Maaike van Steenis

De 4 meest gemaakte fouten bij verkoopgesprekken

maandag 15 juni 2015, 21:35 door | 9.491x gelezen | 4 reacties

Daar zit je dan. Je hebt een afspraak voor een mogelijke nieuwe opdracht. En deze klus wil je HEBBEN. Leuke opdracht, toffe mensen. En ook kan je bankrekening wel een infuus gebruiken.

Je bent ruim op tijd. Schoenen gepoetst. Nagels geknipt. Gladgeschoren. Je hebt je ingelezen. En je bent goed in wat je doet. Geen reden dus om nerveus te worden.

Toch?

Maar waar komt dan die steen in je maag vandaan?
Wat voelen je handen ineens klam.
En klinkt je stem altijd zo raar?

Spanning voor een gesprek


Het is toch een beetje het uur van de waarheid.
Je krijgt maar één kans. Er hangt dus best wat van af. Spannend zal een verkoopgesprek daarom altijd wel blijven. Ook de honderdste keer. Maar als je gewoon door blijft ademen is de kans dat je het overleeft redelijk groot.

Wat je enorm gaat helpen, is het vermijden van de volgende veelgemaakte fouten.

1. Je vertelt teveel over jezelf


Waarschijnlijk kun je geen gedachten lezen. Je weet dus niet wat jouw gesprekspartner belangrijk vind. Daar kom je alleen achter door veel vragen te stellen. Pas als het je helemaal duidelijk is wat je gesprekspartner nu ECHT wil, kun je hem een voorstel doen dat zijn mooiste dromen overtreft.

2. Je geeft de regie van het gesprek uit handen


Jouw gesprekspartner heeft je uitgenodigd omdat hij een professional zoekt die hem kan vertellen wat hij nodig heeft. Omdat jij iets weet of kunt dat hij zelf niet kan. Zorg dus dat je zelf met een passend voorstel komt in plaats van 'U vraagt, wij draaien'.

3. Je hapert als je je prijs noemt


Als je het bedrag dat je net hebt genoemd meteen begint af te zwakken door te zeggen dat het eventueel ook wel voor minder kan, of dat het uiteraard onderhandelbaar is, gooi je je eigen glazen in.

Er zijn weinig opdrachtgevers die dan de verleiding kunnen weerstaan om er wat van af te snoepen. En geef ze eens ongelijk.

4. Je maakt geen concrete afspraken


Het is voor jezelf maar ook voor je gesprekspartner fijn als na het gesprek duidelijk is wat de volgende stap is. Dat geeft rust en vertrouwen. Maak dus heldere afspraken over wanneer je een offerte aanlevert, of op welk moment je weer contact opneemt. Ook hiermee laat je jouw professionaliteit zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

4 reacties

 1. jan
  jan schreef op maandag 15 juni 2015 om 22:28

  Heb gelukkig zelf nog nooit een bruidspaar in spe op de bank gehad waarvan een van beide uitbastte in zo'n double facepalm. Maar je was wel zo bij de les dat je 'm hebt gekiekt knipoog

 2. Maaike
  Maaike schreef op dinsdag 16 juni 2015 om 09:12

  Haha, ik ben zelf geen fotograaf dus deze is niet van mijn hand :D

 3. BigBear
  BigBear schreef op woensdag 17 juni 2015 om 11:30

  Durf van meet af aan een eerlijke prijs te vragen: korting is besmettelijk! Als je pas begint kun je beter een keer een opdracht helemaal gratis doen dan korting te geven, want dat jouw werk niet gratis is begrijpt iedereen maar korting schept precendenten voor de volgende opdracht(gever)......

 4. Maaike
  Maaike schreef op woensdag 17 juni 2015 om 11:34

  Dank voor je reactie. Ik ben niet per se tegen korting als starter. Wat kan werken is deze heel duidelijk te benoemen als 1-malige introductiekorting of zoiets. En dit dan ook op de factuur zo te vermelden. Zo kun je een volgende keer zonder discussie het gebruikelijke tarief rekenen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord