Foto: Jakob OwensPubliceren/openbaar maken
Portretfoto's mag je wel op je
eigen website publiceren, zeker als je daar ook nog een goede
privacyverklaring op hebt staan. Ook inzenden naar tijdschriften en nieuwsbladen ter publicatie mag.
Straatfoto's en foto's gemaakt in
openbare ruimtes mag je in de basis nog wel maken. Publiceren ook wel, bijvoorbeeld op je
eigen website.
Voor je eigen website kun je gebruik maken van je gerechtvaardigd belang, waarbij je vanwege de artistieke uitingsvorm een uitzondering bent op de regel dat bijzondere gegevens (waaronder portretten) verwerkt mogen worden.
Publicatie op
Social media (en ook websites van
derden) is echter niet altijd verstandig vanwege hun
eigen voorwaarden die niet corresponderen met de AVG. En bovendien weet je niet altijd wat er dan met die portretten kan gaan gebeuren.
Voor
opdrachtgevers of afnemers van je portretten wordt het wel een ander verhaal en hangt het ervan af waarvoor ze de portretten gaan gebruiken. Bij journalistieke foto's (straatfotografie bijvoorbeeld) zal er niet veel aan de hand zijn.
Maar bij bedrijfsfotografie (smoelenboek) of scholen (portretten en groepsfoto's van kinderen) is er weer
toestemming nodig van de geportretteerden.
De
verantwoordelijkheid ligt hierbij vooral bij je
opdrachtgever, die er zelf voor zal moeten zorgdragen aan de AVG te voldoen. Jij hoeft als fotograaf alleen maar de portretten te leveren aan je opdrachtgever, de rest van de verantwoordelijkheid ligt daar.
Bij
schoolfotografie zou de school de toestemming al geregeld kunnen hebben. Zij hebben namelijk voor zichzelf ook toestemming nodig om foto's te mogen publiceren bijvoorbeeld. Ik heb zelf een
verwerkersovereenkomst afgesloten met de scholen waarvoor ik de schoolfotografie verzorg. Zij hebben hiertoe zelf het intitatief genomen.
Met
toestemming mag alles, maar zorg wel dat die voldoet aan de vereisten van toestemming, dat je de toestemming kunt aantonen en houd er rekening mee dat toestemming ook altijd weer ingetrokken mag worden.
Toestemming zou ook
mondeling mogen, maar als het nergens is vastgelegd kun je het lastig bewijzen.
Bewaren en Beveiligen
Als fotograaf mag je best behoorlijk wat meer dan anderen mogen. Maar let wel op dat je je (portret-)foto's goed bewaart en ook beveiligt. Als ze niet meer relevant zijn zou je ze moeten verwijderen. Of zet een bewaartermijn van zo'n 10 jaar in je privacyverklaring.
In mijn geval komt het nog weleens voor dat klanten van jaren geleden te kampen hadden met een crash van hun discsysteem en hun foto's kwijt waren.
Ik bied als extra service aan dat ze dan hun foto's (waarvoor al betaald is) opnieuw kunnen verkrijgen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en het wordt ook erg gewaardeerd.
Houd er echter rekening mee dat klanten ook kunnen eisen dat oude portretfoto's worden verwijderd. Voldoe in dat geval altijd aan dit verzoek!
Meer weten?
Als je meer wilt weten over AVG en welke gevolgen dit heeft voor jou als fotograaf kun je een webinar AVG volgen bij
Charlotte's Law & Fine Prints.