Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

IdeeŽn voor de lange winteravonden

maandag 17 januari 2022, 20:02 door | 4.563x gelezen | 3 reacties

Tijdens de lange winteravonden kan het soms lastig zijn om inspiratie te vinden. Het is vroeg donker en de weersomstandigheden zijn ook niet altijd even uitnodigend. Als je dan toch wilt fotograferen, dan heb ik wat ideeŽn voor je. Wie weet zijn het ook nog leerzame dingen ook.

Ik schreef dit artikel eerder voor de website Fstoppers, maar ik dacht dat een Nederlandse versie zeker welkom kan zijn. Immers, tijdens de donkere dagen van december kan het lastig zijn om met je fotografie bezig te zijn. De grijze dagen zijn niet uitnodigend, en het is vroeg donker.

Slecht weer


Je kunt in het donker natuurlijk op pad gaan, maar met de beperkingen die ons eind 2021 opgelegd zijn is er relatief weinig leven in een stad of dorp. Een portret fotosessie is natuurlijk mogelijk, buiten of binnen met flitsers. Maar er zijn ook andere dingen mogelijk waarvoor je niet direct een model hoeft te hebben.

Uiteraard kun je de tijd spenderen aan het opschonen van je Lightroom catalogus, of sleutelwoorden toevoegen aan de foto's in die catalogus. Misschien achterstallige bewerkingen uitvoeren om foto's die al een tijdje op je aandacht wachten. Dit is echter niet erg inspirerend werk, denk ik dan. Hoewel zeker wel belangrijk, in zeker zin.

Met de ideeŽn in dit artikel kun je tijdens de grijze dagen en donkere avonden lekker aan de slag gaan. Misschien is het niet jouw soort fotografie, maar het kan ook een leerzame manier zijn om de tijd door te brengen. Je leert met je camera omgaan, instellingen, en lichtopstellingen, om er maar een paar te noemen.

Druppelfotografie


Vallende druppels fotograferen kan leuk zijn. Je kunt daar allerlei apparatuur voor krijgen, maar dan is de uitdaging minder groot. Probeer het eerst eens met een druppende kraan in een wasbak, bijvoorbeeld. Met de camera op statief, een flitser. en dan handmatig de foto maken om die vallende druppel te vangen.

Druppelfotografie


Dit kan een uitdaging zijn, om op het juiste moment te fotograferen. Maar het kan, zoals de foto in dit hoofdstuk laat zien. Je kunt allerlei dingen verzinnen, zoals gekleurd licht, gekleurd water, een andere vloeistof, of druppels laten botsen.

Het is niet altijd even makkelijk, maar het is een leuke manier om een of meerdere avonden door te brengen. Zet een muziekje op, een glas wijn erbij, en een borrelhapje. Gezellig, toch?

Fruit fotograferen, of andere levensmiddelen


Ik noem fruit, maar je kunt natuurlijk allerlei levensmiddelen fotograferen voordat je ze gaat opeten. De borrelhapjes uit het vorige hoofdstuk, bijvoorbeeld. Maak een leuke mise-en-place, en ga aan de slag met macro.

Wees creatief met je lichtopstelling. Gebruik alleen kaarslicht, of het licht van een tv. Flitsers kan natuurlijk ook.

Fruit


Het fruit heb ik genoemd omdat het leuk is om partjes te fotograferen. Hoe dat precies in werking gaat verklap ik niet. Maar er komt een naald en garen bij kijken.

Wees creatief, en misschien vind je wel een onderwerp dat je vaker op de foto wilt zetten. Bovendien is het leerzaam met betrekking tot lichtopstellingen, werken met schaduwen, en compositie.

Huishoudelijke artikelen met macro fotograferen


Je kunt natuurlijk ook huishoudelijk artikelen, of andere dingen in huis fotograferen. Ik vond het leuk om druppels op een veer in beeld te brengen met een macro objectief. Maar ook vorken, messen en lepels kunnen leuke onderwerpen zijn, zeker als je creatief met het licht omgaat en gebruik maakt van schaduwen.

Waterdruppel op een cd


Het kan een leuk idee zijn om kerstlichtjes erbij te gebruiken. Gekleurde, of gewoon witte lichtjes. Gebruik een kleine scherptediepte en je krijgt de mooie bokeh ringen. Het is maar een idee van de vele. Het is ook iets waarmee ik zelf wat ga doen, want bestek heb ik zelf nog niet zo gefotografeerd.

Binnen spelen met vuur


Het klinkt spannender dan het is, want je hebt alleen maar lucifers nodig. Probeer een ontvlammende lucifer op de foto te zetten met je macro objectief. Het is een uitdaging, en de vormen die de vlammen aannemen zijn elke keer weer anders en uniek.

Lucifer


Je kunt variŽren op het thema, door elementen in de achtergrond mee te nemen. De kerstlichtjes zijn al een goed voorbeeld, maar probeer er creatief mee om te gaan en andere dingen te verzinnen.

Buiten spelen met vuur


Buiten spelen met vuur is spannender. Dan heb ik het over brandend staalwol. Hoewel je hier natuurlijk wel voor naar buiten moet, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen. Neem heel fijn staalwol, en een metalen garde aan een koord. Steek het staalwol in brand en ga slingeren.

Staalwol


Je kunt dit bijna niet alleen doen, dus er moet iemand bereid zijn om ook de kou in te gaan. Maar spelen met vuur is altijd leuk, je kinderen - als je die hebt - zullen er zeker wel voor te vinden zijn. Maar wees voorzichtig, zodat je niet de omgeving in brand zet. Neem desnoods een brandblusser mee.

Oh ja, bedenk ook dat kleding heel brandbaar kan zijn. Hou hier ook rekening mee. Neem het zekere voor het onzekere. Je doet het op eigen risico.

Een nieuwe fotobewerking uitproberen


Soms herken je een fotograaf aan een foto. Zou jij ook willen dat iemand die jouw foto ziet deze direct herkent als jouw foto? Dat kan als je een unieke manier van bewerken hebt. Ga eens wat dingen uitproberen.

Vintage look


Speel met bewerkingen, aparte uitstralingen, en kleurtinten. Maak er iets bijzonders van, en je mag best ver doorgaan in deze dingen. Wees niet bang om te overdrijven. Laat dan de fotobewerkingen een of een paar dagen liggen en kijk er dan nog eens naar.

Waarschijnlijk zijn je bewerkingen niet mooi genoeg, te gek voor woorden, of ronduit lelijk. Dat is niet erg. Bedenk dat je veel bewerkingen geleerd hebt in het proces, en misschien wel ideeŽn opgedaan. Maar wie weet bevalt er een zo goed, dat je er een preset van kunt maken om deze als unieke bewerking voor jouw foto's te gaan gebruiken.

Een fotoboek maken


Hoeveel foto's heb jij het afgelopen jaar gemaakt? Waarschijnlijk best veel. Zou het niet leuk zijn om daar een fotoboek van te maken? Bijvoorbeeld de 25 beste foto's van 2021, of een fotoboek over een bepaald thema dat je veel gefotografeerd hebt.

Fotoalbum


Het leuke daarvan is, dat je de 'oude' foto's weer eens bekijkt, en dat je die foto's met een album een nieuw leven geeft. Neem het album mee als je bij vrienden of familie op bezoek gaat, of leg het als koffietafelboek op tafel wanneer je visite krijgt.

Hou je niet van een fysiek album, dan kun je ook een digitaal album maken. Een slideshow, bijvoorbeeld, met muziek erbij. Zet het op YouTube, of deel het op sociale media. Zo krijgen je foto's weer aandacht, en een tweede leven.

Heb jij andere ideeŽn


Dit zijn maar een paar dingen die je kunt doen tijdens de donkere wintermaanden. Ze kunnen leuk zijn, leerzaam en zelfs dankbaar. Je bent met je liefhebberij bezig, en wie weet wat het nog oplevert.

Het maakt niet uit dat het niet direct jouw soort fotografie is. Alles wat je leert zal uiteindelijk ook in je favoriete fotografietak tot recht komen.

Heb jij nog andere dingen die je zou kunnen doen tijdens de donkere wintermaanden? Deel ze in een reactie onder dit bericht. Zo krijgen we een mooie lijst met waardevolle ideeŽn en tips.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 11:27  | reageer

  Er staan leuke ideeën in het artikel. Een paar ervan heb ik al eens eerder gedaan, zoals vuur en bestek. Wat vuur betreft is het misschien een idee om foto's te maken van het vuur in de open haard of in de houtkachel. Dat laatste (vuur in de houtkachel) heb ik eens gedaan en dan vóór het maken van de foto poeder op het vuur gegooid om de schouw te reinigen. Door de chemische reactie van dat poeder krijgt het vuur verschillende kleuren en op dat moment maak je de foto.
  Een ander idee is de vogels in je tuin fotograferen. Wij hebben veel vogels in de tuin omdat we ze in de winter bijvoeren. Als de vogels je eenmaal kennen, vliegen ze niet weg als je buiten bent. Zo kom ik in onze tuin de volgende vogels tegen: koolmees, pimpelmees, boomklever, roodborst, langstaartmees, kwikstaart, merel, ekster, kauw, kraai en nog diverse andere vinkensoorten.
  Heb je een eigen studio, dan kan je bijvoorbeeld ook kristal gaan fotograferen. Vooral bij goed geplaatst licht geeft dat ook mooie kleuren. En laten we vooral ook sieraden of parfumflesjes niet vergeten. Daar kan je mooie foto's van maken.

 2. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 15:05  | reageer

  Prima weertje voor de studio!

 3. Wilma van Leeuwen-Vis
  Wilma van Leeuwen-Vis schreef op dinsdag 18 januari 2022 om 15:28  | reageer

  Hallo allemaal
  Voor de binnen en of sombere dagen heb ik op mijn mobieltje een inspiratie map.
  Waar ik de leuke ideeën die ik tegen komt in opslaat.
  Daar kan ik dan evt een leuk idee uit halen.
  Echt een aanrader!
  Kijken hoe de foto ongeveer gemaakt is en dan kijken hoe jij dit kan doen op jou manier.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.083 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord