Marit Hilarius

Do's & don'ts om verder te komen als beginnend fotograaf

maandag 22 februari 2016, 20:20 door | 15.086x gelezen | 12 reacties

Iedereen die fotografeert is natuurlijk ergens begonnen. Nadat je je eerste spiegelreflex camera hebt gekocht en veel hebt geoefend met familie en vrienden wil je wel beginnen aan je eerste chte fotoshoot.

Dan moet je natuurlijk wel eerst zorgen dat mensen je leren kennen en je werk gaan waarderen. Hoe doe je dat nou eigenlijk als beginnende fotograaf?

Do


Oefen voor je jezelf wil gaan verkopen!
Doe heel veel oefensessies met bekenden, vrienden en familie. Ook als je denkt dat je dit nu wel lang genoeg gedaan hebt, vraag eens aan onbekenden wat zij van je foto's vinden. Zouden zij er al een bedrag voor over hebben? Natuurlijk zullen smaken verschillen, maar je kunt uit deze feedback al heel veel halen.

Bouw een portfolio op
Voordat mensen je boeken willen ze altijd graag je eerdere werk zien. Als je geen eerder werk hebt, zullen weinig mensen je boeken, waardoor je ook nooit nieuw werk knt laten zien en dat schiet natuurlijk niet op. Het is dus eigenlijk onvermijdelijk dat je toch eerst veel shoots voor je portfolio zal 'moeten' doen tot je merkt dat je steeds meer vragen krijgt.

TFP shoots en fotomeetings
Inhakend op het vorige kopje, doe TFP shoots of doe mee aan fotografie meetings! Ideaal om je klantenkring mee uit te bouwen, te leren, met teams te werken en bijzondere beelden te schieten.

TFP shoots (Time For Print) houd in dat je samen met een model (en eventueel een team) een concept gaat uitwerken waarbij fotograaf en model 'gratis' voor elkaar werken. Als fotograaf stuur jij de foto's aan het model als bedankje, en jij houd er een mooi portfolio aan over door het model.

Fotografie meetings worden onder andere georganiseerd binnen fotografie fora. Ik heb vroeger ontzettend vaak mee gedaan aan fotomeetings via Bokt.nl. Hier heb ik de modellen leren kennen met wie ik vaak werk, andere super leuke fotografen en contacten gelegd met visagisten.

Bij een fotomeeting ga je met een clubje modellen en fotografen op pad, en kun je dus meerdere shoots doen op n dag, ook weer op TFP basis. Ideaal dus voor je portfolio!

Dos donts 2


Ga samenwerkingen aan
Stap op een andere fotograaf af, en vraag of je eens mee mag lopen. Misschien als assistent, second shooter? Zo krijg je echt een kijkje in het wereldje en hoe het eraan toe gaat. Hierdoor leer je ook weer allerlei nieuwe mensen kennen die misschien iets voor je kunnen betekenen!

Kom vaak met updates
Hou je sociale media kanalen zeker in het begin heel actief! Zorg voor regelmatige berichtjes, nieuwtjes en foto's. Op deze manier kom je telkens weer in het nieuwsoverzicht van je volgers.

Plaats je maar eens in de zoveel maanden een update, moeten je volgers telkens weer even bedenken wie jij ook alweer was. Hoe vaker ze je zien, hoe beter jouw naam in hun hoofd geprent wordt. Willen ze dan ooit een fotoshoot boeken, is er best een kansje dat jij als eerste in hun hoofd op komt.

Dos donts 1


Don't


Over klanten of andere fotografen praten op sociale media
Voor een hoop mensen gelukkig een overbodige tip, maar toch gebeurt het nog vaak genoeg! Als fotograaf wil je natuurlijk een goed imago, dus je negatief uiten over andere fotografen of klanten is dan geen slimme actie.

Op internet blijft alles voor altijd te lezen, dus een snelle opmerking kan je lang achter na blijven zitten. Hou het professioneel, en hou het bij jezelf!

Alleen met professionele modellen willen werken
Natuurlijk zul je met een professioneel model gave platen kunnen maken, maar de kans dat die meteen met jou willen werken als je zelf pas net begint is vrij klein. Beginnende modellen willen vaak heel graag voor je lens staan, en ook daar zit echt talent tussen.

Ik heb nog nooit met een professioneel model gewerkt, mijn portfolio staat vol met meiden die nog nooit eerder voor de lens stonden. Dit vind ik zelf extra leuk, omdat je je modellen een stuk meer moet begeleiden, waardoor je met meer aandacht en concentratie achter je camera staat.

Je moet je beter voorbereiden, je leert beter aansturen, en je moet iets harder werken voor het eindresultaat.

Bakken met geld willen verdienen
Kijk, natuurlijk, dat zou leuk zijn. Dat willen we allemaal wel. knipoog Maar zorg dat dit niet je hoofddoel is, want dan word je waarschijnlijk teleurgesteld.

De kans dat je rijk gaat worden met je fotografie, dat je aan de top zal komen te staan, dat je er je baan van zult kunnen maken, die is nou eenmaal erg klein. Nu is de fotografie markt ook al niet de beste markt, dus het is echt hard werken om er van te kunnen leven.

Het is een prachtig doel, en ook ik probeer dat doel nog steeds wel te bereiken, maar k als ik er niets mee zou verdienen zou ik blijven fotograferen. Fotografeer omdat het je passie is, dat zou het belangrijkst moeten zijn!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creert.

12 reacties

 1. gast
  gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 07:23

  Ik wil hier graag op aanvullen: toen ik zelf begon met wat serieuzer fotograferen, staarde ik me soms een beetje blind op mijn eigen foto's. Het is best lastig kritisch te zijn op je eigen werk. Ik heb destijds een fotocursus gevolgd bij een goede maar vaak ook kritische docent. Ik heb best wel eens moeten slikken als er een foto die ik zelf mooi vond niet even enthousiast werd ontvangen. Maar daar heb ik nu nog steeds profijt van. Dus mijn eerste advies zou zijn: zoek een leuke fotoclub of fotocursus en vraag aan medefotografen wat er - op een opbouwende manier - beter kan aan je foto's. Lees over fotografie, haal er eens (heel ouderwets) wat boeken over bij de bibliotheek - bijvoorbeeld over compositie - kijk wat je zelf mooi vind en waarom dat je aanspreekt.
  Wat ik nu vaak wel zie gebeuren, ook in de fotoprojecten waar ik aan heb deelgenomen, is dat er op social media vaak sociaal wenselijk gereageerd wordt: een middelmatige foto wordt de hemel in geprezen. Dat is op zich natuurlijk heel aardig maar als beginnend fotograaf heb je daar niet zo veel aan, ook al is het natuurlijk graag wat je wilt horen! Ik zie het zelfs gebeuren dat 'echte' fotografen een middelmatige foto plaatsen, waarvan ik denk dat hij/zij er best wat kritischer naar had mogen kijken, maar waarbij ook weer - bijna slijmerig - wordt gereageerd en dus een iets kritischer blik ver te zoeken is. Gebeurt dat wel, dan wordt dat vaak als 'zuur' ervaren... Social media zijn in mijn ervaring geen goede plek voor fotobeoordelingen!

  Er zijn tegenwoordig zó veel hobbyfotografen dat het best lastig is om daar bovenuit te stijgen. Ga dan ook niet per se mee in de trends van tegenwoordig: HDR, lange sluitertijden en allerlei bewerkingen zoals het nabootsen van tilt-shiftlenzen. Dat levert namelijk niet per definitie goede foto's op, integendeel, het is de nieuwe eenheidsworst.
  O ja, zo'n portfolio: kill your darlings!

 2. Nemja
  Nemja schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 09:11

  En vooral willen en durven leren van een ander als deze hulp aanbiedt!!

 3. gast
  gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 09:53

  Wel een leuke tip dacht ik, van die fotomeetings via bokt.nl, maar dat blijkt echter een paardenwebsite te zijn. Blijkbaar werden er vroeger via hun forum inderdaad wel fotomeetings georganiseerd, maar de laatste was alweer een paar jaar geleden...

 4. Hendrik
  Hendrik schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 10:39

  Volgens mij wordt er het belangrijkste over het hoofd gezien namelijk dat de meeste fotografen 10% aan het fotograferen zijn en de rest van de tijd zit men achter de computer. Druk met uitwerken van reportages maar ook belastingaangifte, administratie, offertes en facturen maken, voorwaarden en prijzen opstellen, beurzen bezoeken, workshops volgen, zelf op een beurs staan, website en blog bijhouden, albums ontwerpen en op tijd afleveren enz. enz. Dit is de andere kant van fotograaf zijn. Verder nog een tip; kijk alleen naar anderen om inspiratie op te doen maar blijf je eigen weg gaan, zo blijf je namelijk bij je eigen stijl.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord