Google of je foto's door anderen gebruikt worden
dinsdag 20 augustus 2013, 23:42 door Elja Trum | 26.985x gelezen | 12 reactiesGoogle is altijd al een handige zoekmachine, maar wist je dat je hem ook kunt gebruiken met een afbeelding als zoekopdracht? Je kunt dan bijvoorbeeld achterhalen of anderen jouw foto's gebruiken op hun site. In deze korte tutorial laat ik je zien hoe je dit omgekeerd zoeken op afbeeldingen doet.
P.s.: Zet je geluid maar wat harder; ik heb het iets aan de zachte kant opgenomen.
Wil je dit vaker gebruiken? Kijk dan ook even naar de plug-ins voor Chrome, Firefox en andere browsers. Zowel voor Google Image Search als Tinyeye bestaan plug-ins waarmee je op elke foto eenvoudig verder kunt zoeken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
12 reacties
-
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 21 augustus 2013 om 06:37 | reageer
Een kind kan de was doen, inderdaad!
En op die manier ontdekt je soms, dat je foto echt wereldwijd gebruikt wordt... -
-
Akos schreef op woensdag 21 augustus 2013 om 10:36 | reageer
Tja zo heb ik mijn foto's ook al op verschillende plaatsen terug gevonden. Maargoed wat doe je er tegen als het op een Braziliaanse of Chinese site tegen komt? Je hebt overigens wel een aardige info site over als je foto's in Amerika gebruikt worden: http://picturedefense.blogspot.com
-
ErikvanRosmalen schreef op woensdag 21 augustus 2013 om 11:02 | reageer
@Akos
Tegen dat soort sites (in mijn geval: Maleisische/Indonesische, Chinese en Russische websites) doe je heel weinig. Je krijgt gewoon geen enkele respons. En dan echt stappen nemen is verdraaid lastig. Al is het maar omdat eventuele kosten niet tegen de baten opwegen. -
Daan schreef op woensdag 21 augustus 2013 om 11:08 | reageer
Ik werd geattendeerd door een collega op dit artikel. Hij had paar van mijn foto's geprobeerd. Waarvan er een paar gebruikt werden op privé sites. Niet commercieel. Geen groot probleem. Wel verzocht om een bron vermelding. Van alle een positieve reactie ontvangen.
Nu zijn er paar bedrijven die mijn foto's commercieel gebruiken. Waarvan de uit NL afkomstig cbgroep.nl. Deze vriendelijk verzocht om de foto te verwijderen of te gaan betalen voor gebruik.. -
michiel schreef op donderdag 22 augustus 2013 om 08:45 | reageer
Ik heb ook zojuist gezocht op een foto. Ik heb deze op 7 websites gevonden. Op 4 sites geen bron vermelding en op 3 wel. Zolang het niet commercieel gebruikt wordt heb ik er geen probleem mee.
Van de week maar eens met meer foto's doen... -
hypofocus schreef op donderdag 22 augustus 2013 om 10:54 | reageer
Ik kende de methode via Google al (net als Tineye)...
En ik voer inderdaad ook regelmatig checks uit.
Gisteren na het zien van dit artikel toch m'n portfolio er nog maar 'ns doorheen gegooid.
En ja hoor... Weer een stuk of 10 foto's die op meerdere manieren gepubliceerd zijn zonder m'n toestemming. Waaronder weer een aantal commerciële publicaties.
Dus de komende dagen weer flink mailen en schikkingsvoorstellen schrijven. -
Jan Hof schreef op vrijdag 23 augustus 2013 om 11:54 | reageer
De methode kende ik op zich wel; maar de video laat duidelijk zien dat hoe je het simpel kunt doen.
En omdat het simpel kan heb ik het direct voor mijn portfolio uitgevoerd. Ik vond geen enkele foto illegaal op een andere site.
Nu vraag ik me af: moet ik blij zijn dat niemand mijn foto jat, of moet ik het jammer vinden omdat mijn foto's niet bekend/mooi genoeg zijn om te jatten -
hypofocus schreef op vrijdag 23 augustus 2013 om 12:21 | reageer
Je moet natuurlijk niets.
Ik denk dat het voor iedereen anders is/voelt.
Het is natuurlijk altijd een compliment als mensen je foto's mooi genoeg vinden. Maar het toont weinig respect, als ze vervolgens met die foto's aan de haal gaan zonder even om toestemming te vragen.
Ik baal er zelf toch altijd wel van. Ik werk hard, produceer goed werk en heb een fijne klantenkring van mensen die netjes betalen voor publicaties.
Als er dan mensen zijn die menen dat ze kunnen "nemen" zonder te "geven", vind ik dat gewoon niet kunnen. M'n andere klanten betalen ook gewoon netjes voor m'n fotowerk, dus waarom anderen niet?
De kant die "blij" is, is m'n bankrekening.
Want een foto die zonder toestemming gebruikt is, komt vaak van een persoon die toch al geen foto's zou bestellen, maar nu wel moet betalen voor het gebruik van de foto. En vaak met toeslagen voor ontbreken van naamsvermelding, etc.
De kant die echt niet blij is, is m'n emotie. Want het brengt toch iedere keer weer een hoop stress mee. En vaak hele brutale, nare reacties van de mensen die je "betrapt". -
-
dutchgal schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 19:25 | reageer
Heel handig Elja, dank je wel voor deze tip!!!
-
IngridMG schreef op vrijdag 30 augustus 2013 om 17:08 | reageer
bedankt vr deze toelichting wist al wel dat het bestond, maar kende de werkwijze nog niet.Nu bij deze gebeurd.
Aangezien ik al veel foto's op internet heb staan, wordt dit wel een hele klus.
Kan je eigenlijk ook ineens verschillende foto's controleren ?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zelf nadenken in plaats van de kant-en-klare oplossing
door Nando Harmsen
-
Modellen voor je shoot vinden met Modelmanagement.com
door Elja Trum
-
Straatfotografie: Hoe zit dat nu met de AVG en privacy?
door Michiel Heijmans
-
De mooiste locaties voor straatfotografie vinden
door Michiel Heijmans
-
Apple gaat de foto's op je iPhone scannen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.