Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Licht, naast je model, ook de locatie uit

donderdag 19 juli 2018, 13:48 door | 6.695x gelezen | 0 reacties

Sinds kort ben ik weer wat actiever op mijn Instagram account. Ik plaats er mijn portretfoto's. Recente, maar ook foto's die ik jaren geleden al gemaakt heb. Deze foto van Robin maakte ik al in 2008, maar hij bleek best populair. Reden genoeg om er nog wat toelichting bij te geven.

Robin

1/50s, f/2.8, ISO 400 @ 27mm

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan de foto is dat het één van mijn eerste foto's is die gemaakt heb met externe flitsers waarbij het niet direct zo oogt. De foto is namelijk genomen in een schuurtje dat opgeknapt werd en het merendeel van het licht dat gebruikt is komt van de flitsers.

Locatie uitlichten


Dat brengt me bij het belangrijkste punt wat ik wil overbrengen: licht niet alleen je model uit, maar probeer ook de locatie uit te lichten.

Meestal krijgt je model alle aandacht wanneer je flitsers aan een situatie gaat toevoegen. Een hoofdlicht, een haarlicht en wellicht nog een extra rimlichtje. Dat is natuurlijk prima, maar probeer ook eens om juist onderdelen van de locatie waar je bent uit te lichten.

Dat hoeft niet moeilijk te zijn; een flitser op de achtergrond kan al heel veel doen. Nog leuker wordt het wanneer je flitsers gaat 'verstoppen' in de scene. In deze foto bijvoorbeeld de flitser op de trap, maar het kan nog leuker door bijvoorbeeld een flitser in een kast of, weet ik veel, in een wasmachine te plaatsen.

Zo kun je een locatie echt wat extra's geven. Doordat er meer lichtbronnen zijn wordt de foto waarschijnlijk nog interessanter om naar te kijken. Gebruik eventueel ook nog kleurfilters om een afwijkende lichtkleur te maken.

Lichtopstelling


In deze foto is het hoofdlicht op het model een flitser die rechts van het model achter een doorzichtscherm ligt. Dit doorzichtscherm gebruikte ik om het licht zachter te maken. Er was niet veel ruimte, dus het doorzichtscherm staat net buiten beeld en de flitser ligt daar vlak achter in het hoekje van de zolder.

Robin leunt tegen de balustrade van de trap naar boven. Die muur wordt uitgelicht met een tweede flitser. Deze flitser staat op de trap en schijnt naar boven tegen de muur aan.

Een derde flitser ligt achter Robin in de zolderruimte. Die ruimte wordt hierdoor wat opgelicht zodat er niet een donker gat (met één felverlicht raam) zit, maar zodat je ook echt de zolder goed ziet.

De foto is overigens gemaakt met de Canon 400D (voorzien van de 24-70mm f/2.8 L) waarmee ik destijds nog werkte.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 juli 2018.
De eerste publicatiedatum is donderdag 19 november 2015, 19:19.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord