Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Richard Hijmering

Bescherm je foto's met een back-up

vrijdag 16 november 2007, 12:10 door | 13.410x gelezen | 17 reacties

Wat is het eerste wat iemand grijpt als het huis in de brand vliegt? Yep, het fotoalbum met alle dierbare foto's. Bij de huidige ontwikkeling van digitale fotografie wordt het veilig bewaren van je foto's vaak vergeten. En dat terwijl er zoveel gevaren om de hoek schuilen. Er zijn hackers, virussen, harddisk failures, computer diefstal, etcetera, etcetera.

Hoewel ik mij hier zeker van bewust was heb ik pas een tijdje geleden eindelijk eens een externe harddisk gekocht. Dat terwijl die dingen al een tijdje zeer betaalbaar zijn geworden. Een 500 GB externe harddisk heb je al voor € 100,-. Met het gratis programmaatje synctoy kan ik met een druk op de knop een back-up maken. Nou, ik had dit niet een weekje later moeten doen want inderdaad, ik werd ontmaagd in de harddisk crash gebeuren. En natuurlijk wist de leeskop van de harddisk precies sector 0 te doorboren waardoor de kans op data recovery net zo groot werd als een sneeuwstorm in de Sahara. De zin 'het kan ook jou gebeuren' kwam meteen op in mijn gedachte. Maar gelukkig had ik dus net een recente back-up gemaakt en kon ik al mijn foto's terughalen in plaats van al mijn vakanties over te moeten doen (hmm, ook leuk vrolijk). Maar het gaf me wel meteen een zeer duidelijk beeld over hoe belangrijk het back-uppen van je foto's is. Dus hierbij een aantal mogelijkheden om je dierbare foto's te beschermen tegen verlies.

CD en DVD
Je kan al je foto`s opslaan op CD's en/of DVD's. Het nadeel hierbij is dat deze schijfjes niet het eeuwige leven hebben. Sommige schijfjes zijn, bij de goedkopere merken, al na 2 jaar onleesbaar door een fenomeen wat bekent staat als CD rot. Dat betekent dat het aluminium laagje loslaat van het plastic schijfje. Dus vertrouw niet te veel op deze vorm van opslagmedia.

Backup media
Verschillende backup methoden bij elkaar.

Externe Harddisk
Je kan natuurlijk een tweede harddisk in je computer plaatsen waar je alle foto's om de zoveel tijd back-upped. Dit beschermt je tegen harddiskfailure maar gezien de huidige prijzen kan je beter voor de volgende optie gaan.

En dat is een externe harddisk. Het voordeel hiervan is dat je de harddisk uit kan zetten als je niet aan het back-uppen bent waardoor je beter beschermt bent voor virussen en dergelijke. De externe harddisk kan je ook gemakkelijk meenemen in geval van bijvoorbeeld een brand. En natuurlijk kan je ook de harddisk ergens anders bewaren, bijvoorbeeld op je werk, zodat als er thuis iets gebeurd (brand, waterschade, diefstal en dergelijke) je altijd nog een redelijk recente back-up hebt. Natuurlijk beschermt deze methode niet tegen zeer veel ongeluk hebben maar het help zeker. Dat zoveel ongeluk inderdaad bestaat bewijst Roy Sullivan die 7 maal getroffen is door bliksem! Hij overleefde het allemaal wel maar dat is weer een geluk bij een ongeluk. Maar we dwalen af.

Backup software
Voor het back-uppen zelf kan je natuurlijk alles zelf eigenhandig copieren maar het is handiger om hier een programmaatje voor te gebruiken als boven genoemde Synctoy, Syncnow of SyncBackSE. Maar synchroniseren is een delicaat proces waarbij zowel de originele als back-up bestanden gevoelig zijn. Dus grondig onderzoek naar de betrouwbaarheid van dit soort programma's is de moeite waard. En persoonlijk gebruik ik liever de veilige mogelijkheid van 'Echo' welke deze programmaatjes meestal ook bevatten. Hierbij is er een hoofdfolder waarvan alle veranderingen worden gekopieerd naar de back-up folder. De hoofdbestanden worden verder ongemoeid gelaten en zijn dus veilig.

RAID systemen
Wil je je bestanden zeer goed beschermen dan kan je in plaats van één harddisk ook meerdere disks in RAID configuratie gebruiken. Hierbij kan één of meerdere disks uitvallen zonder problemen omdat de data op een slimme manier wordt verdeeld en gekopieerd. En in het geval van harddisk failure kan de data met algoritmes weer worden terug gewonnen. Maar hier heb je speciaal apparatuur voor nodig waardoor het meer voor professioneel gebruik is bestemt. Iets simpeler en meer vrijheid geeft de externe RAID disk. Deze zijn los te koop en ze geven je de vrijheden van een externe disk zoals boven beschreven maar met de extra zekerheid. Maar of dit echt betrouwbaarder is dan bijvoorbeeld een goede SCSI disk, daar verschillen de meningen over.

Online backup
Met de sterke vooruitgang van het internet kan je tegenwoordig ook goedkoop je belangrijke bestanden online back-uppen. Hierbij verstuur je de bestanden via het internet naar een online server waar ze worden opgeslagen. Natuurlijk hangt de werkbaarheid van deze methode af van je eigen upload snelheid, vooral aangezien het formaat van een foto steeds groter wordt en laten we maar zwijgen over een gehele fotoshoot of vakantie. Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee. Maar ik heb er wel wat tegen om mijn eigen persoonlijke foto's (of foto's met persoonsrechten en dergelijke) online te bewaren. Maar misschien is dat gewoon aanpassen net als het gebruik van Youtube, E-mail en online bankieren.

Maar ik denk dat het belangrijkste is dat je dierbare foto's goed moet beveiligen tegen de gevaren van verlies. Dus een goede back-up methode is zeker geen overbodige luxe welke dan ook het beste bij je gebruik past.

En welke gebruik jij?

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

17 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op vrijdag 16 november 2007 om 12:54

  Een Iomega REV drive met 90Gb disks en een LaCie 500Gb externe drive. Inderdaad vertrouw ook ik die cd's / dvd's niet zo.

 2. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op vrijdag 16 november 2007 om 14:59

  Ik gebruik 2 externe harddisks voor backup. Daarnaast heb ik nog een 500Gb disk als NAS-device staan (om bestanden te kunnen delen tussen meerdere PC's).

  Maar ik ga hierin iets veranderen, en dat is misschien ook wel een leuke tip voor anderen. Tegenwoordig koop je voor een paar tientjes een NAS-box waarmee je een netwerkschijf kunt maken. Die kun je als een Windows-share gebruiken, maar ze hebben ook een FTP-servertje aan boord.
  Die NAS-box ga ik bij een vriend van me neerzetten. Op die manier heb ik voor ongeveer 100 euro 500Gb aan backupruimte op een externe locatie. Lekker goedkoop dus, en ik kan me geen rampspoed meer voorstellen die er voor kan zorgen dat ik alles kwijt ben.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 16 november 2007 om 15:06

  @Donk: heb je wat meer info over zo'n NAS-oplossing? Linkje of zo?

 4. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op vrijdag 16 november 2007 om 15:28

  @Peter: ik heb geen echte link naar dat doosje, maar de werking is exact hetzelfde als de CHD3LAN van Conceptronic.

  Zie ook deze Ebay shop.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord