Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De diagonaal-methode

zaterdag 13 juni 2020, 13:31 door | 6.359x gelezen | 2 reacties

De diagonaalmethode werd bij toeval ontdekt in 2006. De Regel van Derden was toen al ontdekt. Bij veel foto's bleken belangrijke details zich precies op denkbeeldige diagonale lijnen door het beeld te bevinden. Deze ontdekking zette de gangbare opvattingen over compositietechniek aardig op zijn kop.

In een goede foto zitten allerlei details die de aandacht trekken en die de foto interessant maken. Bij portretfotografie zijn dat de ogen van het model (dat geldt zowel voor mensen als voor dieren), bij natuurfotografie bloemen, bladeren of takken, et cetera.

Volgens de diagonaal-methode bevinden deze aandachtstrekkers zich vaak op een 4-tal diagonale lijnen door het beeld.

Diagonaal methode

Diagonaal-methode bij een 3:2 afbeelding

Experimenteel onderzoek


Zowel de Gulden Snede als de Regel van Derden vuistregels zijn gebaseerd op een bepaalde theorie, en ze vonden veel navolging. De diagonaal-methode is ontdekt door experimenteel onderzoek waarbij veel foto's werden vergeleken met elkaar, waardoor overeenkomsten qua plaatsing van belangrijke details ineens opvielen.

Beroemde schilders zoals Rembrandt en Leonardo da Vinci bleken al veel langer gebruik te maken van de deze methode. En ook veel hedendaagse fotografen doen het vaak onbewust al. De methode is dus niet echt nieuw, alleen het patroon is onlangs pas ontdekt.

Het verschil tussen de Diagonaalmethode en de Regel van Derden is dat de laatste bewust wordt gebruikt om beeldelementen (en dat hoeven niet de belangrijkste te zijn) op bepaalde lijnen of kruispunten in het beeld te brengen om zo de compositie beter te maken.

Bij de Diagonaalmethode draait het om beeldbepalende details die je bewust of onbewust op de diagonalen hebt geplaatst.

Steenuiltje diagonaal methode


Hoe werkt het?


Vaak gebruik je de diagonaalmethode al op gevoel, maar het kan geen kwaad om je er eens bewust mee bezig te houden. Als je naar een schilderij kijkt volgen je ogen vaak een bepaalde weg over het beeld, namelijk langs de diagonalen!

Als je daar als fotograaf rekening mee houdt oogt je foto prettiger als de belangrijke elementen over de diagonalen in je beeld lopen. Ook worden deze belangrijke details zo sneller opgemerkt als je ze op deze strategische posities plaatst.

Bij een vierkante foto lopen de twee diagonalen van linksboven naar rechtsonder en van rechtsboven naar linksonder. Bij een rechthoek (het meest gangbare fotoformaat) kun je twee vierkanten tekenen; aan de linkerkant en aan de rechterkant.

Of bij staand formaat aan de boven- en onderzijde. In die vierkanten trek je vervolgens je diagonalen, je hebt er dan vier in totaal.

Nu heb je je lijnen waar je je aandachttrekkers op kunt plaatsen in je foto! Dit moet je overigens wel vrij secuur doen, de afwijking mag niet te groot zijn. De kruispunten van de diagonalen zijn niet belangrijk, als de elementen maar op de lijnen liggen, dan is het goed en trekken ze de aandacht.

Diagonaal methode in lightroom

De diagonaal-methode is één van de crop-overlays in Lightroom

Zelf bewust toepassen


Als je de diagonaalmethode zelf bewust wil toepassen kun je dat doen op het scherm van je computer. In Adobe Lightroom en Photoshop is de diagonaal methode inmiddels ingebouwd als gereedschap. Als je het bijsnijdt (of crop-)gereedschap gebruikt, kun je door de verschillende opties bladeren door op O (voor overlay) te drukken.

Als je een foto hebt waarbij een belangrijk detail (of meerdere details) bijna op de diagonalen lig(t)(gen) dan kun je het beeld dusdanig bijsnijden dat de details precies op een diagonaal belanden.

Tijdens het fotograferen kun je de diagonaalmethode niet gebruiken. Er zijn namelijk geen camera's met diagonale lijnen in de zoeker en het bewust plaatsen van details op de diagonalen gaat ten koste van de algehele compositie.

De compositiebepaling is een combinatie van pure waarneming en projectie van je (vaak onbewuste) interesses en verlangens op de foto. Een zeer complex, mentaal en emotioneel proces.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Kooijman
    Kooijman schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 23:33  | reageer

    is het eigenlijk niet een combinatie van twee keer de regels van derden. Een horizontaal en een verticaal?

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 16 juni 2020 om 23:52  | reageer

    @Kooijman: nee, het onderwerp hoeft alleen maar op één van de schuine lijnen te liggen en niet op een kruispunt, zoals bij de regel van derden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord