100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Do's & don'ts om verder te komen als beginnend fotograaf

maandag 22 februari 2016, 20:20 door | 15.935x gelezen | 12 reacties

Iedereen die fotografeert is natuurlijk ergens begonnen. Nadat je je eerste spiegelreflex camera hebt gekocht en veel hebt geoefend met familie en vrienden wil je wel beginnen aan je eerste échte fotoshoot.

Dan moet je natuurlijk wel eerst zorgen dat mensen je leren kennen en je werk gaan waarderen. Hoe doe je dat nou eigenlijk als beginnende fotograaf?

Do


Oefen voor je jezelf wil gaan verkopen!
Doe heel veel oefensessies met bekenden, vrienden en familie. Ook als je denkt dat je dit nu wel lang genoeg gedaan hebt, vraag eens aan onbekenden wat zij van je foto's vinden. Zouden zij er al een bedrag voor over hebben? Natuurlijk zullen smaken verschillen, maar je kunt uit deze feedback al heel veel halen.

Bouw een portfolio op
Voordat mensen je boeken willen ze altijd graag je eerdere werk zien. Als je geen eerder werk hebt, zullen weinig mensen je boeken, waardoor je ook nooit nieuw werk kúnt laten zien en dat schiet natuurlijk niet op. Het is dus eigenlijk onvermijdelijk dat je toch eerst veel shoots voor je portfolio zal 'moeten' doen tot je merkt dat je steeds meer vragen krijgt.

TFP shoots en fotomeetings
Inhakend op het vorige kopje, doe TFP shoots of doe mee aan fotografie meetings! Ideaal om je klantenkring mee uit te bouwen, te leren, met teams te werken en bijzondere beelden te schieten.

TFP shoots (Time For Print) houd in dat je samen met een model (en eventueel een team) een concept gaat uitwerken waarbij fotograaf en model 'gratis' voor elkaar werken. Als fotograaf stuur jij de foto's aan het model als bedankje, en jij houd er een mooi portfolio aan over door het model.

Fotografie meetings worden onder andere georganiseerd binnen fotografie fora. Ik heb vroeger ontzettend vaak mee gedaan aan fotomeetings via Bokt.nl. Hier heb ik de modellen leren kennen met wie ik vaak werk, andere super leuke fotografen en contacten gelegd met visagisten.

Bij een fotomeeting ga je met een clubje modellen en fotografen op pad, en kun je dus meerdere shoots doen op één dag, ook weer op TFP basis. Ideaal dus voor je portfolio!

Dos donts 2


Ga samenwerkingen aan
Stap op een andere fotograaf af, en vraag of je eens mee mag lopen. Misschien als assistent, second shooter? Zo krijg je echt een kijkje in het wereldje en hoe het eraan toe gaat. Hierdoor leer je ook weer allerlei nieuwe mensen kennen die misschien iets voor je kunnen betekenen!

Kom vaak met updates
Hou je sociale media kanalen zeker in het begin heel actief! Zorg voor regelmatige berichtjes, nieuwtjes en foto's. Op deze manier kom je telkens weer in het nieuwsoverzicht van je volgers.

Plaats je maar eens in de zoveel maanden een update, moeten je volgers telkens weer even bedenken wie jij ook alweer was. Hoe vaker ze je zien, hoe beter jouw naam in hun hoofd geprent wordt. Willen ze dan ooit een fotoshoot boeken, is er best een kansje dat jij als eerste in hun hoofd op komt.

Dos donts 1


Don't


Over klanten of andere fotografen praten op sociale media
Voor een hoop mensen gelukkig een overbodige tip, maar toch gebeurt het nog vaak genoeg! Als fotograaf wil je natuurlijk een goed imago, dus je negatief uiten over andere fotografen of klanten is dan geen slimme actie.

Op internet blijft alles voor altijd te lezen, dus een snelle opmerking kan je lang achter na blijven zitten. Hou het professioneel, en hou het bij jezelf!

Alleen met professionele modellen willen werken
Natuurlijk zul je met een professioneel model gave platen kunnen maken, maar de kans dat die meteen met jou willen werken als je zelf pas net begint is vrij klein. Beginnende modellen willen vaak heel graag voor je lens staan, en ook daar zit echt talent tussen.

Ik heb nog nooit met een professioneel model gewerkt, mijn portfolio staat vol met meiden die nog nooit eerder voor de lens stonden. Dit vind ik zelf extra leuk, omdat je je modellen een stuk meer moet begeleiden, waardoor je met meer aandacht en concentratie achter je camera staat.

Je moet je beter voorbereiden, je leert beter aansturen, en je moet iets harder werken voor het eindresultaat.

Bakken met geld willen verdienen
Kijk, natuurlijk, dat zou leuk zijn. Dat willen we allemaal wel. knipoog Maar zorg dat dit niet je hoofddoel is, want dan word je waarschijnlijk teleurgesteld.

De kans dat je rijk gaat worden met je fotografie, dat je aan de top zal komen te staan, dat je er je baan van zult kunnen maken, die is nou eenmaal erg klein. Nu is de fotografie markt ook al niet de beste markt, dus het is echt hard werken om er van te kunnen leven.

Het is een prachtig doel, en ook ik probeer dat doel nog steeds wel te bereiken, maar óók als ik er niets mee zou verdienen zou ik blijven fotograferen. Fotografeer omdat het je passie is, dat zou het belangrijkst moeten zijn!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

12 reacties

  1. gast
    gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 07:23  | reageer

    Ik wil hier graag op aanvullen: toen ik zelf begon met wat serieuzer fotograferen, staarde ik me soms een beetje blind op mijn eigen foto's. Het is best lastig kritisch te zijn op je eigen werk. Ik heb destijds een fotocursus gevolgd bij een goede maar vaak ook kritische docent. Ik heb best wel eens moeten slikken als er een foto die ik zelf mooi vond niet even enthousiast werd ontvangen. Maar daar heb ik nu nog steeds profijt van. Dus mijn eerste advies zou zijn: zoek een leuke fotoclub of fotocursus en vraag aan medefotografen wat er - op een opbouwende manier - beter kan aan je foto's. Lees over fotografie, haal er eens (heel ouderwets) wat boeken over bij de bibliotheek - bijvoorbeeld over compositie - kijk wat je zelf mooi vind en waarom dat je aanspreekt.
    Wat ik nu vaak wel zie gebeuren, ook in de fotoprojecten waar ik aan heb deelgenomen, is dat er op social media vaak sociaal wenselijk gereageerd wordt: een middelmatige foto wordt de hemel in geprezen. Dat is op zich natuurlijk heel aardig maar als beginnend fotograaf heb je daar niet zo veel aan, ook al is het natuurlijk graag wat je wilt horen! Ik zie het zelfs gebeuren dat 'echte' fotografen een middelmatige foto plaatsen, waarvan ik denk dat hij/zij er best wat kritischer naar had mogen kijken, maar waarbij ook weer - bijna slijmerig - wordt gereageerd en dus een iets kritischer blik ver te zoeken is. Gebeurt dat wel, dan wordt dat vaak als 'zuur' ervaren... Social media zijn in mijn ervaring geen goede plek voor fotobeoordelingen!

    Er zijn tegenwoordig zó veel hobbyfotografen dat het best lastig is om daar bovenuit te stijgen. Ga dan ook niet per se mee in de trends van tegenwoordig: HDR, lange sluitertijden en allerlei bewerkingen zoals het nabootsen van tilt-shiftlenzen. Dat levert namelijk niet per definitie goede foto's op, integendeel, het is de nieuwe eenheidsworst.
    O ja, zo'n portfolio: kill your darlings!

  2. Nemja
    Nemja schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 09:11  | reageer

    En vooral willen en durven leren van een ander als deze hulp aanbiedt!!

  3. gast
    gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 09:53  | reageer

    Wel een leuke tip dacht ik, van die fotomeetings via bokt.nl, maar dat blijkt echter een paardenwebsite te zijn. Blijkbaar werden er vroeger via hun forum inderdaad wel fotomeetings georganiseerd, maar de laatste was alweer een paar jaar geleden...

  4. Hendrik
    Hendrik schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 10:39  | reageer

    Volgens mij wordt er het belangrijkste over het hoofd gezien namelijk dat de meeste fotografen 10% aan het fotograferen zijn en de rest van de tijd zit men achter de computer. Druk met uitwerken van reportages maar ook belastingaangifte, administratie, offertes en facturen maken, voorwaarden en prijzen opstellen, beurzen bezoeken, workshops volgen, zelf op een beurs staan, website en blog bijhouden, albums ontwerpen en op tijd afleveren enz. enz. Dit is de andere kant van fotograaf zijn. Verder nog een tip; kijk alleen naar anderen om inspiratie op te doen maar blijf je eigen weg gaan, zo blijf je namelijk bij je eigen stijl.

  5. Anton van der Steen
    Anton van der Steen schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 12:41  | reageer

    Een mooi artikel, ook ik ben beginnend en vind de titel fotograaf voor mezelf nog niet van toepassing, maar met deze tips kan ik wel wat, dank daarvoor.

    Overigens wordt er gesproken over bokt.nl, tegenwoordig vindt dit plaats via verschillende groepen op facebook

  6. Eric
    Eric schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 14:00  | reageer

    Een, naar mijn mening, leuke site waar amateurs foto's kunnen plaatsen en door 'clubgenoten' laten beoordelen vind je op www.lurofoto.eu . Leerzaam, gratis (basislidmaatschap) en er zijn ook een maandelijkse wedstrijd en een -opdracht met elke maand een ander onderwerp. Hoe de site werkt en wat de spelregels zijn staat er allemaal op. Neem er eens een kijkje zou ik zeggen......

  7. Evert Warrink
    Evert Warrink schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 15:06  | reageer

    Hallo, ik vind je foto's geweldig mooi en zie veel bewerkingen.
    Ik heb altijd foto's die nét niet scherp zijn en ik kan er maar niet achter komen waarom. Op statief met een fotoshoot gaat goed dan werk ik vooral in manual maar zo uit de hand is het vaak net niet datgene wat zo lijkt. heb je tips?

  8. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 19:24  | reageer

    Ik wil toch even inhaken op wat de eerste gast noemt.
    Hij (zij?) schrijft daar:

    Ik heb best wel eens moeten slikken als er een foto die ik zelf mooi vond niet even enthousiast werd ontvangen.

    Mijn vraag aan de gast is: voor wie maak jij foto's? Voor jezelf of voor je docent? Als jij enthousiast bent over een foto is hij toch geslaagd?
    Even de basic technische zaken als belichting en scherpte terzijde geschoven. Dat moet uiteraard in orde zijn of in ieder geval moet het zoals bedoeld zijn.

    Ik zie te vaak dat beginnende fotografen zich op fotofora en op fotoclubs voegen naar de aldaar heersende mening. Met als gevolg dat die beginnende fotograaf foto's gaat maken zoals een ander dat wil. Het worden daarmee ook "gemiddelde" plaatjes. En daar schiet niemand iets mee op.

    Doe gewoon lekker je eigen ding. Vorm je eigen identiteit. Je wordt een goeie fotograaf, beroepsmatig of uit hobby, als je foto's een eigen "smoel" hebben. En dat eigen "smoel" krijg je door NIET te luisteren naar een ander.

    Of, zoals mijn opa zaliger al zei: als je iets maar lang genoeg vol houdt, vindt men het op een gegeven moment vanzelf mooi vrolijk

  9. gast
    gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:13  | reageer

    @martinphili: ja, dat is zeker waar wat je zegt, maar het was gelukkig niet zo dat er op die manier 'kritiek' geleverd werd op mijn foto's... Ik zal het proberen nog wat toe te lichten: veel beginnende fotografen komen op een gegeven moment met foto's van een mooi object (of persoon) en hebben dan 'een mooie foto'! Er staat bijvoorbeeld een mooie bloem op hun foto maar dat hij er wellicht wat klein op staat, of dat de achtergrond afleidt misschien, daar zijn ze zich vaak (nog) niet bewust van. En al staat het object er verder prima op, het gaat er in je ontwikkeling als fotograaf juist ook om: hoe voeg je iets eigens toe aan zo'n foto, hoe ontstijg je de registratie? Dat is een zoektocht, die je zelf moet willen maken als je je wilt profileren als fotograaf. Maar dat hóeft natuurlijk helemaal niet, als je dat niet wilt.
    Wat betreft het technische aspect: ik vind het meestal niet zo heel interessant als daarover gediscussieerd wordt, ik kijk liever naar compositie en de keuze die de fotograaf hierin heeft gemaakt. Moet natuurlijk technisch dan niet te slecht zijn, anders stoort het. Wat je bij beginnende fotografen regelmatig nog wel fout ziet gaan, zijn bijvoorbeeld omzettingen naar zwart/wit die veel te grijzig zijn. Dat wordt vaak ook niet gezien of herkend. Dat is wel jammer.
    Maar inderdaad: die types die vinden dat foto's moeten voldoen aan standaard regeltjes (ik kwam er helaas laatst ook nog een tegen in een ander forum), die kun je ook missen als kiespijn! knipoog

  10. gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:20  | reageer

    martinphili,

    Geheel mee eens. knipoog

    Ik ga altijd m'n eigen gang. Ik doe alleen wat op mensen, waarvan ik weet dat ze het goed bedoelen, zeg maar opbouwende kritiek.

    Ook ik als professional leer elke dag nog bij, maar op de oordelen van leken, doe ik niets.

  11. Brian
    Brian schreef op woensdag 24 februari 2016 om 11:55  | reageer

    Goed artikel Marit !

    Even als reactie op andere reageerders...
    Hoewel ik zelf juist heel erg met techniek bezig ben, en dat ook echt een verrijking van mijn fotografie vind, zegt het niets over emotie. In mijn persoonlijke mening is een foto goed op het moment dat die emotioneel iets bij me los maakt. Dit kan een perfecte foto zijn die aan alle regels voldoet die je op de fotovakschool kan leren, maar het kan ook de onscherpe foto van mijn moeder zijn, die helaas niet meer leeft, en waar ik een geweldige herinnering aan heb.

    Het waarde oordeel goed of slecht vind ik dus echt een nonsens oordeel. Wat goed is voor mij, is slecht voor een ander en omgekeerd.

    Ik ga in het museum ook niet naar elke tentoonstelling toe. Alleen die welke ik mooi vind of de moeite waard vind, bezoek ik. Dat maakt de andere tentoonstellingen niet slecht.

  12. Frank
    Frank schreef op woensdag 24 februari 2016 om 23:18  | reageer

    Ik lees wat over verkopen van je foto's ; na bijna 8 jaar, is mijn ervaring dat je fotografie vooral moet zien als leuke hobby . Een enkele keer koopt iemand eens een foto.
    Laat je inspireren en vooral niet ontmoedigen op een platform als bv 500px .
    Een cursus is echt aan te raden, vind ik en daarna als je het kunt betalen , een workshop of meer workshops . Ontdek ook dat er gouden regels zijn en daarnaast stijl en smaak. Al meer dan eens heb ik ervaren dat docenten elkaar soms tegen spreken. Haal je eigen ding er uit! De techniek kun je leren ; stijl en smaak moet je ontwikkelen en creativiteit heb je of niet. " Het belangrijkste onderdeel van de camera is de man erachter "

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord