Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat mag niet in je fototas ontbreken?

maandag 30 mei 2022, 16:32 door | 4.770x gelezen | 13 reacties

Als fotograaf heb je een fototas, een fotorugzak, een trolley of een andere manier om je apparatuur te vervoeren. Daarin zit een camera, objectieven, misschien een flitser.

Kortom, het gereedschap van de fotograaf. Maar wat mag volgens jou behalve deze dingen absoluut niet ontbreken?

Als fotograaf heb je natuurlijk een camera en een of meerdere objectieven nodig om je ding te doen. Zonder die is het simpelweg niet mogelijk om te fotograferen. Uiteraard heb je in de camera een (volle) accu zitten, en een geheugenkaartje om je foto's op te slaan.

Toch blijft het daar vaak niet bij. Hoewel het bovenstaande in principe genoeg is, nemen we als fotograaf toch een aantal extra dingen mee in de fototas. Welke dingen zijn dat voor jou?

Sized NH20220517 122112

Wanneer je niet oppast, raakt je fototas overladen met allerlei handige dingen die misschien ooit van pas komen.

De eerste dingen waar ik aan denk wanneer ik extra spullen mee zou moeten nemen is een microvezeldoek, een theedoek, een draadontspanner, en een extra accu.

Een karabijnhaak is ook altijd handig om bij te hebben, ook al is het voor het vastmaken van de hondenriem als onze trouwe viervoeter mee gaat.

Sized NH20220517 122101

Een dagje op pad vereist niet snel een hoop accu's, of een acculader. Zou je een blaasbalg nodig hebben, of gaffertape? Aan jou de keuze.

Wat ik niet in de fototas wil hebben zijn de spullen die ik niet nodig zal hebben. Met andere woorden, alleen de objectieven die ik nodig denk te hebben, geen flitsers als die niet nodig zijn, geen acculader als er toch geen stroom aanwezig is, of geen filters als ik weet dat het op locatie niet gebruikt hoeft te worden.

Daar blijft het meestal niet bij. Misschien heb je allerlei kabeltjes bij je, schoonmaakspullen, accu's, of allerlei kleine dingen die je misschien ooit een keer nodig hebt. Vergis je niet, al die kleine spullen samen kunnen al snel kilo's aan gewicht zijn.

Ik probeer altijd zo licht mogelijk op pad te gaan. Het laatste wat ik wil is een rugzak meenemen vol spullen die ik waarschijnlijk toch niet gebruik. Dus geen tas met 20 kilogram, maar liever eentje met 5 kilogram.

Sized NH20220517 121959

Een extra lenscap, een oplaadsnoer, en nog een, een USB kabel, een USB-C kabel, een schroevendraaier, inbussleutel, een torksleutel, batterijen... wat heb je echt nodig?

Wat neem jij altijd mee? Wat mag er nooit in je fototas ontbreken? Neem jij altijd alle objectieven mee, just in case?

Heb je altijd een acculader bij je, extra geheugenkaartjes? Een macrorail, statief, reflectiescherm? Misschien heb je wel een schroevendraaiersetje bij je, samen met de onmisbare inbussleutels.

Sized NH20220517 122031

Er zijn dingen die voor een speciaal doel zijn, zoals deze trigger. Neem 'm mee als je het gaat gebruiken. Anders kun je het beter thuis laten.

Laat het in een reactie onder dit bericht weten wat jij onmisbaar vindt in je fototas. Wat gaat er altijd mee, ongeacht waar en hoe je gaat fotograferen. Doe je dat in een rugzak, of schoudertas en hoeveel gewicht neem je dan uiteindelijk mee?

Ik zie je reactie graag tegemoet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

13 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 30 mei 2022 om 18:58  | reageer

  Tjonge, wil je me (nog ergere) rugklachten bezorgen? vrolijk
  In de meeste gevallen heb ik een camera met een lens bij me, dat vind ik al zwaar genoeg. In een enkel geval draag ik twee camera's, dat dan weer wel, om snel een situatie te kunnen vangen. Als je eerst moet wisselen van midden naar telelens ben je te laat. (en ga niet zeggen dat ik dan beter dichterbij kan gaan want je moet op een circuit nou eenmaal afstand tot de baan houden)
  En ik heb nog maar zelden gehad dat ik onderweg iets miste. Ik ga weg met volle accu's, lege kaartjes en schone objectieven en daarmee kan ik de hele dag vooruit.

 2. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 09:22  | reageer

  Een herkenbaar dilemma, want vaak loop je een overload aan spulletjes mee te sjouwen. Voor mij begint het bij het overdenken wat en waar ik het ga doen. Ik heb verschillende tassen en als eerste maak ik de keuze welk soort tas voor mijn plan het handigste is. Hoe ga ik reizen? Met de auto, fiets of OV? Hoe mobiel of statisch kan/mag ik zijn als ik op de locatie ben? Als ik statisch ben, kan gerust een grote tas mee met veel spullen. Die kan ik dan ergens in een hoek zetten. Als ik mobiel moet zijn, dan wordt het allemaal veel kritischer. Naast de standaard dingen als een extra accu, sd kaartjes e.d. is mijn eerste gedachte welke type lenzen ik nodig zou kunnen hebben. Is het de moeite waard die grote telelens mee te sjouwen, of heb ik die macro lens, etc. nodig? Daarna de vraag of ik mogelijk extra licht nodig heb en zo ja, wat neem ik dan mee. Wil ik filters gaan gebruiken, verwacht ik een statief nodig te hebben, enz. Bij alles wat ik potentieel mee zou kunnen nemen, vraag ik mij dus af hoe groot de kans is dat ik het echt nodig zal hebben.
  Natuurlijk schat ik dat geregeld verkeerd in en heb ik te veel bij mij, of ik heb iets niet niet bij mij dat juist handig zou zijn. Maar niet getreurd, het prikkelt je creativiteit om bij gebrek aan iets toch een oplossing te vinden.

 3. wim
  wim schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 10:07  | reageer

  Als je een tas of rugzak mee neemt stop er ook een GPS tracker in voor geval dat het "weg raakt".kan je altijd weer terug vinden.

 4. gast schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 10:20  | reageer

  Behalve de zaken die al genoemd zijn heb ik altijd een dunne opvouwbare poncho, een flesje water en paracetamo bij me.

 5. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 11:02  | reageer

  Ik neem altijd het volgende mee: 2 body's met op de een een 10-18mm zoom en de ander met een 55-250mm zoom. Op beide body's zit een powergrip met 2 accu's. Dat is altijd mijn standaard uitrusting.
  Wil ik ook macro's maken dan pak ik mijn mijn Laowa supermacro 2,5-5x mee en een statief. Wanneer ik erop uit trek voor landschapsfotografie, dan gaat mijn Haida filtersets en statief ook mee.
  Met portretfotografie op locatie gaat een opzetflitser, statief en reflectiescherm mee.
  Afhankelijk van het soort fotografie ik wil doen bepaal ik dus wat ik meeneem.
  Ik heb een fotokoffer (Hardcase) waar normaal mijn objectieven, body's, filtersets, accu's e.d. in passen. Mocht ik naar het buitenland gaan voor meerdere dagen, dan gaat die koffer op een trolley mee.
  Op locatie draag ik de 2 camera's niet met een draagriem om de nek, maar gebruik een harnas waar ik de camera's aan bevestig.

 6. Rob
  Rob schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 14:00  | reageer

  Heel veel spullen die ik lang niet gebruikt ( of nooit) haal ik er na verloop van tijd uit, behalve een vuilniszak. Die blijft er in, al zoveel plezier van gehad. Soms door het weer, vaak ook als werkplekje, maar een tijdje gelden was ik met een gezinnetje foto's aan het maken van de kids en die vonden dennenappels enzo en wilde die meenemen, jawel hoor, de vuilniszak.

 7. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 14:01  | reageer

  Laders en kabeltjes laat ik thuis maar bij de standaard uitrusting hoort wel mijn statief incl. het inbusje voor de poten strakker te stellen, een boodschappenmuntje om het plaatje los of vast te draaien en een klein zaklampje. Als ik de natuur in ga ook altijd de witte paraplu (tegen regen of zon) en een vuilniszak om op te zitten. Langere dag op pad of bij warm weer ook altijd flesje drinken mee.

 8. Marijke
  Profiel Marijke schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 14:01  | reageer

  Plastic. Een zak om op te zitten, al is het maar met de lunch, zo'n vederlichte regencape van 50 cent, plastic zakje + elastiek om camera droog te houden. En een rolletje ouderwetse leukoplast (waar je geen schaar bij nodig hebt).

 9. Fred
  Fred schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 14:16  | reageer

  Naast de camera, objectieven, flitser, reserve accu en sd kaartjes is een opgevouwen vuilniszak een must als je buiten gaat fotograferen. Plat op je buik of ergens tegenaan staan is geen probleem zelfs als het nat is.

 10. Koos Wildeboer
  Koos Wildeboer schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 15:12  | reageer

  Ik neem mee:
  Sony a68 met 25-74 Tamron lens 2.8 over hele bereik
  Nikon p900
  2 reserve batterijen
  1 reserve SD card
  Blazer om lens van stof te ontdoen
  Statief als ik natuuropnames ga maken

 11. Guill. Raemakers
  Guill. Raemakers schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 16:16  | reageer

  Als bejaarde fotograaf, ik ben bijna 88, heb ik nog al last van een zware rugzak. Daarom neem ik zo weinig mogelijk mee als ik op pad ga. Dat is bijna altijd lopend. Ik fotografeer hoofdzakelijk in de natuur, landschappen en macro. Om zo weinig mogelijk gewicht mee te nemen fotografeer ik de ene dag landschappen, met een lens 24-200 mm en de volgende keer macro’s, met een 105 mm lens. Het komt wel eens voor dat ik dan een opname mis. Geen probleem ik neem mijn iPhone en maakt een foto van dat object en ga de volgende dag terug om met de juiste fotoapparatuur als nog de bewuste foto te maken. Zou ik de weg kwijtraken, of er is een noodgeval, dan heb ik altijd een telefoon bij me. Wat ik beslist in mijn rugzak meeneem is een powerbank om eventuele lege accu onderweg op te laden.
  Guill.

 12. Hans den Boer
  Profiel Hans den Boer schreef op dinsdag 31 mei 2022 om 21:39  | reageer

  Uiteraard hangt het ervan af wat ik ga doen. Is het b.v. een musicalvoorstelling dan gaan er 2 bodies, een 70-200/F2.8, een 24-70/F2.8 en een 50mm F1.4 mee (naast uiteraard reserve accus en reservekaartjes)

  Portret&model op locatie is ook niet zo’n probleem. Dan kun je vaak veel doelbewuster je apparatuur uitkiezen en/of je komt met een auto heel dicht bij de plaats van fotograferen.

  Op vakanties inclusief dagtochten gaat er (heel) veel mee. Middenformaat met 4 objectieven + 1.4 extender met een totaalbereik van 23-280mm), een Canon 5D omgebouwd naar infrarood, reserveaccu’s, rservekaartjes, lensdoekjes, blaasbalgje, draadontspanner (+rserve), Pola + ND-filters (3, 10 en 15 stops) én een uitermate stabiel (en dus zwaarder) statief (ook al is die dan van carbon).

  Daarnaast uiteraard de “standaard” dingen als plastic zak, setje imbussleutels voor m’n statief, GPS tracker

  In de auto blijven dan nog dingen achter als acculaders (met 220 omvormer), laptop+cardreader, extreem zware zaklantaarn (als ik een grottenstelsel in wil en daar wil fotograferen) en allerhande kleine “extra” dingen. Daarnaast een wat kleinere maar waterdichte rugzak. Uitermate handig als je door diep(er) water wilt en je geen risico wilt lopen. In zo’n geval weet ik vaak redelijk precies wat ik wil gaan fotograferen en beperk ik me tot middenformaat + 2 zoomlenzen met een bereik van 32-200mm, filterset én weer dat zware statief (en uiteraard lensdoekjes e.a.)

  Al met al sjouw ik met zo’n 20kg bagage door het landschap (en bergen) heen, niet alles gebruik je even vaak, Natuurlijk kost dat energie als je vele honderden meters en soms meer dan 1000m moet klimmen. Het is een keus waarbij de één zegt: “je bent hartstikke gek” (heb je natuurlijk ergens nog gelijk ook…knipoog en een ander het wel begrijpt. Daarnaast gebeurt het maar zelden dat er een vakantie is dat ik niet (vrijwel) alle apparatuur toch een keer nodig heb.

  Maar uiteraard moet je dat fysiek wel op künnen brengen. Ook al ben ik dan al ruim 63 jaar (en doe dit al tientallen jaren) dan is dat nog steeds wat anders als de heer Raemakers die er op z’n 88 nog steeds op uittrekt. Alle hulde aan hem wat dat betreft.

 13. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 7 juni 2022 om 11:50  | reageer

  @Hans:
  Poeh, jij neemt erg veel mee. Ik ben blij dat ik niet je sherpa ben bij je bergklimpartijen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord