Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Wilmar Dik

Hoe begin je met een fotoserie?

woensdag 5 januari 2022, 20:02 door | 3.538x gelezen | 2 reacties

Beginnen met een fotoserie kan best lastig zijn. Wat ga je fotograferen, hoe en waar? En wat is de insteek? Wil je er iets mee verdienen of is het pure hobby?

Het maken van fotoseries is voor veel fotografen iets wat ze vaak doen. Nu ben ik al sinds 2008 beroepsfotograaf, maar ik had nooit de behoefte om een fotoserie als vrij werk te maken.

Tot Corona meer werd dan een biertje. Opdrachten werden geannuleerd en ik had meer tijd om dingen te doen waar ik normaal niet aan toe kwam.

210412 1 autobaasje 003


Wat voor onderwerp?


Ik denk dat het als fotograaf heel belangrijk is om iets te doen waar je echt enthousiast van wordt. Kies dus een onderwerp uit waar je iets mee hebt.

Nu heb ik altijd veel gehad met reizen. Tijdens reizen heb ik honderdduizenden foto's gemaakt. Maar tijdens corona is iets met reizen niet echt een goed idee.

Ondertussen bedacht ik mij dat ik tijdens mijn vakanties vaak op locatie een auto huur. Autorijden is, zeker buiten Europa, erg leuk! Auto's fotograferen deed ik ook altijd veel op vakantie. Een idee was ontstaan.

Mijn eerste eigen auto kocht ik in AustraliŽ: Een Ford Falcon 4.1 liter automaat uit 1984. Omdat gewone auto's gewonere foto's opleveren wil ik in deze serie alleen bijzondere auto's fotograferen.

Eerste auto wilmar a1530

Mijn eerste auto

Dat kan overigens van alles zijn. Ik heb geen specifieke eisen, zolang de auto maar bijzonder is. Van een CitroŽn 2CV uit 1973 tot een Mercedes Benz W114/W115 uit 1969 of een BMW 635 CSi.

Als mensen zich opgeven bekijk ik of de auto leuk en interessant genoeg is voor mijn serie.

Vrij werk foto's van idee naar uitvoering


Dat ik iets met auto's en fotografie wilde doen werd vorig jaar al vrij snel duidelijk. Maar de manier waarop moest nog wel even worden uitgedacht. Mijn vrij werk foto's maak ik regelmatig foto's met een fish-eye lens.

Tijdens opdrachten maak ik daar ook soms gebruik van, maar het moet wel passen bij de opdracht. Voor deze vrij-werk serie heb ik geen opdrachtgever en kan ik dus alles zelf bepalen. Dus koos ik voor veel foto's met een fish-eye lens.

Ook had ik bedacht dat ik elke auto wil fotograferen met de eigenaar. En dat op steeds dezelfde manier, met dezelfde lenzen vanuit dezelfde hoeken. Inmiddels heb ik zes auto's gefotografeerd.

Omdat een fotoserie ook bekeken moet worden, plaats ik van elke auto acht foto's op mijn website voor portretfotografie. Als ik nu dezelfde soort foto's van die series bij elkaar plaats dan ontstaat er een leuke indruk.

Vrij werk serie1


Doel van de fotoserie


De hoofdreden dat ik met deze serie was begonnen is omdat ik het leuk vind. Een ander doel heb ik nog niet echt. Harde doelen stellen als je aan het begin van een vrij-werk serie staat lijkt mij ook vrij lastig.

Misschien dat ik er ooit een boek van kan maken of dat ik wat gebruiksrechten van de serie kan verkopen. Maar dat zijn dingen die misschien later op mijn pad komen.

Met mijn zes gefotografeerde auto's kan ik nog niet zo heel veel. Als ik er zestig heb ga ik er nog eens over nadenken.

Vrij werk serie2


Ken je iemand met een leuke auto?


Heb jij een leuke auto en lijkt het je wat om mee te doen? Of ken je iemand met een coole bolide? Lees dan hier meer informatie. De eigenaars van de auto's krijgen de foto's zelf ook. Maar ze mogen deze niet weggeven of commercieel (laten) gebruiken.

Dat is mijn 'winst'. Ik hou graag de mogelijkheid om er ooit nog een keer iets commercieels mee te kunnen doen. En tot die tijd ga ik lekker genieten van de mooie auto's die nog op mijn pad gaan komen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Wilmar Dik

Over de auteur

Wilmar Dik is beroepsfotograaf sinds 2008. Ook schrijft hij in diverse media over fotografie en is hij betrokken bij DuPho. Bij NVJ is hij vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden namens ledengroep NVF/Beeldmakers. Werk van Wilmar:mensen.photo, Reclamebeeld, Portfolio fotograaf en Tasfilms.nl.

2 reacties

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 14:12  | reageer

    Indien je, (trouwens net als ik) commercieel fotograaf bent dan staan de mensen niet echt te springen om iets voor je te doen. Een vergoeding naar rato is vaak wenselijk.

  2. gast schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 17:15  | reageer

    @Lauran: Dit project is voor mij vrij werk. Daar krijg ik nu geen vergoeding voor, maar de mensen die mee doen realiseren zich ook dat ze daar geen vergoeding voor krijgen. De foto's die ze krijgen van hun mooie auto is waarom mensen mee doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord