De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Laura van der Burgt

De Magie van Fotografie met Meervoudige Belichtingen

zondag 8 november 2020, 16:32 door | 5.156x gelezen | 7 reacties

Foto's maken die het resultaat zijn van jouw fantasie en voorstellingsvermogen zonder dat je daarvoor hoeft af te reizen naar exotische oorden (wat tegenwoordig toch moeilijk is) of erg dure spullen aan moet schaffen. Het kan!

Het enige wat je nodig hebt is... Jawel, een camera en interesse in meervoudige belichtingen.

Meervoudige belichtingen kunnen magische resultaten opleveren. Het toepassen van deze techniek geeft je foto's een extra dimensie omdat het beeld uit meerdere lagen bestaat.

Maar het is oppassen geblazen, want het zou wel eens verslavend kunnen werken.

Even een korte uitleg. Meervoudige belichting is het over elkaar leggen van twee of meer verschillende foto's in-de-camera (!).

De wijze van rangschikking en combinaties van beelden geeft je een eindeloze variatie die reikt tot aan de grenzen van je fantasie. Het vraagt om verbeeldingskracht, maar vooral moed om uit je comfortzone gaan. En veel proberen.

Ervan uitgaande dat je camera over deze functie beschikt, ga je naar de menu instelling. De camera zal je vervolgens vragen hoe je de beelden wilt samenvoegen en vervolgens hoeveel.

Daarbij heb je de keuze uit 4 mogelijkheden:

1) gemiddeld (average)
2) donkere tonen (dark)
3) lichtere tonen (bright)
4) high key (additive)

Heb je dit nooit eerder gedaan, raad ik je aan om met gemiddeld/average te beginnen en maximaal twee beelden.

Een van de meest gebruikte toepassingen hierbij is het creŽren van dromerige sfeer door van dezelfde compositie een scherp en onscherp beeld over elkaar te leggen.

Meervoudig belichting


Er ontstaat dan een soort halo om je scherpe onderwerp dat tegelijkertijd wordt verzacht door de onscherpte van het tweede beeld (het zogenaamde Orton effect).

Wanneer je houdt van een feeŽrieke, sprookjesachtige sfeer, heeft deze stand de voorkeur.

Andere mogelijkheden op standje 'average' zijn het samenvoegen nog meer belichtingen van dezelfde compositie. Begin eens met vijf beelden. Door enkele beelden iets te laten verspringen en te variŽren met de (on) scherpte kan al een kunstzinnig effect bereikt worden.

Meervoudig belichting


Of een stilstaand beeld combineren met een bewogen beeld. Camera op en neer bewegen, naar links of rechts. Of zelfs een beeld ondersteboven kan zeer verrassende resultaten geven. Een soort zelfgemaakte spiegeling.

Begin vooral niet te moeilijk! Met enthousiasme en zin om te experimenteren ga je al snel nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Meervoudig belichten


De geavanceerde modi Dark, Bright of Additive zijn technieken voor de wat meer gevorderde illusionisten onder ons, maar zijn wel het meest uitdagend. Dus, ben je average beu, dan...

Onderstaande foto is een meervoudige belichting op stand 'Bright'. De eerste foto is een bewogen foto van boomstammen (donker). Het tweede beeld is van zonbelichte herfstbladeren. Omdat prioriteit is ingesteld op lichte tonen springen de bladeren eruit.

Laura van der Burgt meervoudig 4


De nieuwere camera's kunnen al deze beelden opslaan of alleen het resultaat. Wanneer ik experimenteer, kies ik meestal alleen voor het resultaat.

Maar zou je bijvoorbeeld nog een nabewerking in Photoshop willen doen, dan kun je ze het best allemaal bewaren. Echter, een in-camera resultaat geeft de meeste voldoening en bovendien krijg je een RAW beeld cadeau. Mocht je aan foto-wedstrijden meedoen, dan is dat laatste een vereiste.

Er is op internet ontzettend veel over te vinden. Ga eens op zoek naar tutorials of Youtube filmpjes specifiek voor deze functie in jouw camera.

Heb je geen geavanceerde digitale camera dan kun je een uitstap maken naar Photoshop of een app op je telefoon gebruiken om beelden te blenden. Bijvoorbeeld Snapseed of Photo Blender.

Ik wens je in ieder geval eindeloos toverplezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

7 reacties

 1. scoot-shooter
  Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 10 november 2020 om 10:36

  Lijkt me leuk en ga ik zeker mee experimenteren. Dank voor je heldere uitleg

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 10 november 2020 om 15:02

  Hallo scoot-shooter, oftewel Juliette vrolijk Bedankt voor je compliment en ben benieuwd naar je resultaten!

 3. ingrid schot
  ingrid schot schreef op dinsdag 10 november 2020 om 15:56

  prachtige foto's. Ik heb onlangs ook geexperimenteerd met dubbele belichting. In mijn camera gaat het goed (canon 5D mkIV) maar mijn kaarlezer kan de uiteindelijke foto niet lezen, ik krijg een soort van foutcode. De orginele foto's pakt hij wel maar de samengestelde foto niet. Doe ik iets verkeerd ? Dank je wel voor je antwoord alvast.

 4. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 10 november 2020 om 18:47

  Hallo Ingrid, ik fotografeer ook met Canon, maar heb dit probleem nooit gehad. Is het enkel de kaartlezer die een leesprobleem heeft of wordt het nieuwe RAW bestand niet op de kaart weggeschreven? Indien het eerste is het tijd voor de eliminatieproef knipoog. Heb je al een andere kaartlezer geprobeerd, of je camera rechtstreeks met je computer verbonden?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord