Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

10 Tips voor sfeervolle portretfotografie

maandag 8 augustus 2022, 13:31 door | 4.301x gelezen | 0 reacties

Een zwoele zomerdag lijkt een perfect moment om sfeervolle portretfoto's te maken. Foto's waarvan het zomerse gevoel afspat en die een hunkering oproepen naar lome dagen en lekker zorgeloos liggen in het gras. Op je rug, starend naar een blauwe lucht, een rietstengeltje gedachtenloos tussen je lippen.

Een verliefd stel wil precies deze sfeer in hun fotoshoot vangen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

1. Moodboard


Om een indruk te krijgen van de wensen en verwachtingen is het handig om van te voren een moodboard of voorbeeld foto's te vragen. Pinterest is hiervoor een uitstekend medium en zo kom je te weten naar welk soort foto's men op zoek is.

Zo kun je je voorbereiden op de sfeer en poses waarin iemand graag gefotografeerd wordt. In dit geval is het romantisch, maar het kan ook even goed stoer of speels zijn.

Laura van der Burgt Fotoshoot 7


2. Ontwijk direct zonlicht


Bij een loveshoot in de buitenlucht heb je al snel te maken met fel zonlicht en een strakblauwe lucht. Licht dat zorgt voor harde contrasten - diepe schaduwen, uitgebeten hooglichten - en als je niet oppast voor teleurstellende foto's.

Daarom is het belangrijk direct zonlicht op je onderwerp te vermijden. Dit doe je door een schaduwrijke omgeving op te zoeken of te wachten tot er net die ene wolk voor de zon komt.

Een fotoshoot op een zomerse dag zonder gebruik van flitslicht vraagt om een goede voorbereiding maar ook flexibiliteit en anticiperen op onverwachte cadeautjes.

3. Gouden uur


Kies voor het beste moment van de dag, het liefst tijdens het gouden uur. Dit is vroeg in de ochtend tot een uur of tien of 's avonds voor zonsondergang. De temperatuur is dan aangenamer, de zon nog niet te fel en heb je de meeste kans op mooi warm (strijk) licht.

Je houdt de weersberichten in de gaten en maakt de afspraak voor de meest gunstige dag.

Laura van der Burgt Fotoshoot 1


4. Locatie scouten


De buitenlocatie is natuurlijk een van de belangrijkste sfeermakers. Daags tevoren de locatie scouten is niet onverstandig. Bepaal ongeveer drie verschillende plekken waar je wilt gaan fotograferen. Dit is om voldoende diversiteit te krijgen in je fotoreportage.

Houdt daarbij rekening met de stand van de zon, waar er schaduw is en hoe je dat prachtige licht kunt vangen in de achtergrond.

5. High-key voor net dat tikkeltje extra sfeer


Een (natuur)gebied dat je goed kent en waar je kunt spelen met het licht heeft de voorkeur. Ik fotografeer graag met tegenlicht waarbij het gezicht goed is belicht. Dus het portret of gezicht in de schaduw en de zon in de achtergrond.

Dit resulteert in overbelichte achtergrond en waardoor er een high-key effect gecreŽerd wordt. Dit doet het erg goed bij romantische foto's.

Laura van der Burgt Fotoshoot 5(1)


6. Camera instellingen


High key vraagt om een hogere belichtingstijd van je camera. Stel dat je twee stops overbelicht dan wil je nog steeds een snelle sluitertijd om ongewenste beweging van het portret te bevriezen.

Wellicht een goed idee om een menu op de camera speciaal voor portretfotografie in te richten of te programmeren.

Mijn keuze voor camerainstelling zou zijn: beeldkwaliteit RAW, ISO 400, diafragma f/4, eye-detection, highspeed, witbalans daglicht, high priority clipping, camera profiel neutraal met zo weinig mogelijk contrast. Ik kies voor beeldbewerking achteraf toepassen.

7. Achtergrond


Wanneer je aan het fotograferen bent, probeer dan storende elementen in de achtergrond te vermijden. Hier dien je extra op te letten. Bijvoorbeeld dat er geen boom of paal uit iemands hoofd groeit. Een stap naar links of rechts kan heel veel verschil betekenen voor je compositie.

Je let op degene die je op de foto zet en tevens let je op de achtergrond. Deze kies je net zo bewust als de pose of het licht.

Laura van der Burgt Fotoshoot 2


8. Kledingadvies


Geef ook kledingadviezen en vraag of ze gadgets meebrengen die passen bij de stijl waarin je gaat fotograferen. In het geval van een loveshoot: zomerhoeden, zonnebrillen, romantische zomerse kleding waarvan de kleuren op elkaar afgestemd zijn.

Vooraf controleren van de kleding en de gadgets is belangrijk om stofjes te voorkomen. Check of de vouwen uit de kleding zijn, of er geen verdwaalde haren op de schouders achtergebleven zijn of nog erger roos...

Dat wil je liever voorkomen, want wegpoetsen in de nabewerking is onnodig veel werk.

Dat geldt ook voor (zonne)brillen. Zijn ze netjes gepoetst en zitten er geen verdwaalde vuiltjes of vlekken op. Voeg een kleerborstel en glasdoekje toe aan je tasinhoud

9. Rustpauze


Een fotosessie is intens en vermoeiend. Dat geldt voor de mensen voor de camera, maar ook voor de fotograaf. Tussendoor een rustpauze inlassen waarbij je zorgt voor een fles drinken en wat snelle reepjes voor hernieuwde energie.

De mensen die op de foto gaan zijn vaak beetje zenuwachtig en zullen er niet aan denken en je dankbaar zijn.

Laura van der Burgt Fotoshoot 6


10. Communicatie


Aanwijzingen geven en blijven praten over wat je aan het doen bent of hetgeen je verwacht lijkt misschien overdreven, maar is het niet. Onverwachts een leuke opmerking of een onverwachte vraag kan voor een spontane chemie en dus foto's zorgen.

Mensen op hun gemak kunnen stellen is een erg fijne eigenschap om over te kunnen beschikken.

Heb je nog aanvullende tips, schroom dan niet om ze met ons te delen!

Aanvullende tips?Meer weten over portretfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over portretfotografie.

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Spontane Portretten zonder Poseren (Peter Lammers)
- Starten met Flitsen (Elja Trum)
- Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic (Elja Trum)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord