Nando Harmsen

Gebruik de beste fototas voor jouw fotografie

maandag 29 november 2021, 20:10 door | 4.483x gelezen | 18 reacties

De meeste fotografen die ik zie dragen hun foto apparatuur in een rugzak. De reden is eenvoudig. Een rugzak zorgt voor een comfortabel vervoer van je zware apparatuur. Het is dan ook geen probleem om wat meer mee te nemen.

Maar een fotorugzak is niet altijd de beste keuze. Kies de juiste tas voor jouw fotografie.

Een fotorugzak geeft je de gelegenheid om veel apparatuur mee te nemen. Een of twee camera's, een set objectieven, een flitser, een drone, en misschien zelfs een statief.

Een goede rugzak op de juiste manier gedragen zorgt ervoor dat het meeste gewicht op je heupen gedragen wordt, waarbij de schouderbanden de rest dragen en het perfect op zijn plek houden.

Hetwie nando rugzak bergen

Een rugzak is perfect voor apparatuur meenemen op lange wandelingen. Dit is een F-stop Anja fotorugzak, met genoeg ruimte voor een extra warme trui, regenjas, lunchpakket, en wandelstokken. (Foto door Hetwie, www.hetwie.nl)

Een rugzak stelt je in staat om ver te lopen met al dat gewicht. Maar het betekent wel dat je de rugzak van je rug moet halen om je camera eruit te halen, of om een objectief te wisselen. Je hebt ruimte nodig om je rugzak neer te leggen, en het kost tijd.

Een fotorugzak is dus in feite geschikt om je apparatuur goed en comfortabel te vervoeren. Maar het is niet prettig als je regelmatig of zelfs vaak objectieven moet wisselen. Een fotorugzak is dus niet altijd de beste keuze.

Hetwie nando rugzak sneeuw

Het is lastig om een ander objectief te pakken als je een rugzak gebruikt. Dit is de Thinkktank Streetwalker Pro. (Foto door Hetwie)


Soms is het beter om voor een ander systeem te kiezen. Een schoudertas is een goed alternatief. Nu zeg je waarschijnlijk dat het lastig en niet comfortabel is.

Dat laatste is natuurlijk waar, het gewicht wordt op één schouder gedragen. Bovendien is deze manier van dragen niet voor iedereen goed te doen om lichamelijke redenen.

Hetwie nando schoudertas in water.JPG

Een schoudertas kun je omhouden, zodat het wisselen van een objectief over al kan gebeuren, ook als je in het water staat. Hier gebruik ik de Thinktank Retrospective. (Foto door Hetwie, www.hetwie.nl)


Even los van het niet comfortabel zijn, is het zeker geen lastige manier om je foto apparatuur mee te nemen. Het is namelijk niet nodig om je tas af te leggen om een objectief te wisselen. Dat is handig als je op drukke plekken bent, als de grond vies en modderig is, of als je in het water staat.

Nando schoudertas

Twee objectieven in de tas, en eentje op de camera die je in gebruik hebt. De schoudertas is dan niet zo zwaar mee. Dit is de Thinktank Retrospective.

Dan kom ik terug op het dragen zelf. Een schoudertas ga je niet meenemen met alle apparatuur die je in bezit hebt, iets wat je misschien wel doet met een rugzak. Je neemt mee wat je nodig hebt. Een camera, en misschien twee of drie objectieven.

De camera is voor 75 procent van de tijd uit de tas en in gebruik. Dat betekent dat je slechts een of twee objectieven in de tas hebt.

Loop je grote afstanden en heb je niet continu je camera nodig? Dan is een rugzak ideaal. Loop je weinig en gebruik je de camera veelvuldig, dan is een schoudertas handiger.

Nando rugzakken

Een grote of een kleine rugzak, perfect als je veel afstand aflegt. Desnoods kies je voor twee rugzakken, een voor veel meenemen, een voor weinig meenemen. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Je ziet links de Thinktank Retrospective Backpack en rechts de Shimoda Action X50 waarin ook nog ruimte is voor een jas of trui, en een lunchpakket.

Nando schoudertassen

Ben je continu aan het fotograferen, neem dan een schoudertas. Neem alleen mee wat je gebruikt en het gewicht valt best wel mee. Links is de Thinktank Suburban Disguise, rechts de Crumpler Muffin Top


Er zijn tussenwegen, zoals een rugzak die je voor je lichaam kunt roteren en openslaan. Ik heb nog geen rugzak gezien waarbij dat heel comfortabel kan, zeker niet als je een dikke jas aan hebt. Een slingbag is een andere optie, maar die draagt vaak ook als schoudertas, met het gewicht op één schouder.

Een andere mogelijkheid is een riem met objectiefkokers eraan. Dat is handig, maar vaak vermoeiend omdat al het gewicht alleen op de heupen gedragen wordt. Eventueel zou je dat kunnen combineren met een rugzak, waarbij je de heupband gebruikt om een of twee objectiefkokers aan te bevestigen. Het wordt dan wel een heel gevaarte.

Nando trolley

Een trolley van Thinktank voor camera, objectieven, en flitsers. Vaak combineer ik het met een schoudertas. Alles bij de hand, en makkelijk te vervoeren. Echter, alleen voor relatief korte afstanden. Dit is de Thinktank Airport Security, rechts samen met de Thinktank Urban Disguise schoudertas. Ik heb normaal ook twee lampstatieven aan de trolley bevestigd.

Een trolley is ook nog een mogelijkheid. Ik gebruik die voornamelijk voor mijn bruidsfotografie. Ik heb de camera omhangen, en trek de trolley mee met daarin de andere objectieven en flitsers. Een trolley is ook ideaal voor grote en zware apparatuur. Je hoeft niets te dragen.

Het beste voor een fotograaf is, om de juiste tas voor zijn of haar fotografie te kiezen. Dat kan een fotorugzak zijn, of een schoudertas. Maar misschien is soms het ene, en soms het andere handig.

Zorg bij voorkeur dat je beiden hebt, zodat je kunt kiezen. Dat klinkt misschien overdreven, maar het vergroot alleen maar het gemak.

Nando fototassen

Er zijn veel soorten fototassen. Kies welke het beste voor jouw fotografie geschikt is. Dat betekent soms dat je er meer dan een nodig hebt. Kies wel een goede tas, want het moet je kostbare apparatuur beschermen. Heb je een goede tas, dan is de waakhond niet meer nodig.

Wat gebruik jij het liefst om je fotografie apparatuur te vervoeren? Heb jij een rugzak of een schoudertas, of allebei? Vertel erover in de reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

18 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 29 november 2021 om 21:00

  Mijn fototas gebruik ik vooral als opslagplaats als ik niet aan het fotograferen ben. Als ik wél aan het fotograferen ben dan ben ik zélf de fototas. Met m'n full frame en 24-105 mm kan ik eigenlijk altijd wel alles de baas dus die hangt om mijn nek, reserve accu's en kaartjes zitten in m'n jaszakken. Travel light! Op het circuit heb ik er dan graag nog een cropcam met 70-300 mm bij, die draag ik ook gewoon bij me. Lekker snel wisselen.

 2. Mac
  Mac schreef op dinsdag 30 november 2021 om 07:56

  Ik heb veel (teveel) fototassen, en inderdaad er bestaat geen perfecte.
  Maar mijn voorkeur gaat uit naar rugtassen, ook omdat ik zelf vak actief bezig bent, en dan is een rugtas gewoon veel comfortabeler. Heb daar ook meerdere maten in. En het ligt eraan wat ik ga fotograferen, met welk apparatuur welke ik meeneem.
  Maar heb uiteraard ook een aantal schoudertassen, omdat die op bepaalde momenten inderdaad handiger zijn.

 3. Maarten Karnekamp
  Maarten Karnekamp schreef op dinsdag 30 november 2021 om 10:28

  Ik heb een Pacsafe rugzak: bij deze rugzak kun je alle ritsen op slot doen (en aan een stalen kabel leggen in het hotel of camping) en de rugzak is messteek-bestendig. Daarnaast - als "traveling light" - een Tenba BYOB 10 insert met schoudertas; de insert kun je ook weer in elke willekeurige daypack rugzak stoppen.

 4. Tineke
  Tineke schreef op dinsdag 30 november 2021 om 10:40

  Heel eerlijk gezegd heb ik nog steeds niet de juiste zak/tas gevonden. Ik heb zowel een schoudertas (die als opslag wordt gebruikt) en twee of drie rugzakken. Eén ervan is te groot, twee zijn wel hanteerbaar maar onhandig op de fiets. Ik bezit geen auto dus alles verdwijnt in de fietstassen. Een handzaam exemplaar heb ik nog steeds niet gevonden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.157 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord