Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: overweeg een schoudertas

zaterdag 15 januari 2022, 16:32 door | 3.185x gelezen | 2 reacties

Stel je bent tijdens de avond in een stad aan het fotograferen. Het is er druk, en overal lopen mensen om je heen. Als je een rugzak draagt, en je wilt een objectief wisselen, dan moet je alles op de grond leggen.

Zou jij dat durven met al die mensen om je heen? Misschien is het tijd om een schoudertas te overwegen.

Fotograferen in het donker


In feite vertelt deze inleidende paragraaf al voldoende. Het vervelende van een rugzak is de noodzaak om deze op de grond te leggen. In een drukke omgeving kan dat een nadeel zijn. Je moet namelijk je aandacht verdelen tussen je statief en de plek waar je de tas neerlegt.

In dat soort omgevingen komt een schoudertas van pas. Je hoeft niets op de grond te zetten of je aandacht te verdelen. Een objectief wisselen is dan eenvoudig en snel.

Kies dus de tas die het beste geschikt is voor je fotografie, zoals ik in een onlangs geschreven artikel ook al uitgelegd heb.

Schoudertas


Een schoudertas draagt meestal niet zo comfortabel als een rugzak, maar als je aan het fotograferen bent heb je nog maar een, of misschien twee objectieven in je tas zitten. Zo zwaar is die tas niet meer.

Natuurlijk zijn er tussenvormen, zoals een slingbag - wat in feite een verkapte schoudertas is - die je voor je draait om er iets uit te halen. Dat kan natuurlijk ook.

Het belangrijkste is dat je boeven geen kans of gelegenheid geeft om er met je spullen vandoor te gaan. Dat fotografeert een stuk meer ontspannen, zeker in de avond.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 17 januari 2022 om 08:10  | reageer

    Ik heb zelf ook inderdaad meestal een schoudertas bij me, omdat je toch niet te veel spullen mee hebt. Maar ben ik wat langer onderweg heb ik een rugzak met opening aan de zijkant (die kan ik gelukkig zo dichtdoen dan dieven er niet zo maar bij kunnen).

  2. Jan Bruijns
    Jan Bruijns schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 10:41  | reageer

    Ik heb een rugzak die ik naar voren kan draaien zodat de rugzak een buikzak wordt waarna ik goed in de tas kan komen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord