai ik met de bronzen contactjes naar boven, heel gemakkelijk maar kan je een hoop tijd besparen.

 8. timosterrenkunde
  timosterrenkunde schreef op woensdag 31 juli 2013 om 06:23  | reageer

  Bij nikon en-el3a accu's zatten doorzichtige plastic kapje bij. Gewoon een groen vel en rood vel papier gepakt op maat geknipt en aan elkaar geplakt doe je tussen de accu en het kapje en je ziet altijd meteen of hij vol is of leeg.

 9. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op woensdag 31 juli 2013 om 08:56  | reageer

  Ik heb in al mijn tassen een vakje 'lege accu's'. Werkt goed.

  Meestal kom ik uit met één volle accu of setje penlights als reserve. Geeft geen verwarring.

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 31 juli 2013 om 10:12  | reageer

  Elja toch;
  Gewoon even de gebruiksaanwijzing lezen.
  Deze 'constructie' had jouw eerste 5D ook al en versie II en III daarna..............

 11. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 31 juli 2013 om 18:55  | reageer

  Ik laad mijn batterijen (batterijgrip) consequent na gebruik op. Batterijinfo (sleutel/accu-info, bij 5D MKIII) geeft gebruikerspercentage aan. Hoort bij de workflow heren/dames!

 12. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 6 augustus 2013 om 10:24  | reageer

  Mijn vorige body de Canon 400D werkte ook met dit systeem, maar met mijn huidige 600D gaat dat niet meer op, want die heeft een ander type batterij. Nu zit ik met een paar batterijen voor de 400D waar ik niets mee kan. Ik snap niet dat Canon in opeenvolgende bodies verschillende types batterijen gebruikt? Tactiek om de consument op kosten te jagen?

 13. L.A.J.Schutter
  Profiel L.A.J.Schutter schreef op dinsdag 6 augustus 2013 om 11:46  | reageer

  Feit is dat bij gebruik van meerdere accu's in de cameratas of broekzak de beschermkapjes los kunnen komen. Ik gebruik genummerde accu's en weet aan de hand van de verwijderde accu welk volgnummer ik als volle accu kan gebruiken. Op deze wijze worden alle accu's in serie volgorde gebruikt en ook opgeladen zodra deze leeg zijn. Dit voorkomt ook het opladen van halfvolle accu's.

 14. PietvantZelfde
  Profiel PietvantZelfde schreef op dinsdag 6 augustus 2013 om 13:13  | reageer

  Op beide accu's van mijn SONY HXR NX5E heb ik onder het afdekplaatje twee kleuren aangebracht, rood en groen. Als de accu is opgeladen dan draai je het plaatje overeenkomstig op groen. Ik heb eventueel enkele foto's van.

 15. Louismakers
  Profiel Louismakers schreef op dinsdag 6 augustus 2013 om 14:56  | reageer

  Niet zo een goed idee vind ik. Ik had altijd extra gereedschap nodig om het hoesje te kunnen verwijderen van de accu omdat het er zo strak omheen zat. Nu heb ik mij aangeleerd om consequent meteen op te laten als die ene accu leeg is. Een 2e of 3e accu is dan een uitkomst!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord